Hyundai Yedek Parça - Parça Ofisi LPG KABLO

Oktan hakkında...

'Teknik ve Faydalı Bilgiler' forumunda Misafir tarafından 23 Ocak 2009 tarihinde açılan konu

1. Misafir

Misafir Guest

Ablacım....97 oktan almanın "fazla para vermekten" başka bir zararı yok, yani 95 oktan'ın katkılısını almış oluyorsun, katkı derkende iddia ettiklerine göre içinde deterjan yani temizlik ürünü varmış...

2. MSC

MSC Site Yetkilisi Yönetici

Alınan Beğeniler:
    16,956
    Ad Soyad:
    Serdar
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Mercedes-Benz
    <H1>98 oktan hangi araca uyar</H1>

98 oktan kurşunsuz benzinin piyasada yayılmasıyla, yeni bir tartışma başladı. 98 oktan benzinin hangi arabalar için gerekiyor, hangileri için gerekmiyor?[​IMG]

98 oktan kurşunsuz benzinin piyasada yayılmasıyla, yeni bir tartışma başladı. 98 oktan benzinin hangi arabalar için gerekiyor, hangileri için gerekmiyor?

İşte cevabı: 98 oktan benzinin hangi arabalar için gerektiği, hangileri için gereksiz harcama olduğu netleşmeye başladı. İşte, 98 oktanlık araçlar.

Benzinde son moda '98 oktan'. Bileşimine katılan kimyasallarla yanma kalitesi artırılmış olan benzini ifade eden 98 oktan, 95 oktana göre daha kaliteli bir yakıt. Ama 98 oktan benzin, ancak doğru otomobil modellerinde kullanılırsa etkili oluyor. Bu modeller de motor hacmi 2 bin santimetreküpün üzerindeki yeni nesil araçlar olarak tanımlanıyor.

Milliyet Gazetesi'nin haberine göre uzmanlar, diğer modellerde 98 oktanın ekstra performans sağlamadığı uyarısında bulunuyor. Bu durumda tüketici boş yere fazla para ödemiş oluyor. Çünkü 98 oktan benzinin litre fiyatı 2 milyon 128 bin lira, 95 oktanın ise 1 milyon 982 bin lira.

Tüpraş Genel Müdürü Hüsamettin Danış, 98 oktan kurşunsuz benzinin 95 oktan kurşunsuz benzine göre tek farkının motorları bu ürüne göre tasarlanmış çok özel araçlarda belli oranda performans artışı sağlaması olduğunu söyledi. Danış, "Ancak yurtdışında ve ülkemizdeki araçların yüzde 90'ının motorları, 95 oktan kurşunsuz benzine göre tasarlanmış ve bu araçlarda en verimli sonuçlar 95 oktan kurşunsuz benzin kullanımı sonucu elde edilmiştir. Bu nedenle piyasada mevcut araçların yüzde 90'ından çoğu 95 oktan benzinle daha fazla kilometre yapabilmekte, hem de maliyeti daha düşük olmaktadır. Fiyat ve kilometre hesabını iyi yapmak önemli. Tüpraş'ın 98 oktan kurşunsuz benzin rafineri çıkış fiyatı 528.193 TL/lt'dir" dedi. Petrol Ofisi (PO) yetkilileri ise araçların büyük kısmının en az 95 oktanda iyi performans verecek şekilde üretildiğini belirterek, "Ancak sürekli olarak 98 oktan kullanmak araç performansında bir etki yaratır" diyor.

ARACA GÖRE BENZİN

Renault yetkilileri: "Düşük oktanlı benzin motorda 'vuruntu' adı verilen kontrolsüz ve zamansız yanma olayına sebep olur. Bu, silindir içerisindeki basıncın kontrolsüz şekilde artmasına neden olur. Enjeksiyon beyinleri ateşleme zamanını değiştirerek bunu engellemeye çalışır. Bu da silindir içindeki basıncı düşürerek vuruntuyu kaldırır. Basınç düşünce motordan alınan güç de azalacaktır. 98 oktan yakıt bu durumu azaltarak motorun potansiyel gücünü verebilmesini sağlar.

Yüksek oktanlı yakıtlar özellikle düşük devirlerde motorun daha rahat çalışmasını sağlar. Düşük sıkıştırma oranlı (8 - 8.5) motorlar düşük oktan sayılı yakıta uygun üretildiklerinden 98 oktan yakıt kullanımının pek etkisi gözlemlenemez" dedi.

DEVLET 30 TRİLYON BEKLİYOR

TABGİS Başkan Yardımcısı Rasih Arbay, 98 oktanlı benzinin yüksek performans sağladığını, enerjiyi daha rasyonel kullandığını ve bu açıdan bir etkisi bulunduğunu belirterek, "Ancak Türkiye'de olmazsa olmaz diye bir şart yok" dedi. "Bu benzinin yeni nesil araçlarda 2.000 cc'nin üzerindeki, 3.000 cc'lik motorlarda kullanılması mantıklı" diyen Arbay şöyle konuştu, "Türkiye'de kullanılan araçlar genellikle 95 oktan benzin için tasarlanmıştır ve 95 oktan benzin de yeterlidir.

Bu yıl sonu itibariyle 98 oktan benzinin toplam petrol tüketimi içerisinde yüzde 15'lik bir orana ulaşması bekleniyor. Bu üründen devlete litre başına yaklaşık 100 bin lira ekstra vergi ödenecek. Devletin kasasına girecek vergi

3. Bleda

Bleda Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    3
    aa elimde 4-5 litre 98 oktan benzin vardı onu boşa harcamıyım, gidip bi m3 alayım bari o zamanhttps://www.hyundaiclubtr.com/smileys/smiley4.gif

4. GRAFTT

GRAFTT Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    761
    Ad Soyad:
    Erkan
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Hyundai Marka Aracım Yok
    Orta hallisi o halde 97 oktan. 95 oktanda ben hiç hoşnut değilim hele helede Bp nin yakıtından. Atımı şahlandırır depoma atarım 97 oktanı, düşerim yollara.https://www.hyundaiclubtr.com/smileys/smiley4.gif

5. MSC

Alınan Beğeniler:
    16,956
    Ad Soyad:
    Serdar
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Mercedes-Benz
    </H1>
    Doğrusu bu olduğu için bir şey diyemem. BP'den aldığınız 95 oktanın performansı ile başka bir firmadan aldığınızın arasında fark olması doğaldır ancak GETZ aracınızda aynı firmaya ait 95 ile 97 yada 98 oktan yakıt arasında performans farkı olması teknik olarakmümkün değildir. Bunun nedeni buji tırnak aralığınız veECU ignition map ayarlarınızın depo kapağında belirtilen 95 oktana göre ayarlı olmasıdır. Eğer 98 oktana göre ayarlı olsaydı 95 aldığınızda aracınız vuruntulu çalışırdı, gerçi vuruntu sensörü bunu bir miktar tölare edebiliyor ama yinede fark ederdiniz.
    Düzenleyen : MSC

6. GRAFTT

GRAFTT Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    761
    Ad Soyad:
    Erkan
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Hyundai Marka Aracım Yok
    Bp de 97 oktan görmedim onun için almadım. Ama Shell 97 oktan ile 95 oktanı aynı para bende 97 oktandan alıyorum. Sanırım 98 oktan ülkemizde artık kalmadı yada ben hiç bir yerde göremiyorum.

97 oktanla 95 oktanın litresi aynı olduktan sonra 95 almam asla. Ki 97 oktan Shell yakıt aldığımda 200-300 mt gittiğimde arabada bir rahatlama motor sesinde azalma ve serilik hissediyorum, hissetmemekte elde değil.

Opet 97 oktanı denemedim ama eğer oda Shell gibiyse onuda tercih edebilirim...

Getz kullanım kitapçığından alıntı :
    Pompa oktan sayısı 87 ( Araştırma Oktan sayısı 91 ) veya daha yüksek oktanlı kurşunsuz benzin kullanınız.

7. MSC

Alınan Beğeniler:
    16,956
    Ad Soyad:
    Serdar
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Mercedes-Benz
    Yüksek oktanlı benzin ayarına sahip olmayan bir araçta kullanıldığı zaman avans farkından dolayı detanasyon yapar, 95 ile 97 arasında bu yaşanırmı pratik olarak bilmem ama teknik olarak 95 oktan kurşunsuz almanızı tavsiye ediyorum. Selamlar.
    Düzenleyen : MSC

8. Misafir

Misafir Guest

95 oktanla 95+katkı yani 97 tabir edilen benzin kimyasal olarak aynı benzindir, 97 oktan diye bir benzin yoktuuuuuuuuuur, şunu öğrenelim lütfen....bakın buradaki başlığa, "97 oktan" diye bir ifade var'mı, hepsinin başında "95 oktan" yazıyor...

<TABLE id=GrPmpFiy style="BORDER-LEFT-COLOR: silver; BORDER-BOTTOM-COLOR: silver; WIDTH: 100%; BORDER-TOP-STYLE: ridge; BORDER-TOP-COLOR: silver; BORDER-RIGHT-STYLE: ridge; BORDER-LEFT-STYLE: ridge; BORDER-COLLAPSE: collapse; BORDER-RIGHT-COLOR: silver; BORDER-BOTTOM-STYLE: ridge" borderColor=silver cellSpacing=0 cellPadding=0 rules=all align=center border=1>

<TR style="FONT-WEIGHT: bold; FONT-SIZE: 8pt; COLOR: #bf0001" vAlign=bottom align=middle ="gr" nowrap="nowrap">
    <TD style="WIDTH: 8%">K.Benzin 95 Oktan - V/Max Kurşunsuz 95 (YTL/lt)
    <TD style="WIDTH: 8%">K.Benzin 95 Oktan - V/Max Kurşunsuz 97 (YTL/lt)
    <TD style="WIDTH: 8%">Katkılı K.Benzin 95 Oktan - SüperExtra (YTL/lt)

98 oktan benzine gelince 95'den tamamen değişik yapıda bir kimyasala sahip benzin çeşididir.....ve içerdiği kimyasallar yüzünden 95 oktan için set edilmiş motorlarda Serdar hocamın'da dediği gibi büyük ihtimal "vuruntu" yapar, yada şööyle söyliyeyim, bir sürahi suyu bir bardağa sığdırmak gibi olur....
    Düzenleyen : Coşkun Uçar

9. __CB__

__CB__ Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    Yaşadığınız Şehir:
    16-BURSA
    Araç Modeli:
    Accent Admire 1.6 (2003-2005) LC

10. MehmetC

MehmetC Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    1
    Şimdi anlıyorum aracıma 97 oktan (95 oktan+katkı)alınca neden sapıttı..
    Aracım 1.3 motor, aracı ilk aldığımda total'den depofu fullledim, pompacı 97 vereyim abi, 1 depoda en az 40-50 km fazla yol yapar dedi, tamam dedim.. Benzin istasyonundan çıkar çıkmaz stop etti, çalıştırdım, rolantide dengesiz çalışmaya ve stop etmeye devam etti, tamirciye gittim, bilgisayara bağlayıp hataları sildi, ayarlamasını yaptı düzeldi, tamirci benzin ile bi ilişki kuramadı, kime sorduysam 97 oktan benzin ile bi alakası olamaz dedi ama ilgisi varmış..

11. qaan88

qaan88 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    9
    neymiş peki o ilgi? yukarda da yazılanlar 95 ile 97 oktanın aynı oldugunu, 97 nin 95+katkı maddesi (motoru temizleyen maddeler) oldugunu yazmıslar.

bu arada shell 97 oktan katkılı benzinin bir depoda 1lt daha verimli oldugu söyleniyor. Yani sadece motorun ömrünü uzatmıyormus birde 50 litre lik benzin aldıgınızda 51 litrelik yol gidiyormussunuz https://www.hyundaiclubtr.com/smileys/smiley18.gif bunun dısında shell den alınan benzinin bp den aldıgım benzinden herhangi bir farkı yok. ama bazen söylede bir durum oluyor. depoda shellden aldıgım benzin varken üzerine opetten benzin aldıgımda yaklasık 15-20km sonra motor çekişten düşüyor. Fakat bu her zaman olmuyor. Motorun o 2-3km lik düşük çekişi sonra açılıyor.

Ayrıca sunuda eklemek isterim ki dayım dedemden kalma bir petrol ofisini 15 sene boyunca işletti. Daha sonra Yenilenme döneminde bizm dayıcık shell ile anlastı. daha dusuk kar marjı olmasına ragmen adamlar iyi reklam yaptıkları için kendilerine satıcı bulabiliyorlar. Deneyimlerimden bildigim su, firmaların ürünleri cok farklı olmaz, asıl ürünün satıldıgı istasyonun depolarının, pompalarının temizliği, bu temizliğinin sürdürülmesi önemli. neticede petroul aynı rafineriden cıkıyor ve benzer katkı maddeleri katılıyor firmalar tarafından.

12. Kaan Çelikçi

Kaan Çelikçi Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    1

Kardeşim , burada sorun hakkında en tanınmış televizyon yapımlarından fifth gear adlı programda sorunun araştırılması yapılmış !!!

İngilizce ama sanırım sana yardımı olacaktır https://www.hyundaiclubtr.com/forum/https://www.hyundaiclubtr.com/smileys/smiley2.gif

http://www.youtube.com/watch?v=Vj_21dikYR8

13. alişah

alişah Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    arkadaşlar bende birilerinin gazına geldim ve arabama 98 oktan benzin koydum. sonra ne oldu anlatayım. araba 3 buji çalışıyomuş gibi çalışıyo.içerde benzin kokusundan duramıyosunuz. en az 10 kere marşa basmadan çalışmıyo. debriyaja bastığınız anda stop ediyo. çabuk davranıp vurdurup çalıştırmazsanız kırmızı ışıkta duran araçların arasına dalıyosunuz. 10 tane usta gezdim avcılarda servisine götürdüm durumu anlattım kimse çözüm bulamadı.. taki coşkun hocamıza durumu anlatım yardım isteyene kadar. hocam sağolsun aklına geldi sordu bende hemen depoyu 95 oktanla fulledim ve birdaha aynı sorunla karşılaşmadım.

14. zazaseçkin

zazaseçkin Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    Merhaba arkadaşlar,benim aklıma bir şey takıldı.Türkiyede araçların %90 nı 95 oktana göre üretiliyorsa,bildiğim kadarıyla lpg nin oktanı daha yüksek,o zaman lpg de çekiş düşer ve motor sağlıklı çalışmaz.Yoksa lpg farklımı,yanlış biliyorsam bilgilendirin.Selamlar.

15. uraloglu

uraloglu Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    çok güzel yazmışsınız, elinize sağlık..

16. Misafir

Misafir Guest

Yazıdaki hataları görmediniz sanırım...

17. uraloglu

uraloglu Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    yazım hatalarına bakmadım, benim için teknik boyut önemli...

18. Misafir

Misafir Guest

Yazım hatası demedim, teknik hatalardan bahsettim...

19. uraloglu

uraloglu Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    tekrar tekrar okudum, teknik hata gözlemleyemedim...nedir hatalar söylerseniz eksiğimi tamamlamış olurum..

20. Misafir

Misafir Guest

O mesajın hemen altında yazıyor...

Bu Sayfayı Paylaş