Hyundai Yedek Parça - Parça Ofisi LPG KABLO

i20 1.25 Team Yakıt Sarfiyatı

'İ20 Forum - Club' forumunda webken tarafından 2 Kasım 2009 tarihinde açılan konu

1. i20 Troy

i20 Troy Yasaklı Üye

Alınan Beğeniler:
    125
    Güncel yakıt tüketim değerim;

1.4 100 PS Benzinli
    0,275 krş
    6Lt/100km

Havaların soğuması ile birlikte tüketimde artış başladı.Kullanım yerimde çok fazla ışık yok trafik normal seyir halinde ilerleyebiliyor.

2. preatos

preatos Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    2
    Ad Soyad:
    eser öztürk
    Yaşadığınız Şehir:
    20-DENİZLİ
    Araç Modeli:
    Elantra 1.6 CVVT (2011-201X) MD
    İyi günler hocam.
    Ben aracı alalı daha bir hafta olmadı. aldığım gün full ledim adettendir. ancak yaptığım km ile yakılan yakıta bakıyorum ortalama 9,2 lt filan çkıyor. ilk 150 km de vites geçişlerini ortalama 3000 ile 3500 devir arasında yaptım sonrasında yol bilgisayarının beni yönlendirdiği şekilde yaptım. ancak hala fazla yakıyor, heleki trafikte kalırsam bu oran daha da artıyor. sizin yaptığınız özel bir şey var mı?
    teşekkürler

3. i20 Troy

i20 Troy Yasaklı Üye

Alınan Beğeniler:
    125
    Hocam öncelikle hayırlı uğurlu olsun. Allah kaza bela vermesin.Doğru bir tercih olduğunu düşünüyorum.

Hocam size şunu söyleyim öncelikle ilk deponuzda biraz fazla yakması normaldir. Özellikle istanbul gibi bir yerde 0 km bir araç için gayet normal. Ancak küçük tüyolar vereyim.

Ben aracın ilk 1000 km boyunca mümkün olduğunca 2000-2500 devir bandında kullandım. Aynı hızda gitmemeye ve 90 km/h hızı aşmamaya dikkat ettim. Zaman zaman aştığımda oldu. Zaman zaman aynı hızda seyir etmem gerektiği de oldu. Ancak motor değişken geometrili olduğu için rodaj süresince bunun önemli olduğunu kullanım kitapçığında yazmakta. Sonraki dönemlerde aracımın vites değişim göstergelerine aynen uymaya başladım. Hatta 1000 km içersinde de 500-600 km sonrasında buna uyum sağladım. Aracımın ilk kalkış esnasında ayağımın altında yumurta varmış gibi usul usul gaza basıyor araç hareket ettikten 20km/h hıza çıkınca 2. vitese 38-40 km/h hıza çıkınca 3. vitese 55km/h hızda 4. vites 60-65km/h hızda 5. vites yaparım genellikle. Zaten devir bandı yada hız göstergesine baktığında bu hızlarda vitesi bir üst e atmam gerektiğini gösteriyor. Aracınızı ne çok yüksek devirlerde nede çok alçak devirlerde kullanmamanız mümkün mertebe 2500 devirde kullanımızı ilk 1000km de önem arz eder. Çok uzun rölanti yapmayın. Dur kalk yaptığınızdan dolayı 1. vites üzerinden gittiğinizi düşünüyorum. Sizin araç 1.2 motor torku daha düşük olduğundan vites geçişlerini idaha seri yapınız. Sırf ışıklarda öne geçecem diye aracı yüksek devirlere çıkarmayın. Sanki otobüs kullanırcasına sakin sakin hızınızı yükseltin. Ani ivmelenmeler bu araçların daha fazla yakıt tüketmesine sebep oluyor. Işıklara gelmeden önce gazdan ayağınızı çekin ama boş vitese atmayın araç kendiliğinden yavaşlasın. Hem fren hem yakıt tasarrufu yaparsınız. bunun haricinde başka bir şey yapmıyorum. Şimdilerde ise özellikle ışıklarda ya önümdekinin tepesine çıkacak gibi oluyorum yada 1-2 boy fark atarak kalkış yapıyorum. Zaten aracınızın 1.2. ve 3. vitesleri çok seri 4 ve 5. vitesler tamamen ekonomi vitesi.

Dip not: CVVT motor akıllı motordur. Ayağınızın gaz tepkilerine göre sürüş stilinizi motor hafıza da tutar. Yani siz ne kadar hassas davranırsanız o motor da o kadar ekonomi sunar siz ne kadar agresif sürerseniz o motor da o kadar yüksek performans sunar. Örneğin ben usul usul sakince kullandığımda araca aniden yüklensem dahi motor önceki sürüş stilime göre davranıyor ve ekonomik olarak hız artışı sunuyor, ancak sürekli yüksek devir bandında dolaştığımda çok hafif gaza dokunsam birden hızlanmaya başlıyor.

Sormak istediğiniz konular olursa bildiğim tecrübe edindiğim kadar cevaplarım.

Kazasız belasız sürüşler. Tekrar hayırlı uğurlu olsun...

preatos bunu beğendi.
  4. i20 Troy

i20 Troy Yasaklı Üye

Alınan Beğeniler:
    125
    Şunu da belirteyim bu yakıt benim şehir içi + şehir dışı karma yakıt tüketimim tamamıdır.
    Aldığım günden bu yana sürekli BP 95 oktan benzin alırım.

5. peace

peace Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    4
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Getz 1.5 CRDİ (2003-2011)
    yorum ları okudum şaşırdım..250tl yakıyor falan..2011 i20 bizde 9/11 litre yakıyo..babamın bana isyan ediyor ben aldırdım... bende 2007 gezt var.dizel 90km geçmedim geçen günlerde bi bakim dedim.100km gitim doldurdum yine depo 8 lt aldı mazot.. çoğu benzinli i20 benim dizel geztimden az yakıyomuş :)93.000 de ..bende düşünüyordum i20 benzinli alçaktım takasda(ilk sahbinden bulmusdum 3000km vazgeçtim.kendi dedi tüp taktırdı yine yakıyor hiç taktırmasaydım falan dedi) babamda i20kulanıyor araçını gördüm ..geri vitesinde bile hatavar araçın..servisi yapamadı bunlar böyle dedi..olmuyormuş fiat linea nasını arar oldu..

6. i20 Troy

i20 Troy Yasaklı Üye

Alınan Beğeniler:
    125
    Hocam yakıt fişlerim ve aracın kmsi ortada. İnanmıyorsan fotokopilerini çekip göndereyim adresine. Sürüş stilim de ortada. Ben az yaktığını iddaa etmedim çok yaktığını da iddaa etmedim. Güncel yakıtımı yazdım ki i20 kullanıcıları olarak bir fikrimiz olsun diye. Karma yakıt zaten 5.5 lt civarları katalog değerleri. Ben 6.0 lt yakmışım. Şehir içi ve şehir dışı.Şehir içi için ben zaten 7.5-8.0 LT ye razıyım. Zaten katalog değeri 7.5 lt civarlarında. Sizin kullandığınız şehir şartları ile benim kullandığım farklı.Kıyaslama yapmak zaten çok saçma.

Geri vitese zor geçme konusu 2011 yılında yapılan iyileştirme ile çözüldü. Eğer lineadan kastın 1.4 fire motor ise bence uzak dur. 1.3 m jet zaten o gövdeyi kaldırmıyor. Hiç bir m jette katalog değerini göremiyor desem yeridir. mjet forumlarına bakarsan hepsi şikayetçi nerdeyse.

Ayağının altında yumurta varmış gibi gaz pedalına basabiliyorsan az yakmanız mümkün.

7. peace

peace Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    4
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    1.3 mjetdi..hurda oldu gariban..ben olsam yakar derimde ben gaza basarım yumurtafalan olmaz...babam saten 90 km hızı geçmez :)) dengeli kulanır....ben şimdi bnim gezti istiyorlar 18.750 peşin onu verip babama bi linea alalım oda benim olsun dedim..ondan da çekini yorum arkadaslarımda var yakıyor diyor...400 aşağı inmiyo falan babam da onaylıyor...ne bilim... gezt den çook memnunum gidişi sağlamlıyı süper içi artık eski geliyor..i20 gzl dizelden benzine geçmek düşündürüyor...birazdaha araştırayım..

8. i20 Troy

i20 Troy Yasaklı Üye

Alınan Beğeniler:
    125
    Dizelden benzine geçtiği için öyle bir durum olabilir. Ama m jette o kasa için çok çok ekonomik değil. Lineada 1.3 dizel 6.5 litre yakar. Eğer dizel gibi basıyorsa i20 ye yakar. Çünkü dizeller biraz hantal ki 1.3 mjet motor küçük olunca gaz pedalına yüklenmeye alışmıştır. bu yüzden çok yakabilir. Vites değişim göstergesine uymasını sağlarsan bence daha ekonomik olacaktır. Forumda dizel 1.4 90 ps kullananlar var yine 1.4 100 ps kullananlar da var. Onlarda kendi sınıfında ki araçlarla kıyaslandığında ekonomik olduğunu belirtiyorlar.

9. peace

peace Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    4
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    tskler..

10. i20 Troy

i20 Troy Yasaklı Üye

Alınan Beğeniler:
    125
    rica ederim :)

11. preatos

preatos Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    2
    Ad Soyad:
    eser öztürk
    Yaşadığınız Şehir:
    20-DENİZLİ
    Araç Modeli:
    Elantra 1.6 CVVT (2011-201X) MD
    Merhaba hocam.
    bir kaç gündür 2000 - 2500 devir vites değişimi ve kalkışlarda da hassas kalkış ( hatta el fireni ile ) yapıyorum, 2000 - 2300 devirde sabit gitmeye ve üstüne çıkmamaya özen gösteriyorum. mümkün mertebe boşta gitmemeye özen gösteriyorum ( boşta gittiğim zaman yol bilgisayarının kararsız kaldığını fark ettim ) ve son aldığım yakıt ikmalinden sora farkettim ki yol bilgisayarıda kendine geldi artık. kararlı bir biçimde gidebileceği km hesabı yapıyor ve daha az yakmaya başladı. tabi 9.2 lt den 7 lt lere inmedik ama ilerleme var. bizim yani babamın 1.9 Fiat doblo marka aracı var. yıllardır onu kullanıyordum ayrıca 1.3 Mjet palio vardı onu kullandım. ilk defa hem sıfır hemde benzinli arabaya geçiş yaptım. farkını çok gördüm. memnuniyetim de iyi derecede ama şu yakıt olayına hala alışamadım. Daha hassas, daha narin bir sürüşü var, keza motorda aynı biçimde.
    Size son bir sorum olacak, bu konuda fikrinizi almak isterim. Hyundai ile anlaşmalı olarak BRC lpg firması çalışıyor. belli bir km den sonra size tüpe geçiş yapmalımıyım. Muallakta kalmamın sebebi bu araçlara hyundai lpg önermiyor ( accent era haricinde ). Yaptığım incelemede kurşunsuz 95 oktavlık benzin ile çalıştığı için LPG sıkıntı yaratmıyor. BRC herhangi bir şekilde montaj esnasında tahribat vermeden klipsler ile montaj yapıyor ve motorun istediği performansa göre yakıt sağlıyor. bu konuda tavsiye edebileceğiniz birşey varmıdır.
    saygılar

12. i20 Troy

i20 Troy Yasaklı Üye

Alınan Beğeniler:
    125
    Hocam siz zaten kendiniz çözüm üretmişsiniz. Tr de dizel kullanıcıları motora Megarus binibüsleri gibi gazı kökleye kökleye kullandığından benzine geçince aynı şekil sürmeye devam ettiğinden dolayı dolayı benzini çok yakar. Benzin aldıktan sonra Trip tuşu ile yakıt değerini sıfırlayın. Sonra yol bilgisayarı daha verimli ölçüm yapacaktır. Size şu kadarını söyleyim yol bilgisayarı ciddi manada doğru söylüyor. Yanılma payı benim sürüşüme göre çok az. Gelelim 2. sorunuza. Ben aracı aldığımda servisteki ustam (hemşerim) ve servisten ayrılan kendine dükkan açan eski bir mekaniker usta LPG yi önermedi. Eğer illa LPG taktırayım diyorsan aracın 5 yıl mekanik garantisi bitince BRC taktır. BRC de zaten 2 sene garanti veriyor. Yada aracın 3. senesinde taktır + BRC nin garantisi yine 5 sene olur. Yani LPG sizin tercihiniz. Yorum yapmamam. Ben şahsen düşünmüyorum. Yakıtı inşallah üzmez. Bu aralar mesela 6.4 ile geziyorum. Mesela takip et m jet forumunu 1.3 dizel ile 7-7.5 yakıyorlar ki benzinli araç için bu değerler falan çok çok iyi. Bence biraz daha ayağınıza hakim olun. El freni olayını tam anlamadım. Ben ilk kalkışta biraz gaz yediririm 1500 d.d da tutarım aracı da sonra hızlanırken acele etmem. Böyle usul usul yavaş yavaş sabırla hızlanırım. Vites değişme göstergesine uyarım. Yani i20 bence kendi sınıfındaki benzinli araçlar için çok çok iyi. Takılan birşey olursa kafanıza paylaşalım. Hem biz hem siz öğrenirsiniz.

Kazasız belasız sürüşler...

preatos bunu beğendi.
  13. Serkan

Serkan Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    168
    Ad Soyad:
    Serkan
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Hyundai Marka Aracım Yok
    sizinkiler bide troy ya bende 2009 hindu İ20 si var resmen az yakıyor ya ben arabaya resmen asılırım vitesleri 4500 ve yukarısında degiştiririm en fazla 7.2 - 7,6 LT yakarki acık hava filtresini takınca 7.8 8,0 leri görür dahada yukarısına cıkmaz nasıl başarıyorsunuz anlamıyorum ya araca asılmadıgımda'da 6.8 - 7.0 arasında kalıyor ki babam dahada az yaktırıyor bu bide ist ş.içi yakıtı aşırı trafikte bile 7.4 ten yukarı cıkmıyor hele uzun yolda iyice kokluyor 2 yıl önce uzun yola benzin 3,70 lerda falandı depo ile 742 km yaptım + 7 litrede içinde kalmıştı fulledigimde 38 litre almıştı 0,20 krş yapar ki hızımda 120 ortalaması otobanda 160 - 210 arasıydı dönerkende full depo ile otobanda 120 diger yollardada 90 gecmeyince yarım depo ile aydın merkezden bandırmaya varmıştım 2 yıldır uzun yol yapmıyorum şimdi uzun yolda napar bilemicem ama hadi yapsın yapsın bu ortala ile 22 veya 23 krş yapsın

bide fiatın 1,3 multijetleri gitmiyor ya gecen dügüne karşıya geçtik 1.3 fiorino var arkadaşta allahım göztepeden kozyatagına gidiyoruz yol acık özellikle arkadan dibime kadar girdi dizelin avantajını kullancak ya sözde 5 ten 4 e cektim önünde uzadım aynadan el salladım resmen telefonla beni arıyor nerdesin diye ben bostancı köp. vardım o daha kozyatagından yeni geciyormuş :RpS_scared::D:D:D:D:D bütün herşey sag ayagınızın altında bitiyor :RpS_love: basıp uzamakta yada koklatıp az yakmakta

14. i20 Troy

i20 Troy Yasaklı Üye

Alınan Beğeniler:
    125
    Bugün benzinlikte aracımın yakıt tüketimi hakkında soru soran öğretmenlere önce sözlü bilgi verdim inanmadılar sonra yol bilgisayarındaki değeri okuttum yine de inanmadılar :) Olmaz falan dediler.

Zorla mı kardeşim yaa... Adamlar km de 350 kuruştan bahsediyor. birisinde Clio tüplü diğerinde Fabia Tüplü vardı...

Demekki adamlar 250-300 kuruş yakıyorlar.
    :D:D:D:D

Sordum birine clio symbol II tüpte 180-200 yakıyor demez mi... İçimden dedim ki hadi lennn yürü git...

:D:D:D:D:D

15. i20 Troy

i20 Troy Yasaklı Üye

Alınan Beğeniler:
    125
    Aracı aldığımdan bu yana tüketim değerlerim;

i20 Troy 1.4 CVVT 100 PS

Alınan yol: 7619 km
    Tüketilen yakıt miktarı ( BP 95 oktan ): 443.891 LT
    100 km de tüketilen yakıt (şehir içi + şehir dışı ): 5.826 LT/100 km

Bu Sayfayı Paylaş