Hyundai Yedek Parça - Parça Ofisi LPG KABLO

Yakıt tüketimini Düşürmenin Yolları

'Teknik ve Faydalı Bilgiler' forumunda UfukElantra tarafından 5 Kasım 2007 tarihinde açılan konu

1. MSC

MSC Site Yetkilisi Yönetici

Alınan Beğeniler:
    16,946
    Ad Soyad:
    Serdar
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Mercedes-Benz
    ALINTIDIR.

Donanım Forumda yazılarını okuduğum, motor konusunda bilgisi yüksek birine (izin almadığım için nikini vermiyorum , hoş üsluptan ve teknik konuşmasından anlamışsınızdır kim olduğunu [​IMG]) ) sordum bu konuyu , karbüratörlü ve enjeksiyonlu araçlarda yakıt kesme olayını onun cevabıdır....
    .
    Karbüratörlü bir araçta gaz kelebeğini kapatsanız bile, motor rölanti memesinden benzin çekmeye devam eder. Karbüratörlerde 2 devre vardır. Birisi ana devre ve venturi vakumuyla çalışır ve gaz kelebeğinin önünde yer alır. Diğeri ise rölanti devresi olup gaz kelebeğinin hemen arkasında yer alır. Gaz kelebeği kapandığında, kelebek valfinin ön yüzünde basınç artarken arka yüzünde pistonların emme stroku yüzünden basınç çok düşer ve dolayısıyla otomatik olarak rölanti memesinden benzin emilir. Bu durum hem rölantide hem de viteste gaz keildiğinde olur. karbüratörlü motor açısından ikisi arasında fark yoktur.

Enjeksiyonlularda ise durum değişik. Aslında basit bir sensör araclığı ile (veya mevcut durumlarında bile) ECU rölanti ile gaz kesme halini motor devrine bakarak birbirinden ayırabilir.

Ben bildiğimi söyleleyim.

1. Güvenlik ve sarsıntılı başlama nedeniyle, enjeksiyonlu motorlarda gaz kestiğinizde motora giden yakıt tamamen kesilmez. Ama o esnada neden bazı bilgisayarlar 0 gösteriyor bilmiyorum.

Yakıtı tamamen keserseniz motor stop eder ve daha yüksek kompresyon direnci göstererek yığılır. Yeniden çalıştırmaya kalktığınızda ise sert bir şekilde çalışmaya başlayarak krankşaft, biyel kolu ve piston tacı üzerine müthiş bir yük bindirir. Teorik olarak böyle bir çalışma modu mümkün olsa bile pratik nedenlerden ötürü hareket halindeki bir motoru durdurup çalıştırmaya kalkmak doğru değildir.

Zaten motorun çalışmaya devam ettiği şöyle anlaşılır:

100 ile giderken aniden gaz kesin. Anlık yakıt tüketimi 0 göstersikten bir kaç saniye sonra vitesi boşa alın. Eğer motora hiç yakıt gitmiyorsa, motorun durmuş olması gerekir. Şimdi boş vitesteyken gaz pedalına basın. Eğer motor çalışıyorsa, motor stop etmemiş demektir.

Bu da her durumda motora yakıt gittiğini, motorun asla durdurulmadığını gösterir.

peki ama neden böyle durumlarda bazı araçlarda anlık yakıt tüketimi 0 olarak görünüyor?

Sanırım bu tasrım tercihi olarak ortaya çıkıyor. Kimi firmalar gaz pedalına basılmayan her durumu 0 tüketim olarak göstermeyi uygun bulurken, kimisi de rölanti yakıtını da gaz pedalına basmasanız bile anlık tüketim içinde gösteriyor.

Bunu açıkçası 0 gösteren firmalara sormak gerekir. Bence doğrusu senin arabadaki. Yani her durumda yakıt tüketildiğine göre, 0 göstermesi yanlış bilgi demektir. Ama onlar da şunu söyleyebilir: "Gaz pedalına bastığınız sürece araba gidiyor demektir. basmadığınız sürece gitmediğine göre bunu tüketim olarak göstermek doğru değildir çünkü tüketilen yakıt karşılığında bir işin yapılmış olması gerekir" vs. vs.

Açıkçası gerekçelerini bilmiyorum ama hemen tüm araçlarda hız halinde ve vitesteyken gaz kesildiğinde motor çalışmaya devam eder.

Bunun istisnaları ise şunlardır:
    1. Hibrid araçlar. Onların çalışma mekanizmaları farklıdır. </FONT

2. Yusuf

Yusuf Moderatör

Alınan Beğeniler:
    9,150
    Ad Soyad:
    yusuf
    Yaşadığınız Şehir:
    41-KOCAELİ
    Araç Modeli:
    VW
    peki o zaman şunu soralım...arac vitesdeyken gazı bıraktıgımızda mı yoksa boşa attıgımızda mı daha az yakıt tuketir..

3. MSC

Alınan Beğeniler:
    16,946
    Ad Soyad:
    Serdar
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Mercedes-Benz
    teorik olarak vitesteyken daha az yakıt tükmesi gerekiyor. Bunun nedeni negatif yüke binmiş motordur. Bu arada bahsettiğim denemeyi işten eve gelirken kendimde denedim, kontağı kapatınca araba yığılıp kalıyor. Yani benim aracımda araç viteste iken ayağımı gazdan çektiğimde yakıt yakmaya devam ediyor. İsteyen herkes bunu deneyebilir, dizel araçlar hakkında yorum yapmıyorum.

4. Erhan Sarıtepe

Erhan Sarıtepe Yasaklı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    kırmızı ışıkta duracağımız zaman ne zaman vitesi boşa atmalıyız ?

ben devir 2000 in altına düşünce boşa atıyorum, frenede aynı anda basıyorum

5. Levent

Levent Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    26
    Ad Soyad:
    levent ünal
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Hyundai Marka Aracım Yok
    İyice yavaşladığın zaman atmalısın

6. tolgakmg

tolgakmg Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    93
    Ad Soyad:
    Tolga
    Yaşadığınız Şehir:
    6-ANKARA
    Araç Modeli:
    Accent Blue 1.6 CRDI (2011 -201X) RB
    İyiakşamlar.
    Öncelikle şunu söyleyeyim bu benim iddiam değildir. İçten yanmalı motorların çalışma sürecinde gerçekleşen bir olaydır. Normal şartlarda aracın egsozunu çıkartsanız dahi, ayağınız gazdan çektinizde sadece sürtme sesi duymazsınız. Piston grang boşlukları ve diğer parça sesleri ve daha niceleri...

Aslında sizin bu şekilde düşünmenize sevkeden, pistonların hareket sürecidir. Eğer sanıldığı kadar sıkı bir şekilde hareket etselerdi, pistonları silindirler içerisine usta aracılığı ile takmak mümkün olmazdı. Yada, bilirsiniz sübab ayarı için bir anahtar yardımı ile motoru senteye getirmek imkansız olurdu.

HatırlarsınızEskiden karbüratörlü araçlarda karbüratörü temizlemek için ustalar, bolca gaz verirler, akabinde kontağı kapattıktan sonra, motor devri 1200-1300'e geldiğinde açarlardı. Bunun sonucunda kimi zaman kuvvetli bir patlama duyulurdur. Bunun amacı, emilen hava yakıt karışımının, silindirler içerisinde yeterli zenginliğe ulaşmasını sağlamak, egsoz kanalı içerisinde yanmamış hava yakıt karışımı bırakmaktı. Siz kontağı açtığınızda ateşleme gerçekleşir, zengin karışım kuvvetli bir patlama sağlardı. Aynı zamanda sıcak egsoz gazlarının egsoz içindeki taze hava yakıt karışımını yakarak, egsozu temizlemesi sağlanırdı. Sizin dediğiniz gibi bir kompresyon gücü olsa kontağı kapattığınız an motorunuzun durması gerekir. Oysa enj. Aracınızda bile 5000 devirde kontağı kapatın motorunuzun devri bir anda durmaz.
    Düzenleyen : tolgakmg

7. Erhan Sarıtepe

Erhan Sarıtepe Yasaklı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    herhangi bi sayısal değer yokmudur

8. MSC

Alınan Beğeniler:
    16,946
    Ad Soyad:
    Serdar
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Mercedes-Benz
    Yarın bu şekildede bir deneme yapıp size sonucu iletirim. Selamlar.

9. tolgakmg

tolgakmg Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    93
    Ad Soyad:
    Tolga
    Yaşadığınız Şehir:
    6-ANKARA
    Araç Modeli:
    Şimdi, 5. viteste 100 km hızla ilerliyorsunuz. Ayağınız gazdan çektiniz. Motor devriniz 3000'dev dk. Aracın hızının yokuş aşağı artmadan sabit kaldığını varsayalım. Bu durumda sizin dediğiniz gibi aracı boşa aldığımızda, motor devri hemen 800'e düşemez. Zira kendi ataleti dahi buna izin vermez. Bu durumda motor devriniz 1700'e geldiğinde yakıt sisteminiz tekrar yakıt püskürtmeye başlayacak, böylece aracınız stop etmeyecektir.

10. tolgakmg

tolgakmg Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    93
    Ad Soyad:
    Tolga
    Yaşadığınız Şehir:
    6-ANKARA
    Araç Modeli:
    Bakın birde şu açıdan bakalım olaya. Motorunuzun rölantide çalışabilmesi için gereken hava miktarı, kapalı olan gaz kelebeği aracılığı 1 birim olarak belirleyelim. Yine rölantide bu devrin elde edilebilmesi için içeri alınan havanın ihtiyaç duyduğu yakıt ise yine 1 birim olsun.

Mantık olarak siz gaza bastınız. çalışma prensibi doğrultusunda motorunuza daha fazla hava ve yakıt gönderildiği için motor devriniz artacaktır. Yine örnek verelim, 3000 devirle dönebilmesi için 3 birim havaya 3 birim yakıt gerekir mi? evet. Hatta bu işi herhangi bir yük olmaksızın rölantide bile yaptığınızda mutlaka gaza basarak motoru devirlendirebilmek için yüksek miktarda hava ve yakıt göndermek durumundasınız

şimdi5. viteste 3000 devirdeayağınızı gazdan çektiniz. Motora rölantideki kadar yakıt püskürtüldüğünü ve yakıtın kesilmediğini varsayalım. Motorun 3000dev/dk çevirebilmesi için gereken hava miktarı 3 yakıt miktarı 3 birim iken, sizin dediğiniz gibi 1 birim hava ve 1 birim yakıt gittiğini düşünelim.

Şİmdi işin başında dedikki, 1 birim hava 1 birim yakıt eşittir rölanti 800 dev/dk. ama ben 3000 devirle dönüyorum ve 1 birim hava 1 birim yakıt gönderiyorum motora. bu durumda motoru çeviren yakıt hava karışımı değil, aracın hareket enerjisidir. Yani benim gönderdiğim yakıtın hiçbir katkısı yok. O zaman 0.5 birim hava/yakıt da işimi görür, 0 birim hava/yakıt karışımıda...

11. tolgakmg

tolgakmg Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    93
    Ad Soyad:
    Tolga
    Yaşadığınız Şehir:
    6-ANKARA
    Araç Modeli:
    Devir saatiniz elektrikli olduğu için sizi yanlıtabilir. Motorunuzu dinleyerek sonucu değerlendirin

12. Misafir

Misafir Guest

13. mmt.88

mmt.88 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    4
    İster yokuş aşağı ister düz yolda olsun boşa attığın an 1-2 lt/100 km yakıt tüketir ama araç vitesteyse yakıt tüketimi sıfıra düşer ve daha güvenlidir viteste kullanmak...

Yokuş aşağı kontak kapatmanın hiç bir faydası yoktur.Çünkü kontağı kapatıp aracı tekrar çalıştırmak daha çok yakıt tüketimine sebep olur

14. Misafir

Misafir Guest

https://www.hyundaiclubtr.com/smileys/smiley20.gif.......Ayrıca fren açısından daçok riskli, bu arada bazı otomobillerin direksiyonuda kilitleniyor

15. Misafir

Misafir Guest

YANLIŞ ANLAŞILMADAN KAYNAKLANAN MESAJLAR TARAFIMDAN SİLİNMİŞTİR...

16. CROSSHAIR

CROSSHAIR Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    neye karar verdiniz ne yapalım yani????
    bi karara varır da bizim anlıyacağımız dilde net b bilgi verirseniz sevinirimhttps://www.hyundaiclubtr.com/smileys/smiley4.gif
    gerçi ben yokuş aşağı ünerken hep vitesle iniyorum, ve ışıklara yaklaşırken de vites düşürerek yavaşlıyorum 4000-5000 devirlere çıkıyor araba ve sesi çok güzel çıkıyor o sesi çok seviyorumhttps://www.hyundaiclubtr.com/smileys/smiley36.gifsırf o ses için yine öyle yaparım

17. tolgakmg

tolgakmg Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    93
    Ad Soyad:
    Tolga
    Yaşadığınız Şehir:
    6-ANKARA
    Araç Modeli:
    Günaydın...Burhan kardeşim karar verildi. Anahtarı evde bırakıyorsun. Araban o zaman hiç yakmıyor. Gazdan çektin vites düştün enjektör sinyalleri falan hiç düşünmüyorsun.

Şaka bir yana, viteste yavaşlama sürecinde çok yüksek devirlerde vites küçültmek, egzantrik miline büyük yük binmesine dolayısyla zamanlama kayışının diş atmasına neden olur. Bu nedenle acil olmamakla beraber 3500 4000 devrin üzerinde kompresyona bindirmeyin.

18. MSC

Alınan Beğeniler:
    16,946
    Ad Soyad:
    Serdar
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Mercedes-Benz
    Herkese günaydın, dün Tolga bey ile görüşmemiz neticesinde tavsiye ettiği şekilde arracı 5000 devirde kontak kapama yöntemiyle kompresyona soktum. Araç çalışırken ayağımı gazdan çektiğim şekilde durmadı. Tabiri caizse yığılarak durdu. Tam dünki konu hakkında haklılığımı düşünürken aynı şeyi benzinde de denemek istedim (Aracımda sıralı sistem lpg kullanıyorum). Bu seferki denememde Tolga bey haklı çıktı. Yani araç hem kontak kapamada, hemde ayağı gazdan çekmede aynı kompresyonu gösterdi. Yani benzinde enjektörler gram benzin atmadı motora. https://www.hyundaiclubtr.com/forum/https://www.hyundaiclubtr.com/smileys/smiley3.gif

Peki neden LPG 'de bu olay böyle diye düşünürken sanırım çözümü buldum.

Araç LGP'de iken kontağı kapattığınız an bir röle sesi duyuyorsunuz ve motora gaz akışı olmuyor. Ancak viteste giderken ayağınızı gazdan çekseniz bile emme manifoltu üzerindeki deliklerden motora bir miktar gaz gitmeye devam ediyor ve sanırım sıcaklık yada piston sıkıştırması LPG nin patlamasına yeterli geliyor yada bujiler ateşlemeye devam ediyor.

Sonuç olarak yanlış bildiğimi ve bu bildiğim yanlışıda doğru zannetmem tamamen lpg 'li araç kullanmamdan kaynaklanıyor. Başta Tolga beye bu konudaki teknik tavsiyeleri doğrultusunda gerçekleri görmeme yardım ettiği için teşekkür ederim. Paylaşımıyla bir bilgi daha kazanmış oldum.

Son söz: Yakıt yakma konusunda, aracınızla yokuş aşağı inerken ayağınızı gazdan çektiğinizde araçBENZİN YAKMAZ. Eğer LPG kullanıyorsanız,kit kalitesinede bağlı olarak rölantideki yakıt sarfiyatı kadar YAKIT YAKMAYA DEVAM EDERSİNİZ.

Selamlar.
    Düzenleyen : mscsi34

19. CROSSHAIR

CROSSHAIR Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    eyvallah Tolga hocam bi daha o kadar bağıttırmayim arabayıhttps://www.hyundaiclubtr.com/smileys/smiley20.gifama süper ses çıkıyordu yawhttps://www.hyundaiclubtr.com/forum/https://www.hyundaiclubtr.com/smileys/smiley18.gif

20. krank

krank Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    1
    e dedik..https://www.hyundaiclubtr.com/smileys/smiley36.gif

Bu Sayfayı Paylaş