LPG KABLO

Motor yağı hakkında detaylı bilgi..

'Teknik ve Faydalı Bilgiler' forumunda Misafir tarafından 21 Ekim 2008 tarihinde açılan konu

  1. Misafir

    Misafir Guest

    Motor Yağının Görevi Nedir?
    Motor yağı, motorun tüm hareketli aksamı üzerinde film şeklinde ince bir tabaka oluşturarak sürtünme ve aşınmayı azaltır, bu da tekerleklere daha fazla güç aktarıldığı anlamına gelir. Motor yağı içerdiği deterjanlar vasıtası ile motoru temizlemeye yardımcı olur, pasa karşı korur ve aynı zamanda silindirlerin çevresindeki aşırı sıcağın bir bölümünü kartere indirmeye yardımcı olur.

    Mineral Yağlar
    Mineral yağlar yıllardır kullanılmakta olan klasik yağlardır. Yeraltındaki bildiğimiz petrolün distile edilmesinden sonra deterjan, viskozite geliştirici ve aşınma önleyici birtakım katkılar eklenmek suretiyle üretilirler. Fiyatları genelde ucuzdur ve ortalama bir performans sunarlar.

    Sentetik Yağlar
    Sentetik yağlar laboratuvarlarda çeşitli kimyasal işlemler sonucunda kimyagerler tarafından üretilen yağlardır. Fiyatları mineral yağlara oranla daha pahalıdır ancak hem daha iyi performans, hem daha uzun süreli kullanım sunarlar. Termal dayanıklılıkları fazladır. Yağlama görevlerini daha uzun süreler yerine getirirler ve çok daha fazla sıcağa dayanabilirler.

    Yarı Sentetik Yağlar
    Yarı sentetik yağlar bu ikisinin karışımıdır ve hem fiyatları, hem de sundukları performans bu iki yağın arasındadır. Genellikle %70-80 mineral yağa %20-30 sentetik yağ karıştırılmak suretiyle elde edilirler.

    Viskozite ve Viskozite Endeksi Nedir?
    Viskozite basit şekliyle bir yağın kalınlığının ölçüsüdür. Belirli bir sıcaklıkta yağın ne kadar akıcı olduğunu göstermek için de Viskozite Endeksi kullanılır. Genellikle bir yağ kalınsa viskozitesi yüksek, ince ise viskozitesi düşüktür. Viskozite endeksi bize bir yağın ısıya maruz kaldığında ne kadar inceleceğini gösterir. Rakam ne kadar yüksekse, ısıya maruz kaldığında yağ o kadar az incelir. Rakam düşükse yağın viskozitesi düşük, yüksekse viskozitesi yüksektir. Vizkozite endeksi aynı zamanda bir yağın belirli koşullar altında nasıl davranacağını da gösterir. Çok yüksek viskoziteli bir yağ (Ör: 50) özellikle düşük sıcaklıklarda motorun belirli kısımlarına ulaşamayabilir, hatta yüksek devirlerde silindir ile motor arasındaki film kopabilir. Çok düşük viskoziteli bir yağ ise (Ör:0) özellikle aşırı yüksek sıcaklıklarda çok fazla incelerek koruma özelliğini yitirebilir.
    Tek Viskozite ve Multi-Viskozite Yağlar
    Hizmet ettikleri sıcaklık aralığı bakımından yağlar ikiye ayrılır: Tek viskozite ve çok viskoziteli (multi-viskoziteli) yağlar. Tek viskoziteli yağlar hava sıcaklıklarının daimi olarak sabit olduğu durumlara uygundur, dolayısı ile bu tür yağlar hem yaz, hem kış kullanımına uygun değildir (Ör: 20W-50 değil de sadece 50W) . Zaten bugün bir benzin istasyonuna gidip herhangi bir marka motor yağı almaya kalktığınızda hepsi multi-viskozite olacağından, isterseniz hemen bu tip yağlara geçelim.Günümüzde araçların tamamına yakınında kullanılan multi-viskozite yağlar ise yapı olarak değişken hava koşullarında hizmet etme özelliğine sahip olduklarından hem yaz sıcağında, hem de kışın soğuğunda kullanılabilirler. Kalın bir yağ soğuk hava koşullarında jelleşecek ve görevini tam olarak yerine getiremeyecektir. İnce bir yağ ise soğukta rahat akacak, ancak yüksek sıcaklıklarda motor ile silindir arasındaki film tabakası incelecek, ya da kopacaktır. Sonuçlarını düşünün.. Tek viskoziteli yağların bu dezavantajları üzerine ince bazlı bir tek viskozite yağa çeşitli polimerler eklenmek suretiyle multi-viskozite yağlar üretilmiştir. Eklenen bu polimerler sayesinde multi-viskozite yağlar kışın soğuğunda yada ilk çalıştırma esnasında görev yapabilecek kadar ince, yaz sıcağında güvenebileceğiniz kadar da kalındırlar. İkisi aynı anda saçma, belki de inanılmaz geliyor değil mi? Nasıl olduğunu makalenin ilerleyen paraglaflarında okuyabilirsiniz.. Çok basit.

    Multi-Viskozite Yağların Avantajı Nedir?
    Tek viskoziteli bir yağın akıcılığı her sıcaklıkta aynıdır. Çok viskoziteli yağlar ise tek viskoziteli yağlardan farklı olarak kendilerini değişen sıcaklıklara adapte ederler. Çok viskoziteli bi
     
  2. macellan72

    macellan72 Kayıtlı Üye

    Katılım:
    6 Mayıs 2008
    Mesaj:
    523
    Alınan Beğeniler:
    1
    Şehir:
    Türkiye
    Paylaşımın için teşekkürler Coşkun abi. Çok yararlı bilgiler vermişsin.
     
  3. Yusuf

    Yusuf Moderatör

    Yaş:
    36
    Katılım:
    12 Mayıs 2008
    Mesaj:
    11,593
    Alınan Beğeniler:
    9,148
    Cinsiyet:
    Erkek
    Şehir:
    Türkiye
    Ad Soyad:
    yusuf
    Yaşadığınız Şehir:
    41-KOCAELİ
    Araç Modeli:
    VW
    coşkun abi paylasım için teskkurler...servis po 15w-40 kullanıyor..sizce normal mi.?
     
  4. Misafir

    Misafir Guest

    İstanbul ortamında uygundur, bizde öyle deli gibi hava değişimleri olmuyor...
     
  5. engin_er

    engin_er Yasaklı Üye

    Katılım:
    17 Aralık 2009
    Mesaj:
    484
    Alınan Beğeniler:
    3
    Şehir:
    Türkiye
  6. yilmaz_398

    yilmaz_398 Kayıtlı Üye

    Katılım:
    16 Ocak 2010
    Mesaj:
    6
    Alınan Beğeniler:
    0
    Şehir:
    Türkiye
    selam arkadaşlar yukarıdaki linkte Engin Er beyin göndermiş olduğu video ya aynen katılıyorum.VW polodan Hyundai Accent ile aranıza yeni katılmamın memnuniyetini belirtmek isterim. Arkadaşlar aracımı 2.elyeni aldım ve bakımlarını yaptım. Sonra 444 TT Nano diye bi yağ katkısı satıcı bölge bayisi ürününü övgülerle doldurdu ve özellikle kesinlikle kullanmanı tavsiye etti. Bu arada yağcım bu gibi ürünleri kullanmamamı söylemesine rağmen adam beni kandırdı. Motora ekledim. Sonuç hüsran ; LPG de 0,175lira yakan aracım birden tam 0,285lira yakmaya başladı motor sesi değişti ve benzin deposu da dolu olmasına rağmen araba benzin yokmuş gibi teklemeye gitmemeye gaz yememeye başladı. 15gün içinde.Motor ve gaz ayarıdir dedim katkı olduğu aklımın ucuna bile gelmiyor. Gaz ayar ustası ayarı yaptı LPG dede teklemeye baişladı ama aracında sorun yok dedi.Tamircime gittim oda bişey yok dedi...Anlamadı...Sonra dedim ben iki ustaya katkı maddesi eklediğimi adamlar hemen yağı değiştir bu ürünler izolabant gibi lanet bi şekilde motora yapışıyor sürtünme artıyor yakıt artıyor yağı değiştir yoksa motoru yersin,kitlersin dediler. Emin olmasamda yağcıma gittim dedim böle böle O da dedi ben sana ne dedim yalan,yanaşma demedim mi diye. 4lt Yağı ,Yağ filtresini ve Hava filtresini değiştirdik. 45 tl dostişi mlz ücreti ödedim. yani25liralık katkı benim aracıma,motoruma ve 45 tlme mal olduçektiğim eziyette cabası.Yağ değişince seste,gidiş ve çekişte gerçekten fevkalade değişti. Ama hala yağ boşaltmasından içinde kalan artıkyağdan korkuyorum. Yağcım o yeni yağda kaybolur dedi ama bilmiyorum. Başımdan geçeni uzun uzun bilginiz olsun diye anlattım. Sizden ricam milli servet araçlarımıza ve cebimize eziyet etmeyelim ben düştüm siz düşmeyin rica ediyorum kullanmayın,prim vermeyin. Saygılarımla... 15W-40 yağ kullandı ustam.Kahramanmaraş
    Düzenleyen : yilmaz_398
     
  7. brave

    brave Kayıtlı Üye

    Katılım:
    30 Mart 2010
    Mesaj:
    218
    Alınan Beğeniler:
    1
    Şehir:
    Türkiye
    Arkadaşlar 10/40 magnetec İzmir şartlarında uygunmudur?
     
  8. Tayanç_Top

    Tayanç_Top Kayıtlı Üye

    Katılım:
    6 Şubat 2009
    Mesaj:
    980
    Alınan Beğeniler:
    0
    Şehir:
    Türkiye
    eğer araç linkteki araçsa uygundurhttps://www.hyundaiclubtr.com/smileys/smiley20.gif
     
  9. m112

    m112 Kayıtlı Üye

    Katılım:
    27 Mayıs 2010
    Mesaj:
    58
    Alınan Beğeniler:
    3
    Şehir:
    Türkiye
    Ad Soyad:
    ismet yeniçelik
    Yaşadığınız Şehir:
    6-ANKARA
    Araç Modeli:
    Accent Yumurta 1.5 (1994-2000) X3
    aracım yumurta kasa accent lpg li 15/40 petrol ofisi yağ kullanıyorum 3000 km de 1,5 litre yağ eksiltmiş bu normalmi.başka yağ tavsiye edermisiniz
     
  10. Ogun

    Ogun Vip Üye

    Yaş:
    54
    Katılım:
    20 Temmuz 2009
    Mesaj:
    6,054
    Alınan Beğeniler:
    1,571
    Cinsiyet:
    Erkek
    Şehir:
    Türkiye
    Ad Soyad:
    Ogün YILMAZ
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Elantra 1.6 CVVT (2011-201X) MD

Bu Sayfayı Paylaş