Hyundai Yedek Parça - Parça Ofisi LPG KABLO

Sonata 94 Sıfır Motor Yapımı

'Sonata Forum - Club' forumunda zeki19 tarafından 23 Mayıs 2015 tarihinde açılan konu

1. sonatım51

sonatım51 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    691
    Ad Soyad:
    erkan açıkgöz
    Yaşadığınız Şehir:
    9-AYDIN
    Araç Modeli:
    Sonata (1995-1998) Y3
    sıcaktan ziyade nem öldürüyor bizi ama araca ne yapar bilemem :D motor açısından şükür hiç sıkıntım yok

2. erenuzel41

erenuzel41 Moderatör

Alınan Beğeniler:
    6,303
    Ad Soyad:
    Eren Uzel
    Yaşadığınız Şehir:
    41-KOCAELİ
    Araç Modeli:
    Honda
    Zeki abi motor yağının ilk numarasındaki 10W harfi winter yani kış koşulları manasında soğuk çalıştırma yada ilk çalışma vizkozitesi olarak tablodaki dereceye karşılık gelen akışkanlığa ulaşma sıcaklığını belirtiyor ikinci rakam 40 ise bu da motor yağının sıcak iken bu numaraya karşılık gelen sıcaklıkta akışkanlığını belirleyen faktör olarak değerlendiriliyor

vizkozite yani akışkanlık tablosu şu alttaki grafikteki şekilde;

dolayısı ile motorun çalıştığı iklime yani minimum ve maksimum dış ortam sıcaklığını belirtiyor buna göre seçiliyor aslında.

O yüzden mesela motor yağını -10 derece ve +35 derecelik iklim şartlarında kullanıyor olsak 5w-30 da olur 10w-40 ta olur 5w-30 daha erken bir biçimde akışkan hale geçtiği için daha iyi koruyabilir fakat sıcak iken 40 vizkozite numarası kadar korumaz bir ara 0w-50 vizkozitede mobil in bir motor yağı vardı bu motor yağı da hem yaz hem kışlık vizkozite dereceleri arasında çok fazla farklılık olduğu için içinde çok fazla ısıya hassas değişken polimerler ve sentetik katkılar bulunduğu için çok iyi bir yağ olmadığı dedikoduları söyleniyordu çok aralıklı yağ da iyi değil yani 10w-30 yağ 5w-40 a göre daha az polimer içeriyor daha saf ve madeni bir halde ama 5w-40 daha karışık bir kimyasal yapıdadır. Son vizkozitedeki numara büyüdükçe motorun sıcak şartlarda koruma ve yağlama özelliği artıyor ama her üretici gidipte 10w-60 yağ önermiyor çünki burada motor ısındıkça ''tatlı kıvam'' a ulaşabilecek bir motor yağını seçmek gerekiyor 30 vizkozite yağ yaz iklimi 28-30*C derecelerde serin geçen bir yerde 40 vizkoziteden güzel yağlama yapıyor daha çabuk akışkan hale geldiği için daha fazla yakıt tasarrufu ve rahat çalışma sağlıyor ama fazla zorlayacak isek ısınma ile beraber garanti olsun diye 40 koyuyoruz bu da motor iyice ısınana kadar biraz fazla yaktırabiliyor.

Motor yağının vizkozitesinden ziyade hangi zorunlu standartları karşıladığı ve hangi motorlar için homologe olduğu önemli bu standartlar API, ILSAC, ACEA, JASO ve ASTM şeklinde sınıflandırılıyor ve üretici yani misal hyundai benim kullanma kılavuzumda bana API standartında SJ veya SL yada daha üzeri veya ILSAC-GF3 veya daha üzeri yani GF4-GF5 gibi standartları karşılayan motor yağını öneriyor bu durumda mesela motoruma ILSAC GF-2 standartında yağ doldursam vizkozite değeri ne olursa olsun 5w-30 10w-40 farketmez motoru bozacağını söylüyor,

Şimdi benim bildiğim bütün çift vizkoziteli yağlar sentetiktir 10w-40 olsun 5w-40 olsun 20w-50 olsun hepsi sentetik bunların ha yarı sentetik yada tam sentetik her neyse mineral yağlar benim bildiğim tek numaralı oluyorlar sadece SAE40 gibi yada SAE50 gibi ve piyasada artık mineral yağ satılmıyor yada üretilmiyor diye düşünüyorum fakat varsa da merak ettim tam olarak mineral yani saf madeni motor yağını bulabilecekmisiniz:) aynı normal benzin gibi piyasadan kalktı diye düşünüyorum. Artık sadece çift vizkoziteli sentetik yağlar var ve eski otomobillerin eski standartlardaki mineral yağ destekleyen motorları zaten yeni sentetik yağlar ile çalışabiliyor olduğu için.

Eğer bulursanız rodaj esnasında bu yağ motor için önerilmese bile uygun biçimde kullanabileceğinize inanıyorum çünki belli sıcaklığı belli devirleri belli zorlama direncini hiç geçmesin gibi önlemleri zaten alacaksınız. Zaten rodaj için gerekli.

alttaki linkte pekçok detay var motor yağı hakkında bende onun gibi yerlerden bakıyorum
    https://en.wikipedia.org/wiki/Motor_oil

Son düzenleme: 21 Haziran 2015
    zeki19 bunu beğendi.
  3. erenuzel41

erenuzel41 Moderatör

Alınan Beğeniler:
    6,303
    Ad Soyad:
    Eren Uzel
    Yaşadığınız Şehir:
    41-KOCAELİ
    Araç Modeli:
    Honda
    Erkan abi nem havadaki su buharı oranı dolayısı ile motorun dış atmosferden çekmiş olduğu havada yoğun nem var ise bu havanın içerisinde su buharı var manasına geliyor ve birim hacimde motorun emiş kısmına emme manifoltuna hava filtesinden içeri havayla beraber gözle görünmeyen su molekülleri de girmiş oluyor dolayısıyla motor gücü zayıflıyor çünki yanma basıncı verimi kuru hava ile daha yüksek oluyor mesela 3000 devirle giderken motor dışardan saniyede 2 litre hava çekiyorsa nemli hava şartlarında yani sıkıntılı yaz sıcağında 1,7 litre hava ve 0,3 litre nem giriyor motora motor bunun 1,7 litre olan kısmını yakma işleminde kullanıyor 0,3 litre nemli molekül miktarı işi zora sokmaktan sorumlu ama dağ havası dediğimiz kuru karasal iklimde motor mesela saniyede 2 litre hava çekiyorsa bunun 2 litreside kuru hava ise motor bütün beygirlerini ve tork gücünü sunabiliyor.

Nem demişken yazın araba kullanırken nemden şikayetim çok:) birde klimayı açıyoruz kaputun altı klima radyatörünce bir parça daha sıcak oluyor motor hem daha sıcak hemde nemli hava ile gitmeye zorlandıkça gaz pedalını döşemeye sokasım geliyor o derece basıyorum ama araba ıkına ıkına zorla gidiyor

Keşke nem oranını ölçerek zengin karışım için ayarlama yapabilen bir ecu parametresi olsaydı benim motorda. Sanırım yok:( yazın yakmıyor ve kışın olduğu kadar hızlanamıyor.

zeki19 ve sonatım51 bunu beğendi.
  4. zeki19

zeki19 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    382
    Ad Soyad:
    zeki kahraman
    Yaşadığınız Şehir:
    19-ÇORUM

Cilo, mursel_balci ve bykadir bunu beğendi.
  5. zeki19

zeki19 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    382
    Ad Soyad:
    zeki kahraman
    Yaşadığınız Şehir:
    19-ÇORUM

Cilo, mursel_balci ve bykadir bunu beğendi.
  6. zeki19

zeki19 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    382
    Ad Soyad:
    zeki kahraman
    Yaşadığınız Şehir:
    19-ÇORUM
    Eren minarel yağı sordum yağcıma yokmuş yarın diğer yağcılara sorarım yoksa 10w40 yarı sentetik koy diyorlar bu koyduğum yağıda 15 gün kullanacağım 15 gün sonunda boşaltacağım

7. Sadettin

Sadettin Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    1,300
    Ad Soyad:
    Sadettin E.
    Yaşadığınız Şehir:
    6-ANKARA
    Araç Modeli:
    Fiat
    Maşallah zeki abi ne zaman ilk marş

8. zeki19

zeki19 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    382
    Ad Soyad:
    zeki kahraman
    Yaşadığınız Şehir:
    19-ÇORUM
    Sadettin devir daim pompası yanlış geldi onu bekliyorum iki devir daim pompası arasındaki fark resimde triger gerdirici çalışma alanı yok ve triger koruyucu kapağı olmuyor

<<bülent>>, Cilo ve Sadettin bunu beğendi.
  9. zeki19

zeki19 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    382
    Ad Soyad:
    zeki kahraman
    Yaşadığınız Şehir:
    19-ÇORUM
    Bu da 4g63 sonata nın son hali yavaş yavaş sona geldim sayılır

10. Tilki

Tilki Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    11,565
    Ad Soyad:
    TALHA BİLGİ
    Yaşadığınız Şehir:
    42-KONYA
    Araç Modeli:
    Hyundai Marka Aracım Yok
    hay maşallah @zeki19 bey, inşallah güzel olacak... Aracı bu şekilde bırakacakmısınız azcık kaporta vs modifiye ye geçicekmisiniz ? :)

zeki19 bunu beğendi.
  11. zeki19

zeki19 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    382
    Ad Soyad:
    zeki kahraman
    Yaşadığınız Şehir:
    19-ÇORUM
    Ayak aydınlatma takılacak gösterge paneli ampülleri değisecek camlara önler 1 arkalara 2 numara filim birde ön teyibin olduğu cerceveye maun kaplama yapacağım ama nerde bulurum bilmiyorum

12. Tilki

Tilki Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    11,565
    Ad Soyad:
    TALHA BİLGİ
    Yaşadığınız Şehir:
    42-KONYA
    Araç Modeli:
    Hyundai Marka Aracım Yok
    @zeki19 maun kaplamayı araca özelde yapıyorlar, mesela konyada yapan yerler var, bu karbon kaplama sulu karbon kapalama yapan yerler yapıyor...

13. zeki19

zeki19 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    382
    Ad Soyad:
    zeki kahraman
    Yaşadığınız Şehir:
    19-ÇORUM
    Fiyat ne kadar biliyomusun

14. Tilki

Tilki Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    11,565
    Ad Soyad:
    TALHA BİLGİ
    Yaşadığınız Şehir:
    42-KONYA
    Araç Modeli:
    Hyundai Marka Aracım Yok
    Ben mercedesin orta konsol kısmını için 200.00 TL fiyat verdiler, garantili mesela beğenmssen söküp başka desen yapabiliyor...

bykadir bunu beğendi.
  15. zeki19

zeki19 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    382
    Ad Soyad:
    zeki kahraman
    Yaşadığınız Şehir:
    19-ÇORUM
    200 tl mi [​IMG] sorduğuma pişman oldum [​IMG]

Tilki bunu beğendi.
  16. Tilki

Tilki Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    11,565
    Ad Soyad:
    TALHA BİLGİ
    Yaşadığınız Şehir:
    42-KONYA
    Araç Modeli:
    Hyundai Marka Aracım Yok
    @zeki19 , fiyat belki değişkendir.... :)

17. zeki19

zeki19 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    382
    Ad Soyad:
    zeki kahraman
    Yaşadığınız Şehir:
    19-ÇORUM
    Netten kalıbını bulursam bir tabakta kesilmemiş mauna benzer veya direksiyon kaplama yapanlardan alırsam reklamcıya kestire bilirim kalıp ölcü seklinde bulmam lazım [​IMG]

18. Tilki

Tilki Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    11,565
    Ad Soyad:
    TALHA BİLGİ
    Yaşadığınız Şehir:
    42-KONYA
    Araç Modeli:
    Hyundai Marka Aracım Yok
    Bence bi kaplama yapanlara sorun bence fiyat yüksek çıkmayacaktır, Konya biraz oto sanayi konusunda işcilik fiyatı çok ister ama işciliği az yapar... ne yazıkki.. Konyalı dostlarımda bilir...

Birde sulu karbon fiyatı daha cazip ve kolay oluyor konyada yapanda vardı gördüm tatbiki kolay gibiydi birde onu araştırın @zeki19 bey...

bykadir ve zeki19 bunu beğendi.
  19. zeki19

zeki19 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    382
    Ad Soyad:
    zeki kahraman
    Yaşadığınız Şehir:
    19-ÇORUM
    Motor için yarın 4 lt shel veya mobil 10w40 yağ yarı sentetik bu arada öncelik minarel yağ .Radyatör için 3 lt antifiriz mavi mobil Şanzuman için kaç litre alırsa ep40
    Hidrolikler için yedek dod4 vardı aracta

20. zeki19

zeki19 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    382
    Ad Soyad:
    zeki kahraman
    Yaşadığınız Şehir:
    19-ÇORUM
    15w40 shell mineral yağ buldum bu yağı 2 hafta kullandıktan sonra 10w40 yarı sentetik 1000 km kullandıktan sonra tam sentetik kulanmayı düşünüyorum

Murat ve mursel_balci bunu beğendi.

Bu Sayfayı Paylaş