Hyundai Yedek Parça - Parça Ofisi LPG KABLO

Uygun vites seçimi ve yakıt tasarrufu....

'Teknik ve Faydalı Bilgiler' forumunda Misafir tarafından 11 Mayıs 2009 tarihinde açılan konu

1. H.SAHİN

H.SAHİN Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    66
    Ad Soyad:
    Hidayet Ş.
    Yaşadığınız Şehir:
    1-ADANA
    Araç Modeli:
    Accent Blue 1.6 CRDI (2011 -201X) RB
    vites değişim aralığını 2500-3000 de yapıyorum.

ayrıca sık sık vites değişimi yapmaktan kaçınıyorum.

2. alpozturk2002

alpozturk2002 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    4
    Coşkun Bey. Ben 3000-3500 arası vites değiştiriyorum. Bilginiz üzerine Era 1.5 dizel aracım. Zaten bu araçlarda bir üst vitese geçtiğinizde 1000 devir düşüyor. Yani 3000 de bir üst vitese geçtiğiniz zaman 2000 devire düşüyor. En ideal devir 2500 olduğuna göre 3500 devirde vites değiştirmek mantıklı gibi duruyor. Aracı alırken servis elemanı bana 3500 devirde vites değiştir demişti. Ama ben bazen 3000 de de değiştiriyorum. 2500 de vites değiştiren arkadaşların turbo ve motoru yakın zamanda ellerine almamaları için dua ediyorum. Aracın klavuzunda bile yazıyor yüksek vitese atıp düşük hızda arabayı hırıldatmayın diye. Maşallah arkadaşlar az yakacaz diye motoru ellerine almaya çalışıyorlar. Bence az yakmak için gaza ani basmamak ve ani çekmemek. Turbo için de yararlı budediğim. Bu arada 4 ve 5. vites arasında 1000 devir kaybı olmuyor daha az bu viteslerin arasındaki devir kaybı.

3. Misafir

Misafir Guest

Kesinlikle doğru bir tespit...https://www.hyundaiclubtr.com/forum/https://www.hyundaiclubtr.com/smileys/smiley32.gif

4. H.SAHİN

H.SAHİN Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    66
    Ad Soyad:
    Hidayet Ş.
    Yaşadığınız Şehir:
    1-ADANA
    Araç Modeli:
    Accent Blue 1.6 CRDI (2011 -201X) RB
    bilgi için teşekkürler.

5. niyazi

niyazi Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    paylaşım güzel..

6. Erim Balaban

Erim Balaban Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    bizim hyundai lerin motor ve vites kutusu sağlam.
    araçta 4 kişi iken 5. viteste aracı kaldırdım,ve 40km den sonra çok rahat hareket etti araç.sadece biraz falza baskı balata yedi,kokudan anladım.
    neyse,ideal devir 2500 ile 3000 arasıdır.güç ile tork oranını en iyi bu devirlerde yakalarsınız.

7. Techno

Techno Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    Teşekkürler paylaşım için..

8. i30black

i30black Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    cosgun bey bende 1,6 i30 crdi var ve 4.vıteste 90 km de 2100 devrıde gıdıyor eger vıtesı300-3500 degıstırmek gerekırse ben hıc bı zaman 5. vıtese gecemeyecegım demektı o devırde 140 yapar zıra ne dersınız??

9. Misafir

Misafir Guest

Alıntıyı dikkatlice okursanız devir/sürat ilişkisi ile ilgili kırmızı ile işaretlenmiş bölümde böyle bir rakam vermediğimi göreceksiniz, buradaki amaç motorun aracın yükünü kaldırabileceği devri çevirmesi, vites değişimi ise motorun güç kaybetmeden çevirdiği en ideal vites - devir ilişkisi, şehir içinde 5. vitese çıkmanın pek mümkün olmadığını düşünürsek zaten bu devirleri çevirmenize gerek kalmayacak, bu şartları ancak uzun yolda gerçekleştirebilirsiniz, ha bu demek değildir illaki 3000'de değiştir, yolun durumuna göre vites büyütüldüğünde aracın kaldıarabileceği bir deviirde de vites değiştirebilirsiniz, normalde motor vites değişimlerinde yaklaşık 800 ila 1000 devir arasında devir kaybeder, eğer siz 2000'de vites değiştirirseniz motor devri 100'lere düşer ve motor bu yükü kaldırmakta zorlanır...

10. MSC

MSC Site Yetkilisi Yönetici

Alınan Beğeniler:
    16,973
    Ad Soyad:
    Serdar
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Mercedes-Benz
    https://www.hyundaiclubtr.com/forum/https://www.hyundaiclubtr.com/smileys/smiley32.gifZorlandıkçada yakar https://www.hyundaiclubtr.com/forum/https://www.hyundaiclubtr.com/smileys/smiley2.gif

11. i30black

i30black Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    tesekkurler bende dedıgınız gıbı yapıyorum aracın durumuna gore bıraz once baska arkadas 3000-3500 lerden bahsetmıs te ona ıstınaden yazmıstım
    bır bılen olarak ta sıze hıtaben yazdım ustadım

12. Misafir

Misafir Guest

Büyük ihtimal genel olarak özellikle uzun yoldavites değiştirme aralığıdır

13. oguz3259

oguz3259 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    Bu başlık altındakileri era 1.5 crdi dizel araçlar için özetlersek;

1- İdeal devir aralığı 2.500-3.000 devir aralığında aracı kullanmak.

2- Bir üst vitese geçmek için hızlanarak 3.000-3.500 devir aralığına ulaşarak vites yükseltmek,

3- Yada araç 3500 devire yaklaştığında bir üst vitese geçmek,

4- Vites değişimlerinde ortalama 800-1000 devir kaybı olduğunu düşünerek vites yükseldiğindeki devir oranının 2.000 devir üzerinde kalmasını sağlayacak şekilde vites değişimi yapmak,

Peki bunlar tamam.Ancak şehir içi dur kalk yaparken 1.vitesi kullanmamak için 2 ye attığınızda devir 1500-2000 aralığına geliyor trafikten dolayı hızlanamadığınız için...Bu durumda motora zarar verir mi? Sıkışık trafikte vites yükseltmeden 1.viteste 2500-3000 deviri kullanmak doğru olur mu?

Birde uzun süre vites yükseltmeden 4.viteste 3.000 lü devirlerde araç kullanmak motoru zorlar mı?

Özetle aracı 2.000 devirin altına düşürmemek ancak vites büyüteceksek 3.000-3.500 devir aralığına kadar çıkmak doğru olanı mı?

Bunları şu açıdanda soruyorum;kitapçıkta dizeller için ilk 1.000 km de 3.000 deviri aşmayın deniliyor.3.000 devirde vites atıldığında ise ancak 2.000 devir civarlarında kalabiliyor araç.Aslında 3.500 e doğru vites atmak yükseltmek daha mantıklı olduğu halde aracı 3.000 deviri aşmayın ibaresine istinaden bu devirde vites yükseltiyorum.

Düzenleyen : oguz3259

14. m1kemal

m1kemal Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    bende izlenimlerimi yazim
    1.vitesi elimden geldiği kadar kullanmıyorum kalkısımı yaptıktan sonra 2 ye atıp
    2.000 devi aldıktan sonra 3 e yine 2000 ile 2500 devir aldıktan sonra 4 e atıom
    4 te ise hıza bakıom 90 nı bulduysa 5 e atıom
    bu kullanımdan bende cebimde arabamda cok memnun 1 depo ile 1000 km yapıyorum
    1.5 cdri

15. oguz3259

oguz3259 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    Benim anladığım bu sizin bahsettiğiniz devirlerdekullanmak yakıt tasarrufuna rağmen özellikle dizel araçlarda motor ve turbonun ömrünü azaltıyor.

Yani bir depo ile 1000 km yapıyorsunuz ama turbo ve motorun ömrü azalıyor.

Akılcı olan bir depo ile 800-850 km yapmak ve turbo ile motorunda ömrünü uzatmak sanırım.

Ancak kullanım kılavuzunda 5.vitese 75 kmhızda geçilebilir diyor mesela.Bu demek ki düşük viteslerde de vites yükseltilebilir.Ancak kılavuzda bu durumun benzinli araçlar mı için olduğu belirtilmiş olmadığı gibi kılavuzdan anladığım en alt verilerin verildiği olası en olumsuz hesapların paylaşıldığı bir kılavuz oluşu.Örneğin yağ yakımındaki anormal değer gibi.

Bu mantıkla bakarsak yani kılavuz 75 km de 5 e de atılabilir desede bu en alt değer yani bu deviri bu vites taşır ama sağlıklı olmayabilir sonucuna ulaşıyorum.

16. m1kemal

m1kemal Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    ilk aldıgım zamanlar bi depo ile 500-550 km yapıodum okaadar servise gittim ki en sonunda dizelde usta arkadaslarımın ve kendimce ddeneme yanılma yoluyla izlenimlerin katkısıyla bi depoyla 1000 km yapıyorum vede motorum da turbomda hiçbir sorunu yok bu yaş ve aracımın 95000 km yapmasından belli olmuyor mu
    turbonun devreye girmesi yaklasık 1900 2000 devirlere tekavul etmektedir
    benimde vites değiştirme aralıgım 2000-2500 arasında oldugu için ne motoruma nede turboma bi zarar gelmeyecegini dusunuyorum

motora ve turboya nasıl zarar verilir die bi dusundum tahminimce
    1.vitesi kalk sen 4000-5000 de değiştir
    2.vitesi tekrar ole
    3.vitesi tekrar ole
    4 vitesi kullanma direk 5'e at bolelikle turboya vede motora zarar verirsin buna ne cep nede yakıt dayanır :) bunu nerden mi biliom
    yapan bi kiişiyi gordum de
    Düzenleyen : m1kemal

17. oguz3259

oguz3259 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    Yanlış anlamayın sizi yargılamak gibi niyetle yazmadım.Bende aracımı daha yeni aldım ve maksimum performans ve doğru kullanım aralığını anlayıp idealini bulmaya çalışıyorum.

Paylaşımınıziçinde çok teşekkür ederim.

Yalnız 2000 de vites attığınızda araç bayılmıyor mu? Heleki az bile olsa yukarı eğimi olan bir yolda motor tekleyecektir.Çünkü bahsettiğiniz değerlerde helede dizel gibi torklu bir motoru aniden neredeyse rölanti devirlerine düşürerek vites yükseltmek pek mantıklı gibi görülmüyor.

Belkide gerçekten bu motorlar çok dayanıklı olduklarından veya istisnai olarak 98.000 leri görmüş olabilirsiniz.Kaldıki araç yükü arttıkça bu değerler çok daha zorlayacaktır motoru.Ben 3000 e doğru vites büyütmeme rağmen bile araç aslında motor sesi ile kendisi 3.500 e doğru vites at benim ihtiyacım bu diyor sesi ile.

Ne bileyim şu açıdan bakmak lazım,sonuçta bir motorun ömrü 100 bin km değildir.Belki aracınız rahat 500 bin km yapabilecekken ,bu düşük devir kullanmı nedeni ile 200 bin gidebilecektir.

Tahminen konuşuyor ve sesli düşünüyorum.Yanlış anlamayın.

Saygılarımla
    oguz3259

18. oguz3259

oguz3259 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    Çok yüksek devirleri bende doğru bulmuyorum.Mutlaka motoru yıpratacağı gibi,aynı şekilde düşük devirlerde vites değişimide motoru zorlar bence.

Yalnız anlamadığım 1900-2000 devirde turbo devreye giriyor ise ve siz 2000 de vites büyütüyorsanız vites değişimi sonrasında araç 1500 lere belkide daha altlara düşerek sürekli olarak turbonun devreye alınmasını ve devreden çıkmasını sağlar.Ancak dediğiniz uzun yolda yapılırsa zaten vites değişimş fazla olmayacağından yani sık sık vites geçişi olmayacağı için ne 3500 lerde vites büyütmek tüketimi bozacak nede zaten az şekilde turbo devreden çıkıp gireceği için bir zararı olmayacaktır.

Ama şehir içinde sık sık yapmak zararlı olabilir.

19. m1kemal

m1kemal Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    su 1.vites değiştirme aralıgına gelince ben tutup dik yada yarı dik bi rampada kalkıp 2000 de vites değiştireceğim yok ama duz yollarda kalkısımı yapar yapmaz 2000 de vitesimi 2 ye atarım
    diğer 3-4 ler ise bahsettiğim gibi 2500 de değiştiririm 5'e ise km'em 90 bulduysa 5'e atarım
    bunlar kendi aracıma uyguladıklarım ben bole kullanıom vede cok memnunum
    bi baskası yuksek devirde iğrenc motor sesini severek kullanır benim gibi dusunup mootor sesini hele bide 1.5 admirelerin sesi ise sevmeyenler benim gibi kullanır

20. m1kemal

m1kemal Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    herseyi guzelde bide bu ses olayını cozselerdi eralardaki gibi tahminimce bu silindir olayından kaynaklanmaktadır.bizimkiler 3 silindir oldugundan bu kadar ses yapıodur

Bu Sayfayı Paylaş