Hyundai Yedek Parça - Parça Ofisi LPG KABLO

Yakıt tüketimini Düşürmenin Yolları

'Teknik ve Faydalı Bilgiler' forumunda UfukElantra tarafından 5 Kasım 2007 tarihinde açılan konu

1. colleyum5

colleyum5 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    Konu yakıt sarfiyatı tamamda, yokuş aşağı yakıt sarfiyatının "0" olması durumunda motordaki olası durumları analiz ediyoruz, anlatmaya çalıştığımız nedenlerden dolayı sarfiyatın "0" olamayacağını tartışıyoruz.

"tolgakmg" sen yokuş aşağı inerken kontağı kapattığında, araçta yığılma oluyormu ? bunu denedinmi ?

2. ec625

ec625 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    şu bir gercektir calışan bir motorun her ne şartta olursa farketmez yokuş aşağı veya duz yolda sarfıyatı asla 0 olamaz ama bazı arkadaşlar başarmış foruma katılmalarını bekliyorum nasıl yaptınız dıye soracam

3. ec625

ec625 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    sadece sunu soruyorum eger teknık bilginiz yok ise lutfen bu tarz konularda insanları yanıltmayın burda okuduklarım sadece atmasyon başka bi izahatı yok ben motor ustasıyım gerekli teknık bilgiye sahıbım ve bole bişeyın olamıcagını soyluyorum motoru stop etmediğiniz surece tabi

4. tolgakmg

tolgakmg Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    93
    Ad Soyad:
    Tolga
    Yaşadığınız Şehir:
    6-ANKARA
    Araç Modeli:
    Accent Blue 1.6 CRDI (2011 -201X) RB
    "Colleyum5" yokuş aşağı inerken ister yüksek ister düşük viteste iken motor devriniz benzinli ise, 1700, diesel ise 1200 devrin üzerindeyken (ki sistem bu devirlerin altında çalışmaz) kontağınızı kapattığınızda motorunuz durmaz, duramaz. Zira tekerlerkler bu sefer motorunuzu çevirmeye devam eder. Sanıldığı üzere yığılıp küt diye de durmaz. Şöyle düşünün, eğer bu durum olmasaydı hem motor ayarlarını yaparken bizler motor kasnağından motoru çevirmezdik hemde aracı 2 viteste vurdurarak çalıştırmazdık. Bahsettiğiniz işlemi ben enjektörlerin çıkışlarına bir voltmetre bağlayarak gerçekleştirdim. Bu konuda dilerseniz sizde aynısını yapabilirsiniz. Kontağınızı kapanmanıza gerek yoktur.
    "Ec625" burada verdiğimiz bilgiler kendi buluşlarımız değildir. Motor teknolojisinden örneklemelerdir. Modern enjeksiyon sistemlerine sahip tüm araçlar, eğer motor devirleri 1700rpm'nin üzerinde ise, hangi viteste olurlarsa olsunlar ayağınızı gazdan çektiğiniz esnada tüketimleri sıfıra düşer. Bu benim buluşum değil, motor endüstrisinin ortaya koyduğu bir gerçektir.

5. ec625

ec625 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    tamam arkadaşlar siz bunu bana ispatlayın diyorum bende hala bişeyi farkedemiyosunuz calışan bir motorun tuketimi nasıl o olacak

6. ec625

ec625 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    desenizki tuketim min düşer ok ama sıfır diyosunuz ve kesin diyosunuz yaaa yapmayın arkadaşlar

7. tolgakmg

tolgakmg Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    93
    Ad Soyad:
    Tolga
    Yaşadığınız Şehir:
    6-ANKARA
    Araç Modeli:
    Yukarıda da değim gibi. Herhangi bir enjeksiyonun çıkışına bir voltmetre bağlayın. Araç içerisinden rahatlıkla takip edebilir, enjeksiyonun o anda herhangi bir püskürtme yapmadığını görebilirsiniz.

8. ec625

ec625 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    tamam babalar ok sız bedava gidiyonuz eyvallah

9. Burak

Burak Yasaklı Üye

Alınan Beğeniler:
    1
    Boşta giderken araç yakıt harcar viteste giderken daha çok harcar. Çok kolay ben test ettim. 10 ytl'lik yakıt koyun sürekli viteste gidin yokuşları vitesle inin boşa hiç takmayın. Sarfiyata bakın. Sonra 10 ytl'lik bi yakıt daha alın ve hızlandıktan sonra boşa atın, yokuştan boşta inin bakın bakalım nasıl farkediyor.
    Boştayken %40 yakıt tasarrufu sağlandığını garanti ederim. Hertürlü deneyin. Öyle yok o marka bunu açıkladı vitesteyken yakmaz yok motor bilmemne gücüyle çalışıyo falan bunlar tırı vırı siz deneyin yanılmayacaksınız.

Peygamber vitesine devammmmmmmmm...

10. ec625

ec625 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    anlatamadım kardeş ben arkadaşlara
    Düzenleyen : ec625

11. colleyum5

colleyum5 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    "tolgakmg" tamam motor durmaz, (araç tekerlekten hız aldığı için ve viteste olduğu için) ama araçta bir yığılma olur. Ben önceki yazılarını tam olarak okumadım. Motorun devri (benzinli) 1700 RPM'in altında olunca bu sistem çalışmaz diyorsun. Sen bunu denemişsin ve sonucunu anlatıyorsun.
    Bu şekilde olunca bana biraz mantıklı geldi.
    Fakat motordasoğuyor elbette. Uzun (eğimi az olan) yokuşlarda, bende genelde vitesi boşa alıyorum, rölantide olmasına rağmen motorun ısısı bayağı düşüyor, bu nedenle aklım karışmış durumda.

12. ec625

ec625 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    tek bir soru kardeş neden uzun yolda boşa atarak gitiiğimiz zaman arabalar daha az yakıyor bunun da bi acıklası olması lazım orantısal olarak daha fazla yakması lazım senin dediğine gore ama az yakıyor sebeb?

13. tolgakmg

tolgakmg Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    93
    Ad Soyad:
    Tolga
    Yaşadığınız Şehir:
    6-ANKARA
    Araç Modeli:
    Aşağıda yazdıklarım tamamen tek ve çok nokta enjeksiyonlu, karbüratörlü olup fuel cut of sistemine sahipbenzinli vecommon rail, pump dussediesel araçlar için geçerlidir. Eski nesil diesel ve karbüratörlü olup fuel cut off sistemi olmayan araçlar bu durumun dışındadır.

"colleyum5" Aslında olayı biraz açalım. Aracınız 100km hızda 5.viteste 3000 devir/dk ile ilerliyor.Bir rampaya geldiniz. Aracınızın daha da hızlanmaması için ayağınızı gazdan çektiniz. (Bu durum 50km hızla3.viteste 2500 devirde ilerken, kırmızı ışığa yaklaştığınızda ve ayağınızı vitesi boşa almadan gazdan çektiğinizde de aynı şekilde gerçekleşecektir. )

Bildiğiiz üzere, eğer gazdan ayağınızı çekerseniz, gaz kelebeği kapalı konuma gelecektir. Gaz kelebeği kapalı iken motor nereden hava alabilir dersek, bu sefer devreye rölanti regülatörü girer. Yani yüksek devirde oluşan vakum gaz kelebeği kapalı olduğu için rölanti regülatöründen hava emecektir. Rölanti regülatörü benzinli motorlarda rölanti devri olan ~850dev/dk için gereken yakıtı miktarını hesaplamaya yarar ve bu devri geçtiğinizde devre dışı kalacaktır. Şimdi, rölanti regülatörü devre dışı, sadece hava emilimine izin veriyor. Bu durumdane kadar yakıta ihtiyaç var ona bakalım. Gaz kelebeğiniz kapalı ise, motorayeterli hava gönderemiyoruz. Ancak devrimizde 3000. Şimdiaracın yakıt kontrol ünitesi, yakıtı motor devri 3000'e göre gönderse,gönderdiği yakıtıkarıştıracak hava yok. Rölanti devri kadar gönderse, motor rölantide değil, zira rölanti kadar gönderdiği yakıt zaten motoru 3000 devre çıkarmaya da yetmez. O zamaneğer motorunuzu tekerlekler döndürebiliyorsa, motora neden yakıt püskürtelim? Zira rölantidevri kadar (ki en az gönderilebilen miktardır) bile yakıt gönderdiğimizde, bu yakıtı gereksiz yere yakıp atacağız. Ancak sistem minimum devir bandı olan 1700'e (yeni nesillerdemotorlarda 1200-1500 arası) geldiğinde tekrar devre dışı kalıp, gereken yakıtı göndermeye devam eder. Sebebi ise, bu devir aralığında tekerlekler düzenli ve sürekli bir döndürme periyodu sağlayamayacağından (motordaki boşluklar bu kadar düşük devirde tekerlekler tarafından döndürülmeye müsait değildir.) tekrar püskürtme sağlanır.

Motor ısısına gelince,liselerde bize kimya yada fizikte öğretilen bir kural vardır.PV=NRT. yukarıda anlattığım konuda, gaz kelebeği kapalı konumda iken motora alınan hava miktarı çok azdır (ki buda vakum oluşumudur)Denlemde eşitliğin sağlanabilmesiiçin, (n mol sayısı sabit, R gaz sabiti)T sıcaklık artar. Yani gaz kelebeği kapalı konumda iken motora giren hava, normalde giren havadan daha fazla ısınır. Bu her ne kadar patlama esnasındaki ısıyı vermese de yinede motorun ısısını korumaya yeterlidir.

14. ec625

ec625 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    tamam babacan ben sorumun cevabını aldım saol sen devam et sıfır yakıt tuketimine

15. enginbagci

enginbagci Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    Aracımız benzinli ise Sayın Tolgakmq arkadasimin bahsettigi bilgi dogrudur . Dizel ise cok düsük bir orandir arabamiz benzinli ise araç kompresyondayken yakit tüketimi 0 "sıfır"dır. elinizde bir hyundai Cihazi olsaydi keske testtede bunu cok rahat bir sekilde görebilirdiniz..

Hatta daha yeni cikmis arabanin kompresyondaki degerlerini verelim

bnznl arcin gazdan cektiginiz anda enjektörlerin acik kalma süreleri "0" ms
    H-1 starex bu rakam "1,8"
    H-1 TQ da bu rakam "0,8" düsmüştür.

16. tolgakmg

tolgakmg Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    93
    Ad Soyad:
    Tolga
    Yaşadığınız Şehir:
    6-ANKARA
    Araç Modeli:
    Ben burada size birşeyleri ispat etmeye çalışmıyorum. Sizde bende bildiğimizi yazdık.

17. CROSSHAIR

CROSSHAIR Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    https://www.hyundaiclubtr.com/forum/https://www.hyundaiclubtr.com/smileys/smiley19.gif https://www.hyundaiclubtr.com/forum/https://www.hyundaiclubtr.com/smileys/smiley29.gif

kafam karıştı büsbütün yawhttps://www.hyundaiclubtr.com/forum/https://www.hyundaiclubtr.com/smileys/smiley19.gif

neyse ben yinede yokuşları viteste inim de hem Allah korusun araba hakimiyetini de kaybetmemiş olurum..

18. tolgakmg

tolgakmg Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    93
    Ad Soyad:
    Tolga
    Yaşadığınız Şehir:
    6-ANKARA
    Araç Modeli:
    https://www.hyundaiclubtr.com/forum/https://www.hyundaiclubtr.com/smileys/smiley1.gif

19. wiesmann

wiesmann Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    ya hepınız nerdeyse araba sahıbısınız oturmussunuz ne konusuosunuzhttps://www.hyundaiclubtr.com/smileys/smiley4.gif
    CROSSHAIR arkadasıma katılıorum madem araba sahıbısınız sızde CROSSHAIR ve benım gıbı takın vıtese surun arabanızı hemı kontrol sızde hemıde tartısmaya gerek kalmazhttps://www.hyundaiclubtr.com/smileys/smiley4.gif

20. tolgakmg

tolgakmg Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    93
    Ad Soyad:
    Tolga
    Yaşadığınız Şehir:
    6-ANKARA
    Araç Modeli:
    Yasin vallahi haklısın, billahi haklısın...
    Buradaki tartışmalara katılabilmek için haftada 4 cilt motor kitabı bitiriyorum. Ben üniversitede bu kadar okumadım. Arabayı kullanırken "acaba piston şimdi üst ölü noktada mıdır, alt ölü noktadamıdır? avans hangi derecede acaba. Havada soğuk, şimdi tork konvertörü nede üşümüştür yazık yazık" diye düşünmekten helak olduk.

Dediğin gibi. Tak vitese yola devam.

Bu Sayfayı Paylaş