Merhabalar arkadaşlar, Bayon 1.4 MPI style paket araç şu yaz gününde havalar 30 derecelerin üstünde sıcaklıklarda sabah aracı ilk çalıştırdığımda ya da gün üçünde araç uzun süre yattığında direk 1500 devirlerde çalışıyor yaklaşık 1 dakika sonra normal rölantiye dönüyor. Bunun mantıklı bir açıklaması var mı yoksa sadece benim bayonda mı oluyor bu ?
Hava sıcaklığından ziyade araç gölgede ve rüzgarlı bir yerde kalıyordur. Motor soğutma suyunun sıcaklığına ve yağlamanın ilk esnada ne kadar istenildiğine bakılır.
yok abi bildiğin 35 derece sıcakta güneşin alnında duruyo araç. hatta arcın camlarını açıp bi 5 dakka beklemezsen fırın gibi oluyor aracın içi bu durumda bile yüksek devirle çalışıyor.
Araçların ilk çalıştırıldığında yüksek devirde çalışması, özellikle motor soğukken veya uzun süre park halinde kaldıktan sonra, oldukça yaygın bir durumdur. Bu, motorun hızlı bir şekilde ısınmasını sağlamak için yapılır. Özellikle sıcak havalarda bile motorun soğutma sıvısı ve yağ sıcaklığı, motorun çalışma sıcaklığına ulaşması için yeterince ısınmamış olabilir. Motorun ilk başta yüksek devirde çalışması, bu süreci hızlandırır ve motorun daha verimli bir şekilde çalışmasını sağlar. Bu durum sadece sizin Bayon'da değil, aynı motor teknolojisine sahip diğer araçlarda da görülebilir. Yani bu normal bir durum ve araç motorunun sağlığı açısından endişe edilecek bir şey değil.
Aynı araç değil ama benzeri accentimde başıma geldi.Gaz takılı kalmış gibi 2 bin devirlerde çalıştığı oluyordu ilk çalıştırmada.Rolanti motoru gövdesinde boydan boya çatlak farkettim.Değiştirince yenisi ile sorunum kalmadı.Belki benzer durum olabilir.Aklınızda bulunsun.
Aynı motor i20'de öyle, bilimin konusu bu olay. Rahat ol, bizlik bir şey yok. Ne kadar sıcak ortam olursa olsun, motor ilk çalıştırmada soğuk oluyor. Bunu hararet göstergesinde de görebilirsin. Derecenin yavaş yavaş yükseldiğini...
Aynı motor-şanzımanı kullanan Rio' da da durum aynı. Yağsız motorun hemen 1500d/d' de çalışması bana mantıksız geldiği için, çalıştırır çalıştırmaz vitesi D veya N konumuna alıyorum. Bu durumda devir 1100d/d civarında kalıyor. Akabinde P' ye alınca da yine 1100d/d' de devam ediyor. Biraz yol yürüyünce de tamamen rölanti devrine inmiş oluyor.
Otomatik ile düz vites arasında fark olabilir . Otomatik şanzıman yağını ısıtmak içinde yüksek çalışıyor olabilir.