Hyundai Yedek Parça - Parça Ofisi LPG KABLO

Yumurta Kasa Accent neden 4 tekeri kitlemiyor??

'Şanzıman & Aktarma & Fren Sistemleri Sorunları Ve ' forumunda koray2907 tarafından 17 Şubat 2015 tarihinde açılan konu

1. koray2907

koray2907 Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    1,013
    Ad Soyad:
    Koray
    Yaşadığınız Şehir:
    7-ANTALYA
    Araç Modeli:
    Accent Yumurta 1.3 (1994-2000) X3
    Merhaba arkadaşlar. Yumurta kasalarda bişey dikkatimi çekti.. 2 kere duramayarak kaza yapmışlığım var. Frenleme yaparken aracın önü çok alçalıyor.. Ve sert frenlemede sadece ön lastikler kitliyor.. Nette video izledim, karda kayan araçlara baktım.. Aynı şekilde yumurta kasa accentte sadece ön lastikler kitliyor, arkalar dönüyor..Ama bi lada samarada bile 4 lastik kitliyor.. Accentlerde neden arka lastikler kitlemiyor? Yada şöyle sorayım ani fren yaparken arka lastikler frenleme yapmıyor mu? Güçlendirme yapmak için ne yapmak lazım, sizin araçlar 4 lastikten de frenleme yapıyor mu? Yorumlarınızı bekliyorum

2. fatihsevim

fatihsevim Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    506
    Ad Soyad:
    Fatih sevim
    Yaşadığınız Şehir:
    81- DÜZCE
    Araç Modeli:
    Sonata (1995-1998) Y3
    Valla frenleri elantra yada sonatanınki ile kaliper ve poryalarla birlikte aktarılabilir belki uğraşmak lazım olmicak diye birşey yok yeterki nakit sıkıntısı olmasın :)

3. erenuzel41

erenuzel41 Moderatör

Alınan Beğeniler:
    6,303
    Ad Soyad:
    Eren Uzel
    Yaşadığınız Şehir:
    41-KOCAELİ
    Araç Modeli:
    Honda
    binek otomobillerin fren dağılımı ana pistondan tekerleklere iletilirken önlere daha fazla arkalara daha az olacak şekilde ayarlıdır, zaten tüvtürk muayenesinde raporda bu çok net görülebilir, önler 220newton tutuyorsa arkalar 150 newton güçte tutar, aslında bunun amacı her arabanın frenleme yaparken arkadan savrulmasını önlemek içindir fakat önden kayar, sert frende önce önler sonra arkalar kilitlenir bunu pekçoğumuz zaten biliyor

Geçenlerde muayenede frenlerden sıkıntı yaşayıp geçemeyen birisi foruma yazmıştı fakat ne konuyu nede başlığını hatırlamıyorum bu fren dağılımını yapan mekanizmayı söktürmüş ve dört tekerlek birden birbirine yakın güçlerde frenleme ile geçmiş bu şekilde sürekli kullanmak tehlikeli olurdu dört lastik aynı anda kilitlediği zamanda arka kayıyor, şimdi bu eğer yumurta kasanın tipik bir özelliği değilse yada bir problemse fren ana merkezi hakkında bilgi sahibi olanlardan bilgi almak gerekli. Abs ve ebd olmayan bir modelde fren dağılımı ayarı olması lazım.

Onun dışında milenyum accent te arka kampana içinde pistonun hemen altında balatanın bir tane vidalı çırçır somunu vardı onu biraz çevirince balatalar kampana yüzeyine yaklaşıyordu el freni ve arka frenler iyileşiyordu.

frenlemede ön tarafın fazla alçalıp ön tekerleklere yük bindirip arka tarafın havaya kalkmasının sorumlusu ise zamanla deforme olan amortisörler ve yaylardır. Benim getz sıfır iken araba yolda frene basınca beton gibi dururdu sonra zamanla yumuşayıp aşınan amortisörlere bende kaderim olarak sahip oldum ve sert frende birazda olsa ön taraf öne eğiliyor bütün yük öne biniyor durdurma gücü yumuşayan amortisörler yüzünden yola daha geç iletiliyor fren mesafesi uzuyor arka taraf bu sırada yükseldiği için arka frenlerin etkiside azalıyor.

Gerçi standart fren sisteminden ziyade arka ve ön frenlerin tutma değerleri arkaya doğru ayarlanmış bir otomobili sürmek söylemesi ayıptır :) fena olmazdı, ama bu her sürücüye gelmez, şahsen keyifli olurdu çünki viraj içi olmayan düz frenlemelerde daha fazla fren gücü elde edilir daha az fren takati ile kısa mesafede durulur araba öne fazla eğilmez, düz fren yapıldığı müddetçe çok problem olmazdı. Millet virajda yavaşlamak için hafif frene dokunuyor bu durumda arka fren şiddeti önden fazla ayarlanan otomobilin arkası sağa sola daha çok sallanırdı bazen yola yabani hayvan falan fırlıyor direksiyon kırıp frene basıyorlar bu durumda spin kaçınılmaz olurdu, arayıpta bulamadığım hayalini kurduğum ama günümüz şartlarında gt otomobillerin hiçbirinde olmayan bir özellik fren dağılım ayarı, sadece supercar segmentinde bazı araçlarda var yada bunun bizim araçlara modifiyesi ne kadar sağlıklıdır tartışılır. Yarış otomobillerinin neredeyse tamamında bu ayar var hatta F1 de direksiyon butonlarından ayarlanıyor depoda yakıt azaldıkça yada ön balatalar bittikçe iyi tur zamanları için öne arkaya kaydırıyorlar dengeyi, mesela stabil frenleme için değer yüzde 60 ön yüzde 40 arka iken yüzde 45 ön yüzde 55 arka balansı ile viraj içlerinde el freni manevrasına yakın arkadan kaymalar ile viraj dönme momenti yakalanabilir. Sonra böyle sürücüyü millet topa tutar buralarda:) öyle birşeye yeltenmeyeceğiz tabi.

Koray diyorsunki yumurta kasa accent te bu değer sanki yüzde 80 ön yüzde 20 arka şeklinde ayarlı, bence fren dynosu olan bir yerde ölçe ölçe ayarlatmak gerek bunu 80-20 ise olmadı 70-30 yada 60-40 yapılır ha sonra sert frende arkadan kaymaya alışılması gerekir. Öte yandan arka lastikler illa frenleme yapıyordur yapar. Ben kendim bazen test ediyorum dümdüz eğimsiz bir yerde çok yavaş giderken frene hart diye çok sert basınca araba önü aşağı eğik poposu kalkık halde tamamen duruyor, frenden ayağımı kaldırırken önce arabanın arkası aşağı iniyor bu hissediliyor, arabanın arkasının aşağı indiği an arka frenlerin bırakma anı disklerden balatalardan gelen hafif gıcırtıyıda dinleyebiliriz ön arka belli ediyor ses yalıtımı yada çok kaliteli fren ekipmanı yoksa fren pedalı kaldırdıkça gacır gacır ince bir ses gelir:), genelde frene hafif dokunarak yapılan yavaşlamalarda ise arka frenlere neredeyse çok az yada hiç tutma gücü gitmiyor, ön balatanın arkalardan çabuk bitme sebebi olarak düşünülebilir.

Fren merkezinde bu ayar nereden yapılyor onu keşfetmek lazım. Belkide bu modelde bu ayar yok?

38ACCENT, koray2907 ve fatihsevim bunu beğendi.
  4. koray2907

koray2907 Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    1,013
    Ad Soyad:
    Koray
    Yaşadığınız Şehir:
    7-ANTALYA
    Araç Modeli:
    Accent Yumurta 1.3 (1994-2000) X3
    @erenuzel41 yorumun için teşekkür ederim.. Ön amortisörler yeni değişti, frenler de yeni değişti.. Hatta ektra para verip fren testi yapıldı.. Sonra tekrar ince ayar yapılıp tekrar fren testine girdi ve arabayı teslim aldım.. Senin dediğin gibi, bence de helezon yaylar fazla yumuşak olduğu için öne doğru alçalıyor.. Çünkü helezonları hiç değiştirmedim.. Aslında sert spor yay (5cm) ile ön tarafın alçalması önlenebilir.. Daha sağlam yol tutuşu olur.. Frenlemede ise en azından aracın öne doğru alçalması önlenmiş olur.. Fakat yinede arka frenler senin dediğin gibi 80-20 yada 70-30 ise, en azından 60-40 olsa yada 55-45 olsa sanki frenlemede daha bi güvende hisseder insan kendini.. Bana sanki arkalar frenleme yapmıyor, sadece ön lastikler frenleme yapıyor gibi geliyor, bir de öne doğru çok iniyor burnu.. Hatta istanbulda iken kaza yapmıştım. Opel astraya arkadan çarpmıştım.. Fren yapınca önü aşağıya indiği için astraya kaputtan vurdum.. Tamponumda hiç bişey yoktu :D

5. astamiga

astamiga Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    46
    Ad Soyad:
    Ali
    Yaşadığınız Şehir:
    35-İZMİR
    Araç Modeli:
    Accent Milenyum 1.5 (2000-2003) LC
    Spor yayların faydası olur. Ama cok olmasada konforda kayıp olur. (5 cm cok fazla. Arac kullanımını kısıtlar).
    Lastiklerin kitlememesinin çok fazla fren kaybı yaşatcagnı zannetmiyorum ama sağlıklı bi frenleme de olmaz tabi bu şekilde.
    Benzin ve lpg depolarının dolu olması fayda saglıycaktır ;)

6. Murat

Murat Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    5,911
    Ad Soyad:
    Murat
    Yaşadığınız Şehir:
    26-ESKİŞEHİR
    Araç Modeli:
    Santa Fe (2001-2012)
    arka tekerlerin az tutması normal olanı arabalarda sistem ona göre ayarlanmış @erenuzel41 arkadaşımızın da bahsettiği gibi. ilave olarak yay + lastik ve fren sisteminde köklü değişiklikler ile sorun çözülebilir büyük olasılıkla. ama zaman ve para lazım :)

Bu Sayfayı Paylaş