Hyundai Yedek Parça - Parça Ofisi LPG KABLO

Oksijen Sensörü Kontrolü ve Temizleme

'Teknik Sorunlar ve Çözümleri' forumunda MSC tarafından 2 Kasım 2009 tarihinde açılan konu

1. vedatkanka

vedatkanka Yasaklı Üye

Alınan Beğeniler:
    1
    kartalfen, ben oksijen sensörünü güç bela çıkardım yerinden. bendede 2005 elantra var 1,6 motor. pazar günü yaklaşık 4 saat tek başıma uğraştım. egzost manifoltunun üzerindeki koruma zırhını çıkarmanız gerek, bunun için açık ağız ve yıldız baş anahtar takımı olması lazım elinizde. yanlız açık ağız anahtarın boyu kısa olmalı(sensörü sökebilmek için yeterli boş alan olmadığından kaputun içinde) benim aracımdaki BOSH marka oksijen sensörüydü. Çıkardıktan sonra WD40 sprey ile iyice yıkadım. Sonrada kireç sökücünün içine attım.3 gün bekledi, sonra çıkardım, hava tuttum temizledim, ufak tefek kurumlar çıktı içinden. sonra yine WD40 ile yıkadım, kuruttum taktım, bilgisayara bağlattırdım, yine arıza verdi. Benimki kurtulmadı anlayacağınız :( orjinal BOSH markalı olana en son 380 TL istediler. Normalde 430 TL'miş. Duyunca çok şaşırdım. Birden gözümde altın gibi değerlendi bu sensör. :) neyseki 200 TL. ye orta sınıf BOSCH çakması yan sanayisini buldum. Ve taktırdım. Yol bilgisayarı yakıt tüketimi bölümünde eskiden 9lt/100km. yazıyordu, şimdi? :) şimdi ne yazıyor biliyormusunuz 6,8lt/100km. yazıyor.... yani arkadaşlar bence parasına puluna bakmayın uzun vadede kendini kesin amorti eder :) haaa bu arada sakın rolantinin ordaki kelebeği temizletme! çok riskliyliş. rolanti için banada söylemişlerdi ama, servis yapılacak başka birşey kalmamışsa en son çare kelebek boğazı temizliği yaparız dedi. aklında olsun. saygılar.

kenan42 bunu beğendi.
  2. yalniztim

yalniztim Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    cevap için teşkürler sanırım bu iş benim yapabileceğim bir iş değil dediğiniz aletler bende yok 4 saat te uzun bir süre hele bu ramazanda olcak iş değil sanayiye gidip bir motor ustasına söktürmek lazım ama önce kutup başlarını çıkarıp bir gün deneyeceğim

3. vedatkanka

vedatkanka Yasaklı Üye

Alınan Beğeniler:
    1
    ben era'nın iç panelini bilmiyorum, bence siz Serdar bey'in yanıt yazmasınıda bekleyin. Ayrıca Pazar günü vakit geçmiyordu malum ramazan'dan dolayı, tabi benim kapalı garajımda var, gölgede uğraştım. İşin aslı o sensörü sökmek birkaç saniyelik iş ama ona uygun anahtarı denk getirecem diye çok uğraştım. Derin lokmayla sökmeye çalıştım ama nafile, çünkü elektrik bağlantı soketi lokmaya sığmadı, soketi sökmeye çalıştım sökülmedi... birde anahtar ağzı yalama oldu... yani sökmesi kolay ama, sensör kolay yerde değil. Yinede Serdar bey'ide bekleyin derim ben. Boşuna ekstra masraftan kurtulabilirsiniz belki.

Düzenleyen : vedatkanka

4. yalniztim

yalniztim Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    vedat bey teşekkürler serdar beyi beklemek lazım belki eraların kolay sökülür dediğiniz gibi anahtarlar bende yok yine birazdan bakıp arabada bir ön izleme yapacagım zaten polen filtresini takacagım onada bir göz atarım vakit gecer iftara daha var:)

5. vedatkanka

vedatkanka Yasaklı Üye

Alınan Beğeniler:
    1
    İstanbul serinledi galiba, yağmur sel... Ferahlamışsınızdır. Ankara'dada biraz yağsa çok güzel olacak. Siz en iyisi serdar beyi bekleyin, ben netten birkaç fotoğrafa baktım ama panel içini detaylı gösteren foto bulamadım. Tamirciye gitmeden önerisine kulak verin derim ;)

6. MSC

MSC Site Yetkilisi Yönetici

Alınan Beğeniler:
    16,946
    Ad Soyad:
    Serdar
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Mercedes-Benz
    Merhaba, siz önce akü sökerek emisyon değerlerini sıfırlanmasını sağlayın, belkide oksijen sensörlük bir durum yoktur. Eğer olmazsa önce fişini çekerek deneyin, yine netice alamazsanız zaten temizlenecek yada değişecek demektir. Sökülmesi neredeyse bütün hyundai'lerde aynı, motorlarda aynı zaten, sadece çevre birimlerinde ufak tefek farklılıklar var.

7. MSC

Alınan Beğeniler:
    16,946
    Ad Soyad:
    Serdar
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Mercedes-Benz

Oksijen sensörünün lokması kanallıdır, ben daha satan yer bulamadım. Eğer bu lokma varsa sökmek 5 saniye.

Düzenleyen : Serdar

8. vedatkanka

vedatkanka Yasaklı Üye

Alınan Beğeniler:
    1
    bu anahtarı youtube.com da mercedes'in oksijen sensörünü değiştirirken kullandıklarını görmüştüm. acaba türk servislerinde yokmudur? çok garip... heleki siz istanbuldasınız, siz yok dedikten sonra hiç aramamak lazım :)

9. MSC

Alınan Beğeniler:
    16,946
    Ad Soyad:
    Serdar
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Mercedes-Benz
    Benim gittiğim hırdavatçılarda bulamadım, internette var ama uyduruk bişey denk gelme ihtimali yüksek.

10. yalniztim

yalniztim Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    beyler bugün katalitik dediğiniz alüminyum koruma sacına 3 vida bağlı idi bende onu çıkarmak için 12-13 lük anahtarla vidaları çıkardım koruma oynuyor ama yerinden çıkacak gibi değildi sonrada vidaları geri taktım sanırım üstteki motor koruma kapağınında çıkması lazım ama onu açacak uzun anahtar yok resimdeki aletten olsa hiç çıkarmadan oksijen sensörü çıkarılabilir

şimdi benim ne yapmam lazım
    1-oksijen sensörünün kablosu bir fişle bağlanmış kabloya o bağlantı yerinimi çıkarıp arabayı çalıştırayım ve süreyim motorda boğulma olmazsa sorun sensördemidir.
    2-akü kutup başı + yazan kutup başınımı çıkarayım sadece yukarıdakini denesem olmazmı

11. MSC

Alınan Beğeniler:
    16,946
    Ad Soyad:
    Serdar
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Mercedes-Benz
  12. vedatkanka

vedatkanka Yasaklı Üye

Alınan Beğeniler:
    1
    inşallah katalizör tıkanmamıştır.

13. ozgur5481

ozgur5481 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    süper bilgi.Teşekkürler.

14. mev_78

mev_78 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    2006 hyundai elantra aracım var.
    lovato sıralı sistem lpg var...araç son zamanlar hiç yapmadığın bişey
    yapmaya başladı araç ilk
    çalıştığında rolanti düşüp stop ediyor...araç stop etmden önce kendini
    toparlama çalışıyor, titreme yapıyor bazen toparlıyor bazen de stop
    ediyor...titreme sırasında gaz verdiğim zaman da gazı yemiyor yerse de
    geç yiyor lütfen yardım edermisiniz.

15. flipper

flipper Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    Arkadaşlar ben oksijen sensörünü etrafındaki saç korumayı söktükten sonra, oksijen sensörüne uygun anahtarı ortadan keserek ve üzerine anahtarı yukardan tutma imkanı verecek bir çubuk kaynatarak ve bu sayede çekiçle anahtara vurarak söktüm ve taktım bilginiz olsun. İsteyene kullandığım anahtarın resmini çeker gönderirim.

Düzenleyen : flipper

16. Metehan_Live

Metehan_Live Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    Abi senin sorunun tıpkısının aynısı bende de var.

https://www.akparca.com/Accent-Oksijen-Sensoru-00-02-Ithal,PR-2827.html

Oksijen sensöründen olduğunu bilsem beş dakika durmaz hemen bu siteden orjinalini alır değiştiririm.

İlk çalışmadaki yığılma arabadan soğuttu artık. Hele yanında biri olunca noluya falan diyo ilk andaki bu olay biliyosun çok rahat hissediliyo içerde.

17. ayhan71

ayhan71 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    slm serdar bey özeline mesaj atmıştım ama şimdide sanırım oksijen sensöründe problem yaşıyorum,lpg için bağlantı uçlarını artık kısa devremi yaptım ne bozuldumu acaba bilmiyorum....aracım peugeot motor üzerinde bosch marka sensör var ön tarafta...ama cihaza baktığımda arıza lambası yakmıyor ama defalarca silmeme rağmen devamlı şekilde oksijen lamba sinyali arızası ve oksijen lamba sinyali kumandası arızası veriyor....bozuk olup olmadığını nasıl anlarım basit bir yolla yada biraz benzinde kullansam aracımı sorun düzelirmi ...yada biraz böyle kullansam aracıma zararı var mı acaba acil cevap bekliyorum bu arada obd cihazındada ltft ve stftdeğerleri okunmuyor serdar hocam......ha bu arada atiker kablo bağlantılarında iki adet ön lambda1 1 mor ve gri kablo var bu ikiside bağlanacakmı acaba yada tekmi bağlanacak veya hangisi obd için obd portuna 1 kablo bağlandı mesela.... iki beyaz gri ve siyah kablo var oksijen sensörünün üzerinde.....-sinyal toprak gri ve +siyahın sinyal olduğu üzerinde yorumlar var forumlarda...siyahın 0.45 volt iki beyazın ise ısıtıcı olduğu hangilerine ne kablo bağlanacak....hocam bunu bi araştırın benim için lütfen.... obd cihazı nesi bozulduki acaba değerleri göstermiyor yada bir sigorta falan varmıdır üzerinde.....
    Düzenleyen : ayhan71

18. ayhan71

ayhan71 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
  19. MSC

Alınan Beğeniler:
    16,946
    Ad Soyad:
    Serdar
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Mercedes-Benz
    Ayhan bey ben sitede olmasamda online görünebilirim, üyelik onaylıyorum.

Sizin mesajınıza "servisteki klavuz üzerinden doğru bacakları bulmalısınız" şeklinde cevap verdim, araç pejo ve anlamadığım hatta ustalarının bile anlamadığı bir araç.

Son eklediğiniz çizimde W bacaklarından voltaj bilgisi alınabilir, ama hangisi girişi/çıkış belirtilmemiş. Lamda 1 kablosu genelde mor yada eflatun olandır, tabii bunuda atiker servisine sormanızda fayda var. Bu işlemin size hiç bir getirisi yoktur, lamda değeri bilgi için lpg ecu'su tarafından gösterilir, yorumlanmaz.

20. canbatar

canbatar Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    Merhabalar ben canbatar bende 2007 accent era ile aranıza katıldım ama benimde öyle bir sorunum varki araca tam aylışmadan soğumaya başladım sabahleyin araç soğukken otağı çevirmeyle trink çalışıyor ama gaz veremiyorum çünkü yemiyor arkadaşla buna kesin bir çözüm bulundumu birde gaziantep hundai bayii lpg araçların bunu hep yaptığını söylediler bu sorunu nasıl çözerim veya böyle bir sorunu çözen varsa paylaşırsa iyi olur teşekürler

Bu Sayfayı Paylaş