Hyundai Yedek Parça - Parça Ofisi MAF Healt Checker

Hyundai Elantra Motor Lambası Yanıp Sönüyor Ve Araçta Titreme

'Elantra Forum - Club' forumunda ilterish_kaqan40 tarafından 6 Ekim 2026 16:45 tarihinde açılan konu

1. ilterish_kaqan40

ilterish_kaqan40 Yeni Üye

Alınan Beğeniler:
    1
    Ad Soyad:
    Hüseyin A.
    Yaşadığınız Şehir:
    42-KONYA
    Araç Modeli:
    Elantra 1.6 CVVT (2011-201X) MD
    Kıymetli arkadaşlarım cümleten hepinize kolaylıklar diliyorum. 2013 model 1.6 d-cvvt Hyundai Elantra araç sahibiyim aracımda LPG mevcut. Yaklaşık bir aydır bir sorunla uğraşıyorum fakat henüz çözüme ulaşamadım. Öncelikle ilk başlarda ilk çalışmada yoğun bir titreme ve stop etme ile başladı sorunum. Çalıştığında motor lambası sabit olarak 3-4 dakika kadar yanıyor sonrasında kuvvetle muhtemel araç ısındığı için sönüyordu. Bu şekilde götürdüğümde 3.bobinin değişmesi sağlandı usta tarafından. Ayrıca katalizor kodunu gördüğünü söyledi fakat ben aracı aldığımdan beri birkaç farklı ustaya bunu sormuştum ve yine aynı şekilde "LPG kullanımda bu uyarıyı verir" şeklinde dönüt aldım. Eğer istersem beyinci ile görüşmemi söyledi. Bu şekilde bir kaç gün kullandım ve maalesef sorun devam etmekle beraber en son halinde şu şekilde bir arıza mevcut aracımda : Soğuk günlerde çok aşırı bir titreme ve stop etme. (ikinci kez marş basınca çalışıyor) normal günlerde daha hafif olmakla beraber ilk çalıştırmada titreme mevcut ve arıza lambası yanıp sönüyor flaşör gibi. Sonrasında araç hareket edince titreme hissedilmiyor ve arıza lambası sabit yanar halinde kalıyor. Fakat ışıklarda beklerken titreme tekrar peydah oluyor ve arıza lambası yanıp/sönme moduna dönüyor. Araç D viteste iken daha yoğun bir titreme oluyor ama N ye boşa aldığımda titreme bir nebze azalıyor ama arıza lambası yanıp sönmesi devam ediyor. Tekrar hareket edince arıza lambası dediğim gibi sabit hale geliyor. Yaklaşık 6 ay önce bujiler set olarak değişti (10 bin kadar yapmışımdır muhtemelen uzun yol yapıyorum çünkü). Bugün en son görüştüğüm usta ise subap kitlediğini söyledi ve bir hayli yüklü bir tutar çıkarttı. Bir test ile koymadı bu tanıyı kaput altında aracın çalışmasından karar kıldı. Dediğim gibi bir kaç usta gezdim farklı arızalar söyleniyor. Maalesef çok bilgi sahibi değilim bu konularda ve memleketim küçük bir il olduğu için çok fazla alternatifim olmuyor. Siz kıymetli dostlarımın tecrübeleri ve fikirlerini almak istiyorum. Şimdiden teşekkür ederim. (not : konuyu doğru yere açıp açmadığımı bilmediğim için burda tekraren açtım.)

2. SynysterGates

SynysterGates Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    1,083
    Ad Soyad:
    Kaan
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Accent Blue 1.4 (2011 -201X) RB
    Sadece arızalı bobinin değişmesi yetmez, eğer biri dış etkenler harici bozulmaya başladıysa diğerlerinin de yavaştan bozulma ihtimali artar. Motor arıza lambası, ateşlemenin ya da sıkıştırmanın sağlıklı olmadığı durumlarda yanar. Bu noktada ilk yapılacak şey arıza tespit cihazıyla lambanın ne için yandığını saptamaktır, eğer ki lamba yine bobin arızasından dolayı yanıyorsa tüm bobinlerin değişmesi gerekir, bu noktada kesinlikle orijinal bobin tavsiye ederim, tüm bobinler aynı marka olmalı. Bunun haricinde, 1.6 D-CVVT motor Gamma motor ailesinden, yani subapları çelik değil bu yüzden LPG'li kullanımda bir süre sonra subaplar eriyerek görevini yapamaz hale geliyor, bu bilinen bir sıkıntı. Çözüm olarak subapların çelik subapla değişimi sağlanıyor ve problem giderilmiş oluyor. Yani ateşleme sisteminden emin olduktan sonra sorun denildiği gibi subaplar olabilir.

koreci bunu beğendi.
  3. ilterish_kaqan40

ilterish_kaqan40 Yeni Üye

Alınan Beğeniler:
    1
    Ad Soyad:
    Hüseyin A.
    Yaşadığınız Şehir:
    42-KONYA
    Araç Modeli:
    Elantra 1.6 CVVT (2011-201X) MD
    Kıymetli yanıtınız için teşekkür ediyorum. İnternette yaptığım araştırmalarda sorunun asıl kaynağı olmamasına rağmen üst kapağın açılması ve subaplara gereksiz müdahale edilmesi gibi durumlar yaşandığını okuyorum. Açıkçası maddi olarak da bu şekilde bir deneyim yaşamaktan çekiniyorum. Bu yakınlarda başkaca bir ustaya götürdüğümde doktora giden hasta misali arıza lambasında yan/sön durumu olmadığı için durum biraz muallak kaldı :) Ama sanıyorum ateşleme ile alakalı bir durum yanıp sönmesi..

SynysterGates bunu beğendi.
  4. SynysterGates

SynysterGates Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    1,083
    Ad Soyad:
    Kaan
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Accent Blue 1.4 (2011 -201X) RB
    Burada kritik bir detay da subapların tamamen masum olmaması, bu yüzden bobinler ve kablosu sıfırlandıktan sonra en gerçekçi ihtimal subap yanığı ihtimali gibi görünüyor, o motorlarda oldukça yaygın LPG'li kullanımda. Yine de siz ucuzdan pahalıya giderek başlayın bence, hiç değilse bobinlerden birinin patladığını biliyoruz, bu yüzden tüm bobinlerin değişmesi en sağlıklısı olacaktır.

5. neolindtr

neolindtr Yeni Üye

Alınan Beğeniler:
    5
    Ad Soyad:
    Mustafa
    Yaşadığınız Şehir:
    35-İZMİR
    Araç Modeli:
    Yeni İ10 (2013-201X)
    Sarı arıza lambası sabit değil yanıp yanıp sönüyorsa genellikle ateşleme sorunlarında oluyor. Yine de net konuşmak zor arıza kodunu görmek lazım.

Sorun anladığım kadarıyla LPG'de yaşanıyor. Benzinde de aynı problem var mı? MAF-MAP sensörleri temizlendi mi? sensörler kirli olduğunda da doğru değer okumadığı için yapabilir.

Buji değişiminde hangi marka kullanıldı? bobinler sağlam mıydı?

Bu Sayfayı Paylaş