Merhaba arkadaşlar. 2012 Model accent blue 1.4 mode plus aracımı 1 yıldır sorunsuz kullanıyorum. Aracı 27binde aldım şu an 31000 de. Normalde sık sık kaputu açar motor ve genel kontrolleri yaparım. Geçen hafta kaputu açıp baktığımda motor üzerinde beyaz bir peynir tabakasına benzer yogun bir kıvamda hatta sertleşmiş atıksı maddeler gördüm. Kokusu peynir kokusu gibi. Şaşırdım. Yağ akınsı olsa malum soğuk havalar ve genelde kısa mesafe sürüşleri yapıyorum. Yağ bu şekilde olabilir mi? Ayrıca aracın durumu, yağ seviyesi, suyu antifirizi falan gayet normal değerlerde.. Tekrar yapıyor mu diye bakıyorum hiç bir şey yok.. Ama beni şaşırtan ve düşündüren o maddenin ne olduğu?
O şaşkınlıkla hemen temizledim. Sonradan aklıma geldi resim çekmek Beki karşılaşan olmuştur diye sormak istedim.
eski arabaların motor kapagını acıldıgında beyaz köpük peynirimsi olurdu bizde o motor bitik diye bilirdik allah korusun ögle bir şey degildir seninki ama düşündürücü bir olay.moor kapagından attıgına eminmisin arkadaşım o maddenin
sakın bir kedi oraya peynir çıkartmış olmasın? ayrıca motorda demişsiniz, motor yağ ekleme kapağında mı gördünüz? yoksa motorun üstünde öyle bir atık olamaz, atık olsa aşağıdan bir yerden sızdırır.
Blue'uyla 4.yılım ilk defa böyle bir durumla karşılaşıldığını duydum inş. önemli birşey değildir keyifli sürüşler
Benim 92 model mazda 323 de başıma kremsi olay gelmişti ama motor kapağını açınca orada oluşmuştu... Usta motor yağını full döküp, blok temizliği yaparsak gider, motora bilinmeyen maddeler kattılarsa ondan olur demişti.
Sebebi "condense" dedikleri etki. Aslında motor yağında biriken su buharından ötürü oluyor. Şayet aracı kışın kısa mesafelerde kullanıyorsanız olur. Zira motor yağı, motor bloğundan önce ısınır ve blok da ısınamadan motoru kapatırsanız sıcak yağ temas ettiği soguk blokta nemlenme yaratır. Tıpkı kışın arabanın soğuk camına sıcak nefesinizle hohlamanızın yaptığı gibi. Bu da yağda krem peynirimsi kıvam yaratır. Lakin yağ kapağının etrafında gözlenen bi durumdur. Şayet contalarınız yanık ise motor yağına aracın soğutma suyu karışır ve aynı etkiyi yapar, yanık contanın olduğu bölgeden sızma yapabilir.
Arkadaşlar başka ihtimallerde olabilir ama condense denilen olay mantıklı geliyor. Edirne şartlarını göz önünde bulundurursak sabahları hava çok soğuk oluyor ben aracı 1 dk falan ısıtıp kısa mesafe 2-3 km yol yapıyorum. Bende google da motor köpürmesi yazdım buna benzer şeyler çıktı. Bende ki durum büyük ihtimalle soğuk havada set kullanımdan olmuş olabilir. Şu an için hiç bir sorunum yok. benim foto değil ama benzer bir foto bulup koydum. bendeki durum motor blogunun üstende tabaka halinde sertleşip kurumuştu yağ tabakası
kapaktaki köpürme soğuk kullanımdan oluyor. Bende evden işe gidiyorum. 4 km mesafe. Bu soğuklarda aynısı benim kapakta da oluyor.