Hyundai Yedek Parça - Parça Ofisi LPG KABLO

Yepyeni Frenlerden Gelen Şu Hırıltı Sesi?!

'Accent Blue Forum - Club RB' forumunda quanthas tarafından 5 Ekim 2020 tarihinde açılan konu

?

Accent Blue için en fren markası sizce hangisi?

Bu anket 5 Ocak 2021 tarihinde kapatılmış.
  1. Bosch

1 oy
    11.1%
  2. TRW

2 oy
    22.2%
  3. Mobis

2 oy
    22.2%
  4. Maher

0 oy
    0.0%
  5. Fitpart

0 oy
    0.0%
  6. Ferodo

1 oy
    11.1%
  7. Sangsin

1 oy
    11.1%
  8. Mando

0 oy
    0.0%
  9. Kale

2 oy
    22.2%
  10. Braxis

0 oy
    0.0%
  1. quanthas

quanthas Yeni Üye

Alınan Beğeniler:
    1
    Ad Soyad:
    Alican Ertürk
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Accent Blue 1.6 CRDI (2011 -201X) RB
    Herkese selamlar saygılar, yeni üyeyim ve ayağımın tozuyla ufak bir soru sormak istedim.

Arkadaşlar aracımın periyodik bakımlarını düzenli olarak her yıl yaptırırım. Bu yıl da ağustosta yaptırdım ve ön fren balata ve disklerim tamamen sıfırlarıyla yenilendi. MAHER diye bi üreticinin parçalarıydı. Kore araçları için üretim yapıyor olduklarını okudum. Yeni parçalarım takılalı yaklaşık 7bin km oldu. Aracım şuan 97 binde. Accent blue CRDI mode plus - 2013 model.

Sorunum şu:

yüksek hızlardan (150-160) dozajlı şekilde yavaşlarken (ani fren yapmaktan bahsetmiyorum) frenlerimden hrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr diye bir hırıltı-uğultu sesi geliyor BAZEN. Ciyaklama sesi değil arkadaşlar. Hırıltı gibi bir ses ya da uğultu mu desem? 60-70lere düşünce kalmıyor ve bir daha epeyce bir süre yapmıyor. Sadece bazen oluyor bu.

-bunu, değiştirmeden önce BAZEN eski frenlerim de yapardı-

Tekrar ediyorum, disklerim yeni. Balatalarım yeni. Rot/balans ayarlarım yeni. Fren performansımda da bir sorun yok. Ama şakaya gelmez bir konu olması hasebiyle sormak istedim.

Var mı içinizde bu sesin neden olduğunu ve nasıl giderilebileceğini bilen?

Şimdiden teşekkürler.

Güvenli sürüşler.

2. Samet_ak

Samet_ak Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    349
    Ad Soyad:
    Samet akyel
    Yaşadığınız Şehir:
    7-ANTALYA
    Araç Modeli:
    VW
    Balatalar sert ise ses yapıyordur, bitince başka marka tercih edin bence.

3. Lions_in_A_Cage

Lions_in_A_Cage Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    2,254
    Ad Soyad:
    Yusuf Türkarslan
    Yaşadığınız Şehir:
    15-BURDUR
    Araç Modeli:
    Elantra 1.6 CVVT (2011-201X) MD
    Servisten almayacaksanız trw yada hi-Q olabilir

4. erenuzel41

erenuzel41 Moderatör

Alınan Beğeniler:
    6,303
    Ad Soyad:
    Eren Uzel
    Yaşadığınız Şehir:
    41-KOCAELİ
    Araç Modeli:
    Honda
    150-160km hızda giderken hayatımda hiç fren yapmadım, o kadar hıza çıkacak isem fren yapmayacak kadar uzun mesafe boyunca önümde hiçbir engel olmaması gerekiyor bu durumda boş yolda hız yaparım daha sonra ise gazı keserim ve 500 metre içinde doğal sürtünme şartları ile yavaşlarım, bunlar neticede binek otomobiller, 150-160km/s hızlarda bir kere dahi sert şekilde frene basmak bile frenleri zaten hayatı tehlikeye atacak düzeyde sıkıntıya sokabilir, sıkıntıya sokmasa bile yazık günah, yazık olmasa bile anlık bir sürede ömürlerinden bir yüzde 3-4 götürür. Gerekli hallerde o hızlarda bu kadar sert fren yapılabilir elbette ama frenlerin o gerekli olan hallerde güzel sonuçlar vermesi için iyi şekilde bakım yapmaktan ziyade kullanırken de her daim sağlıklı şekilde muhafaza edilmesi gerekir. Sıklıkla sert fren yapılan bir fren sistemi uzun süre boyunca ilk günkü performansını koruyamaz.

Üstelik yan sanayi disk ve balata ile bu şekilde kullanıyorsunuz ve bu şartlarda sadece ses yapma problemi yaşamışsınız, bence kullandığınız fren parçaları verimlilik açısından iyi bile dayanıyorlar.

Sıklıkla bu şekilde sürüş yapan kullanıcılar çok yüksek hızlarda sert frenajları sıkıntısızca yapabilmek için frenlemede balata ile disk arasında oluşan ve frenlemeyi bozan gaz oluşumu, yüksek sıcaklıktan dolayı disk balata arasında kaçırma yapmaması ve fren disklerinin daha kolay soğuması ve fren hidroliğinin kaynamaması ve yüksek aşınma direnci için delikli yada slotlu modifiye diskler ile seramik yada yarı seramik balatalar ve kaynama noktası yüksek fren hidroliği kullanıyorlar, ancak bunları uygulayabilmek için otomobilin altyapısının uyumlu olması gerekiyor yani modifiye parça üreten iyi bir firmanın aracınız için birebir uyumlu olacak biçimde ağır hizmet yada sportif amaçlı fren parçalarını halihazırda satışa sunması gerekiyor genellikle orjinal fren parçalarından çok ta pahalı değildirler ulaşılmaz değildirler sadece araştırmak gerekiyor. Frenler atölye usülü kendi imkanlarınızla yapacağınız güçlendirmelere gelmeyen ekipmanlardır, çünki fren işi ciddidir şakaya gelmez.

Benim tavsiyem bu kadar yüksek hızlarda frenlerinizi zorlamamanız, eğer hız yapacak iseniz önünüzdeki en az 1.5-2km lik yolun tamamen boş olmasına dikkat etmeniz sonrasında yavaşlarken de ani fren yapmak yerine sadece gaz kesmeniz gerekli hallerde gereği kadar fren kullanmanız, orjinal balata ve diskler ile aracınıza birebir uyumlu ve sorunsuzluğu kanıtlanmış orjinal fren parçaları ve hidroliği kullanmanız olacaktır. Maher iyi bir marka değil.

Fren diskleri ve balataları yeni değiştirildikleri zaman ilk 1000km boyunca yüksek hızlarda veya uzun süreli ani sert frenlemelerden kaçınmanız gerekir, aksi taktirde diskte derin çizikler oluşur frenler olması gerekenden erken yıpranıp gereken verimliliği gösteremeyecektir.

Buna fren rodajı diyorlar, sıfır alınmış disk ve balata ile ilk 1000km yumuşak ve hafif frenlemelerle kullanırsanız disk ve balata yüzeyi üzerindeki üretim sonrası gözle görülmeyen elle tam hissedilmeyen sadece profilmetre ile ölçülebilen ince hafif pürüzlü yumuşak olan yüzeyi zamanla hafif hafif ve çok ısı üretilmeden yapılan frenlemeler ile cam gibi dümdüz olur o esnaya kadar balata ve diskleri yumuşak frenlemeler ile rodaj ederseniz balata ve disk tam ve boşluksuz biçimde öpüşecektir sürtünme yüzeyi maksimum verime ulaşır ve o haliyle uzun süre sıkıntısız biçimde kullanılabilir ses sorunu da minimum olacaktır, balata ve disk ömrü uzar. İlk 1000km bu işlem için yaklaşık olarak yeterli bir rodaj mesafesidir. Eğer yeni takılmış sıfır disk ve balatalar ile yüksek hızda sert frenlemeler yaparsanız diskte yüksek ısıdan ve yüzeyi tam alışmamış disklerin yumuşak olan yüzeyi sıyırmasından dolayı warp çizikleri yani spiral yada daire şeklinde girintili çıkıntılı çizikler oluşur bu hem fren mesafenizi uzatır hem kalın ses yapar hemde titreşime sebep olur.

Anket cevabım Mobis olacaktır.

Keyifli Frenajlar dilerim herkese.

5. erenuzel41

erenuzel41 Moderatör

Alınan Beğeniler:
    6,303
    Ad Soyad:
    Eren Uzel
    Yaşadığınız Şehir:
    41-KOCAELİ
    Araç Modeli:
    Honda
  6. quanthas

quanthas Yeni Üye

Alınan Beğeniler:
    1
    Ad Soyad:
    Alican Ertürk
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Accent Blue 1.6 CRDI (2011 -201X) RB
    Yanıtınıza çok teşekkür ediyorum Eren bey. Bir başka kaynaktan sert balataların da böyle bir hırıltı-uğultu sesi yapabileceğini öğrendim.

Galiba genel olarak dikkat ve tedbirden geçiyor bu sorunun çözümü, haklısınız.

Redmi Note 8 Pro cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Bu Sayfayı Paylaş