Hyundai Yedek Parça - Parça Ofisi LPG KABLO

Oksijen Sensörü Kontrolü ve Temizleme

'Teknik Sorunlar ve Çözümleri' forumunda MSC tarafından 2 Kasım 2009 tarihinde açılan konu

1. oğuzdeniz

oğuzdeniz Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    1
    serdar bey bir arkadaşınızın oksijen sensörünü temizlemiştiniz. sonucunu merak ettim. ayrıca bu sensörü temizleme sebebiniz neydi. araç gazmı yemiyordu?

2. ibrahimulgur

ibrahimulgur Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    Az önce ben de temizledim kendi sensörümü. Yalnız bir şey çıkmadı. Çok kısa süre kireç çözücüde tuttum. Kireç çözücüye koymaya tırstım sense elemanına zarar verebilir diyerekten. Alkol kullandım. Fırçaladım falan ama çok büyük bir değişiklik olacağını düşünmüyorum açıkcası.

Gaz yememe durumunun bundan olacağını düşünmüyorum. Arabanda gaz kullanıyorsan ayarları sapıtmış olabilir.

Başka temizlenebilir sensör var mı ? Onları da temizleyelim :)

3. MSC

MSC Site Yetkilisi Yönetici

Alınan Beğeniler:
    16,946
    Ad Soyad:
    Serdar
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Mercedes-Benz
    Sizin aracınızda sabahları tekleme varsa gelin bendeki sensörü vereyim deneyin. 2 haftadır solusyonun içinde bal dök yala oldu :)

4. oğuzdeniz

oğuzdeniz Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    1
    yarın sabah ustama gidiyorum patlak olan amortisörü değiştirmeye. teki 90 tl. carbon clear yapalım demişti. ama önce hava akışmetreyi bi temizleyelim olmazsa carbon clear yaparız diecem. ayrıca 60 bin km deki araca karbon clear kafama yatmıyor. sorunuma gelince aracım gazlı sabah ilk çalışmada problem yaratıyor. sonrasında gaza geçince her şey normal. benzindede her şey normal. ama aaraç tam soğukken rolanti bi düşüyo bi çıkıyo gaz pedalına basıyorum sanki hiç basmıyosun dio. vitese atıpda yürümeye kalkınca sanki stop edecek debriyajla kurtarıyoruz. her şey 20 saniye sonra normale dönüyo. (şimdilik havalar iyiyken böyle)

5. MSC

Alınan Beğeniler:
    16,946
    Ad Soyad:
    Serdar
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Mercedes-Benz
    Büyük ihtimalle oksijen sensörü sorununuz var. Adı üzerinde "Isıtılmış Oksijen Sensörü" yani ısıtılınca çalışıyor. Soketteki 4 pinden 2 tanesi ölçüm diğer ikitanesi ise sensör ısıtıcısına ait. Eğer ısıtıcı üzeri aşırı kurum ile kaplanmışsa ısıtamıyor ve ölçüm hatalı oluyor. CC bunu temizler mi açıkcası bilmiyorum ama sorunun bundan kaynaklandığını düşünüyorsanız sabah arabayı çalıştırmadan önce saç kurutma makinası ile sensörü bir güzel ısıtın ve sonra aracı çalıştırın. Eğer sorunsuz çalışırsa sorun sensörde. Ya ısıtıcı kısmı kurumla kaplanmış yada tamamen bozulmuş. Bunuda temizleyerek anlayabilirsiniz. Selamlar.

6. MSC

Alınan Beğeniler:
    16,946
    Ad Soyad:
    Serdar
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Mercedes-Benz
    Motor ısındıktan sonra sensörün normale dönmesinin ve aracın teklememesinin nedeni de bu. https://www.hyundaiclubtr.com/forum/https://www.hyundaiclubtr.com/smileys/smiley2.gif

7. ibrahimulgur

ibrahimulgur Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    BEnim bildiğim kadarı ile zaten sensör ilk çalıştırmada devreye girmiyor. Bunun nedeni olarak da ısıtmalı olduğunu çözmüş olduk.
    Gazlı bir aracın sabah ilk marşta çalışmamasının %99 tek bir nedeni vardır. O da gaz ayarının yanlış olmasından dolayı benzin ECU sunun SUT değerlerinin sapması. Ve ilk çalıştırmada benzin ayarını iyi yapamamasınedeni ilemoturu zengin yada fakir karışım ile başlatmasıdır.
    İnce bir gaz ayarı tavsiye ediyorm. Yoksa oksijen sönsöründen başlarsınız, carbon clean, boğaz kelebeği, rölanti vanası, bujiler, benzin pompasıfalan filan derken bütün arabayı baştan değiştirirsiniz.

http://www.lpghaber.com/html/phpbb2/viewtopic.php?t=1418

Düzenleyen : ibrahimulgur

8. MSC

Alınan Beğeniler:
    16,946
    Ad Soyad:
    Serdar
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Mercedes-Benz
    BEnim bildiğim kadarı ile zaten sensör ilk çalıştırmada devreye girmiyor. Bunun nedeni olarak da ısıtmalı olduğunu çözmüş olduk.
    Yanlış biliyorsunuz, sensör siz daha kontağı açtığınız an marş basmasanızda devreye girer.

Gazlı bir aracın sabah ilk marşta çalışmamasının %99 tek bir nedeni vardır. O da gaz ayarının yanlış olmasından dolayı benzin ECU sunun SUT değerlerinin sapması. Ve ilk çalıştırmada benzin ayarını iyi yapamamasınedeni ilemoturu zengin yada fakir karışım ile başlatmasıdır.
    Bu olası sorunun sadece bir nedenidir. Daha önceki yazılarımı okursanız 3-4 neden sıralamıştım. %99 gibi bir istatistik söz konusu değil.

İnce bir gaz ayarı tavsiye ediyorm. Yoksa oksijen sönsöründen başlarsınız, carbon clean, boğaz kelebeği, rölanti vanası, bujiler, benzin pompasıfalan filan derken bütün arabayı baştan değiştirirsiniz.
    Aynı şekilde önceki yazılarımı okusaydınız, araç aküsünün kutup başının 3-4 saat çekilip sonra çalıştırıldığında sorun gözlenmiyorsa gaz ayarının tekrar yapılmasını tavsiye etmiştim.

Oksijen sensörü nedenlerden bir tanesi, forumda aratırsanız neleri test edeceğinizi açık açık yazdım. Eğer testlerde geriye oksijen sensörü kalıyorsa değiştirmeden önce temizlenmesini tavsiye ediyorum.

9. ibrahimulgur

ibrahimulgur Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    Ben zevkten temizledim açıkcası gaz ile alakalı problemim yok şükür. Şimdiye dek 1 kere ayar yaptırdım. Sabahları da zor çalışsa bile biliyorum ki yazılım hatasıdır. Bu yüzden için rahat. ilk olduğunda ödüm patlamıştı ayrı mesele. Öte yandan sadece bu sebeple aracını satan adam vardır bence.

Başka sensörler var mıdır kolayca söküp temizleyebileceğimiz?

Şu sıralar bir de amortisörlere takmış durumdayım. bir yay sıkıştırıcı alıp amortisörleri değiştereceğim.

10. oğuzdeniz

oğuzdeniz Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    1
    bi kaç gün benzinde kullanıp gaz ayarına gidiyorum. araç iice sapıttı artık. sıcak havada çalışsammı çalışmasammı dio. soğuk havada çalışıyo anlamadım. bu gün yolda gaz bitti 30 km falan benzinde kullanmak zorunda kaldım. sonra gaz aldım 10km de gazla kullandım bakalım sabah ne olacak. aracın eski sahibi yemin billah ediyor bende öle bi sorun yoktu die. 40 bin km de landi renzo taktırmış aaraca, şimdi 60 bin e dayandı araç sordum daha bakımını hiç yaptırmamış gazın. aradım bayiyi sordum filtreleri değişecek dediler 70 tl ye.( bana çok geldi) bi de ince ayar yaparız dediler. bakalım ne olacak sonumuz. ben oyemin billahlara pek inanmadım ama. ne dersiniz.

11. ibrahimulgur

ibrahimulgur Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    Ben 20.000 de gittim Voltran benimkisi fabrika servisine gittim baktılar filtreler tertemiz. Taktıralı 50.000 km ve 2.5 sene oldu. Henüz servise gitmedim. 1 kere ayar yaptırdım.

Adam doğru söylüyor olabilir. Kış sonunda taktırdı ise 20.000 km de o yıl içinde yaptı ise soğuk görmemiş olabilir. Araçta bakım yapıldı ise ayarlar sapabilir. Yağ buji filtre değişimleri buna neden olabilir.

12. oğuzdeniz

oğuzdeniz Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    1
    filtreler ve bu jiler değimemiş. temiz 63 binde yağ değişimi war. o zaman hepsi değişecek..

13. under

under Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    Serdar bey aracım 99 model yumurta kasa Accent GLS. oksijen sensörünü bende temizlemeyi düşünüyorum.Yerini tam olarak bulamadım.Yardımcı olursanız sevinirim.

14. MSC

Alınan Beğeniler:
    16,946
    Ad Soyad:
    Serdar
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Mercedes-Benz
  15. Ogun

Ogun Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    1,572
    Ad Soyad:
    Ogün YILMAZ
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Elantra 1.6 CVVT (2011-201X) MD
    Üstat 99 accent katalitikleri altta diye hatırlıyorum.

Eğer katalitik üzerinde ise ekzost un manifolt çıkışndan sonraki ilk susturucusu katalitik olması lağzım.

Sanırım sensörde oradadır.

MSC
    :
    Gönderim Zamanı: 03 Kas 2009 Saat 13:51

**Resim alttadı.**

Düzenleyen : ogunmas

16. MSC

Alınan Beğeniler:
    16,946
    Ad Soyad:
    Serdar
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Mercedes-Benz
    Evet yumurta kasa olduğuna dikkat etmemişim, yukardaki gibidir https://www.hyundaiclubtr.com/smileys/smiley20.gif

17. mcoskun38

mcoskun38 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    8
    Ad Soyad:
    MEHMET COŞKUN
    Yaşadığınız Şehir:
    38-KAYSERİ
    Araç Modeli:
    Elantra (2001-2006 ) XD-XD2
    Serdar bey benim aracımda son zamanlarda yakıt artışı olduğunu düşünüyorum. Arıza lambası falan yanmıyor. Bu oksijen sensörü arızalanınca tam olarakmı devre dışı kalır, yoksa belli bir miktar verimsiz çalışması ( yarım görev yapma hali) olurmu?

18. MSC

Alınan Beğeniler:
    16,946
    Ad Soyad:
    Serdar
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Mercedes-Benz
  19. mcoskun38

mcoskun38 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    8
    Ad Soyad:
    MEHMET COŞKUN
    Yaşadığınız Şehir:
    38-KAYSERİ
    Araç Modeli:
    cevabınız için teşekkürler

20. ESEN38

ESEN38 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    87
    Ad Soyad:
    Rahmi Topal
    Yaşadığınız Şehir:
    59-TEKİRDAĞ
    Araç Modeli:
    merhaba mesajını yeni fark ettim aynı sıkıntı benim arabamdada oldu birebir aynısı ben de daha önce arabadakı benzin bitmeyeyakın aynı sıkıntı yaşamıştım hemen gidip benzin aldım sıkıntım yok şuanda benzin çeyrek deponun altına düştümü bu sıkıntıları yaşayabilirsin.....bir deneyın

Bu Sayfayı Paylaş