LPG KABLO

Hyundai i30 subap erimesinin onlenmesi lpg

'LPG Sistemleri' forumunda red35 tarafından 24 Kasım 2015 tarihinde açılan konu

  1. erenuzel41

    erenuzel41 Moderatör

    Yaş:
    39
    Katılım:
    18 Nisan 2014
    Mesaj:
    5,537
    Alınan Beğeniler:
    6,299
    Cinsiyet:
    Erkek
    Şehir:
    Gebze
    Ad Soyad:
    Eren Uzel
    Yaşadığınız Şehir:
    41-KOCAELİ
    Araç Modeli:
    Honda
    Buyrunuz lpg ile ilgili bütün sorularınızı forumda konusu mevcut olan ve sorulan soruları ellerinden geldiğince güzel şekilde cevaplayan Lovato temsilcisine sorabilirsiniz supap erimesi ile ilgili daha önce de bu linkini verdiğim konuda yazılmış mesajlar var:)

    https://www.hyundaiclubtr.com/konu/...etoerue-sorularinizi-cevapliyor.20505/page-24

    ağırlık kazancı ve buna bağlı olarak verim almak amacıyla magnezyum malzemeden üretilen supaplar lpg ye karşı çok toleranslı değil ve hyundai otomobillerinde forum içerisinde sıklıkla rapor edilen bir supap erimesi problemi yok hatta hiç yok ancak kötü bir lpg ayarı ile her arabanın supapları eriyormuş benim bildiğimde bu kadar :)

    yukarıdaki mesajda clio 4 gördüm evet o arabadan işyerinden bana şahsen çok yakın olan bir arkadaşımda 2013 model 1.2 benzinli joy modeli var onun motoru 75hp güç üretiyor ve sıklıkla şehir içi rampa in çık trafiğe girmelerle falan 100 liralık benzinle 330km yol gidiyor ve benden daha zorlu ve agresif kullanıyor, ben kendim ise daha sakin ve daha trafiği az yerlerde kendi getz imle 100 liraya en fazla 280km yol yapabiliyorum, ekonomi için tercih edilebilir.


    Bu arada forum üyeliği esnasında kabul edilen kurallara göre şu alttaki 7. kurala istinaden;

    7)Forum bilgi paylaşım merkezi olduğu için gereksiz-kişisel tartışmalara-atışmalara girmek yasaktır. Forum bir birinize meydan okuyacak bir yer değildir.

    şeklinde belirtilmiş, bu sebeple birbirimizi hoş görelim herkesin şahsi kararları ve doğru olduğunu bildiği şeyler olabilir bunlar başkasına göre yanlış şeyler olabilir unutmayalım ki hayat bu farklılıklar ile güzeldir, farklılıklar olmasa herşey tekdüze olurdu ve bu hayat çekilmezdi, o yüzden şu kısa dünyada birbirimizi üzmeyelim forumda güzel güzel yazışalım.
     
    birolkeser, Murat, progresif ve 1 kişi daha bunu beğendi.
  2. progresif

    progresif Kayıtlı Üye

    Katılım:
    2 Ağustos 2011
    Mesaj:
    57
    Alınan Beğeniler:
    32
    Şehir:
    Türkiye
    Ben geçen sene bu lpg işine o kadar kafayı taktım ki rüyalarıma bile girmeye başlamıştı :). Sıfır accent blue alıp LPG taktıracaktım ama nasip olmadı. Sende fazla kafaya takma kendine iyi bir usta bul, bulamazsan da benim gibi al eline anahtarı kabloyu bilgisayarı giriş arabaya ;). Korkma en fazla bozarsın çağırırsın bir usta gelir yapar. :D:D

    Şimdi gelelim bu subap olayına. Eski tip motorlar kurşunlu benzin ve günümüzdeki benzin standartlarının altındaki benzin tipleriyle çalışacak şekilde dizayn edildiği için ısı ve kurum konusunda yeni tip motorlara göre daha toleranslılar. Yeni tip euro standartlarına uygun motorlar ise daha temiz benzin tipleri ve kurşunsuz benzinle çalışma şartlarına ve düşük emisyon değerlerini sağlama adına yapılan iyileştirmeler sebebiyle eskiye göre daha hassas çalışıyorlar. Daha hassas olmaları sadece motor bileşenlerinin alaşımlarından kaynaklanmıyor aynı zamanda ateşleme zamanları da çok düşük ve değişken. Günümüz değişken zamanlamalı valf teknolojisi ile bundan 10 sene önceki motor teknolojisi arasında ateşleme bakımından dağlar kadar fark var diyebiliriz. Motorda oluşan aşırı ısınmaların en büyük nedeni LPG sisteminin bu zamanlama olayına ayak uyduramaması. Yanma odasına motorun benzin isteğine eşit miktarda ve eşit zamanda lpg gitmediği zaman motor ya aşırı ısınıyor ya da istenilen gücü üretemiyor. Fazla gelen LPG eksoz subapından sonra da yanmaya devam ediyor. Genel kanının aksine aslında lpgnin yanma ısısı ile benzinin yanma ısısında da önemli bir fark yok. LPG motor devrini aldığı zaman daha verimli yandığı için fazlalık ısı oluşuyor. Hatta ve hatta benzinde oluşan yanma esnasındaki basınç LPG'de oluşandan daha fazla. Yani basınç yönünden lpg daha avantajlı motor ömrü açısından bakacak olursak. Fakat LPG'nin handikapı şurada başlıyor, kurumsuz çalışma. Benzine göre daha temiz bir yakıt olduğu için yanma odası çeperlerinde kurum oluşmuyor. Bu da oluşan alevin direk metalle temas etmesini dolayısı ile subap ve pistonun fazladan ısınmasına neden oluyor. Eğer fazlalık ısı motor tasarımında hesap edilmediyse eksoz subapı ve piston zarar görüyor doğal olarak. Benim şahsi düşüncem sadece yakıt kaynaklı fazlalık ısının mühendislerce hesap edildiğidir, çünkü bütün araçlar örneğin hem Rusya gibi soğuk ülkelerde hem de Fas gibi sıcak ülkelerde çalışabilecek şekilde tasarlanıyor. Takdir edersiniz ki -40 derece de ve +50 derecede kullanılacak benzin karışımları aynı değildir.

    Özet olarak: Sadece LPG kaynaklı motor aşınmaları gözardı edilebilecek kadar azdır. Ee alemin bi akıllısı biz değiliz, elin gavuruda kullanıyo bu lpgyi adamlar eşşek değilse LPG takılacağını da hesap ediyorlardır. İllaki LPG'ye alerjisi olan birkaç model araç olabilir piyasada ama genele baktığımızda benim görüşüm iyi işcilikle montajı yapılmış bir LPG sisteminin piyasadaki çoğu araca zarar vermeyeceği yönünde. Asıl zarar iyi olmayan ayarda. Aracın enjeksiyon zamanlamasını taklit edemeyen bir LPG sistemi motor katilidir diyebiliriz.

    Maycicek ustadan yardım alabilirsin bence gerçek bir profesyonel...

    Uzaydan selamlar...
     
    birolkeser, Murat, dpunalcaci ve 2 kişi daha bunu beğendi.

Bu Sayfayı Paylaş