Hyundai Yedek Parça - Parça Ofisi LPG KABLO

Accent Blue 1.4 Mpi Yağ Basınç Sorunu

'Accent Blue Forum - Club RB' forumunda SynysterGates tarafından 6 Ekim 2024 tarihinde açılan konu

1. SynysterGates

SynysterGates Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    940
    Ad Soyad:
    Kaan
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Accent Blue 1.4 (2011 -201X) RB

Yağ müşürünün tam neresine sürmek gerekli, konumunu biliyorum sökebilirim. Yağ sıcakken özellikle bu sorun mevcut, obd den yağ sıcaklığına baktığımda 100-110 derece olduğunu görüyorum. Hep bu sıcaklıklarda bu sorun oluyor, bu zamana kadar 10 binde 2-3 kere yaptı.

Yağ müşürü bu motorda oldukça mekanik herhalde ki, yağı gördüğü anda göz kırparak vs anında bilgiyi göstergeye iletiyor, dolayısıyla sönmediği durumda müşür bozulmasından ziyade yağ pompasında sorun var gibime geliyor, ancak 150 bin erken gibi sanki.

MAERKEK bunu beğendi.
  2. SynysterGates

SynysterGates Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    940
    Ad Soyad:
    Kaan
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Arkadaşlar Selam,

Maalesef sorun 4000 km sonra tekrardan devam ediyor. Bugün aracı 15 dakika kapatıp geri geldiğimde yağ lambasının sönmediğini gördüm ve durumu videoya aldım.

https://www.youtube.com/shorts/mfZYEfjXfEQ

Yağ müşürünü yeni değiştim, zaten yüzde yüz belli yağlamada sıkıntı olduğu, eski müşür düzgün çalışıyormuş.

Motorun sesi lamba yanıkken tıkırtılı çalışıyor, lifter sesi değil. Ses triger zinciri tarafından geliyor, 2000 devre kadar bu tıkırtı sesi iyice artıp sanki yağ filtresinin bypass valfi açılmış gibi bir anda lamba sönüp ses yok oluyor. Bu esnada hızlıca yağlama gerçekleşiyor sanırım.

İşin ilginç tarafı ışık birdaha motor çalıştığı müddetçe hiçbir şekilde yanmıyor, rölanti devri düşüp kalksa dahi yağ basınç lambası bir an bile yanmıyor. Yüksek devirlerde motorun sesinde herhangi bir değişiklik gelmiyor. Motoru kapatıp 3-5 dakika içinde çalıştırınca ışık hızlıca sönüyor. Ne zaman bütün yağ kartere süzülüyor o zaman yağ basınç lambasının yanma ihtimali güçleniyor. Yağ basıncını saatle test ettik, rölantide olması gereken basıncı sağlıyor, test esnasında da basınç hiç düşmedi.

Örneğin yine aynı koşullarda, sıcak motor kapatıp 15-20 dakikalığına bir yerde durup geri çalıştırdığımda %80 ihtimalle lamba bu şekilde sönüyor;

https://www.youtube.com/shorts/B6vkuKl75v8

Bu videoyu da bugün çektim.

Aracı kapattıktan 3-5 dakika sonra çalıştırdığım zaman ise durum her zaman olması gerektiği gibi, hızlıca yağlama yapıp ışığı söndürüyor;

https://www.youtube.com/shorts/opwrV2kWlq0

Yağ filtresini yıllardır Mann W7023 olarak kullanıyorum, aracın orijinal filtresi de bunun birebir aynı olan Hyundai 2630002503 numaralı filtre. Hatta içime sinmedi, gittim şasi numarasından Yetkili Servisten orijinal filtresini temin edip ikisini yan yana karşılaştırdım,

Filtre olarak bu motora aşağıdaki filtreyi kullanıyorlar, hatta bu filtre şasiden kontrol edildiğinde bile çıkmamasına rağmen benim aracım yetkili servis bakımlıyken faturada bunun kullanıldığını gördüm;

Servis şasi kaydından, Mann'ın kendi sitesinden, partsouq.com'dan motor koduyla ya da şasiyle baktığımda her yerde Hyundai 2630002503 yani Mann W7023 kullanıldığını görüyorum, buna ek olarak i20'lerdeki 1.4 G4LC motorunda da aynı filtre var, servisler aktif olarak bunu kullanıyorlar. Sorun yukarıda atmış olduğum filtreyi kullanmamamda mı, bu kadar sorguya rağmen bu filtreyi neden göremiyorum? Sırf merakımdan sonraki bakıma bu filtreyi takacağım.

Yağı 100 bin km'dir Liqui Moly Molygen 5W-30 olarak kullanıyorum, sadece 15 bin km kadar farklı bir seriyle değiştirdim ne olduysa ondan sonra oldu. Bu yağa geri dönerken Engine Flush'ta yaptım, farklı bir yağ ile 30 dakika durulama da yaptım. Yağ seviyesi F'nin bir tık altında. Akıl akıldan üstündür, yağ pompasını aklıma getirmemeye çalışıyorum hala :)

Son düzenleme: 12 Temmuz 2025
  3. MAERKEK

MAERKEK Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    1,494
    Ad Soyad:
    MAERKEK
    Yaşadığınız Şehir:
    42-KONYA
    Araç Modeli:
    Accent Era 1.4 (2006-2012) MC
    Bir çok anahtar kelime var ipucu veren

2000 devre kadar bu tıkırtı sesi iyice artıp sanki yağ filtresinin bypass valfi açılmış gibi bir anda lamba sönüp ses yok oluyor.

Motoru kapatıp 3-5 dakika içinde çalıştırınca ışık hızlıca sönüyor. Ne zaman bütün yağ kartere süzülüyor o zaman yağ basınç lambasının yanma ihtimali güçleniyor.

Yağ sıcakken sorun yok asıl mesele yağ soğukken akıcı değilken bunu yapıyor olması gibi gözüküyor.

Bu yağ kartere çöktüğünde nereden geçip pompaya geliyor ? Süzgeç.

2000 devire gelipte bypass valfi birden açılıp lambayı söndürmesi yağ pompasının devirle beraber karterden yağ çekerken artan vakum kuvvetindendir diyorum.

Karter daha önce açıldı mı ? Süzgeçten şüpheleniyorum. Yağ değişikliğinde iki farklı yağ istediğin kadar engine flush yap bir yerde tortu oluşturmuş olabilir . Karterin içinde gezinen bir tortu eninde sonunda süzgece gelecek ...

4. SynysterGates

SynysterGates Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    940
    Ad Soyad:
    Kaan
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:

Yağ sıcakken sorun var, yağ soğukken lamba anında sönüyor. Ne zaman yağ normal operasyon sıcaklığına geliyor ( 100-105 derece) o zaman bu ihtimal aşırı derecede artıyor. Bence de kesinlikle süzgeçte bir tıkanıklık olabilir ama bunu yağ sıcakken yapıyor olması da ilginç. Karteri daha önce hiç açtırmadım ama açacağım gibi görünüyor, bu zamana kadar hep tam sentetik yağ ve rutin engine flush'la geldiğim için tortu birikimine ihtimal vermek istemedim ama mantıklı geliyor. Bir yandan da yıllardır, km'lerdir bu yağı kullanıyorum, diğer aile aracında da 50 bin kadar da yine bu yağı kullandım onda hiç böyle durumlar olmamıştı. Haricen, yağ filtresinin bypass valfi tam da bu iş için var ama gaz vermeden açılmıyor. Eskaza açsam motoru 5 dk klima için çalıştırsam farkına varmasam, yatak saracak ya da zincir kıracak demek ki. Yağ basıncı düzgünse ben gaz vermeden o valfin açılabiliyor olması lazım diye düşünüyorum.

MAERKEK bunu beğendi.
  5. MSC

MSC Site Yetkilisi Yönetici

Alınan Beğeniler:
    17,399
    Ad Soyad:
    Serdar
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Mercedes-Benz
    engine flush süzgeç temizlemez, hatta söktüklerinin bir kısmını süzgece takar. karteri açıp süzgeci mekanik olarak temizlemeniz gerekiyor.

MAERKEK ve SynysterGates bunu beğendi.
  6. bkyavuz

bkyavuz Yeni Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    Ad Soyad:
    Buğra Kaan
    Yaşadığınız Şehir:
    81- DÜZCE
    Araç Modeli:
    Selamun Aleyküm aynı sorun benim aracımda da var 1.4 2014 mode plus accent blue ,
    Ben direk sorun yağ pompasından dır diye yağ pompasını değiştirdim ancak sorun düzelmedi. Motor sıcakken kapattıktan 20 dk sonra felan çalıştırınca yağ ışığı yanıyor hala ,
    Sizin yazışmaları okurken partikül filtresiyle alakalı olabileceğini yazmışsınız , bende yakın zamanda aracın partikül filtresini temizletmiştim, basınç düşüklüğü acaba bundan mı kaynaklanıyor diye düşündürdü beni açıkçası,
    Birde bu arıza bende her seferinde aracın burnu arkasına göre daha yukarda kaldığı zamanlarda başıma geldi , örneğin aracı park ettim hafif burnu yukarda duruyor 15-20 dk geldim çalıştırıcam bu arızayı veriyo başlangıçta , ama eğer park ettiğimde aracın burnu arkasına göre birazda olsa aşağıda olduğunda motor sıcakken çalıştırsam dahi bu arızayı vermiyo sıkıntısız çalışıyor, bunun gibi bir durumu fark ettiniz mi siz de?

7. MSC

Alınan Beğeniler:
    17,399
    Ad Soyad:
    Serdar
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Mercedes-Benz
    merhaba, benzinli araçlarda partikül filtresi olmaz. yağ lambasının zaten partikülle uzaktan yakından alakası yok.

8. bkyavuz

bkyavuz Yeni Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    Ad Soyad:
    Buğra Kaan
    Yaşadığınız Şehir:
    81- DÜZCE
    Araç Modeli:
    Düzeltiyorum partikül filtresi yazmışım , katalizör olucaktı. (Ben o ikisini hep karıştırıyorum )

9. SynysterGates

SynysterGates Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    940
    Ad Soyad:
    Kaan
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Sorun tüm hızıyla devam ediyor. Bugün 3 kere her çalıştırmada yağ basınç lambası gaz vermeden sönmeyince gece işe koyuldum.

Az önce yağ ve filtre değişimiyle karter süzgeç temizliğini bitirdim. Süzgeçten ufak tefek partiküller çıktı gerçekten ama çok azdı, filtre emişine manisi yok sanki. Orijinal 26300 02503 filtreyi taktım, Liqui Moly Special Tec AA 5W-30 yağı koydum. Yağı ısındırmak için 50 km test sürüşü yaptım ve 30 dakika bir yerde mola verip basınç sorunu devam ediyor mu baktım. Yağ lambası 3 saniyede söndü, normalde daha hızlı sönmesi lazım ancak gaz vermeden hiç sönmüyordu şimdilik sorun yok gibi görünüyor.

Karter süzgecinin pompa bağlantısında bir oring var, oring hasarsız ve yumuşak görünüyordu ancak aklıma geliyor, acaba conta kısmından hava alıp basınç mı düşüyor? Elimde oring olsa değiştirecektim ancak yoktu, oringte iyi görününce çok dert etmedim ama lambanın geç sönmesi beni düşündürdü.

10. MSC

Alınan Beğeniler:
    17,399
    Ad Soyad:
    Serdar
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Mercedes-Benz
    orası için özel yada orjinal o-ring almanız lazım. standart oringler yağa ve o bölgedeki ısıda çok uzun ömürlü olmaz. sanırım kahverengi olanlar bu özellikteydi.
    bu yüzden yağ bakım malzemeleri içinden siyah oring çıkar, her seferinde değişir.

11. SynysterGates

SynysterGates Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    940
    Ad Soyad:
    Kaan
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Oringi bulamayacağımı düşünerek karter süzgecini direkt alayım dedim ancak oringte herhangi bir çatlak sertleşme vs yoktu, yağlayıp yerine oturtup yoklayınca da oynamıyordu zaten sabitleme cıvatası da var.

Bugün tekrar aynı koşulları oluşturup marş yaptım durum aşağıdaki gibi, metalik bir ses eşliğinde anca gaz vererek lamba söndü. Muhtemelen ilk basıncı yağ sıcakta ince geldiği için bazen oluşturamıyor, aşındığı içinde zincirle birlikte boşa dönüp biraz gaz verildiğinde artan basınç neticesinde devir bulup rotor dişlisi dönmeye başlıyor doğru mu düşünüyorum?

https://youtube.com/shorts/gd4nta2uKsI?si=6uXRxBgMzSAh254I

Sanırım yağ pompasının aşındığı açıkça bir gerçek, 100 derecede daha yoğun bir viskozite sorunu çözecek gibi duruyor durum içler acısı değilse. Shell Helix Ultra 5W-40’a geçmeyi planlıyorum, motorun yaşı, kmsi ve lpgli olmasından kaynaklı bundan sonra bence daha iyi bir seçenek gibi.

Bu Sayfayı Paylaş