Hyundai Yedek Parça - Parça Ofisi LPG KABLO

Yakıt tüketimini Düşürmenin Yolları

'Teknik ve Faydalı Bilgiler' forumunda UfukElantra tarafından 5 Kasım 2007 tarihinde açılan konu

1. hypnose16

hypnose16 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    yol bilgisayarı olan araçlarda zaten anlık yakıt tüketimini yokuş aşağı inerken gazdan ayağınızı çektiğinizde sıfır gösterdiğini görebilirsiniz...

2. 8816

8816 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    tamamen bir cehalet içerisindesin dostum..imkanın varsa şunu dene:bütün yakıt borularını sok..sal bakalım , araç nasıl 7000 devire geliyor..

3. 8816

8816 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    0

4. BiSaNtHe

BiSaNtHe Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    Ve aynı yol bilgisayarları motor rolantide çalışırken(araç hareketsizken) 0 yakıt tüketimi gösteriyor. İman gücüyle çalışıyor sanırım.

5. boss5a

boss5a Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    benim era select modeli aracımın yol bilgisayarı rolantide bile 9_9.5 gösteriyo acaba benmi yalnış yere bakıyorum

6. hyundaı_era_06

hyundaı_era_06 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    9
    sıfırlamadıysan öyle göstermesi gayet normaldir...

bisanthe acaba benim araç niye rölantideyken sıfırı göstermiyor?

rölantide çalıştırırken yol bilgisyarı hiç bir şey göstermez bunuda söleyelim.en az 500 mt gidildiğinde değer yazmaya başlar...

7. tolgakmg

tolgakmg Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    93
    Ad Soyad:
    Tolga
    Yaşadığınız Şehir:
    6-ANKARA
    Araç Modeli:
    Accent Blue 1.6 CRDI (2011 -201X) RB
    Bu sistem nasıl çalışıyor kısaca anlatırsak sanırım sistem daha iyi anlaşılacak.

Motor viteste iken ve siz gaza basıl konumda aracınızı kullanırken gaz kelebeğiniz açık konumdadır. Ama ayağınızı gazdan çektiğiniz anda, gaz kelebeği kapalı konuma gelir ve motorun devrine bağlı olarak emme manifoldunda vakum maksimum değere ulaşır.Gaz kelebeği kapalı konuma geldiğinde aracın ECU'su enjektörlere yakıt giden sinyali keser ve sizin aracınız artık0 yakıt tüketmeye başlar.

Ama devriniz biraz düşükse, mesela 1700 (genelde) devrin altındaysa, ECUgaz kelebeği kapalı konumda bile olsa ECU'ya sinyal göndermez veejneksiyon sistemiçalışmaya devam eder. Bu nedenle gerek rölantide, gerekse 1700 devre kadar aracınızda yakıt püskürtme işlemi hep devam eder.

8. Misafir

Misafir Guest

ben bizzat denedim sıfır yakıyor mu diye kocaman bir yokus boyunca hic gaza basmadım ve sıfırladım yol bilgisayarını yokus bitip tekrar gaza basana kadar olcum yapmadı ilk yaptıgı olcum de 0.8 lt
    burdan anladım ki olabilirmis...

9. colleyum5

colleyum5 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    yokuş aşağı yüksek vitesle gaza hiç basmadan inen bir aracın benzin tüketiminin 0 (sıfır) olması bana göre biraz yanlış bir bilgi, enjektörlü araçlardasıfıra yakınbir değer olabilir,Bunu açıklayacak olursak,yokuş aşağı boşta inerken motorun stop etmesi lazım, böyle bir olayı hiç bir oto yapımcısı istemez çünki güvenlik açısından çok sakıncalı bir durum.

10. colleyum5

colleyum5 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    Ayrıca yokuş aşağı inerken, silindirlede patlama olmayacağı için motorun ısısı ani olarak düşer, düzlüğe gelince motor ısınana kadar o benzini geri yakarsın. Bence buda oto yapımcılarıve kullananlar tarafından istenmeyen bir durumdur.
    Tabiki yokuş aşağı benzin tüketiminin 0 olmasını bende çok isterim.

11. tolgakmg

tolgakmg Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    93
    Ad Soyad:
    Tolga
    Yaşadığınız Şehir:
    6-ANKARA
    Araç Modeli:
    Karbüratörlü motorlarda yokuş aşağı inerken ayağınızı gazdan çektiğinizde gaz kelebeği kapalı konuma gelir ve motor sadece rölanti memesinden hava ve yakıt emer. Bu durumda siz tekrar gaza basana kadar sadece rölanti memesinden yakıt emişi gerçekleştirirsiniz. Ancak motor devri yokuş aşağı inerken rölantinin çok üzerine çıkar. (ki mesela 2000-5000 gibi)Bu durumda kapalı olan gaz kelebeği motor içerisine hava emilmesine izin vermediğinden oluşan yüksek vakum rölantide yakılan benzinin (aynı sürede) daha fazlasını oluşan vakum nedeni ile motora sevkeder. Dikkatten kaçmaması gereken nokta, motorun o anki devrini sağlayan gücün emilen benzin değil, aracın ataleti sayesinde dönen tekerleklerin çevirme gücüdür. Kısaca siz ayağınızı gazdan çekip yokuş aşağı viteste aracınızı sürerseniz, aracınız gereksiz yere benzini yakıp dışarı atacaktır. Bu durum enjeksiyonlu araçlar içinde geçerlidir. Bu nedenle günümüz modern karbüratörlü araçlarında manyetik iğneli bir sistem siz gazdan ayağınızı çektiğinizde 1700 devre kadar yakıt akışını kestiği gibi, enjeksiyonlu araçlarda da ECU, enj. giden yakıtı aynı nedenlerden dolayı keser.

Motorun içerisinde patlamalar neticesinde bir ısı oluştuğu doğrudur. Ancak ısı sadece patlama ile değil, sürtünme neticesinde de gerçekleşir. Ayrıca kısacık sürede ısının sınır değerin (30-40 derece) altına düşmesi mümkün olmadığından bahsedilen durum gerçekleşmemektedir.

12. CROSSHAIR

CROSSHAIR Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    tolgakmg

arkadaşın dediği çok mantıklı geldi bana .bende yokuşlarda tabi ki vitesle iniyorum ama yinede acaba benzin yakıyor mu diyordum .ama şimdi emin oldum ki yakmıyor gönül rahatlıgıyla yokuşlardan vitesle inebilirim..https://www.hyundaiclubtr.com/forum/https://www.hyundaiclubtr.com/smileys/smiley1.gif

ama eğer düz yolda biraz eğim varsa ve yol da çok yoğun değilse hızımda 60-70 ise atıyorum boşa arabayı kayıyor sanki yaw. bu hyundai nin boşta gidişini çok seviyorum yağ gibi kayıyor hatta eğer gözle görülür bi eğim varsa öyle yerlerde hızlanıyor bile ama tabi ki yokuş inerken boşa atmıyorum zaten düz yolda boşta kayan araba yokuş aşağı inerken uçar Allah göstermesin...

13. tolgakmg

tolgakmg Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    93
    Ad Soyad:
    Tolga
    Yaşadığınız Şehir:
    6-ANKARA
    Araç Modeli:
    Burhan bey kesinlikle gönül rahatlığı ile inebilirsiniz. Hatta bu sistem sayesinde aslında şehir içinde %10-15 tasarruf da sağlanmaktadır. Mesela aracınızı sürerken her ayağınızı gazdan çektiğinizde benzin tüketimi sıfıra inmektedir. Şehir içinde ışıklara yaklaşırken, çok yüksek devirlerde olmamak şartı ile, (mesela her viteste 2000 devre geldikten sonra bir alt vitese geçerek)frenlemeyi mantıkli vites düşürmelerle sağlarsanız, size 100km'de ekstradan 1 litre daha az tüketim sağladığını göreceksiniz.

14. hidayet

hidayet Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    mrhb arkadaslar bu işten bişey anlamadım bnde doğrusu iniş inerken ayagımı gazdan cekıyorum viteste iniyorum ama yakıt olayını çözemedım sıfır olmaz bnce ama yakıt tasarrufu olur dıyorum

15. tolgakmg

tolgakmg Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    93
    Ad Soyad:
    Tolga
    Yaşadığınız Şehir:
    6-ANKARA
    Araç Modeli:
    Arkadaşlar. Eğer hala tereddütleriniz varsa, (bu sadece enjeksiyonlu araçlarda yapılır) herhangi bir yakıt enjektörünün socketini çıkartın. bu soketten iki tane daha ek kablo çıkartın (sakın birbirlerine deydirmeyin) Socketi tekrar takın. Kablonunuçlarına bir tane voltmetre bağlayın. Aracı kullanın ve herhangi bir viteste iken ayağınızı gazdan çekin. Voltmetrenin sıfır gösterdiğini göreceksiniz.

Aynı işlemi fuel cut-off sistemine sahipo araçlarda karbüratör üzerine gelen iki tane kablo ile de test edebilirsiniz. Bu sistemlerin olmadığı araçlarda ne yazıkki tüketim değeri sıfır değildir.

16. ec625

ec625 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    yukarda demisin ki ekotech motorlarda yakıt tuketimi sıfır rampaı vitesle ineceksin motorun 3000 d\dak ile calışacak ve yakık sarfiyatı olmayacak sen bu dediğini resmen ispatla sana bi opel o ecotech motorludan böyle bi sacmalığı aklın alıyomu kontak kapatmadığın surece hiç bir arac sıfır tuketimle rampa inmez

17. colleyum5

colleyum5 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    Motorun ısınmasındaki en büyük etken silindirlerdeki yakıt karışımının patlamasıdır. İçten yanmalı motorlar silindirdeki patlama sonucunda,yüksek basınç ve nihayetinde yüksek ısı açığa çıkar.Silindirlerde patlama olmadan, sütünmeyle motorun ısısını sabit tutmak zaten zordur,5, 10 derece düşmesi de çok zor.Motorun devamlı soğuk havaaldığınıda unutmayalım.
    Elbette yokuşun eğimine,uzunluğuna ve aracın hızına bağlı olarakmotor ısısıda değişkenlik gösterir. Kısa mesafede bu ısının ve benzinin lafı dahi olmaz.

18. ketıl

ketıl Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    uzun bi yokuştan aşagıya indigimizde sıfır gaz ile yani sıfır benzin ile o zman pistonlar kuru bi şekilde çalışmaz mı yaa.

19. colleyum5

colleyum5 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    ewet,çok azda olsa benzininde, pistonla silindirin üst kısmınıyağlama etkisi vardır,ayrıca, motor soğuyacağı için yağ buharıdaazalacaktır.
    Şunun unutmayalım ki, motorun aşınmasınınen önemlisebebi, ilk çalışmasından ısınana kadar olan süreçtir.E kuru bir şekildeçalışan silindirin, pistonun ve segmanın aşınma olasılığıda düşünülmelidir.

20. ec625

ec625 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    arkadaşlar burdakı konu motorun aşınması yada ısınması değil bi takım arkadaşlar yakıt sarfıyatını sıfıra indirmeye calışmışlar hatta bunu kesin yapan varmış nasıl oldu anlamadım ama

Bu Sayfayı Paylaş