19 Mayıs Hyundai Yedek Parça - Parça Ofisi LPG KABLO

Starex Genel Paylaşım Alanı

'Starex Forum - Club' forumunda Ersin tarafından 10 Mayıs 2011 tarihinde açılan konu

1. ElektroNet

ElektroNet Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    60
    Ad Soyad:
    Ali Kemal
    Yaşadığınız Şehir:
    42-KONYA
    Salih hocam ben düğmeye bastığımda röle sesi duymuyorum hiç. Normalde tık sesi olmalı ama yok.
    Servise sordum beyin falan filan dedi açık kalmıştır yanmıştır dedi oysa biraz araştırdığımda açtığınızda 15dk. sonra kendisi kapanıyormuş.
    Sigortaları kontrol ettim hepsinden akım geçiyor.
    Daha önce başka bir konuda yazmıştım ben aracı ilk aldığımda sislere bastığımda yanmıyordu arka sisler ama rezistansa bastığımda arka sisler yanıyordu.
    Teyp için açtığımda soketlerin karıştığını hördüm ve doğru olarak taktım ama yine rezistans devreye girmiyor.
    Servis cam filmi varmı diyede sormuştu ama filmi ben çektirdim film önceside durum aynıydı.
    Rezistansları kontrol eden kutu veya röle hangisi biliyorsan veya öğrenirsen bende aynı yerleri bir elden geçireyim.

Ayna konusunda sizler daha şanslısınız hocam bizler konyada öyle her aradığımız parçayı anında bulamıyoruz heleki çıkmasını hesaplıya bilmem ama iyi araştırmak lazım.
    Kobay bir ayna üzerinde çalışmak elbette daha iyi olur.
    İçimden bir ses aracını seven 2 kişi bu işe kafayı takmışsa sanki sonuç olumlu olur gibi geliyor bana :)
    Hayde bakalım hayırlsı.
    Bende şimdi redüktörlü motorlara bakmaya gideceğim elektronikçiye.
    Bulduğum motorlar hakkında bilgi veririm buradan.

Edit;
    Salih hocam önceki mesajımda yazmayı unuttum sonradanda editleyemedim fotoğpraflar ve bilgilendirme için çok teşekkür ederim.

2. Ersin

Ersin Yönetici

Alınan Beğeniler:
    3,715
    Ad Soyad:
    Ersin C.
    Yaşadığınız Şehir:
    52-ORDU
    Araç Modeli:
    Mercedes-Benz
    H1 için kit bile vardı , katlanır ayna için ama Starex için hiç görmedim. İngilizce araştırmak isteyen varsa baksın "Folding Mirrors" dur ingilizce karşılığı

3. ElektroNet

ElektroNet Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    60
    Ad Soyad:
    Ali Kemal
    Yaşadığınız Şehir:
    42-KONYA
    Ersin hocam bu konuda şema ve destek istiyoruz senden :)

Şimdi malzemeciye baktım geldim çok güzel motorlar var.
    Redüktörlü dakikada 10 tur ve 20 tur dönenler sanırım bizim için elverişli.
    Ayrıca bazı dişlilerde gösterdi tanesi 2 lira dedi eğer uydurabilirsek dişlilerde güzel.

Motor 12 volt çapı 3.5cm uzunluğu mil hariç 6cm.
    Aynanın içini açtığımda alıp enine boyuna bakmak lazım.
    dakikada 10 devirden başlayıp yukarıya doğru farklı devirlerde motorlar var.
    10rpm ile aynayı 6 saniyeden kısa sürede açabiliriz zaten çok hızlı olmasını istemiyorum ben.
    Süre uzun olursa 20rpm ile 3 saniyeden kısa süreye indirmek mümkün olur.
    Motor aksamı halledersek devre için ayrıca araştırma yaparız.

4. Ersin

Ersin Yönetici

Alınan Beğeniler:
    3,715
    Ad Soyad:
    Ersin C.
    Yaşadığınız Şehir:
    52-ORDU
    Araç Modeli:
    Mercedes-Benz
    O konuda bir teknik belge mevcut değil , Ama şu zamana kadar aynayı kapatmadım bile diyebilirim :) Ayna kapatma huyum yoktur bana çok saçma gelir. Bir kişi aynaya zarar verebiliyorsa ayna olmasa direk araca zarar verir.

5. salih_karali

salih_karali Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    563
    Ad Soyad:
    salih karali
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Hyundai Marka Aracım Yok
    Benim rezistans daha onceden calistigi icin ufak bi cit sesi yapıyordu.
    dedim gbi 2 gun once actim kendilinden durdu bi sure sonra tekrar gne bastim soner sonmez gne calisti bu sefer erkn sondu dahada çalışmadı fazla kesin role yada sigortası yarin kontrol edicm katlanır ayna olayinida cozucez elbet sigmazsa ble fiberden dis kapagi sisiririm :D
    Bi sekilde olur tabi cikmayA ne isticekler bde en önemlisi yaptik dyelim darbe aldiginda zarar görmemesi lazim yane suanki esneme hareketi olmasi gerekiyor
    Samsung S 3 Mini cihazimdan Kapatalk ile gonderildi

6. ElektroNet

ElektroNet Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    60
    Ad Soyad:
    Ali Kemal
    Yaşadığınız Şehir:
    42-KONYA
    Aynen dediğiniz gibi esnek olmalı doğrudan dişli üzerine binen yükte ilk temasta zayıf noktadan kırılır.
    Biraz önce aynayı sökmek için uğraştım ama karanlıkta tık tık 2 tırnak çıkartabildim sanırım ve ayna yerinden çıkmadı tahminen tutan 4 tırnak ver ve uğraşmadım karanlıkta.

Yalnız düzensiz çalışan hatta çoğu zaman çalışmayan klimamı yaptım sonunda :)
    Kesin olmamakla birlikte sorunu bulduğumu ve çözdüğümü düşünüyorum.
    Belki diğer arkadaşlara faydası dokunur kısaca anlatayım.
    Ben klimayı açtığımda bazen hemen devreye giriyordu ama belki 20 seferde 1 kez ancak çoğunlukla o kendi canı istediğinde devreye girer ve kısa süre sonra yine normale döner çalışmazdı yani normal hali soğutmamasıydı :)
    Gaz bastırıp 1-2 hafta sonra ölçüm yaptırdım kaçak yoktu ama yine aynıydı.
    Servise gittim kırk dereden su getirip 700tl fiyat ile konuya başladılar göğüs sökülecek falan filan inanılmaz bir tavırlar anlatamam.
    Herneyse sanayide elektrikçi ve klimacı olan arkadaşa tekrar götürdüm oda üstünkörü baktı gazı saldı vakumlayıp tekrar bastı kazara devreye girdi tamam deyip 2000 devirde sabitleyip ölçtü sıfırladım dedi sanırım basınç ve gaz miktarı ile en ideal ayarı yaptı.
    O an iyiydi ama yolda devreden çıktı ve tekrar devreye girdiğini görmedim.
    2 saat kadar önce birde ben el atayım dedim söktüm sigorta tablasını çalıştırıp açtım klimayı.
    Önce içerideki sigortaları tekrar tek tek ölçtüm sonra kaput içindeki sigortaları ölçtüm sonuç yok.
    Klima komprösörüne giden kabloyu ayırıp kavramanın bobinini ölçtüm sağlam görünüyor oysa en çok oradan şüpheleniyordum.
    Sonra komprösöre giren artı kabloya çok az akım çeken bir ampül taktım diğer ucunu şaseye bağladım ampül 2-3 saniye sonra hafif kızarıyor o an aklıma röre arızası geldi.
    Röle kontaktları sanki iletmiyor ve yükte zaten iş yapmayacaktır.
    Hemen kaput içindeki sigortalara tornavidanın plastik sapı ile küçük ama sert darbeler uyguladım.
    Ortalarda ampülün şiddetinin dalgalandığını gördüm.
    Sonrasında o bölgedeki röleleri tek tek sökmete karar verdim ilk önce alttan 2 tarafından tırnaklı mavi röleyi söktüm hafif oksit vardı temizledim ama röle o değildi.
    Sonrasında mavi başka bir röleyi ayırdım zaten sökme esnasında ısınmış olduğunu gördüm.
    Sökerken tık sesi duyuluyordu klimayı kapatıp röleyi tekrar yerine tak sök yaptım tık tık yapmadı.
    Klimayı açıp elimde oraya uygun sarı olan ama daha küçük olan bir röle taktım olmadı yine aynı hatta hiç yanmadı ampül sonra aynı sarı röleden başka birini taktığımda ampül tam şiddetinde yandı :)
    O hali ile ampülü soketten ayırık komprösöre taktığımda hep duymak istediğim o şakırtıyı duydum kavrama devreye girmişti :)
    biraz çalıştı sonra kavrama bıraktı beklemeye devam ettim biraz sonra tekrar kavrayıp yüke girdi ve öyle devam etti.
    10-15 dakika çalıştırdım ve aracın içinden de dışından da kontrol ettim koku ısı vs. yani anormal bir durum olmadığını gördüğümde üşümüş olarak eve girdim :)
    Şuan için geçici 1 röle ile sorun çözüldü ve servisin istediği 700 lira hatta geçebilirmiş artık tavan rakam nedir bilmiyorum işte o para cebime kaldı.
    Yarın fırsatım olursa sanayiden orijinal bir röle alıp takacağım.
    Kafamdaki büyük bir takıntıyı bu gece sildim ve rahatladım.

Rezistansların sorunuda muhtemelen benzer bir durum.
    Rezistans arızasınıda söylemiştim servise ama onun içinde pek içaçıcı şeyle söylememişti beyin değişecek açık kalmıştır gibi bilgiler vermişti. Ben elektronikçiyim arızalı mödülü bana çıkartır verirsen ben o kısmını yaparım dediğimde pis pis sırıtmıştı ama o arızayıda yapıp oraya tekrar gideceğim hem klima hem rezistans konusunda o arkadaşa ayaküstü kısa bir kurs vermeyi çok isterim :)
    Çok kızdırmıştı beni o an orada olsaydınız bana hak verirdiniz.
    Velhasıl klima problemi inşallah çözüldü ve pazar pikniğine içi çok kalabalık olacak aracımız serin olacak gibi :D
    Unutmayın mavi röle. tırnaklı olan değil asıldığınızda çıkan röle benzer durumda sigortalardan ve soketten sonra bakacağınız yer orası.
    Selamlar iyi geceler.

Ali EREN bunu beğendi.
  7. salih_karali

salih_karali Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    563
    Ad Soyad:
    salih karali
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Hyundai Marka Aracım Yok
    Aynayi tutan 4 tirnak vardi ali abi soylememisim kusura bakma sag sol ust alt hepsini tornavida yardmyla daha kolay cikartirsin

8. ElektroNet

ElektroNet Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    60
    Ad Soyad:
    Ali Kemal
    Yaşadığınız Şehir:
    42-KONYA
    Eyvallah Salih ustacım fotoğraflardan tahmin etmiştim ama ben karanlıkta 2 tanesini boşa çıkartamadım.
    Pazar günü piknikte gündüz gözü ile söküp inceleyeceğim inşallah.
    Klimam çalışıyor sabah denedim. Öğlen sanayi tarafına gidip uygun röle alıp takacağım :)

9. salih_karali

salih_karali Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    563
    Ad Soyad:
    salih karali
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Hyundai Marka Aracım Yok
    Ali hocam cikma ayna aldim dis kapagi kirik ve ic motoru yok 10 tl :D
    Bizede onlar lazim degil zate kapanma mekanizması saglam simdi 20 rpm motor bakcam ama seninin yazdigin olcuden daha ufak motor lazim bize buralarda bulamazsam Karaköy e bakcam artik

10. salih_karali

salih_karali Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    563
    Ad Soyad:
    salih karali
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Hyundai Marka Aracım Yok
    Kilimanin duzelmesine sevindim hocam bende bugun cakmakligin soketini taktim duble din takarkn soktogumde unutmusumda :D

11. omR

omR Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    55
    Ad Soyad:
    ömer i.
    salih uygun redüktörlü motorlar var karaköy'de hafta içi gidelim, mekanik kısmı senden elektronik kısmı ali abiden :) bu arada ali abi hemşerim :)

salih_karali bunu beğendi.
  12. ElektroNet

ElektroNet Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    60
    Ad Soyad:
    Ali Kemal
    Yaşadığınız Şehir:
    42-KONYA
    Dişli sorun değil motorları baktığım yerde bahsettim bana dişli gösterdiler adet 2 lira motor başlığı ve diğer büyüklerden var plastik ama oldukça sağlam dişliler.
    Motorların çok çeşidi var bazıları 90 derece mil çıkışlı. 10rpm ve 20rpm motorlar çok baba durduğundan ben onları daha çok beğendim fiyat olarak 20tl olur dendi sizde bakın bir durum neymiş. Millerin çapı sanırım 6-7mm motorun çapı 3.5cm motor gövde uzunluğuda 6.5cm olmalıydı.
    Buna göre sizde kadıköyden bir araştırın. Motor gövdeleri ve redüktör kısmı komple metal uyduruk plastiklerden değil benim baktıklarım. Gelişmeleri buradan paylaşırız şayet adım atacak olursak bir başlık altında paylaşırız.
    Çıkma kobay bir ayna olsa gerçekten çok rahat olurdu inşallah bulursun Salih ustam.

13. salih_karali

salih_karali Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    563
    Ad Soyad:
    salih karali
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Hyundai Marka Aracım Yok
    Ayna aldim Ali hocam kobay icin

14. ElektroNet

ElektroNet Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    60
    Ad Soyad:
    Ali Kemal
    Yaşadığınız Şehir:
    42-KONYA
    Salih hocam iyi olmuş. Gelişmeleri senden bekliyoruz hocam.

15. Ali EREN

Ali EREN Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    114
    Ad Soyad:
    Ali EREN
    Yav keşke bende sizler gibi anlasam şu işlerden çok iyi olurdu ama neyse siz yapın biz bakalım artık
    Çok orjinal fikirler çıkıyor Ali beyden onu ayrıca tebrik ediyorum

16. ElektroNet

ElektroNet Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    60
    Ad Soyad:
    Ali Kemal
    Yaşadığınız Şehir:
    42-KONYA
    Ali hocam teşekkürler güzel düşüncelerin için.
    Zaman geçirmek ve hobi amaçlı söküp takmayı birde iş görecek ilaveler olduğunda çok zevkli oluyor.

17. salih_karali

salih_karali Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    563
    Ad Soyad:
    salih karali
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Hyundai Marka Aracım Yok
    [​IMG]kobay olarak kullanacağım aynamiz ,
    islerden sebep motor bakmaya gidemedim ama yakin zamanda gidicem karakoy e

18. ElektroNet

ElektroNet Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    60
    Ad Soyad:
    Ali Kemal
    Yaşadığınız Şehir:
    42-KONYA
    Kobay ayna ile malzemeciye gidip biraz beyin jimnastiği yapma zamanı gelmiş Salih hocam :)

19. ElektroNet

ElektroNet Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    60
    Ad Soyad:
    Ali Kemal
    Yaşadığınız Şehir:
    42-KONYA
    Ersin hocam sana işim düştü yine :)
    Biliyorsun benim aracın arka cam ısıtıcıları ve aynaların ısıtıcısı çalışmıyor.
    Şimdi yaz ayları ihtiyaç yok ama kışa hazırlık yapsam iyi olur zaten aracın bazı yerlerini sökeceğim bu sorunu da aradan çıkartayım düşüncesindeyim.
    Paneldeki ısıtıcı rezistans tuşu basıldığında lambası yanmıyor TIK diye çıkacak röle sesini duymuyorum.
    Muhtemelen röle arızası veya röleyi kontrol eden devrede röleyi süren transistör arızası olduğunu tahmin ediyorum.
    Servise sorum "yaz günü napacaksın ısıtıcıyı" deyip kestirdi attı sanki kış tekrar gelmeyecek anlayacağın iş başa düştü.
    Şemalardan bu kısım elektrik ve elektronik bağlantı şemasını rica etsem mümkün müdür acaba.
    veya bakmam gereken öncelikli yerlerin tarifi de olabilir.
    Teşekkürler.

20. Ersin

Ersin Yönetici

Alınan Beğeniler:
    3,715
    Ad Soyad:
    Ersin C.
    Yaşadığınız Şehir:
    52-ORDU
    Araç Modeli:
    Mercedes-Benz
    Röle kutusında M11 Nolu Röle.. Zaten şekli farklı tek o şekilde o röle var