Hyundai Yedek Parça - Parça Ofisi LPG KABLO

Hyundai era 1.5 crdi vgt fren sorunu

'Şanzıman & Aktarma & Fren Sistemleri Sorunları Ve ' forumunda Alican3471 tarafından 18 Aralık 2015 tarihinde açılan konu

1. Alican3471

Alican3471 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    2
    Ad Soyad:
    Alican Hüyüktepe
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Accent Era 1.5 CRDI (2006-2012) MC
    Arkadaşlar öncelikle selamin aleykum bugün başıma fren kitleme olayı geldi yolda giderken birden fren pedalinda şişme oluşup bi yerden sonra fren zor tutmaya başladı hatta on iki teker o kadar zorlanmiski balatalardan duman çıkıyordu bilgisi olan varsa nedenini ogrenebilirmiyim ne yapmam gerek şimdiden teşekkür ediyorum

2. EmreFirat

EmreFirat Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    1,085
    Ad Soyad:
    Emre Fırat BİLİCİ
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Getz 1.5 CRDİ (2003-2011)
    Uzun soluklu bir eğim inişli yolda giderken motor kompresyonu yerine devamlı ayak freni çok fazla sık kullanıldıysa fren diskleri ısınıp performansını kaybedebiliyor , dolayısıyla pedalda şiş hissi oluşup , dozajlamada değişiklikler oluyor . Duman çıkması ve balata kokusuda frenlerin fazla kullanıldığını belirtir bu durumda diskler soğuyana kadar eski performansını gösteremeyebilir dikkat etmek lazım

3. terries

terries Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    16
    Ad Soyad:
    terries seirrert
    Yaşadığınız Şehir:
    7-ANTALYA
    Araç Modeli:
    peki
    bu fren disklerini performans tip ile değiştirsek bu ısınma sorununu çözermi örnek brembo disk + performans balata

4. hakan84

hakan84 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    288
    Ad Soyad:
    hakan
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    VW
    Oncelikle gecmis olsun.
    Aracin abs li ise brembro olur olmasina ama cok maliyetli olur.
    Sadece disk ve kaliber degisimi 2000 tl yi asar .
    Ayni sorun benim eski aracim getz tede basima gelmisti.
    Izmit otobaninda aracta 5 kisi cimento fabrikasi mevkinde egimli yolda 140 km civari giderken akan trafikte ani yavaslamak zorunda kalmistim.
    Fren once vuruntu yapti dogal olarak.
    Sonra ufak ufak pompalamya basladim.
    Emniyet seridine girdim
    .
    Enaz 400 mt mesafe sonra ancak guvenli durus yapabildim.
    Inip baktiginda balatalarda ki sicaklik ve koku herseyi ele veriyodu.
    Yolculuk sonrasi balata degisimi arkasindanda cok aralikli celik jant alarak . Diskin daha iyi soguyacagini dusundum.
    Bu problem yakin is arkadasimin 1.5 accent erasindada var. Kendisi araci alali 3 ay oldu tavsiye etmistim.
    Ayni problem le karsilasinca onada ayni islemleri yaptik.+ tekrar arka fren ayari ile birazdaha ii hale geldi.
    Bu benim kendi dusuncem.
    Ozellikle 1.5 era ve getz te on fren diski aracanin motor gunune nazaran ufak kaldigi icin biraz zorlandigi zaman sisme yapiyor.
    Bunu gize alarak birazdaha dikkatili kullanmak lazim.
    Iyi formlar..

5. Hasan Tarık

Hasan Tarık Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    1,186
    Ad Soyad:
    Hasan Tarık
    Yaşadığınız Şehir:
    6-ANKARA
    Araç Modeli:
    Kia
    Bir era kullanıcı olarak söylüyorum eranın yol tutuşuna, frenlemesine fazla güvenmemek lazım.

6. terries

terries Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    16
    Ad Soyad:
    terries seirrert
    Yaşadığınız Şehir:
    7-ANTALYA
    Araç Modeli:

Konuyu acan ben deilim ama buna benzer bi durum yasadim korkutelinden antalyaya iniste biraz perforsmansli kullandim gaz fren gaz fren seklinde firenler dayanmadi.brembo disk spor olan deil binek olan ucuz 4 delikli ferformas balatada pahali deil deneyen olmadigi icin degistirmedim bi deneyeni bulsam soracam.

7. erenuzel41

erenuzel41 Moderatör

Alınan Beğeniler:
    6,303
    Ad Soyad:
    Eren Uzel
    Yaşadığınız Şehir:
    41-KOCAELİ
    Araç Modeli:
    Honda
    Frene bastığınızda balata diske sürter bu sürtüşme ile balatada ısınır diskte ısınır balata ısındığı zaman hemen arkasında onu diske ittiren piston var pistonun arkasında hidrolik yağı var disk 300*C olsa balata 250*C olur biraz daha fren yaparsanız hidrolikte 200*C olur hidrolik yağı basınçtan değil balatadan gelen sürtünme sıcağıyla ısınır.

Sık frene basıldığı zaman en performanslı disk ve balata bile olsa dayanmaz çünki frenler çok uzun süre kullanıldığı zaman balata diske sürttükçe ısınıp bir süre sonra bu sıcaklık balatanın hemen arkasındaki kaliper pistonuna ulaşır oradan da fren hidroliği ısınır eğer ki fren hidroliği 200 *C derece gibi sıcaklıkları aşarsa zaten kaynar bu sıcaklığa gelmeden 150-160*C lerdeki fren hidroliği frenlerin şişmesine sebep olur.

Brembo muhabbetine kesinlikle katılmıyorum çünki yarış otomobiline özel olan fren sistemi uygulamaları ile binek otomobile has olan fren uygulamaları arasında ciddi kullanım metodu farkı vardır. Şöyle örnek vereyim; yarış otomobilinde mesela bir Formula 1 serisinde rallikros ta yada dünya binek otomobil şampiyonasında (wtcc) herhangi bir pistte sert fren yapılan 200-300km den 100km ye inilen yada 250km hızdan 60km hıza frenlemek gereken 8-10 tane viraj vardır ve bu pisti yaklaşık 1.5 dakikada dönen otomobilin frenleri tam manasıyla hiçbir zaman soğumaz soğuyamaz zaten belli bir yere kadar soğutulacak biçimdedir bu şekilde kullanılan bir otomobilin fren diskleri yarışın ortalarında düzlükte en az 300 *C viraja gelmeden bir sert fren sonrası en fazla 800 *C dereceleri görürken kullanılan fren hidrolikleride buna uyumlu olarak 150-200 *C derece sıcaklıkta kaynamayan bozulmayan vizkozitesini kaybetmeyen hidrolik yağlarından kullanılır işte buraya dikkat edersek bu 300 *C de bozulmayan hidrolik yağı da 40-50*C sıcaklıkta performans vermez reçel gibidir çünki ve frenleme iyi olmaz hangisi olursa olsun şanzıman yağı motor yağı yada fren hidroliği olsun her madeni yağın doğasında şu olay vardır ki; sıcakken akar soğuyunca yoğunlaşır, o sebeple yarış uygulamasında frenleri yarışta ilk turlarda ısıtmak yada ilk turları yavaş dönmek ve frenler tam çalışma sıcaklığına gelmeden frenleme performansının kötü olacağını bilmek gibi kullanım metodu vardır

Ancak binek bir otomobilin fren hidroliği -5*C soğukta da iyi çalışır 100*C sıcaklıktada iyi çalışır 200*C de çalışmaz buhar gibi olur, çünki sıcaklık aralığı bu şekildedir. Formula 1 de yada filanca bir yarış serisinde kullanılan pist uygulamasına yönelik bir fren sisteminin hidroliği binek bir otomobilde kullanılsa idi arabamızla frenleri iyice cayır cayır ısıtmadan arabamızı durdurmamız çok zor bir hale gelir ve fren pedalı beton gibi olurdu.

Diskler ve balatalar da aynı şekildedir yarış uygulamasında kullanılan balata ve diskleri binek bir otomobilde kullanmak ilk frenlemede başımızı belaya sokacak bir mevzudur soğukken asla iyi tutmayacaktır, çünki onlarda yüksek çalışma sıcaklıklarına ulaşmadan iyi tutmazlar.

Bu ikisinin bir ortası bildiğim kadarıyla piyasada yok, yani hem ara sıra fren yaparsam frenlerim soğukken çok iyi performans versin hemde gaz fren gaz fren giderken şişmesin yine iyi performans versin şeklinde bir fren ekipmanı yada hidroliği daha üretilmedi bildiğim kadarıyla:) Fren hususunda orjinal ekipmanlarınızı üreticinin tavsiyesine uygun biçimde kullanmaktan başka çareniz yok modifiye yolu sadece sınırlı bir yere kadar açık.

Halil KURT, Murat, EmreFirat ve 1 kişi daha bunu beğendi.
  8. erenuzel41

erenuzel41 Moderatör

Alınan Beğeniler:
    6,303
    Ad Soyad:
    Eren Uzel
    Yaşadığınız Şehir:
    41-KOCAELİ
    Araç Modeli:
    Honda
  9. EmreFirat

EmreFirat Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    1,085
    Ad Soyad:
    Emre Fırat BİLİCİ
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Getz 1.5 CRDİ (2003-2011)
    Yani performans tip disk balata ile pskolojikmen iyileşme sonucu alırsınız . Disk ve balata hadi duruşunuzu 1.5 mt etkilesin , soğuması için disklerin alıcağı hava yine aynı . . . Bmw e36 kasalarda dikkat edin sislerin yanında kanal vardır ve ordan emilen hava dahi disklere yansıtılır erken soğuma için . Üstelik balataları iten kaliperdeki piston kaç nm tork ile itiyor bunlarda önemli şeyler disk balata ile olay bitmiyor malesef . Hadi pistonlarınıda değiştirdiniz, westenhause nasıl güç iletiyor , onuda hallettiniz fren hidrolik boruları bunların basıncına dayanmaz patlar çatlar onlarda değişmeli derken bu iş aşırı uzar .
    En iyi çözüme gelince sürüş stilini değiştirmek . Sürüş detaylarını bilmek , karadenizliyiz biz yaz aylarımız memlekette geçer ve 80 90 km boyunca yokuş çıkar yada devamlı yokuş iniş eğimli yol alırız , boşta gitmek yerine viteste gidin , fren pedalını az kullanın , gereksiz hızlanmalar yapıp gereksiz fren kullanımından kaçının aşırı vs vs diyelim . Kullanım stiliniz değişmedikçe sistemi istediğiniz gibi değiştirin en az verimi alırsınız :)

10. Ogun

Ogun Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    1,572
    Ad Soyad:
    Ogün YILMAZ
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Elantra 1.6 CVVT (2011-201X) MD
    Hidrolik yağı ve FREN BALATASI önemli etken.
    Ancak BALATA YAN sanayi olması hem duruşu hem ısınmayı dolayıs ile EMNİYETİ etkileyecektir.

Ayna ve balatalarınızı UCUZ diye seçip almayın.

11. terries

terries Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    16
    Ad Soyad:
    terries seirrert
    Yaşadığınız Şehir:
    7-ANTALYA
    Araç Modeli:
  12. Ali Gök 89

Ali Gök 89 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    841
    Ad Soyad:
    Ali Gök
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Hyundai Marka Aracım Yok
    performans balata vs mutlaka ki birşeyler farkedecektir. Lakin eranın frenini ısıtabildiyseniz bence sürüş sitilinizi biraz değiştirip deneyiniz. Mersinde çamlıyayala vardır bilenler bilir oranında yukarısında çam tepe diye bir yer var yaklaşık 1700 metre civarı merkeze 90 km ben erayla 4 5 defa ordan mersine indim hiçbir değişiklik olmadı. İniş nasıl olursa olsun boşa attığımı hatırlamam..

13. terries

terries Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    16
    Ad Soyad:
    terries seirrert
    Yaşadığınız Şehir:
    7-ANTALYA
    Araç Modeli:
    sürüş sitilim gayet iyidir çizgi dışına çıkacak kadar hız yaparak viraj dönmem ama arkamda doblo connect pickup yada astra golf ne bilim böyle araçlar frenle geçip gidiyor hani onlara birşey olmuyorda bana neden oluyor.

bazı yerleri malesef motor freni kurtarmıyo çünkü eğim motoru bağırttırıyor

yalnız benim frenlerde sıkıntı yok konuyu açan arkadaşın durumu daha vahim.

14. Alican3471

Alican3471 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    2
    Ad Soyad:
    Alican Hüyüktepe
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Verdiğiniz bilgiler için hepinize çok teşekkür ederim ve ayriyetten zaman ayırıp soruma çözüm aramanız beni mutlu etti sorunu buldum benim araç pedal sismesinin ve fren yapmamasının sebebi fren ana merkezin bozulmasiymis yani fren merkezi disk lere hidrolik pompalamadigi için kitleme yapmış

15. WindySide

WindySide Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    1
    Ad Soyad:
    Mert Kara
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Aynı sorun bende de var maalesefki hele trafiğe girdiğimde istanbul trafiği malum, frenler şişiyor.Frenler bırakmıyo aracı öyle bir duruma geliyorki frene basmadan duruyorum yokuşta gazla zor kalkıyor araç sıkıyor kendini.Balatalar bırakmıyor diski araç uzun süre yatıyor genelde acaba ondanmı şüpheleniyorum.Sağ ön taraf yapıyor bir tek bunu sol taraf soğuk.Elimi sağ tarafa yaklaştırdıgımda lastikte acayip sıcaklık veriyor çıldırıcam resmen.

16. Halil

Halil Moderatör

Alınan Beğeniler:
    9,155
    Ad Soyad:
    Halil İbrahim K.
    Yaşadığınız Şehir:
    26-ESKİŞEHİR
    Araç Modeli:
    Hyundai Marka Aracım Yok
    bahsettiğiniz şeyler çok çok çok ciddi, bu zamana kadar bu sorunla ilgili hiçbir servise tamirciye gitmediniz mi? bu şekilde kullanmaya devam ettiğinizde birgün frenler tamamen çalışmaz hale gelir. ben olsam bu durumdaki aracı kullanmazdım.

sizin sorununuz burada konuşulanla aynı değil, frenlerin şişmesiyle frenlerin sıkması farklı şeyler.

ki zaten arkadaşın fren merkezi bozulmuş.

17. WindySide

WindySide Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    1
    Ad Soyad:
    Mert Kara
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Hocam gitmez olurmuyum gittim 2 kere aynı şeyi yaptı frenler.Valla gittiğimde lastigi söktüler tek taraf yapıyor bunu zaten.Balatayı falan söktüler dediler ki araç yatıyosa normal.Frenler şişmiş dedi frenler bırakmıyor dedi. bir problem gözükmüyor dedi eleman yatmaktan tamamen dedi birşeyler yaptı işte o an düzeldi aracı kullanın dedi.Birdaha karşılaşmadım fakat çok yoğun trafiğe girdigimde yapıyor arada bunu.Frene basmama gerek bile kalmıyor trafikte ilerlerken yani araç çakılı kalıyor yerinde.Yoğun trafikte arada yapıyor dediğim gibi.

18. Hasan Tarık

Hasan Tarık Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    1,186
    Ad Soyad:
    Hasan Tarık
    Yaşadığınız Şehir:
    6-ANKARA
    Araç Modeli:
    Kia
    Bence aracınızda bir sorun var bende bazen 2-3 gün kullanmadığım zamanalar oluyor hiçbir zaman bahsettiğiniz sorunla karşılaşmadım bence fren merkezlerinden biri fazla sıkıyor trafiğe girince de sürekli sıkı olduğundan tam bırakamıyor galiba bence iyi bir ustaya fren ayarı yaptırmanızı tavsiye ederim.

19. Network

Network Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    119
    Ad Soyad:
    Uğur
    Yaşadığınız Şehir:
    41-KOCAELİ
    Araç Modeli:
    yokuş aşağı inerken oluyorsa yokuş yukarı sakin sakin hangi vitesle çıkabilecekseniz onunla inip aracı çok hızlandırmadan yükü biraz da motora paylaştırarak gitmek lazım... yoksa araç hızlandıktan sonra istediğiniz kadar vitese atın, kesikli fren yapın yalan birkaç yüz metre dik rampa inişte frenler çok zorlanır, yan sanayi balatalar iki kere çok zorlanır...

yok düz yolda giderken ya da yokuş yukarı çıkarken oluyorsa koşa koşa servise ya da başka iyi bir yere götürün...

20. hakan84

hakan84 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    288
    Ad Soyad:
    hakan
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    VW
    Sizin ne demek istediginizi cok iyi anliyorum.
    Arkadaşlar asiri derece teknik olaya girmis lakin.
    Era ve getz lerde frenler disk yapisi aracin kapasitesinden cok dusuk bu bi gercek.
    Daha bugun arkadasimin accent erasi ile az once eve geliyorduk.
    Topkapidan abdi ipekci sporsalonu yonune orasi biraz yokus assagi.
    Benim eski getzte biraz zorlayinca hemen siserdi.
    Erada yine sisti .
    Suan kullandigim ibizada bu sorun suan icin olmadi.
    Olmaz demiyorum
    Ama frendiskinin nekadar buyuk oldugu ve hava sogutma kanalinin genisligi bunu ele veriyor.
    Hatta bu farki hafta sonu foto cekip gosterebilirim.
    Enaz 2 cm daha buyuk disk var.
    Buda daha gec isinma demek.
    Acikcasi hava akisini arttirmaktan baska bi sans yok yada ona gore surus stili gelistirmek gerek ben bunu bilerek buna gore 4 yil sorunsuz kullandim.
    Nerede sisecegini artik kestiriyordum.

Bu Sayfayı Paylaş