Hyundai Yedek Parça - Parça Ofisi LPG KABLO

Uygun vites seçimi ve yakıt tasarrufu....

'Teknik ve Faydalı Bilgiler' forumunda Misafir tarafından 11 Mayıs 2009 tarihinde açılan konu

1. tahirabi

tahirabi Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    4
    Ad Soyad:
    Tahir KOÇ
    Yaşadığınız Şehir:
    9-AYDIN
    Onu bunu bilmem bağırmaya başladığı an yükseltir , inlemeye başladığı an da düşürürüm.Zaten 27 yılda insan altındaki araçla bütünleşiyor ve motorun nabzının ne zaman yükseldiğini ne zaman sık nefes almaya başladığını hissediyor.Aynı yürürken düz yoldaki adım boyu ile yokuş çıkarkenki adım boyumuz nasıl bir değilse vitesi de kendi adım boyumuz gibi düşünmeden refleks olarak seçiyorum.Yanımda oturan bir arkadaş bir gün sormuştu.Abi sen vites değişirken hep devir saatine mi bakıyorsun, ne zaman baksam hep aynı devirlerde değiştiriyorsun ? Ben de artık devir saatine bakmaz olalı uzun zaman oldu ))

2. Tolga58

Tolga58 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    1
    bende de alışkanlık oldu artık devir saatine bakmadan neredeyse hep aynı devirde değiştiriyorum vitesi

3. Umr

Umr Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    396
    Ad Soyad:
    Veccii
    Yaşadığınız Şehir:
    6-ANKARA
    Araç Modeli:
    Accent Admire 1.6 (2003-2005) LC
    Aracın sesi belli ediyo zaten ya.Ben düz yolda 2.500 2.300 atarım vitesi rampada 3000 dd de at .Bayılmıyor araba zaten

4. taylansancak

taylansancak Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    evet ama hep ayni devir olmaz parantez icinde aciklayalim da yanlis anlasilmasin.yokus cikarken daha yuksek devirde inerken daha dusuk devirde vites degistirmek mantiklidir.. bizim vites-devir le anlatmaya calistigimiz seyin kesfi tam bilmiyorum ama otomobil kadar ve hatta daha eski bile olabilir.bazi arkadaslar 1800 lü yillardaki konuyu gundeme getirip "aslinda 2yle kalkip direkt 5 atmak daha mantiklidir" diyerek 1,3 ve 4. vitesi iskartaya cikartmaya calisirken vw nin bmw nin mercedes in akilsiz (!) muhendisleri yakit ekonomisi icin vites araliklarini kuculterek vites sayisini arttirmaya calisiyor..bugun yapilan bircok yeni arac 7 ileri vitesle piyasaya suruluyor ve hepsinin slogani "yakit ekonomisi"

5. tahirabi

tahirabi Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    4
    Ad Soyad:
    Tahir KOÇ
    Yaşadığınız Şehir:
    9-AYDIN
    Taylan kardeşim yanlış anlamazsan bir konuda seni uyarma ihtiyacı duyuyorum. Forumumuzda marka ve kuruluşların tüzel kimliklerine veya çalışanlarına karşı rencide edici veya hakaret içeren söylemler kullanmıyoruz.Acizane hatırlatayım. Belki de ben yanlış yorumlamış olabilirim. (... akılsız (!) mühendisleri ... )

Düzenleyen : tahirabi

6. taylansancak

taylansancak Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    parantez icinde unlem isareti ironi yi anlatir abi. yani akilsiz deyip de yanina parantez icinde unlem (!) koymam o muhendislerin cok akilli ve hatta alanlarinda dunyadaki en onemli otoriteler oldugunu anlatmaya calistigimdandir.zaten sadece unlem degil yazdiklarimin butunu de bunu acikliyor diye dusunuyorum.yine de uyari icin tesekkurler..

7. altungd

altungd Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    Abi sen arkadaşı bayağı yanlış anlamışsın. Bu iletiyi bence o "akılsız mühendisler" okusa hiç bir şikayetleri olmaz. Tekrar oku derim.

8. NEJAT

NEJAT Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    4
    Ad Soyad:
    NEJAT ATLAM
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Accent Era 1.4 (2006-2012) MC
    taylan kardeş senin bu konularda bilgin var gençken bir nova kullanıyordum 3 ileri vites amerikan arabası çok rahat oluyordu benzini o zamanlar düşünmüyorduk tabii

9. taylansancak

taylansancak Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    ben de nova kullanmistim hakkaten super bisey.3 ileri direksiyondan vites. 100 km ibresi var diye dalga gecerdik kucukken.sanirim o "mil" mis :) klasik amerikan larda cokça rastlaniyor 3 ve 4 vites e.bunu da biisklette 24. viteste kalkmaya çalışan cok guclu bi insanla bagdaslastirabiliriz.cok guclu bi insan 24. viteste bisikleti kaldirmayi basarabilr:) 6 veya 8 silindirli 4000 cc lik amerikanlarda cok sorun olmuyor uzun vitesler. zaten o araclar ekonomi hic dusunulmeden yapilmis araclar.bi de tabi ki benzini iciyorlar.bu normal..

10. taylansancak

taylansancak Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    pardon direksiyonda deigildi sanirim nova nin vites kolu karistiriyor olabilirim..

11. NEJAT

NEJAT Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    4
    Ad Soyad:
    NEJAT ATLAM
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Accent Era 1.4 (2006-2012) MC
    evet nasılsa tek tük yerden vitesli amerikan arabalarındandır hızıda kara mili olarak hesaplanıyordu doğru

12. taylansancak

taylansancak Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    bildigim kadariyla klasik amerikanlar icinde gucsuz sayilabilecek bi araba nova.. ogrenciligimde uzunca bi sure lada samara kullandim.hizli ekonomik ve cok seri bir aractir.cok severim.aslinda bu 3 ozellik soyleyince kisa vites akla gelir ama samaranin 2. vites i upuzundur.lpg ile 2. viteste 120 gormuslugum vardir.iste bu yuzden yokuslarda 2den 3 e atmak zor oluyordu.hele bi de yukluyken.ben de yokus yukari kapisirken 90da falan 3e atiyordum.yani bi brodway le kapisirken o 4 teyken ben 2 deydim hala ama yine de geciyordum :) nova da oyle iste nekadar guclu olursa olsun yukluyken dik bi yokusta kalkmaya calisirsaniz 2 ye atmadan once bir hayli bagirtmak durumundasiniz.kisa vites herzaman iyidir o yuzden..

13. tahirabi

tahirabi Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    4
    Ad Soyad:
    Tahir KOÇ
    Yaşadığınız Şehir:
    9-AYDIN
    Taylan biraderim kusura bakma ben yanlış yorumlamışım demek. Tekrar özür dilerim. ))

14. taylansancak

taylansancak Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    sorun degil abi ne demek.insanin gonlu dogru olsun ;)

15. tahirabi

tahirabi Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    4
    Ad Soyad:
    Tahir KOÇ
    Yaşadığınız Şehir:
    9-AYDIN
    Eyvallah.

16. gökhan0180

gökhan0180 Yasaklı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    arkadaşlar benzinli araçlarda,özellikle düz yolda,çok nazik gaz vererek 2400 devirde vites yükseltin,1750 altındada düşürün.Dizel araçlarda ise 2000 devirde yükseltin 1500 altı düşürün. Yakıt tasarrufu için bu devirler idealdir ve sabredebiliyorsanız 3000 devri geçmeyin.Elinizden geldiği kadar çabuk 5. vitese çıkın.Mercedes araçlarda şöyle bir uyarı vardır: Aracınızın vitesini motor sesine göre değil,devir-saat göstergesine göre değiştiriniz.

17. Metehan_Live

Metehan_Live Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    Gökhan ben tasarruf için falan değilde devir 2lerdeyken ses daha düşük olduğu için hep öyle kullanırım, yakıt tasarrufunu da çok olumlu katkı yapıyor haklısın. Çevremde aracı benden az yakan yok ;) 5. vites hariç ani hızlanma gereksinimleri haricinde 3000 deviri geçmem asla.

5tede de çevre yolu değilse pek basmıyorum hız limitleri dahilinde takılıyorum

18. taylansancak

taylansancak Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    tek bir kriter koymak hata olur. mercedes genel bir uyari yapiyor fakat yeterli degil. en onemli kriter bence vites yukseltildiginde aracin bayilmamasidir. 2400 de vites yukselttiginiz esnada aracta 5 mevcut ve dik bir yokustaysaniz eger arac nekadar guclu olursa olsun sukut-u hayal e ugrarsiniz...

19. kurtuluş

kurtuluş Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    selamlar,
    benzinli araçlarda ideal vites yükseltme devri 2500-2600 dür, ideal seyir devri ise 2100-2200 dür. 3000 devir aracın ekonomik olarak en üst seviyesidir, sonrası yakıta biner, uzmanların bu konuda söylediği ortak kanı en kısa sürede en yüksek seyir vitesine çıkın..kazasız sürüşler.

20. Fırat Ö.

Fırat Ö. Moderatör

Alınan Beğeniler:
    4,193
    Ad Soyad:
    Fırat Ö.
    Yaşadığınız Şehir:
    32-ISPARTA
    Araç Modeli:
    Hyundai Marka Aracım Yok

benim dizel aracımda söylediğinizi yapamam. tahminimce hiçbir dizel araçta bunu yapamazsınız. ben yokuş çıkarken 3000 devirde vites yükseltiyorum. düz yolda ise 2600 gibi değişiyor.ve üst viteslerde 2200 ün üzerine cıkmamaya çalışıyorum. yakıtım bana göre iyi . tabi senin söylediğini uygularsak daha az yakar. Motor sorunu ile karşılaşır mıyız bilmiyorum ama araçta yoğun bir titreme ve olumsuz sürüş keyfi yaşarız.

Bu Sayfayı Paylaş