Arkadaşlar selam, Aracım 2000 model milenyum 1.5 GLS Aracı aldığımda üzerinde yukarıda resmini paylaştığım kapak vardı. Son iki gündür radyatör yedek depoya gönderdiği suyu geri çekmiyor. Bende soğukken aracı çalıştırıp takip ettim. Radyatör kapağından bir süre buhar çıktığını gördüm. Yeni kapak aldım, takmadan önce radyatördeki eksik suyu eklemem şart mı. Yoksa kendisi yedek depodan çeker mi. Her yaptığım ekleme sonrası yedek depo seviyesi artıyor. O yüzden sizlere danışmak istedim. Aldığım yeni kapak bu. Aracım üç gün yattı, tek marşta çalışıyor. İçeride buhar kokusu veya borularda gözle görülür kaçak yok. Soğutma suyunu çözemedim ben bu arabanın, sistem olarak.
Bu yedek deponun ve radyatör kapağının çalışma şeklini halen daha anlamış değilim. Detaylı bilgisi olan paylaşsın lütfen. Eski konulara baktım ama herkes farklı bir şey söylüyor.
Profildeki aracınız ile ilgili olarak; Radyatör kapağından yedek depoya bir hortum gider. Yedek depoda herhangi bir basınç oluşmaz. Sistem basıncı radyatör kapağı ve soğutma sisteminde oluşur. Bu basınç miktarı kapakta yazdığı kadardır. Sizdeki 0,9 bar. Sistemdeki basınç 0,9 u geçerse, yedek depoya su gider. Motor soğuduğunda genleşen su ters durum olarak hacmini kaybedeceği için bu seferde vakum etkisiyle yedek depodan radyatöre geri su çeker. Yani kapak iki yönlü çalışır.
Şimdi daha iyi anladım ve emin oldum. Bende az önce yeni radyatör kapağını taktım. Araç fan açana kadar bekledim. Sabah tamamen soğuduğunda sonuç ne olacak bakalım. Hayırlısı inşallah düzelir. Cevabınız için teşekkürler
Çok güzel anlatmışsın eklebileceğim bir şey yok. Görsel olarak çok güzel anlatan bir animasyon buldum. 3.25 den itibaren radyatör kapağı nasıl çalışır genleşme tankına nasıl su gider güzelce anlatmış.
Yukarıda paylaştığım video neredeyse bizim araçlar ile aynı. En büyük fark, yedek deponun tabanından değil de üstten çalışması. İhtiyacı olana faydası dokunur belki.