Hyundai Yedek Parça - Parça Ofisi LPG KABLO

Tork ve güç eğrileri

'Getz Forum - Club' forumunda ufukyayla tarafından 13 Mart 2009 tarihinde açılan konu

1. valerina

valerina Yasaklı Üye

Alınan Beğeniler:
    2
    peki bana yanılıyorsunuz derken anormal şartmı belirtmişsim
    Düzenleyen : valerina

2. Misafir

Misafir Guest

Kesin ifade kullandığınız için böyle bir not düşmek gereğini hissettim, bilmeyen arkadaşlar 2000 devirde az yakıyor diye her türlü yol şartlarında 2000 devirde kullanmaya kalkarlarsa teoriyi çürütmüş olurlar düşüncesiyle..

3. mdmrx

mdmrx Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    3
    enyüksek viteste enyavaş motoru titretmeden gideceğiniz hız en az yakan dır. bu bizim 1.4 benzinlide..2100 devir 75 km/s dir. 2000 devir 70 le gidrken yolda hafif rampa olsun motor un sesi değişiyor. 75 en iyi sonuç...yakıt tüketimi 90 a kadarda fazla etkilenmiyor. 90 dan sonra keseye zarar. çünkü 2000 devir 70 le kıyaslandığında 3000 devir 100 yapar halbuki artan devir %50 hız ise %50 nin altında...105 olması lazım buda 100 den itibaren %5 lik zararla devam ediyorsun
    Düzenleyen : mdx78

4. hyundaı_era_06

hyundaı_era_06 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    9
    aracı ilk aldığımda denemesini yapmıştım.era dizel;

5. vites sabit 120 ile otobandan gidip geldim 105 km yaptım.tekrar fulledim 11 tl almıştı.

ertesi gün 5. vites sabit 90 ile gidip geldim bu seferde 105 km'de 14 tl almıştı...

5. Misafir

Misafir Guest

Üstad bu işin kıstası yok, dediğin gibi yeri geliyor 120 ile giderken 3L yakıyorsun, yeri geliyor 90 ile giderken 5L yakıyorsun, tabi bu veriler "yol bilgisayarı"ndan alınma bilgiler...

6. chiptuner

chiptuner Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    9
    Ad Soyad:
    Can BAŞEL
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Arkadaşlar neden bu kesişimi bu kadar ciddiye aldınız tabii ki bunun bilimsel bir şeyi yok.. bu araç için verilen bu dyno egrisi için söyledim ben o sözü tüm araçlar ve tüm dyno sonuçları için aynı şekildeymiş gibi anlamışsınız.. torku 10 kg.m artırır bir kare güç 20hp artıyordur başka bir dyno da tork 10 kg.m artarken güç 10 hp artar burada egriler kesişmez tabii ki .. Söyledigim yanlış anlaşılmış.. Rampada bu egrilerin kesişimi olan 3000-3100 devir gibi vites atmak tasarruflu kullanım saglarken sabit hızda gidildiginde en yüksek tork verilen devirde düz yolda seyir halinde bulunmak en düşük tüketimi saglar.. Ne kadar büyümüş konu :) iyi forumlar

7. valerina

valerina Yasaklı Üye

Alınan Beğeniler:
    2
    dizel araç için bilemem. ben benzinli araç ile az yakmak istersem 4 viteste max torkun verildiği devire gelip 5. vitese atarım devir düşer o devirde devam edersem az yakıyorum. neden 4. viteste max tork elde ediyorum, çünkü 4. vitesin oranı 1 e çok yakın1:1.03 . düz yol için böyle. rampadır, kırmızı ışıktır önüne kamyon çıkar dış etkenler olmadığı sürece...

8. Misafir

Misafir Guest

https://www.hyundaiclubtr.com/smileys/smiley20.gif.....Katılırım, buna bir diyeceğim yok.

9. chiptuner

chiptuner Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    9
    Ad Soyad:
    Can BAŞEL
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Turbo dizellerde düz yolda giderken Getz için söylüyorum 4.viteste giderken 2300-2400 gibi vites atılır 5 e geçilirse daha az yakıt tüketimi olur.. Katologlardaki verileri yola çıkınca genelde göremiyoruz :) dynoya sokuyoruz yolda hissettigimiz neyse o dogru çıkıyor.. en yüksek torku yaklaşık 2300-2400 gibi veriyor bu araçlar.. sabit vites ve sabit devirle giderken dipgaz yapın hangi devirde en iyi yapıştırıyorsa tork en iyi o devirdedir..
    Benzinli içinde mesela 4000 de max tork elde ediliyor ve yine mesela 150Nm olsun.. 3200 devirde de 120 Nm olsun tork.. 6000 devirde de yine 100Nm gibi olsun diyelim..

4.vites oranı genelde 1 civarı iken 5. vites oranları 0.8 civarı olur.. bunuda 0.8 alalım.. bu durumda 4.viteste 4000 devirde vites atılırsa 5.viteste 3200 devire düşülür 4.vites 4000 devirde 150Nm yere aktarılırken 3200 devirde 120Nm aktarılırdı fakat 5.vites 3200 devirde 120*0.8 = 96Nm tork yere aktarılır.. yani 150Nm den bir anda 96Nm e düşersiniz dediginiz gibidüz yol için yeterlidir fakat rampada oldugunuzda biraz daha basmanız gerekir bu araç için motoru bogmadan daha az tüketmek için.. Anlaştık mı :)
    Düzenleyen : chiptuner

Bu Sayfayı Paylaş