Hyundai Yedek Parça - Parça Ofisi LPG KABLO

Yıllık Yağ Değişim Hikayesi

'Sohbet' forumunda ndipi tarafından 8 Mart 2016 tarihinde açılan konu

1. ysuatsenyurt

ysuatsenyurt Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    6,082
    Ad Soyad:
    Yusuf Suat
    Yaşadığınız Şehir:
    55-SAMSUN
    Araç Modeli:
    PSA
    O konuda haklısınız fiyatları çok abartmamaları gerekir. Yıllık değişmesi konusunda bence sıkıntı yok ama daha makul fiyatlara yapılabiliyorsa bu işlemler herkesi kapsar hatta garanti bitse bile servise gider insanların çoğu. Bu arada alerjim olduğu için polen filtresi konusunda yağ kadar belki daha hassasım. Polen filtresi 6 ayda bir bile değişebilir :))

2. ndipi

ndipi Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    1,712
    Ad Soyad:
    Nihat
    Yaşadığınız Şehir:
    6-ANKARA
    Araç Modeli:
    Yeni i20 1.4 MPI (2020-202x)
    Geçmiş olsun. Sürekli nette buna benzer konuları her zaman araştırma içinde olurum. Bu konu hakkında baya bir araştırma yapmıştım. Bir çok hani böyle her şeyi biliriz ama araç motorunu açtıklarında motora bu ne ? Diyen bakan tipler var. Onların bir çoğu işte bir yılda değişme konusunda değişmesi iyi olur diyorlar. Ama şimdi adamlara desen ki neden? Hoppp bakar kalırlar. :)

3. Cilo

Cilo Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    2,171
    Ad Soyad:
    Yılmaz ÖZKAN
    Yaşadığınız Şehir:
    41-KOCAELİ
    Araç Modeli:
    Kia
    Konuyu tam okuyamadım ama yağ kutusunda durmuyor kullanıyorsunuz risk almamak gerekli.

4. Halil

Halil Moderatör

Alınan Beğeniler:
    9,155
    Ad Soyad:
    Halil İbrahim K.
    Yaşadığınız Şehir:
    26-ESKİŞEHİR
    Araç Modeli:
    Hyundai Marka Aracım Yok
    şimdi öğrendim, mercedes actros kamyon standart yağ değişim periyodu 100 bin km olarak geçiyor,

ama unutmayın, actros'un 100 bin km yağ değişimini belirleyen de bizim araçların 15 bin km periyodunu belirleyen de mühendislik.

5. ndipi

ndipi Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    1,712
    Ad Soyad:
    Nihat
    Yaşadığınız Şehir:
    6-ANKARA
    Araç Modeli:
    Şimdi o zaman 1 yıllık değişim sadece hikaye olarak mı var? Bunu desek doğru olur mu?

6. Emre

Emre Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    2,746
    Ad Soyad:
    Emre
    Yaşadığınız Şehir:
    6-ANKARA
    Araç Modeli:
    Hyundai Marka Aracım Yok
    ben 15binde bir değiştiriyorum yağı ama zaten 4-4.5 ayda 15bin yapıyorum bu sefer yağı kendim alacağım ama ne alacağım konusunda net bir fikrim yok...

7. Halil

Halil Moderatör

Alınan Beğeniler:
    9,155
    Ad Soyad:
    Halil İbrahim K.
    Yaşadığınız Şehir:
    26-ESKİŞEHİR
    Araç Modeli:
    Hyundai Marka Aracım Yok
    yok öyle anlaşılacak birşey demedim,
    her yıl yağ değiştirmek de mühendislik hesabı, 100 bin kmde bir yağ değiştirmek de mühendislik hesabı dedim.

yani şimdi bir mercedes kamyon sahibi ben 100 binde yağın bozulacağını düşünmüyorum, 200 binde değiştireceğim dese ne olur?

sıfır araba alıyorsanız ve aracın garantisini kullanacaksanız o yağ yılda bir değişecek.

8. ndipi

ndipi Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    1,712
    Ad Soyad:
    Nihat
    Yaşadığınız Şehir:
    6-ANKARA
    Araç Modeli:
    Altı ayda onbeş bin mi?

9. Emre

Emre Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    2,746
    Ad Soyad:
    Emre
    Yaşadığınız Şehir:
    6-ANKARA
    Araç Modeli:
    Hyundai Marka Aracım Yok
    6 ayda da değil 4-5 ayda 15bin KM :)

10. ndipi

ndipi Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    1,712
    Ad Soyad:
    Nihat
    Yaşadığınız Şehir:
    6-ANKARA
    Araç Modeli:
    Hay maşallah lakin benaraçların u içinde değinmemesajında ..bir yıllık zaman içinde sadece az km ya.pan araçladın yağı idi sizin mesajınızdan alıntı yaptım için mesaj bu şekilde oldu.

11. Hasan110

Hasan110 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    411
    Ad Soyad:
    Hasan URAL
    Yaşadığınız Şehir:
    54-SAKARYA
    Araç Modeli:
    İ20 PB 1.2 MPI (2008-2014)
    Garanti kapsamındaki araç bakımları ya 15000 km yada yıllık bakım olarak belirlenmiş,Bende yılda 5 ila 7 bin km yapanlardanım.Mecburen yağ yarı km ömrünü tamamlamadan değişiyor.
    Şu an garanti kapsamı dışında olduğundan 2 yılı aşmamak şartıyla 15000 km dolmasada .Değiştiriyorum.Arkadaşların değindiği üzere yağında bozulma süresi olabilir,, 150 tl lik yağ için Motorun yüksek meblağlı arıza masrafı riskine düşmeye değmez.

12. erenuzel41

erenuzel41 Moderatör

Alınan Beğeniler:
    6,303
    Ad Soyad:
    Eren Uzel
    Yaşadığınız Şehir:
    41-KOCAELİ
    Araç Modeli:
    Honda
    Ben bakımlarımı yetkili serviste yaptırmıyorum, dışarıda kendi imkanlarımla kendim yapıyorum yada yaptırıyorum, her sene yani 12 ay dolduğu zaman motor yağını ve yağ filtresini değiştiririm, üstelik bende yılda yaklaşık 6500-7000km yol yapıyorum ve kullandığım motor yağları castrol edge gibi shell helix ultra gibi bidonu 90-100 lira olan yağlardır, her bakımda da yağ filtresini servisten alır değiştiririm:) yağ değişimi aralıkları konusunda sadece servisler değil yağ üreticileri yada otomobil üreticilerinin hepsi motor yağının 15000km de yada 12 ay içerisinde yada ince vizkozite ve mineral katkılı yani yarı sentetik yağ kullanıyorsanız 10000km de ve yine 12 ay süre sonunda değiştirilmesi gerektiğini belirtirler.Motora yağı doldurup marşa basıp motor yağı 100*C yi görünce yağın kendi ömrünü tüketme işlemi başlıyor çünki.

İnsanın biraz da otomobiline olan sevgisiyle alakalı bu bakım işi, ben çok seviyorum o benim dostum arkadaşım gibidir sağlığının bozulmasını yada ufacık bir riske girmesini asla istemem. Servise para gömmekte istemiyorum ve buna ilave olarak getz in problem çıkarma riskinin çok az olduğunu da zaten biliyorum garantiye ihtiyacım yoktu o yüzden zaten süreside bitti, şahsen yetkili servisin yaptığı periyodik bakımları eften püften ve gelişigüzel yapılmış bakımlar olarak görüyorum yani yetkili servisin benim kadar iyi bakım yapabileceğini de düşünmüyorum çünki ustalar maaşlı çalışan benim kendi ustam gibi kalifiye elemanlar değiller benim usta 50 yaşına gelmiş hala birşeyler keşfetme peşindeyken servis ustaları hergün aynı şeyleri gördükleri için sürekli ezbere şekilde iş yaparlar, tamirden ziyade çoğu parça değiştirme ve yalap şap iş yapma uzmanıdır çünki servis müdürü onların yerine kararlar verir, zaten motor yağını varilden kullanıyorlar çoğu servis hangi petrol firmasıyla anlaştıysa onu dolduruyor kim ucuza verirse artık gelen herkese hemen hemen aynı vizkozitedeki aynı standarttaki yağı çakıyor. Bu adam arabasını nasıl sürüyor? hangi şartlarda kullanıyor? lpg varmı yokmu? hiç umursamıyor her otomobile aynı muamele. İlk 15000km 12 ay bakımında yetkili servise bakım yaptırmıştım gerek yok diye hava filtresini değiştirmemişlerdi üstüne üstlük po maxima yarı sentetik 5w-30 yağ koymuşlardı, arabanın motor sesinin bakımdan sonra azalması harmoni yapması elektrik motoru gibi düz ve sıradan ses çıkarması lazım ama benimkinin sesi bakımdan sonra daha da artmıştı. Demekki tam sentetik yağ müşteriden pahalı ki kullanmıyor bu yetkili servisler. Benim araba dandik hani ya... benzinli ucuz araba işte bas po maxima yağı varilden geç git, ne güzel, 7000km sonra kararmamıştı bile o kadar feciydi. Yağ dediğin şey sürekli benzinle kullanıyorsan 3000-4000km sonra kararacak ki motordaki pisliği aldığı temizlik yaptığı anlaşılsın. Yetkili serviste dört tekerleği sökerler lifte kaldırırlar ön takıma frenlere bakmak için sonra bijonları tabancayla sıkarlar haliyle 400-500km gittikten sonra tekerlekleri anahtarla sıkmak boşlukları almak gerekir. Halbuki cam kapı fitiliniz bozulsun değiştirmezler onu illa siz söyleyeceksiniz. Yetkili servis işte kurcalanmayacak şeyleri kurcalar kurcalanacak şeyi kurcalamaz.

Genellikle kendim dışarıda yaptırdığım bakımdan sonra arabanın gidişinde falan çok fazla bir iyileşme değişme falan görmüyorum çünki bakım periyodu tam manasıyla dolmadan yağı ve filtreleri değiştirdiğim için motor gücü kaybı fazla yakıt sarfiyatı gibi şeyleri çok az yaşarım yada hiç yaşamamışımdır yani bakımsızlık yüzünden performans düşüklüğü haline getirmişliğim hiç yok buna hiç zorlamadım zorlamayı da düşünmüyorum.

Triger kayışını bile 45000km de değiştirmiştim onu da dışarıda değiştirdim parçaları servisten aldım hatta hazır sökmüşken sökülen diğer kayışları da değiştirdim, ihtiyaca istinaden değiştirilecek parçaları da değiştiririm silecek, polen filtresi, fren balatası gibi şeyler.

Şimdi 1-2 seneye bunu değiştirip gene hyundai alacağım ama yetkili servis işini ne yapacağız orası muamma en kafamı ağrıtan şeylerden biri. İstiyorum ki serviste bakım yaptırayım ama yaptırırken başında durayım liftteki arabanın altına ustayla beraber gireyim altını sürttüğüm yerlere kendim bakayım direksiyon çubuklarını rotları kontrol edeyim usta nereden bilecek benim nereyi sürttüğümü?, ama lifte girince işte efendim yok güvenli değil kafana araba düşer muhabbeti yapmasın servisin elemanları, birde ekspres servis yok, randevu alıyorsunuz araba giriyor içeri 4 saat sonra çıkıyor sanki sıfır motor yapıyor adamlar içeride, wrc de adam 20 dakikada şanzımanı indirip değiştirip yerine takıyor bizimkiler 2 saatte bir tek yağ ve filtreyi değiştirecek.

En son bir serviste kaza tamiri yaptırdım ön düzenden ufak tefek parçalar değiştirildi arabanın direksiyonu lazerli rot balanstan 1-2 derece yamuk nasıl çıkıyor hayret ettim dışarıda kendim hallettim, kazada hasar gören ön amortisörün birisi değişiyor da öbürü hasar görmemiş ama 40000km yol yapmış o neden değiştirilmemiş ona da hayret ettim servis birşey olmaz dedi ?? bence birşey olur, yetkili serviste tamirden sonra motoruda yıkamışlar kıyak olsun diye iyi güzel ama birkaç ay sonra külbütörün üstteki plastik çerçeveyi söktük bujileri değiştirmek için bir baktık ne kadar motor yıkama ilacı varsa hepsi buji deliklerine çerçevenin altına dolmuş dedim motor ısınınca neden bulaşık suyu gibi koku geliyor anlamış olduk dışarıda motor yıkamanın kralı var halbuki, araba daha bir yaşındayken ilk bakımda 6000-7000km yol yapmış hava filtresi neden değişmemiş başka bir hayret etme mevzusu, yan camların dıştaki çıtaları 10000km 2 yıllık sürede güneş yağmur dış etkiler gibi şeylerden çatladı yarıldı garantiden değişim için bakım faturası istediler bu da son nokta olmuştu verdim 25 lirayı servisten cam çıtası alıp sokak lambası altında kendim 5 dakikada değiştirdim. Yemişim yetkili servisini benim arabanın yetkili servisi BENİM. Kocaeli üniversitesinde 2 senelik motor fakültesi okuduk gerçi artık otomotiv bölümü diyorlar ya o okula neyse... Ford bizi tekniker olarak alacaktı almadı, imkanım olsa hyundai yetkili servisi açardım ama maddi ve siyasi açıdan zormuş öyle diyorlar. Otomobil konusunda titizim ben ama temizlik hususunda değil mekanik konularda titizim.

honda jeneratör var evde üzerinde gx200 motor var senede 5-10 saat ya çalışır ya çalışmaz karteri 500cc yağ alır, ben her sene bahçede kendim jeneratöründe yağını değiştirip hallederim o işi hava filtresi de yağlı tip, tek marşta çalışır mis gibi.

ndipi bunu beğendi.
  13. Cilo

Cilo Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    2,171
    Ad Soyad:
    Yılmaz ÖZKAN
    Yaşadığınız Şehir:
    41-KOCAELİ
    Araç Modeli:
    Kia
    Ayda Kocaeli Kars arası bir kamyon 4 sefer gidip gelse 8000km yapar yılda 96000km :)

Ufak araç ortalama 5Litre büyük araç 4 beş katı aldığı için km hesabı aynıdır.

14. 81081

81081 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    79
    Ad Soyad:
    Mahir Yıldız
    Yaşadığınız Şehir:
    81- DÜZCE
    Araç Modeli:
    Kia
    Yıllık yağ değişim işi kesinlikle ticari bir olay gerisi teferruat

KAFKAS TÜRKÜ bunu beğendi.
  15. palapula

palapula Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    46
    Ad Soyad:
    özgür önal
    Yaşadığınız Şehir:
    55-SAMSUN
    Araç Modeli:
    Diğer Modeller
    zaten uzunca açıklamalar var.
    sözüm o ki
    6 ayda bir dişçiye
    12 ayda bir servise gidin..
    verilen rakamlar 15000 km bir yıl hep ortalama ve genel kullanıma göre rakamlardır.
    adam km yapmıyo fakat motor sürekli çalışıyor kontak kapatmıyor (var mı öyle babayiğit demeyin benzinin ucuz olduğu yerlerde klima için arabanın hiç stop edilmediğine şahit oldum)
    15 bini mi bekleyecek tabiki hayır.
    yağın ömrü 4 yıldır 5 yıldır üretici söyler ama ilk kullandığın zamanki viskozite ile 3. yılın sonundaki aynı değildir.
    herşeyden önemlidir yağ değişin arkadaşlar zararı olmaz 4 bin km geçince değiştirin yine zararı olmaz

dediğim gibi
    6 ayda bir dişçi
    yılda bir servis
    trafik sigortası olmuş 1000 tl 6 aylık mtv olmuş 500 tl yağın parasından kaçmak niye?

ysuatsenyurt bunu beğendi.
  16. Yusuf

Yusuf Moderatör

Alınan Beğeniler:
    9,150
    Ad Soyad:
    yusuf
    Yaşadığınız Şehir:
    41-KOCAELİ
    Araç Modeli:
    VW
    Yağın raf ömrü bile 5yıl iken motorun içinde 3-4yıl kalması hiç mantıklı değil. Evet 12 ay sonunda acil bakım yapılması gerektirmez ama geciktirmemek gerekir.
    Aslında km olarak değil iş makinelerinde olduğu gibi saat üzerinden bakım yapılmalı, zira sürekli Istanbul trafiğinde km yapmış bir arac ile tamamen uzun yol yapmış bir aracın bakım gereksinimleri aynı değildir.
    Ağır vasıtaların bakım aralığının uzun olmasının, karterin aldığı yağ litresinin çok daha fazla olması, daha az devir çevirmesi ile alakası olduğunu düşünüyorum. Buna ek ticari araçların seçiminde binek araçlar için geçerli olan tasarım, konfor gibi kriterler değil tamamen maliyet göz önünde bulundurularak tercih edilmesinin etkisi de muhakkak vardir.

Renonun 20.000km bakım aralığı sunduğu 1.5dci motoru kullanan Mercedes, aynı motora 15.000km bakım aralığı sunuyor.

Cilo bunu beğendi.
  17. azman

azman Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    136
    Ad Soyad:
    Ersin Deniz
    Yaşadığınız Şehir:
    35-İZMİR
    Araç Modeli:
    Accent Yumurta 1.5 (1994-2000) X3
    ben yumurtanın iki senede bir bazende 3 senede bir değiştiriyorum 2-3 senede yaptığım kilometre 1000 km ya var ya yok malum araba yatıyor bahçede ilk arabam diye satmayada kıyamıyom 80.000 de daha

KAFKAS TÜRKÜ bunu beğendi.
  18. ndipi

ndipi Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    1,712
    Ad Soyad:
    Nihat
    Yaşadığınız Şehir:
    6-ANKARA
    Araç Modeli:
    Burada yorumları ile konuya değer katan tüm arkadaşlara teşekkür ederim. Sanırım bir çok arkadaş aynı benim gibi devam ediyor özellikle yılda sadece 3-5 bin aralığın da km yapan arkadaşlar yıl bazını pek dikkate almıyor. Bende buna dahil.

19. ndipi

ndipi Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    1,712
    Ad Soyad:
    Nihat
    Yaşadığınız Şehir:
    6-ANKARA
    Araç Modeli:
    Peki arkadaşlar hundai de ilk bakım olan 10 000 km yada yılda bir ben sıfır aldığım aracım 4000 km oldu ve bakım olarak yıl doldu. Ama ben yaptırmadım ve araç 1.5 yıl sonra 7000 km de ilk bakıma gittim diyelim. O zaman bu benim aracım garanti kapsamı dışında kalıyor mu? Yoksa garanti devam mı?

20. cenker_baba

cenker_baba Guest

Bakim aralığı km veya ay olarak geçer gitmezse niz garanti dışı kalır

GT-I9500 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Bu Sayfayı Paylaş