Hyundai Yedek Parça - Parça Ofisi LPG KABLO

Polooooş, Büyüksün. (2013 Vw Polo 1.6 Tdi 130 Ps Dsg Comfortline)

'Bakım Günlükleri' forumunda Sevra tarafından 26 Aralık 2016 tarihinde açılan konu

1. Sevra

Sevra Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    3,548
    Ad Soyad:
    Sevra
    Yaşadığınız Şehir:
    31-HATAY
    Araç Modeli:
    VW
    Resmi kurum statüsünde şöyle bir açıklık getireyim.

Hatay'da 15 ilçe var. 12 ilçeyi iktidar partisi, 3 ilçeyi ana muhalefet partisi kazanmış. Büyükşehir Belediyesini de ana muhalefet partisi kazanmış.
    Hatay halkı birlik ve beraberliğini gösterip, parti gözetmeksizin; şuan da Türkiye'de En İyi Belediye Başkanı olarak gösterilen ana muhalefet adayına oy verip, zoru başarmış.

Maalesef ki; belediye meclisinin çoğunluğu iktidar partisi. Mali açıdan, hizmet açısından oy birliğiyle engelleniyoruz, bakanlık 1 ayda 54 defa denetliyor.
    Henüz 30-31 yaşındayım, çok yoğun stres altında çalışıyoruz, bir hatamızda soruşturma açılıyor.
    Dar olan caddeleri genişletmek istiyoruz soruşturma açılıyor. Kentsel Dönüşüme giren alanlarda yeşil alan yapmak istiyoruz, soruşturma açılıyor.
    Dünyanın en büyük 2. Mebran Biyoreaktör artıma tesisini yapıyoruz. Temizlenen suları, üretilen elektriği uygun fiyatlı, ertelemeli olarak çiftçiye veriyoruz, soruşturma için 2-3 defa denetleniyoruz. Çöplerden elektrik üretip uygun fiyatlı çiftçiye veriyoruz, denetleniyoruz.

Eşimle yürürken veya bir yere gittiğimizde durdurup sorunlarını söyleyenler oluyor, ama maalesef; bu şartlarda o kişinin isteğini hemen yapmamız çok zor.
    İşte bu yüzden benim resmi kurum statüsünü kullanacak bir şansım yok.

Bir köyde yürürken, bir kadın durdurup bir poşet portakal verir, yemeğine çağırır, sofrasına davet eder.
    VW servis konusunda resmi kurum statüsünden çok, memleketimin insanlarının mükemmeliği yardımcı oluyor.

Son düzenleme: 6 Ocak 2019
    Asel Kaan Efe bunu beğendi.
  2. Sevra

Sevra Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    3,548
    Ad Soyad:
    Sevra
    Yaşadığınız Şehir:
    31-HATAY
    Araç Modeli:
    VW

DSG'de uzun süredir bantta sorunsuz olan kavramalar var. Reklam olmayacak ise; Google'dan oemepc'ye girip, herhangi bir modelin kavrama geçmişine bakabilirsiniz.
    Vas cihazımda da, DSG ile ilgili herhangi bir parça geliştirmesi veya banttan çıkarılan bir parça gözükmemekte. Filo araçlarımızda herhangi bir arıza ile karşılaşmıyoruz. Poloş'un kavraması 6.yılını dolduracak, henüz fabrika çıkışlı. Maşallahınızı eksik etmeyin :)

Servis konusunu daha önce konuşmuştuk, ama zararı olmaz tekrar konuşalım;
    Her markada olduğu gibi VW'nin de rezalet servisleri var. Aracınız arızalandığında, bir servise gidip ECU, diğer servise gidip krank sensörü arızası diyen servis bile gördük. Efa Tur'a bağlı filo aracının, vites kolu soyulması nedeniyle İstanbul servisinde garanti kapsamı dışına alınıyor. Başka bir serviste, periyodik bakım esnasında garantiden değişiyor. Bu genellikle; markadan değil de, servisin tutumundan kaynaklı. Ben DSG garantisini de o şekilde görüyorum.
    Bu servislerin tutumundan çok rahatsızlık duyuyorum ve hemen düzeltilmesi gerektiğine inanıyorum.

Forumlarda da paylaştığım üzere, ben bilmediklerimi değil, bildiklerimi, servis deneyimlerimi sizlere aktarıyorum. Hyundai'de de oluyor, bir servis bakım için 700 TL isterken, diğeri 800 istiyor. O nedenle servisleri deneyimlemek, iyi olanın daimi müşterisi olmak gerekiyor.

Aşırı besleme de öncü olmak tabii ki de önemlidir. TSİ motor ilk çıktığımda bir çok otomobil editörü tarafından çok eleştirildi. İlk olarak 1.4 180 ps ile çıktı karşımıza. Efsane kurbağalı reklamı hatırlayanlarınız vardır. Daha çok Ar-Ge çalışması ve mühendislik gerektiriyordu. Sonrasında 1.4 122 ve 1.4 160 ps çıktı karşımıza. 1.4 122 ps olanı 10 litreye varan yakıt tüketimi, 160 ps ise; Tiguanlarda piston kırma sorunu yüzünden üretimden kaldırıldı. Yerini; 1.4 125 ve 1.4 150 ps ACT aldı.
    ACT'de şöyle bir özellik var. Seyir halinde motor iki pistona enjeksiyonu kapatarak yakıt ekonomisi sağlıyordu. Her şey sorunsuz giderken, VW'nin yeni patronu Porsche CEO'su Matthias Müller, değişim deyip BMW'den bir uzman transfer edip yeni motorlarını tanıttı. 1.0 TSİ ve 1.5 TSİ.

TSİ'da eskiye oranla yağ yakma oldukça az. Aşırı beslemeli motorlarda azda olsa yağ yakma görülebilir. VW bunu bilerek, Dünyanın ilk karbon nötr yağını geliştirmiştir.
    Aşırı beslemenin dezavantajlarından olan, yağ buharından kaynaklı eksiltmenin en aza indirilmesi, motoru kirletmemesi, zarar vermemesi için karbon nötr yağını kullanmaktadır.

Servisler de yağ bu sebeple pahalıdır. Onun yerine Motul 5w30 tercih edilebilir,120 TL karınız olur.

Öncü olmak önemli mi dersek; sonuçta VW 10 seneyi aşkın bir süredir bu motorlar üzerine çalışıyor, Ar-Ge yapıyor. Deneyim var, mühendislik var, Ar-Ge var.
    Bana göre de şuan en iyi benzinli motor TSİ'dır.

Önal bunu beğendi.
  3. Sevra

Sevra Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    3,548
    Ad Soyad:
    Sevra
    Yaşadığınız Şehir:
    31-HATAY
    Araç Modeli:
    VW
    Meyle'de; mali işler koordinatörlüğü ve Ar-Ge yönetim koordinatörlüğü yaptım. Keşke dediğiniz gibi olsaydı.
    Bir parçayı üretmek için; markadan izni alıyorsunuz, bunun için belirli bir ücret ödüyorsunuz. Marka da sizi kalite anlamında denetleyecek.
    Sonrasında banda alabilmek için kalıbını almanız gerekiyor, onun içinde belirli bir ücret ödüyorsunuz.
    Parçayı banda almanız için laboratuvar çalışması yapmanız gerekiyor, bu da gider olarak yansıyor.

Örneğin; Polo'nun salıncak burcunun durometresi 45 iken, Golf'ün burcunun durometresi 35.
    Siz kendi hammaddeniz ile 45 durometreyi laboratuvar çalışması ile yakalayacaksınız.

Laboratuvar çalışmaları bitti, sıra üretime geldi. Üretim maliyetlerini de hesapladık.

Örnek veriyorum; Salıncak burcunun hammaddesinin maliyeti; 5 TL.
    Ama siz; kalıbını aldınız, markadan izni aldınız, marka denetleyecek, kaliteyi ayarladınız, laboratuvara girdiniz, bunların maliyeti; 200.000 TL.

Sizin 200.000 TL giderinizi, 5 TL olan parça fiyatına yansıtmanız gerekiyor.
    Yani; maliyeti+giderleri+üretim sayısı+kar oranınız= 5 TL'lik burç, oldu size 35 TL.

Bu konuyu da paylaşmak istiyorum;
    Bana en sık sorular soru; dışarıdan aldığımız Meyle marka parça ile, servisten aldığımız Meyle aynı mı.
    Çoğu zaman aynı olmuyor, ama basit parçalar genellikle aynı.

Örnek; Meyle'de, Meyle'nin kendi standartlarına göre modele ürettiği amortisör var. Markanın belirlediği standarta göre üzerine VW logosu basıp ürettiği amortisör var.
    Bir örnek daha; Golf 7'nin fabrika çıkış amortisörü Bilstein'dır. Siz dışarıdan Bilstein alıp takarsanız, araç sert karakteristiğe bürünür. Çünkü Bilstein; VW'nin belirlediği standarta göre VW logosu basıp servislere göndermiş. Bilstein'de orijinalden %20 daha sert olduğunu belirtmiş zaten.

Poloş'tan örnek vereyim; Poloş'un fabrika çıkış amortisörü Sachs. Videoları izlerseniz yumuşacık. Ama dışarıdan Sachs alırsanız esnemez bile. VW, belirlediği standarta göre Sachs'a VW logolu amortisör ürettirmiştir, Sachs'ta kendi standartına, pazar payına göre amortisör üretip dışarıya dağıtmıştır.

4. Önal

Önal Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    479
    Ad Soyad:
    Önal
    Yaşadığınız Şehir:
    39-KIRKLARELİ
    Araç Modeli:
    VW
    Servisin kullandığı castrol yağlarla yağ eksiltme daha çok oluyormuş parlama noktası daha düşük olduğu için. Castrollerin 200 derece civarı. Ben mobil1 esp formula kullanıyorum 1.2tsi da eksilme yok parlama noktası 250 derece civarı gerçi fabrika dolum yağı castroldü onunla da eksiltme yapmadı ilk 13bin km. Motulu da çok öneriyorlar ama daha kullanmadım. Mobil1 de hiç sorun yaşamadığım için riske girmek istemedim. vw servisleri shell helix 0w30 kullanıyor artık diye duydum birkaç kişiden ama bilmiyorum hiç yetkili servise sokmadım aracımı.

5. Sevra

Sevra Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    3,548
    Ad Soyad:
    Sevra
    Yaşadığınız Şehir:
    31-HATAY
    Araç Modeli:
    VW
    Benim bildiğim; VW'nin TSİ için özel olarak kullandığı yağ ile eksiltme biraz oluyor, ama karbon nötr yağ olduğu için herhangi bir zararı olmuyor, özellikle egzoz sistemine.
    Shell kullanmıyorlar, 2 hafta önce oradaydım. Castrol 5w30 ve Magnatech 10w40 kullanıyorlar. 2001 öncesi araçlar için 10w40, 2001 sonrası için 5w30 kullanıyorlar.
    Bora yıl olarak tam sınırda olduğu için 10w40, 5w30 tartışması yapıyoruz orada. Bende bagaja Motul 5w40 atıp gidiyorum

gogo46, Asel Kaan Efe ve Önal bunu beğendi.
  6. Sevra

Sevra Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    3,548
    Ad Soyad:
    Sevra
    Yaşadığınız Şehir:
    31-HATAY
    Araç Modeli:
    VW
    Yazılım yaptırmak zorunda değilsiniz, ama bende kendi yakıt tüketim değerimi paylaşmak zorundayım.
    Bilmediklerimi değil, bildiklerimi paylaşmak zorundayım.
    Benim aracım yazılımlı, 1300 kg, 300 nm, 130 beygir, 1.6 TDİ için harika bir değer, hakkını verip forumda paylaşmalıyım.

Referans almak için; benim aracımla değil de, başka bir araç ile karşılaştırın. Sonuçta; sizin kullandığınız stock Polo, benim kullandığım kendi isteğimle 1-2 modifiye edilmiş bir Poloş.

Yazılım öncesi gaza bastığınızda kaba bir motor sesi çıkardı, daha da bastıktan sonra vites düşürüp ilerlerdi. Pedal çok tepkisizdi.

Yazılım sonrası o kaba ses hiç yok, Act performans özelliği sayesinde de biraz bastım mı, ses bile çıkarmadan çok rahat bir şekilde devir çeviriyor. Belki bu da etki etmiştir.

Halil ve Asel Kaan Efe bunu beğendi.
  7. Lions_in_A_Cage

Lions_in_A_Cage Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    2,254
    Ad Soyad:
    Yusuf Türkarslan
    Yaşadığınız Şehir:
    15-BURDUR
    Araç Modeli:
    Elantra 1.6 CVVT (2011-201X) MD
    Bir bayanın otomobil konusunda bu kadar bilgili olması karşısında gerçekten çok şaşırdım tebrikler

Sevra, koreci ve sipartacus bunu beğendi.
  8. sipartacus

sipartacus Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    8,418
    Ad Soyad:
    sipartacus
    Yaşadığınız Şehir:
    2-ADIYAMAN
    Araç Modeli:
    Bayon 1.0 TGDI BC3 CUV (2021-202x)
    Sevra hanım, Poloş ve Boracan'a yaptıklarınızı severek takip ediyorum, otomobiller konusunda bu kadar bilgili ve yetenekli olmanız takdire şayan.

Sevra bunu beğendi.
  9. Roadrunners

Roadrunners Moderatör

Alınan Beğeniler:
    17,167
    Ad Soyad:
    Hakan...
    Yaşadığınız Şehir:
    6-ANKARA
    Araç Modeli:
    Tucson (2015–20XX) TL
    Çekirdek bitti alayım geleyim

gogo46, ahmetkusin, gokhan06 ve 3 kişi daha bunu beğendi.
  10. ahmetkusin

ahmetkusin Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    23
    Ad Soyad:
    ahmet kusin
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Hyundai Marka Aracım Yok
    Sevra hamım, kiralık olarak 2017 model(2016 'da olabilir) 1.6 TDI mauel Golf kullandım, ama performans olarak alt devirlerde çok cansızdı. 2000 devire kadar tepkisiz gibiydi sonradan açılıyordu. Acaba TDI motorun genel karakterimi yoksa o araçdamı bir sorun vardı. Teşekkürler

Sevra bunu beğendi.
  11. Sevra

Sevra Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    3,548
    Ad Soyad:
    Sevra
    Yaşadığınız Şehir:
    31-HATAY
    Araç Modeli:
    VW
    Öyle bir sorun duymadım ve yaşamadım.

Gaz tepkileri ekonomi odaklı olduğu için geç tepki veriyor olabilir.
    Eğer öyle ise; Vag-Com ile bi 2 dakikalık işi var.

Eskiden aracımda(DSG) gaza yarım basınca ancak vites düşüyordu, yazılım ve performans kodlamasından sonra gaza yarım basınca çok rahat devir çeviriyor. Dipgaz da uçuyor.

Maalesef kesin bir şey diyemeceğim.

G8141 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

ahmetkusin bunu beğendi.
  12. emrekibar

emrekibar Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    78
    Ad Soyad:
    EMRE KIBAR
    Yaşadığınız Şehir:
    59-TEKİRDAĞ
    Araç Modeli:
    Yeni İ30 1.6 CRDİ (2012-201X) GD
    Allah kolaylık versin sizlere.

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

Asel Kaan Efe ve Sevra bunu beğendi.
  13. Halil

Halil Moderatör

Alınan Beğeniler:
    9,155
    Ad Soyad:
    Halil İbrahim K.
    Yaşadığınız Şehir:
    26-ESKİŞEHİR
    Araç Modeli:
    Hyundai Marka Aracım Yok

2017 1,6 passat, 2015 1,6 jettadan çok daha cansız. zaten dsgnin D modu tam bir intihar sebebi, sürekli Sde kullanınca biraz canlılık geliyor.

yakıt tüketimini düşürmek için yazılımla alakalı bir konu. araç 60la giderken 7ye atmaya çalışıyor.

Asel Kaan Efe ve ahmetkusin bunu beğendi.
  14. Halil

Halil Moderatör

Alınan Beğeniler:
    9,155
    Ad Soyad:
    Halil İbrahim K.
    Yaşadığınız Şehir:
    26-ESKİŞEHİR
    Araç Modeli:
    Hyundai Marka Aracım Yok

Sevra hanım, ben bir mühendis olarak "yağ tüketimini düşüremiyorsam, daha zararsız bir yağ kullanayım da kurum yapmasın" fikrini tamamen bir fiyasko olarak görüyorum. aşırı beslemeli olup gerçekten fark edilemeyecek düzeyde yağ eksilten birçok motor var.

Asel Kaan Efe, erenuzel41 ve ahmetkusin bunu beğendi.
  15. Sevra

Sevra Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    3,548
    Ad Soyad:
    Sevra
    Yaşadığınız Şehir:
    31-HATAY
    Araç Modeli:
    VW
    Günümüz teknolojisindeki TSİ motorların yağ tüketimi fazla değil, kabul edilebilir değerler içinde. 15.000 km'de max. 1 litre eksiltiyordur.

TSİ'ın eksiltme sorununun sık olduğu motorlar, 180 ve 160ps olan motorlar. O motorların güncellemesinden sonra TSİ, bir çok kez " Engine Of the Years" ödülüne layık görüldü.

TSİ'ın önceki motorlarında eksiltme sorunu var ise; VW'nin onları düşünerek zararsız bir yağ kullanması bence gayet mantıklı ve güzel bir adım.

16. ahmetkusin

ahmetkusin Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    23
    Ad Soyad:
    ahmet kusin
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Hyundai Marka Aracım Yok
    Bu arada, VAG grubu 1.2 TSI motorun üretimini durdur mu? Sanırım 1.0 TSI, 1.2 nin yerine geldi. 1.2 TSI motorun üretim maliyetinin daha yüksek olduğunu okumuştum.

17. Sevra

Sevra Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    3,548
    Ad Soyad:
    Sevra
    Yaşadığınız Şehir:
    31-HATAY
    Araç Modeli:
    VW
    DSG'nin tepkilerini canlandırmak istiyorsanız; (Polo için)
    1- Kontağı açın, kadran ışıkları yansın ama marşa basmayın.
    2- 30 saniye boyunca gaza sonuna kadar basın.
    3- Ayağınızı gazdan çekin ve marşa basın.

DSG'nin sizin sürüş stilinize göre tanımladığı hafıza resetlenecek, tepkileri daha canlı olacaktır.

Gaz pedalına az basarak kullanırsanız, tepkilerinizi hafızaya kaydettiği için yeniden tepki düşecek.

Gaz pedalına daha fazla basarak kullanırsanız, tepkilerinizi hafızaya kaydettiği için aracın tepkileri canlanacaktır.

Vag-Com ile; ACT performans modunu açarak, az gaz vererek fırlar hale getirebilirsiniz.

18. Yusuf

Yusuf Moderatör

Alınan Beğeniler:
    9,150
    Ad Soyad:
    yusuf
    Yaşadığınız Şehir:
    41-KOCAELİ
    Araç Modeli:
    VW
    Daha bugün baktım Golf’ün yağına(1.4Tsi 125hp), olması gerekenden 3mm civarı aşağıda, 7bin km’ye yaklaştı, aynı oranda eksilirse bakıma kadar sınırın altına yaklaşmaz bile. Bir de fark eder mi bilmiyorum ama motor soğuktu.

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

Asel Kaan Efe ve Sevra bunu beğendi.
  19. Sevra

Sevra Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    3,548
    Ad Soyad:
    Sevra
    Yaşadığınız Şehir:
    31-HATAY
    Araç Modeli:
    VW
    1.0 TSİ daha verimli bir motor.
    VW'nin yeni nesil motorları 1.0 EcoTSİ ve 1.5 TSİ Evo.

VW'nin bir önce ki Ceo'sunun BMW'nin motor mühendislerinden birini başa geçirmesinden sonra 1.5 TSİ fikri çıktı.

20. Halil

Halil Moderatör

Alınan Beğeniler:
    9,155
    Ad Soyad:
    Halil İbrahim K.
    Yaşadığınız Şehir:
    26-ESKİŞEHİR
    Araç Modeli:
    Hyundai Marka Aracım Yok

yok artık daha neler!
    bence çok kötü bir teselli, buna mühendislik denilmez, yangın söndürme bu.
    bunu yapan firmanın mühendisliği çok kötüdür ve bu savunma da bu kötülüğü tesciller.

tsi motorun neden çok yağ eksilttiğini de biliyorum, sırf maliyet kaygısı, başka firmalar o kadar para harcayıp kalite ve tolerans kasacak, vw karbonsuz motor yağını 2 katına satıyorum diye mühendislik yapacak.

Bu Sayfayı Paylaş