Hyundai Yedek Parça - Parça Ofisi LPG KABLO

Jant Aldık iyimi ettik, kötümü?

'Aracın Dış Modifiyesi' forumunda gurcanbulut tarafından 5 Nisan 2011 tarihinde açılan konu

1. bozbey_26

bozbey_26 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    8
    Ad Soyad:
    serkan
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Accent Era 1.6 (2006-2012) MC
    bende dıger 1,4 erama jant alırken cok seyler duydum yanıldım 15 aldım pısman oldum keske 16 alsaymısım dedım sızınkı 1,5 dızel hemde 110 beygır arac cekıste fazla bısı dusmez sanmam mıllet clıo 1,2 araca 17 takıyor 1,5 dızel 80 beygıre 17 takıyorken sızın arac 110 beygırlık makıne kolay kolay bısı olmaznette gormustum bı sıtede 1,4 eraya 17 takmıstı yanı zevk meselesı taksıcı deılsenız butun gun arac ustunde gecmıyorsa sorun olmaz. on takım konusunda ona bırsey dıyemem haklı olabılırler amortısor patlamasından korkuyorsanız bununda en kolay yolu bende o zamanlar arastırdım ıstanbul maslakta bır yer amortısor uzmanı sertlestırıyor buda zıplamasını engellıyor ve fazla zıplama olmadıkca patlama rıskı azalıyor demıstı banada ınandırıcı geldı bu saatten sonra takmayın bunları o jantları satsanız zarar deıstırsenız zarar o kadar para vermıssınız keyfını surunhttps://www.hyundaiclubtr.com/smileys/smiley20.gif

2. koray2907

koray2907 Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    1,013
    Ad Soyad:
    Koray
    Yaşadığınız Şehir:
    7-ANTALYA
    Araç Modeli:
    Accent Yumurta 1.3 (1994-2000) X3
    biri modifiyeci mi dedihttps://www.hyundaiclubtr.com/smileys/smiley16.gifşimdi şöyle diyim.. taktırdığın jant ve lastik uygun ebatlarda...195/45/16...
    Avantaj olarak; **virajlarda olsun, frenlemelerde olsun yol tutuşun artacaktır **esnetik ve spor bir görünüm elde ediceksin, dikkat çekiceksin

Dezavantaj olarak; **yakıt sarfiyatın çok da olmasa artacaktır...misal km de 0.20 kuruş yakıyorsan, 0.22 kuruş civarı yakarsın.. Çok da belirgin bir artış söz konusu değil.. ** çekiş ve hızlanma biraz düşecektir...Ama dizel arabanın torku yüksek olduğu için, benzinli arabaya oranla daha az hissedeceksin, hatta pek fark görmeyeceksin..
    Aklında bulunması gereken; ** 195/45/16 da taksan 205/40/17 de taksan yakıt sarfiyatın artıcaktır.. ** Jant çapı büyüdüğünde, lastik yanağı inceleceği için konforun azalacaktır ** Yine aynı şekilde çukurlar, kaldırımlar ve tümseklerince yanak lastik için tehdittir.. Süretli bir şekilde 195/45/16 lastikle bir çukura girersen lastiği yarma ve jantı yamultma ihtimalin var.. Ama 175/70/13 gibi kalın yanaklı jantta böyle bir sorun yaşamazsın ** Özellikle geniş taban lastiklerde (205-215 yada 225) arka lastikler yaylanmadan ötürü sürtme yapıyorsa çamurluk açtırılmalı yada lastik yanak genişliği düşürülmelidir..Aynı şekilde ön lastikler sağa sola dönerken davlumbaza sürtebilir.. ** Yine söylüyorum aracındaki jant lastik ebatı 16 lık janta göre en ideal olanıdır. Orjinal lastik çapı ile aynı ölçüdedir.. Ama 205/55/16 taksaydın çamurluğa sürtme ve ciddi perfonmans ve yakıt kaybına neden olurdu.. ** Amortisör patlaması kim dediyse yanlıştır.. Aracı kullanıma bağlı ömürleri uzun ya da kısa olur.. Lastik ve jantla hiç alakası yoktur.. ** Büyük jant demek, ince yanak lastik demek...İnce yanak lastik demek dikkat demek..Çukurlardan kaçmalısın.. Tarla, toprak yol yada çukurlu-tümsekli yollarda fazla kullanmamaya özen göster **Çamurluğa yada davlumbaza sürtme yoksa hiç sorun olmadan kullanabilirsin.. **Bazı araçlarda standart 185/65/14 yada 195/60/15 jant lastik bulunurken, donanımlı olan modellerinde opsiyon olarak 195/45/16 yada 205/40/17 gibi jant lastik ölçüleri sunulmaktadır.. Misal peugeot 307 gibi.. ** Güzel bir görünüm için Yakıt sarfiyatı ve perfonmans düşüklüğünü kafana takmıyacaksın.. Zaten aman aman bir kayıp da yaşamıyorsun..Öyle bi abartarak söyleniyor ki sanki araba 20 bg güç kaybediyor.. **Misal Bi depo yakıt ile normal kullanımda 920 km gidiyorsan, 900 km gideceksindir..ya da 0 dan 100 km ye 13 sn de hızlanıyorsan 14 sn de hızlanacaksın gibi..
    kısacası konu başlığına cevap veriyim... İYİ ETTİNhttps://www.hyundaiclubtr.com/smileys/smiley2.gif
    Başka soru var mıhttps://www.hyundaiclubtr.com/smileys/smiley2.gif

3. gurcanbulut

gurcanbulut Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    617
    Ad Soyad:
    Gürcan Bulut
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Hyundai Marka Aracım Yok
    Heh be koray nerdesşn sen yaa :)
    Gayet açıklayıcı oldu valla.
    Senin vesilenle yardımcı olan yorum yapan bütün arkadaşlara teşekkürler...

4. mirkan

mirkan Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    403
    Ad Soyad:
    Mirkan Şenol
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Hyundai Marka Aracım Yok
    Lastik dış çapı küçüldüğünden ÇEKİŞ artacak ! YAKIT düşecektir ! ... %2.4'lük bir küçülme olduğunu siz söylüyorsunuz ...

5. koray2907

koray2907 Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    1,013
    Ad Soyad:
    Koray
    Yaşadığınız Şehir:
    7-ANTALYA
    Araç Modeli:
    rica ederimhttps://www.hyundaiclubtr.com/smileys/smiley2.gifbenim araçta 175/70/13 jant lastik var orjinalde..ama şu an 185/55/15 jant lastik var..motor 1.3 ve LPG kullandığım için çekiş düşüklüğünü ve normalden fazla taktığımı kullanım esnasında hissediyorum..dizel araçlarda bunun gibi bir sorun hissedilir şekilde belli olmaz..Çünkü torkları daha yüksektir..

6. koray2907

koray2907 Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    1,013
    Ad Soyad:
    Koray
    Yaşadığınız Şehir:
    7-ANTALYA
    Araç Modeli:
    bi ekleme daha yapıyım..lastik tabanı genişledikçe yakıt artarhttps://www.hyundaiclubtr.com/smileys/smiley2.gif

7. mirkan

mirkan Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    403
    Ad Soyad:
    Mirkan Şenol
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Hyundai Marka Aracım Yok
    Bir eklemede ben yapayım o zaman ... lastik tabanı genişledikce yanak yüksekliği artar ... yanak yüksekliğini orjinal yüksekliğine göre seçmezse yakıt artar ve çekiş düşer ...
    Haricinde taban genişliği ile çekişin hiç bir alakası yoktur ... dersenki lastikler ve jantlar daha ağır ... o zaman haklısın , aksın dönme kuvvetine etkisi olur ...
    Şu an 30x9.50 r15 kullanıyoruz ... Bunu 32x9.50 r15'e çevirdiğimde taban genişliği 5cm artmış olacak ... Bunlar offroad camiyasına uzun uzun konuşulan konular ... bahçesinde 5 takım lastik olan , cooper gibi bir markanın distribütörlüğünü yapan , jant lastik kombinasyonuna göre ayna mahruti oranlarını değiştiren adamların yorumları bunlar ...
    Yanak yükselmedikce ! jant ağırlaşmadıkca ! yakıt artmaz ... İstediğiniz aracı istediğiniz dynoya sokar tork ve whp (tekerlekdeki hp) gücünü ölçeriz ...

Düzenleyen : mirkan

8. koray2907

koray2907 Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    1,013
    Ad Soyad:
    Koray
    Yaşadığınız Şehir:
    7-ANTALYA
    Araç Modeli:
    Bu yanlış bir ifade..Çünkü 195/45/16 lık ölçüde de lastik var 225/45/16 ölçülerinde de lastik var 245/45/16 ölçüsünde de lastik var...Yani demem o ki İstediğimiz taban ve yanak yüksekliğinde lastik takabiliriz..Lastik üreticileri bize çok çeşit sunmuş durumda..benim verdiğim örnekte tabanı 195 olan lastik 225 olunca lastik yanak yüksekliği yine aynı..yani 45..Lastik dönme çapları da aynı oluyor bu durumda..Sadece lastiğin yere temas ettiği yüzey artıyor o kadar.. Bu da lastiğin yere temasıyla fazla sürtünmeden ötürü yakıt kaybına ve çekiş düşmesine neden olur... Yani çekiş düşmesi ve yakıt sarfiyatının nedeni genişleyen lastik tabanıdır..Aynı şekildebüyüyen lastik çapının da etkisi vardır..

9. mirkan

mirkan Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    403
    Ad Soyad:
    Mirkan Şenol
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Hyundai Marka Aracım Yok
    Koray kardeşim ... 195cm'nin %45'i 225cm'nin %45'i ile birmi ?
    Çap büyümedikce çekiş düşmez yakıt artmaz ... aksini iddia ediyorsan 2 takım lastik alıp deneyelim ... dediğin doğru ise lastik paraları benden ... kabul ediyormusun ?
    Yanlış biliyorsun ama benim yanlış olduğumu iddia ediyorsun ... Dikkat ediyorsan lastik konularında sadece seninle anlaşamıyoruz ...
    Adımı kalıbımı anfimi basımı arabamı :) herşeyi koyuyorum ortaya ...

10. RoMeO1907

RoMeO1907 Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    30
    Ad Soyad:
    BaTuHaN UsTaGiL
    Araç Modeli:
    Accent Milenyum 1.3 (2000-2003) LC
    mirkanım jant lastık almadan oncekı halı 175-65-14 ıdı 1 depo ıle sehır ıcı 420 km gıdıyordum jant aldım 195-50-15 1 depo ıle sehır ıcı 388 km gıdıyorum

11. mirkan

mirkan Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    403
    Ad Soyad:
    Mirkan Şenol
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Hyundai Marka Aracım Yok
    Tamamen yukarıda bahsettiğim jant lastik kombinasyon ağırlığı ile alakalı ...
    maşallah 20 litremi depo ?https://www.hyundaiclubtr.com/smileys/smiley36.gif

12. koray2907

koray2907 Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    1,013
    Ad Soyad:
    Koray
    Yaşadığınız Şehir:
    7-ANTALYA
    Araç Modeli:
    aksine bişey demedim kardeşim hatta bak aynısını demişim kalın puntoyla mavi renk altı çizili yeniden geçtim üstünden..Orda hem fikiriz..https://www.hyundaiclubtr.com/smileys/smiley20.gifHani senlastik tabanı genişledikce yanak yüksekliği artar... dedin ya, orda sana katılmıyorum..https://www.hyundaiclubtr.com/smileys/smiley21.gifLastik tabanının genişlemesi yanak yüksekliğinin artmasıyla orantılı değildir..Onu demek istedim.. İlla taban genişleyince yanak yüksekliği artacak diye bir durum söz konusu değil.. İsteyen 195/45/16 takar, isteyen 195/55/16 takar (yanak artıyor) , isteyen de 225/45/16 takar (burda da taban artıyor)
    195/45/16 nın dönme çapı ile, 225/45/16 nın da dönme çapları aynıdır..Çünkü ikisi de 45 cm.. Ama bu noktada lastik tabanları genişlediğinden yakıt sarfiyatı ve çekiş düşüklüğü ortaya çıkmaktadır..anlaştık mı burdahttps://www.hyundaiclubtr.com/smileys/smiley1.gif

13. mirkan

mirkan Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    403
    Ad Soyad:
    Mirkan Şenol
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Hyundai Marka Aracım Yok
    Anlaşmadık Koray ... 19.5 22.5 bunlar taban genişliğidir ... santimetre olarak ölçülür !!! 45 dediğin şey milimetre veya santimetre değildir !!!!!!!!!!!!!!
    yanak yüksekliği yani o bahsettiğin 45 , biraz önceki 19.5cm veya 22.5cm'nin yüzde 45'i demektir ... Yordun beni burda ...

14. koray2907

koray2907 Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    1,013
    Ad Soyad:
    Koray
    Yaşadığınız Şehir:
    7-ANTALYA
    Araç Modeli:
    matematik hatası var biraz kabulhttps://www.hyundaiclubtr.com/smileys/smiley1.gifSonuç olarak (yorumumu kopyalıyorum yine)lastiğin yere temas ettiği yüzey artıyor.. Bu da lastiğin yere temasıyla fazla sürtünmeden ötürü yakıt kaybına ve çekiş düşmesine neden olur... Yani çekiş düşmesi ve yakıt sarfiyatının nedeni genişleyen lastik tabanıdır..Aynı şekildebüyüyen lastik çapının da etkisi vardır.. şimdi anlaştık mıhttps://www.hyundaiclubtr.com/smileys/smiley4.gif

15. mirkan

mirkan Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    403
    Ad Soyad:
    Mirkan Şenol
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Hyundai Marka Aracım Yok
    İşte çekiş düşmesine değil , araç ağırlık ve boyutlarına uygun olmayan taban genişliği sadece yol tutuş problemlerine neden olur ... Eski aracımızdan örnek vereyim ... orjinal jantlar ile , arka 215/55/15 ön 205/55/15 ile en iyi yol tutuş ve fren kabiliyetine sahip oluyor ... bu araca 275 hatta 285 lastik takan var ... tek faydası görüntü :) ... kesinlikle yol tutuşa eksisi var ...
    Geniş taban çok yaktırmaz ... bunu unutun ... Jeep zj 215'den 245'e kadar taban öneriyor ... torpido kapağının içinde etiket bile koymuş ... Araç kataloğunda bu lastikler ile kaç kg taşınabileceği , fren mesafesi vs ortalama olarak veriliyor ... ama yakıt verileri hep aynı 16.2 litre ...

16. Ersin

Ersin Yönetici

Alınan Beğeniler:
    3,715
    Ad Soyad:
    Ersin C.
    Yaşadığınız Şehir:
    52-ORDU
    Araç Modeli:
    Mercedes-Benz
    45 mm Yanak Ölçüsü Olsaydı Jantın Üstünde Giderdik :)
    4.5 Cm

17. çakrkeyf

çakrkeyf Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    32
    Ad Soyad:
    idris t
    Yaşadığınız Şehir:
    35-İZMİR
    Araç Modeli:
    merak ettimde bu ölçülerin sıralaması nedir..
    ... / ..... / ... olan..

18. mirkan

mirkan Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    403
    Ad Soyad:
    Mirkan Şenol
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Hyundai Marka Aracım Yok
    4.5cm de değil !!! bu 45 taban genişliğinin yüzde 45'i ... öfff be yeter beee :)https://www.hyundaiclubtr.com/smileys/smiley36.gif

19. Ersin

Ersin Yönetici

Alınan Beğeniler:
    3,715
    Ad Soyad:
    Ersin C.
    Yaşadığınız Şehir:
    52-ORDU
    Araç Modeli:
    Mercedes-Benz
    205/45/17

205 =20.5 Cm=205 Mm Taban Ölçüsü
    45= Yanak Ölçüsü.. Milimetre Veya Cm Degildir.. Taban Ölçüsünün %45 İ Kadar Yanak Yüksekligini Gösterir..
    17= İnç.. Lastik Göbek Çapını İnç Olarak Gösterir.. Kısacası Jant Ölçüsüde Diyebiliriz

20. Ersin

Ersin Yönetici

Alınan Beğeniler:
    3,715
    Ad Soyad:
    Ersin C.
    Yaşadığınız Şehir:
    52-ORDU
    Araç Modeli:
    Mercedes-Benz
    ee Ben Ne Diyorum :) Yazan 45 45mm Olsaydı Jantın Üstünde Giderdikhttps://www.hyundaiclubtr.com/smileys/smiley36.gif

Bu Sayfayı Paylaş