Hyundai Yedek Parça - Parça Ofisi LPG KABLO

Taşma kabı su seviyesi hakkında

'Accent Era Forum - Club MC' forumunda Ali Gök 89 tarafından 15 Temmuz 2015 tarihinde açılan konu

1. zeki19

zeki19 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    382
    Ad Soyad:
    zeki kahraman
    Yaşadığınız Şehir:
    19-ÇORUM
    Akvaryumda ne balığı var gönderde akşam yiyelim [​IMG]

cenker_baba ve erenuzel41 bunu beğendi.
  2. Ali Gök 89

Ali Gök 89 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    841
    Ad Soyad:
    Ali Gök
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Hyundai Marka Aracım Yok
    zaten 1 ay da aldığı su yarım litre ya gelir ya gelmez . ama bende kaçak var flan die düşünüyorum
    araba konusu çok zor :S

3. Ali Gök 89

Ali Gök 89 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    841
    Ad Soyad:
    Ali Gök
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Hyundai Marka Aracım Yok
    Radyatörde eksiltme varmı diye nasıl anlarız. kapağını açıp sumu eklemeliim

4. erenuzel41

erenuzel41 Moderatör

Alınan Beğeniler:
    6,303
    Ad Soyad:
    Eren Uzel
    Yaşadığınız Şehir:
    41-KOCAELİ
    Araç Modeli:
    Honda
    Durduk yerde hiçbir arabanın soğutma suyu yedek su kabından yada diğer adıyla taşırma kabından eksilmez benim getz 51000km de antifiriz yada su ilavesi asla yapılmadı soğutma suyu hiç ellenmedi 7 yıldır bir milimetre dahi azalma yok yaz kış soğuk sıcak sürekli arasıra bu kabı elle sallayıp içindeki suyun çalkalanmasına bakıp su miktarını görürüm hep aynı yerde 10 sene süre ile milenyum kasa accent kullandık babamın arabası idi 10 sene boyunca o arabada da ne soğutma suyu eksiltmesi görüldü nede başka bir kaçak hiçbirşey yoktu soğutma suyu bir gram eksilmezdi

Radyatörden çıkan hortumlar motora girer motorun içinde silindirlerin çevresindeki su ceplerini dolaşırlar buradan gelen su genellikle kayış tahrikli olarak çalışan soğutma suyu pompası tarafından termostat olan bölüme oradan da termosat açıldığı zaman tekrar radyatöre geri gönderilir termostat açmaz ise su motorun içinde sürekli döner radyatöre uğramaz, bu sistem ilave olarak termostat açıldığında kabin ısıtması olarak kullanılan kalorifer peteğini de dolaşır ve radyatörün en üst noktasında bir tane ufak su giriş bölümü vardır bu kısım su taşma kabına bağlıdır su taşma kabı soğutma hattında herhangi bir sebeple su azalması olduğu zaman seviyeyi eski haline getirmek için radyatöre yukarıdan ilave su yollar

Su eksilmesi sıcaktan buharlaşma yada terleme yapma gibi efsane olan şekillerde eksilmez eğer eksiliyorsa mutlaka bir yerlerde bir problem vardır

Bu problemlerden birisi motoru çok zorlamaktan kaynaklı olarak soğutma sisteminin soğutamayacağı kadar ısınan motorda çok sıcak bir soğutma suyu yüzünden motorun soğuması gereken parçalarının soğuyamaması sebebiyle oluşan üst kapak contası yanması ve silindir su ceplerinin arasından motorun içine motor yağına su karışmasıdır silindirler ve pistonlar zarar görebilir yada soğutma suyu üst kapak kenarından dışarı sızabilir bir başka problem yine motorun zorlanmasıyla oluşan motor bloğunda oluşabilen bir çatlaktan ötürü suyun bloğun yan tarafından dışarı sızmasıdır, başka bir husus ise radyatör hortumları ömrünü doldurmuş olup su kaçağı yapmaya başlamış olabilir bu üretim hatası ve lastik hortumların ömrünün dolmasıyla olur, bir başka su kaçağı sorunu ise hatalı şekilde ve zamanı çok geçirildikten sonra soğutma sistemi sıvısını yenilemekte kullanılan antifiriz katkısının yanlış tercihi sebebiyle motorun daha önceden soğutma sisteminde bulunan pas ve kireç gibi tortu ve birikintilerin yeni konulan antifiriz tarafından çözündürülerek bu bölümlerden dışarı su sızdırması yada soğutma hortumlarına zarar vermesi onların yapısını bozması eritmesi ve delmesidir, su pompası contası radyatör hortumu bağlantı kelepçesi kenarları gibi kısımları bozabilir, motorda donmaya karşı patlama kapakları bulunur bu kapaklar yaşlı bir arabada çürüyerek dışarı su sızmasına sebep olabilir, eğer farkında olmadan radyatöre bir darbe geldiyse radyatörde ufak bir delik oluşmuş ve buradan da su kaçmaya başlamış olabilir

Motoru zorlamaktan kasıt yüksek devirde çok uzun süre kullanmayla oluşur zaten hararet göstergesi böyle durumlarda haber verecektir, diğer parça ömrüne bağlı problemler ise belli süre zarfında ortaya çıkarlar 8-10 yada 15 sene bakım yapılmazsa yada hatalı bakım yapılırsa gibi.

Motor sıcakken yedekleme su kabında çok fazla genleşmeye bağlı değişiklik olmaz en fazla 1-2 mm su seviyesi değişir ki bu değişiklik zaten arabayı rampa aşağı yada yukarı çektiğinizde bile olur, su taşırma yani yedek su kabı içindeki su fokurduyorsa hararet problemi ciddidir, onun dışında terleme buharlaşma yada 6 ayda yarım litre su bile eksiltse bir problem olduğu gerçektir. Normalde hiç eksiltmemelidir. Ama kontrolü asla ihmal edilmemelidir.

Normal bir tamirci su kaçağını bulmada çoğu zaman yeterli kabiliyete sahip olmaz su kaçağını takip ederek bulabilecek en iyi kişi kullanıcının kendisidir.

5. <<bülent>>

<<bülent>> Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    1,905
    Ad Soyad:
    Bülent Nur
    Yaşadığınız Şehir:
    59-TEKİRDAĞ
    Araç Modeli:
    Accent Era 1.6 (2006-2012) MC
    Kendine ait bir yere park et damlama varsa park yerinde görürsün, ne demek 1 ayda 2 saatte eksilme normal değil! Bir de eğimli olmasın zemin.

6. Asel Kaan Efe

Asel Kaan Efe Moderatör

Alınan Beğeniler:
    23,092
    Ad Soyad:
    Ahmet DEMİR
    Yaşadığınız Şehir:
    33-MERSİN
    Araç Modeli:
    İ20 PB 1.2 MPI (2008-2014)
    Su sıcakken açmak tehlikedir her zaman birde tıpkı sıcak lastiklere hava vurmak nasıl yanlışsa sıcak radyatör suyuna ilave yapmakta bizi yanıltır acaba eksikmiydi tamamladık mı yoksa su fazla mıydı bunu sağlıklı olarak seçemeyiz.

iPhone 5C cihazımdan tapatalk kullanılarak gönderildi.

7. Asel Kaan Efe

Asel Kaan Efe Moderatör

Alınan Beğeniler:
    23,092
    Ad Soyad:
    Ahmet DEMİR
    Yaşadığınız Şehir:
    33-MERSİN
    Araç Modeli:
    İ20 PB 1.2 MPI (2008-2014)
    Arabada su kayıbını bulmak her zaman zordur yağ damladığı yerde leke bırakır ama su böyle değil bazen yere damlamadan damla buharlaşabiliyor bazen şeytanın aklına gelmeyecek yerden kayıp oluyor daha önce başıma gelmişti , uzun yıllar önce bir şahinim vardı Mersin de radyatör şişlendi suyu konuldu herşey tamam diye yola çıktım Torosları aşıncaya kadar araba hararet yaptı su ekliyorum eksiliyor bir türlü kaçağı bulamadım sonunda Niğde ye girdim araba conta da yakmış ama su kaçağının yerini usta buldu , radyatörün ağızının kenarından küçük bir yerden atıyormuş suyun temas ettiği yer sıcak olduğundan anında buharlaşıyormuş vel hasılı bayağı sıkıntı yaşadım o yolculukta.

iPhone 5C cihazımdan tapatalk kullanılarak gönderildi.

8. erenuzel41

erenuzel41 Moderatör

Alınan Beğeniler:
    6,303
    Ad Soyad:
    Eren Uzel
    Yaşadığınız Şehir:
    41-KOCAELİ
    Araç Modeli:
    Honda
    Abi benim getz te su kabının üst köşesinde 10mm çapında delik var:) bütün yedek su tanklarında hava giriş deliği olur yada kapaktan alır havayı, su buradan hem atmosfer basıncı ile buluşuyor eğer tam kapalı olsa radyatörde ve sistemde su azalınca içeri su girmezki yoksa:) kap tamamen kapalı olsa aşağı su akmaz yani, kabın içinde kalırdı öyle olsaydı, bu deliği fazla suyu tahliye etmek için açmamışlardır bu öbür dediğim sebeple koymuşlardır hatta o deliğe birtane hortum takılı ağzı açık biçimde aşağı bakıyor. Dolayısıyla ben su kabı kapağını en geç ayda birkez açıp içindeki suya bakarım genelde motor sıcakken açarım birşey olmaz

Ama radyatörün üstünde ortasındaki basınç kapağını açarsak o fışkırıyor işte radyatör kapağı zaten çekvalflidir içeride yüksek basınç olduğu zaman çekvalf açar suyu fışkırtır kenarlarından benim arabada 0,9 bar basıncı geçince fışkırması gerektiği kapak üzerinde yazar ama yedek su kabında fışkırmaz çünki yedek su kabı soğutma hattının soğuk olan kısmına gönderiyor suyu alt kısımda soğumuş su var:)

9. Yusuf

Yusuf Moderatör

Alınan Beğeniler:
    9,150
    Ad Soyad:
    yusuf
    Yaşadığınız Şehir:
    41-KOCAELİ
    Araç Modeli:
    VW
    aynen bende açıyorum bir şey olmuyor :) o kadar sıcak değil. zaten kapak iki kademede açılıyor, ilk bastırıp çevirince hava çıkıyor, tekrar bastırıp çevirince kapak çıkıyor. servis radyatör üst hortumunun ağzından biraz kaçırmış durmuş demişti. bende ustaya götürdüm hortumu söktü sağlam bir şeyi yok dedi ama ben rahat edemediğimden hortumun ağzının genişleyen kısmını biraz kesip öyle sıkıca tekrar taktı ama manyak gibi gözüm hararet göstergesinde, ne zaman aklıma gelse kaputu açıp suya bakıyorum ama hiç oynamıyor.

10. A.L.P.E.R

A.L.P.E.R Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    374
    Ad Soyad:
    Alper ERDOĞAN
    Yaşadığınız Şehir:
    25-ERZURUM
    Araç Modeli:
    Accent Era 1.5 CRDI (2006-2012) MC
    Buradaki su genleşir fakat obu kadar olmaz çok geç azalamsı gerek kaçak var bir yerde park halindeyken bakın nereden damlıyor

11. clldll

clldll Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    120
    Ad Soyad:
    Yunus Can
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Elantra (2015-20XX) AD
    bende elantra var 2004 otomatik, kronik radyatorün plastik yerinden çatlamasından dolayı radyatoru değiştirdim. forumdaki arkadaşların tavsiyesi ile radyator kapağını da 1.1 bardan 0.9 bar olan kapak ile değiştirdim. (orj. değil), daha ilk gün 50 km bile yapmadan baktım tasma kabında su kalmamıştı fakat radyatorde eksilme yoktu. Kabı su ile doldurdum kapağı değiştirene kadar idare etsin diye, nerdeyse 1 ay oldu bir daha su eksiltme yapmadı. kapaktan mıydı, radyatorden mi bilmiyorum fakat sıkıntı yık su an.

12. cenker_baba

cenker_baba Guest

bes adet sarı prenses pişirsen ayıklasan bir dilim ekmeğe yetmez ondan çıkacak et :) peynir ekmek daha iyi abi

13. Göksenin Arda

Göksenin Arda Kayıtlı Üye Yeni Üye

Alınan Beğeniler:
    277
    Ad Soyad:
    Göksenin Arda Keser
    Yaşadığınız Şehir:
    6-ANKARA
    Araç Modeli:
    İ20 GB 1.2 MPI (2014-2020)
    Eren abinin yazdıklarına katılıyorum bir süre önce ben de su eksiltmesi yüzünden baya baya soğutma sistemi uzmanı oldum :) yaklaşık 300 km'de falan f'den l'ye iniyodu Forumda değerlendirmediğimiz ihtimal kalmadı conta yanması termostat v.b fakat ustaya götürdük arabayı ve termostat yuvasının ufak bi contasından ve bir kaç oringden su kaçırdığını söyledi sağolsun 100 liraya hallettik bu işlemden sonra zerre su eksiltmedi yedek depodaki su seviyesine işaret koymuştum hatta :) Sizin sorununuza gelince de benim problemin kaynağından yola çıkarak termostat yuvasının contasını iyi gözleyin ve özellikle eğer ordan kaçırıyosa termostatın hemen altında şarj dinamosu var onun üstü hep antifriz izi olur oraya mutlaka bakın.Onun dışında her yolculuk sırasında motor çalışır haldeyken çekin kenara bakın ve de park edince hemen açın bi bakın

14. arslanamca

arslanamca Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    16
    Ad Soyad:
    arsan dalar
    Yaşadığınız Şehir:
    18-ÇANKIRI
    Benim aracın 206 binde su an saat gibi.hiçbir sağlam motor su eksiltmz.asla. ya kaçak vardır. Ya ust kapak contası.yada tüp bağlantıları:)

15. Ali Gök 89

Ali Gök 89 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    841
    Ad Soyad:
    Ali Gök
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Hyundai Marka Aracım Yok
    araç 5 gündür şirketin kapalı otoparkta duruyordu. Az önce gidip su seviyesini kontrol ettim . değişiklik olmamış .elimle su kabını kontrol ettim ordada bir ıslaklık gelmedi elime aracı çalıştırdığımda kaçak görebilcegim nereleri vardır. Kontrol ederek belki bulabilirim

16. erenuzel41

erenuzel41 Moderatör

Alınan Beğeniler:
    6,303
    Ad Soyad:
    Eren Uzel
    Yaşadığınız Şehir:
    41-KOCAELİ
    Araç Modeli:
    Honda
    su devirdaim pompası çevresi, hortumların bağlantı ek yerlerindeki kelepçelerin olduğu uç kısımlar, motorun üzerindeki mavi yeşil tonda yüzey rengi değişmiş olan bölümler, radyatör giriş çıkış bölümleri, radyatör üstündeki basınç kapağının alt kısımı, termostat giriş hortumu çevresi, bütün lastik hortumların dış yüzeyleri, motorun içindeki suyun donmasıyla patlayıp motoru koruyan yuvarlak blok sac kapakları çevresi.

Motor çalışır halde kontrol ederken dönen kayışlara ve radyatör fanına kendi emniyetiniz için dikkat edin elbise ucu, kolye, parmak gibi yerleri kaparak yaralayabilir emniyete dikkat.

<<bülent>> bunu beğendi.
  17. KartalMania

KartalMania Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    84
    Ad Soyad:
    Erman Sey
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Accent Yumurta 1.5 (1994-2000) X3
    750 km yol gittim kaputu açtım taşırma kabının üst kısmında antifiriz lekeleri görünce kapağı açtım içinde hıc su yoktu. En ufak pet şişenin yarı kadar su koydum f ile l çizgisi arasına kadar. Aynı yolu geei geldim o kapta yine su yok. Radyatörde su var. Yolda hararet yapmadı. Su da yağ yok. Yağda da su yok. Bu su nereye gidiyor.. Kapak bozulmuş olabilir mi

18. A.L.P.E.R

A.L.P.E.R Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    374
    Ad Soyad:
    Alper ERDOĞAN
    Yaşadığınız Şehir:
    25-ERZURUM
    Araç Modeli:
    Kap dedigininiz rezervuar sanirim alltan radyatore giden ince tek hortum veya kalin devrdaim hortumuna iki adet in out borusu var onlari t baglantilara bakin kacirma vardir belki

KartalMania bunu beğendi.
  19. KartalMania

KartalMania Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    84
    Ad Soyad:
    Erman Sey
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Accent Yumurta 1.5 (1994-2000) X3
    Benim asıl anlamadiğim arabaya fazla su koymadım. O suyu neden dışarı attı yani öyle atmışkı şu an ben su ekledikçe attıgıni geri alıyor gibi. Hava aşırı sıcak araba çok yüklü ve yollar hep rampaydı. Bunlar etken midir

LG-D802 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

20. A.L.P.E.R

A.L.P.E.R Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    374
    Ad Soyad:
    Alper ERDOĞAN
    Yaşadığınız Şehir:
    25-ERZURUM
    Araç Modeli:
    Çokmu fan açtı ? ki açsa dahi o kadar eksiltme olmamalı kontrol gerekli Sade su koymayın su illaki sıcak motorda uçup gidecektir bu sıcakalrda daha da fazla antifreeze koyun öyle bakın

Bu Sayfayı Paylaş