Hyundai Yedek Parça - Parça Ofisi LPG KABLO

HYUNDAI BİLGİ PLATFORMU

'Teknik ve Faydalı Bilgiler' forumunda M.Aksoy tarafından 28 Aralık 2007 tarihinde açılan konu

  1. M.Aksoy

    M.Aksoy Vip Üye

    Yaş:
    64
    Katılım:
    19 Aralık 2007
    Mesaj:
    746
    Alınan Beğeniler:
    33
    Şehir:
    ANKARA
    Ad Soyad:
    Mevlüt Aksoy
    Yaşadığınız Şehir:
    6-ANKARA
    Araç Modeli:
    Tucson (2015–20XX) TL
    Otoparklarda aracınız zarar görürse...ONEMLI !

    T.C. Yargıtay Onüçüncü Hukuk Dairesi

    Esas No: 2003/5039 Karar No: 2003/8870 Tarihi: 01.07.2003 MAHKEME KARAR
    ÖZETİ : " Dava, davacının aracını belli bir ücret karşılığı davalının işlettiği otoparka bıraktıktan sonra aracından bir kısım eşyaların çalınması nedeniyle BK'nın 462. maddesinde düzenlenen vedia ilişkisine dayanarak açtığı tazminat istemine ilişkindir.

    BK'nın 463. maddesine göre; vedia (saklama), bir sözleşmedir ki onunla saklayıcı, saklatanca kendisine bırakılan taşınır bir malı kabul etme ve onu güvenli bir yerde koruma borcu altına girer.

    Olayda, otopark işletmecisi olan davalı sözleşmenin kendisine yüklediği güven ve özenle koruma borcuna aykırı davranmıştır. Ayrıca, otopark biletinin arkasında yer alan, araçta meydana gelecek hasar ve kayıp eşyadan sorumlu olmayacağına, dair matbu ifade ile güvenle saklama ve özen borcunu bertaraf edemez.

    Davalı gibi böylesine büyük ve toplumun belirli bir kesimine hitap eden iş merkezinin otoparkına aracını bırakan kimselerin araçlarından ve içerisindeki eşyalarının güvenliğinden kaygı duymamaları gerekeceğinden, davacı oluşan zararını istemekte haklı olup davacı ve davalı otopark işletmecisi olan şirketin delil ve karşı delilleri toplanarak işin
    esası incelenip sonucuna göre bir karar verilmelidir."

    Bu sebeple araçlarınızı bırakmak durumunda kaldığınız otoparklardan mutlaka otopark biletinizi isteyiniz. Bu bir takım maddi zararlarınıza ve otopark işletmesine karşı elinizde önemli bir ispat vasıtasıdır. İkinci olarak, otoparkta beklediği süre esnasında aracınızda bir hasar meydana gelmişse, yerinden kıpırdatmadan derhal polis çağırtarak aracınız üzerinde ve yerinde tespit yaptırtınız.
     
  2. M.Aksoy

    M.Aksoy Vip Üye

    Yaş:
    64
    Katılım:
    19 Aralık 2007
    Mesaj:
    746
    Alınan Beğeniler:
    33
    Şehir:
    ANKARA
    Ad Soyad:
    Mevlüt Aksoy
    Yaşadığınız Şehir:
    6-ANKARA
    Araç Modeli:
    Tucson (2015–20XX) TL
    Benim üzerinde durmak istediğimyukardaki mesajdaki yargı kararı. Hukuk bilgisine çok güvendiğim bir avukat arkadaşımdan bu konuyu daha önce dinlemiştim. Özetle, aracınızı bıraktığınız otopark aracınızın başına gelenlerden sorumludur, biletin arkasına ya da otoparkın girişindeki tabelada sorumlu değiliz yazması birşeyi değiştirmez diyordu. Hatta bu durum alıveriş merkezi veya marketlerin ücretsiz olan otoparkları için de geçerli imiş. Çünkü orada size güven duyacağınız bir alan yaratıyormuş bu işletmeler. O alanın sorumlusu da size o alanı sunan ve sahibi olan işletme imiş.
     
  3. M.Aksoy

    M.Aksoy Vip Üye

    Yaş:
    64
    Katılım:
    19 Aralık 2007
    Mesaj:
    746
    Alınan Beğeniler:
    33
    Şehir:
    ANKARA
    Ad Soyad:
    Mevlüt Aksoy
    Yaşadığınız Şehir:
    6-ANKARA
    Araç Modeli:
    Tucson (2015–20XX) TL
    Yeterince temizlenmeyen araçlar, sağlığınızı tehdit edebilir

    Otomobille seyahat etmeyi tercih ediyor ve sigara içmekte ısrar ediyorsanız klimanızın temizliğine daha da fazla özen göstermelisiniz.

    Sigara katranı ve mikroorganizmaların yerleştiği klimalar solunum yolu hastalıklarına zemin hazırlıyor. Sigaranın bir diğer önemli etkisi ise astımı tetiklemesi. Otomobilin havalandırma sistemini temizlemek, dezenfekte ettirmek bakteri ve virüslerin üremesini önleyeceği gibi kötü kokuları da bertaraf edecektir.

    Mevsim itibariyle solunum yoluyla bulaşan hastalıklar kol geziyor. Solunum yoluyla bulaşan enfeksiyonlardan korunmada ilk ve en önemli adım sigaradan uzak durmak.

    Özellikle havaların soğuk olduğu mevsimlerde, otomobiller daha da az havalandığı için sigara içildiğinde kokusu uzun zaman gitmiyor. Astımlılar için çok önemli bir kriz etkeni oluyor.

    Yine saatlerce içinde kapalı kaldığınız aracınızda astım veya alerjinizi tetikleyecek başka alerjenler bulunabilir. Nitekim son yıllarda yapılan araştırmalar araçların astımlılar için önemli bir tehlike yaratabileceğini gösteriyor. Aynen evlerimizde olduğu gibi araçlarınızda da bulunan çeşitli alerjen ve maddeler, astım krizlerine ortam hazırlayabiliyor.

    BURNUNUZ AKIYORSA ÇEVREDE ALERJEN OLABİLİR

    Otomobilinize bindiğinizde burnunuz akmaya, hapşırmaya başlıyorsanız, gözleriniz yanıyor, kaşınıyor, sulanıyorsa ya da öksürük krizine yakalanıp nefes darlığı çekiyorsanız, göğsünüz sıkışıyorsa aklınıza alerji gelsin.

    Araçlara yerleşip, astımlılarda sorun yaratabilecek alerjenlerin başında akarlar ve küfler geliyor. Bunlar, sadece evlerde değil, araç koltuklarında da üreyebiliyor. Evcil hayvanlara, özellikle de kedilere ait alerjenler de araçlarda yıllarca kalabiliyor. Mevsim baharsa, polenleri yani çiçek tozlarını da hesaba katın.

    Otomobillerde alerjenlerden başka irritanlar, yani solunum yollarını tahriş edebilen çeşitli maddeler bulunabilir. Bunların en önemlisi formaldehit. Formaldehit, deri koltuklarda, araç halılarında ve arka aynaların hazırlanmasında kullanılıyor. Araçların egzozt dumanındaki çeşitli petrokimyasal maddeler ve etanol de birçok astımlıda krizleri tetikleyebiliyor. Ayrıca kullanılan parfüm ve deodorantlar da küçük, sıkışık mekanlarda sorun yaratabiliyor.

    BUNLARI UNUTMAYIN

    Otomobilinizin bakımını düzenli olarak yaptırın.

    Egzozt ve yakıt sistemlerinden herhangi bir kaçak olmamasına dikkat edin.

    Aracınıza binmeden 10 dakika önce klima ya da kaloriferi bütün camları araladıktan sonra açın. Havalandırma sistemleri her türlü alerjenin depolanabileceği yerler.

    Aracınızda kumaş yerine deri koltukları tercih edin. Varsa, koltuk kılıflarını belirli aralıklarla yıkamayı unutmayın.

    Egzozt dumanlarından daha az etkilenmeniz için mümkünse trafiğin daha az yoğun olduğu saatlerde, yani sabah erken ya da gece geç saatlerde yola çıkın.

    Otomobilinizin iç temizliğini ihmal etmeyin, nemli bez ve emiş gücü yüksek süpürgelerle yapılmasını sağlayın.

    Aracınızın kaputunun altında fazla miktarda alerjen ve irritan madde birikebileceğini unutmayın. Buranın temiz olmasına özen gösterin.

    Polen mevsiminde aracınızın camlarını kapalı tutun ve klimanızda polen fitresi kullanın.

    Aracınızda sigara içilmesine izin vermeyin. Araç kiralıyorsanız, sigara içilmemiş araçları tercih edin.

    Aracınıza kedi, köpek gibi tüy bırakan hayvanları almamaya özen gösterin.

    Astım krizinde kullanmanız gereken ilaçları aracınızda da bulundurun.
    ( Hürriyet Gazetesi'nden Alıntı Yapılmıştır.)
     
  4. 8816

    8816 Kayıtlı Üye

    Katılım:
    30 Aralık 2007
    Mesaj:
    21
    Alınan Beğeniler:
    0
    Şehir:
    Türkiye
    güzel bilgiler hocam ..teşekkürler
     
  5. ottoman24

    ottoman24 Kayıtlı Üye

    Katılım:
    6 Ocak 2008
    Mesaj:
    105
    Alınan Beğeniler:
    0
    Şehir:
    Türkiye
    https://www.hyundaiclubtr.com/smileys/smiley20.gif
     
  6. M.Aksoy

    M.Aksoy Vip Üye

    Yaş:
    64
    Katılım:
    19 Aralık 2007
    Mesaj:
    746
    Alınan Beğeniler:
    33
    Şehir:
    ANKARA
    Ad Soyad:
    Mevlüt Aksoy
    Yaşadığınız Şehir:
    6-ANKARA
    Araç Modeli:
    Tucson (2015–20XX) TL
    Teşekkür ederim Dostum, arkadaşlara bilgi mahiyetinde ufak tefek bilgileri araştırıp alıntı yapıyorum. Ara sırada sohbet içerisinde fıkralar yazıyorum.https://www.hyundaiclubtr.com/forum/https://www.hyundaiclubtr.com/smileys/smiley36.gif
     
  7. M.Aksoy

    M.Aksoy Vip Üye

    Yaş:
    64
    Katılım:
    19 Aralık 2007
    Mesaj:
    746
    Alınan Beğeniler:
    33
    Şehir:
    ANKARA
    Ad Soyad:
    Mevlüt Aksoy
    Yaşadığınız Şehir:
    6-ANKARA
    Araç Modeli:
    Tucson (2015–20XX) TL
    <H1 ="HabDeter">Dizelin avantaj ve dezavantajları</H1>



    Akaryakıt fiyatlarındaki artış ve dizel yakıt kalitesinin gelişmesiyle birlikte Avrupa'da olduğu gibi 'dizel' Türkiye'de de son yılların gözdesi oldu. Rakamlar bunu net olarak ortaya koyuyor. 2007 yılında satılan her 100 araçtan 53'ü dizel olurken, 2008'in ilk iki ayında bu oran yüzde 54'e yükseldi. Peki dizelin avantajları ve dezavantajları nedir:

    AVANTAJLARI

    1.Dizel araçlar benzinlilere göre ortalama yüzde 30 tasarruf sağlıyor.

    2. Dizel yakıtlar benzine göre yüzde 20-25 daha ucuz.

    3. Dizel yakıt tüketimli araç teknolojilerinin gelişmesiyle birlikte, artık dizel yakıtlı araçlar motor gücü ve tork değerleriyle yüksek performans ve keyifli bir sürüş sunuyor.

    4.Dizel araçlar ikinci elde daha fazla prim yapıyor.

    5.Doğru yakıt kullanıldığı takdirde dizel motorlar yüzde 25 daha az karbondioksit üreterek çevreyi koruyor.

    6.Dizelin maliyeti 30-35 bin

    DEZAVANTAJLARI

    1.Benzinli araçlara göre hem alırken daha pahalı, hem de bakım masrafları yüksek. (Son yıllarda bu oranlar düşüşe geçti)

    2. Uzmanlar bu yüzden yılda 30-35 bin kilometrenin altında yol yapanlara almalarını önermiyor.

    3. Benzinli araca göre dizel araçlarda yağ değişimi daha fazla. Dizel araçlarda 7 bin 500 veya 10 bin kilometrelerde yağ değişiminin mutlaka yapılması gerekiyor. Benzinli araçlarda ise 15 bin ve 20 bin kilometrelerde yapılıyor.

    4. Benzinli araç bir kez yağ ve filtre değişimi için servise giderken dizel araçlar iki kez gitmek durumunda kalıyor. Dizel araç sahiplerinin euro dizel yerine kükürt oranı yüksek olan motorini kullanmaları halinde pompa ve enjektörlerinin kısa sürede kullanılmaz hale geldiği de ortada.

    5.Diğer taraftan garanti kapsamı dışında olan pompa ve enjektör arızaları normal dizel araçlarda 1000 YTL, lüks olanlarda ise 5-6 bin YTL’ye kadar çıkabiliyor. Benzinli araçlarda ise bu rakam 200-300 YTL civarında.

    Sonuçta ilk başta ’biraz fazla para verip yakıtta bunu telafi ederim’ diyenler, aracın garantisi bittikten sonra olası arızalarda yapacakları masrafları düşünürlerse zararlı çıkabilirler. Bu nedenle dizel araç satın almadan önce reel maliyet hesaplamasının çok iyi yapılması gerekiyor.



    <H1 ="HabDeter">Bilinçsiz kullanım size pahalıya mal olabilir</H1>

    Benzinli motorlara göre değişik bir çalışma sistemine sahip olan dizel motorların kullanımı ve bakımında önemli farklılıklar bulunuyor. Bilgi eksikliği veya dikkatsizlik nedeniyle yapılan yanlışlar dizel araçlarda ciddi sorunlar ortaya çıkabiliyor. Bakım ve servis maliyetleri benzinli araçlara kıyasla daha yüksek olan dizel otomobillerdeki arızalar size pahalıya mal olabiliyor. Dolayısıyla dizel araçların bakımı ve kullanımı hakkında temel bilgilere sahip olmanız önem kazanıyor.

    DOĞRU VE KALİTELİ YAKIT

    Başta binek otomobiller olmak üzere artık yeni nesil dizel araçlarda Common Rail gibi yüksek basınçlı enjeksiyon sistemleri kullanılıyor. Aracın uzun ömürlü olması ve kullanım konforu, arızalardan uzak kalmak için dikkat edilmesi gereken ilk nokta yakıt kalitesidir. Günümüzde dizel araçların tercih edilmesinde tasarruf, sürüş keyfi ve çevreye duyarlılık gibi üç önemli faktör rol oynamaktadır. Aracın bu özelliklerini kullanım ömrü boyunca koruyabilmesi için standartlara uygun ve kaliteli dizel yakıt kullanımı şarttır. Sadece bir kere bile standart dışı yakıt almak aracın sistemine zarar verirken, size pahalıya mal olabilir.

    Yeni teknoloji dizel motorlu otomobiller, görünüm olarak benzinli kardeşlerinden farksız olması ise yanlış yakıt kullanımına neden olabiliyor. Bu yüzden yakıt alırken siz 'motorin' deseniz bile bazı pompacılar 'kurşunsuz' gibi algılıyor. Yanlış
     
  8. ottoman24

    ottoman24 Kayıtlı Üye

    Katılım:
    6 Ocak 2008
    Mesaj:
    105
    Alınan Beğeniler:
    0
    Şehir:
    Türkiye
    Yağ değişim süreci aklıma takıldı burada 7500-10000 km.'de bir deniyor ancak bizimkiler 15000 km.'de bir değişiyor veya ben yanlış mı biliyorum.
     
  9. M.Aksoy

    M.Aksoy Vip Üye

    Yaş:
    64
    Katılım:
    19 Aralık 2007
    Mesaj:
    746
    Alınan Beğeniler:
    33
    Şehir:
    ANKARA
    Ad Soyad:
    Mevlüt Aksoy
    Yaşadığınız Şehir:
    6-ANKARA
    Araç Modeli:
    Tucson (2015–20XX) TL
    <DIV =top_content>
    <DIV =title>Otomobiliniz bakteri yuvası olmasın !
    <DIV =short_content>Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Faruk Yorulmaz, otomobillerin içerisindeki havanın, dışarıdaki havadan daha <NOBR>çok</NOBR> zehirli madde içerdiğini söyledi
    <DIV =news_detail_content>
    <DIV =navigation>
    <DIV =item>Yorulmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, plastik ya da deri aksamdan, koltuklardan, radyodan ve klimalardan yayılan kimyasal kokuların, <NOBR>otomobil</NOBR> içerisindeki havayı kirlettiğine dikkati çekti.

    Yapılan araştırmalarda otomobil direksiyonunun tuvaletler kadar mikrop taşıdığını ifade eden Yorulmaz ''Otomobilin içindeki hava kadar, koltuklar, kapı kolları, torpido gözü, paspaslar, direksiyon, vites kolu, kapı cepleri, bagaj gibi kısımları kirlenmeye en açık olan yerleridir. Direksiyon simidinin tuvaletlerdeki klozetler kadar mikrop taşıdığı belirlenmiştir. Otomobil içindeki paspaslar, dışarıdaki kirlilik ve her çeşit mikrobu taşıyan ayakkabılarımızla her gün kirlenmektedir. Bu mikrop ve mantarlardan bazıları çok <NOBR>ciddi</NOBR> hastalıklara yol açabilmektedir'' dedi.

    Otomobil içindeki mikropların ve kirlenmenin başta bebekler, hamileler, yaşlılar, kronik bronşit, astım gibi solunum sistemi hastalığı olanlar olmak üzere, insanların sağlığını ciddi bir biçimde tehdit ettiğini belirten Yorulmaz, <NOBR>araç</NOBR> içindeki kirli havaya uzun süre maruz kalmanın, solunum hastalıkları ve kanser riskini arttırdığını bildirdi.

    OTOMOBİLLERDEKİ KÖPEK TEHLİKESİ

    Her 5 otomobilin üçünde, ağır hastalıklara <NOBR>yol</NOBR> açabilen mikroplar tespit edildiğini anlatan Yorulmaz, arka koltukta köpek taşıyan bir otomobilde 21 milyar bakteri bulunduğunun belirlendiğini hatırlattı.

    Evcil hayvanlarını otomobil içerisinde taşıyan vatandaşların dikkatli olmasını isteyen Yorulmaz, şöyle konuştu:

    ''Otomobil içinde kedi, köpek gibi hayvanların taşınması, hayvanlarda bulunan mikropları, araç içinde olan veya daha sonra araca binen insanlara taşır. Bir otomobilin, evin köpeğinin taşındığı arka kısmında 21 milyar bakteri bulunmuştur. Bu nedenle evcil hayvanların taşındığı otomobiller iyi dezenfekte edilmelidir.''

    HAFTADA EN AZ BİR KEZ TEMİZLİK ŞART

    Araçların içinin, bagaj bölümü dahil en az haftada bir kez mutlaka kapsamlı bir şekilde temizlenmesi gerektiğini işaret eden Yorulmaz, otomobillerin temiz havada kapı ve pencereleri açılarak sık sık havalandırılması gerektiğini bildirdi.

    Yorulmaz, aracın periyodik bakımları sırasında klima bakımı ve temizliği mutlaka yapılması gerektiğini belirtti.

    Klimaların dış ortam sıcaklığından daha düşük dereceye ayarlanması gerektiğini ifade eden Yorulmaz, şunları kaydetti:

    ''Klimalarda kademeli bir şekilde soğutma tercih edilmelidir. Araç içinde uygun olmayan biçimde klima kullanımı kas ağrıları, zatürre dahil çok ciddi solunum sistemi hastalıklarına yol açar. Klimalar doğrudan sürücü ya da yolcuya yönlendirilmemeli, dış ortam sıcaklığından çok düşük derecelere ayarlanmamalıdır. ''
     
  10. Misafir

    Misafir Guest

    haftada bır yıkamamı benım araba kesın mıkrop yuvası o zaman :((
     
  11. M.Aksoy

    M.Aksoy Vip Üye

    Yaş:
    64
    Katılım:
    19 Aralık 2007
    Mesaj:
    746
    Alınan Beğeniler:
    33
    Şehir:
    ANKARA
    Ad Soyad:
    Mevlüt Aksoy
    Yaşadığınız Şehir:
    6-ANKARA
    Araç Modeli:
    Tucson (2015–20XX) TL
    Bunları yap, daha az akaryakıt yak!


    Zaten dünyanın en pahalı akaryakıtını kullanan Türkiye'de motorinle benzin arasındaki fiyat farkı %11'e inince geriye tek çare kaldı. Uzmanların daha az 'yakmak' için önerileri var


    <DIV align=right>


    <DIV align=right>




    Bundan 110 yıl önce bulunmasına rağmen hep benzinliden yavaş gelişen dizel motorlar altın çağını yaşıyor. 10 yıl önce Türkiye'de yüzüne bakılmayan 1999'da payı yüzde1.5 olan dizel araçlar artık satışların yüzde 53'ünü oluşturuyor. Yani satılan her iki araçtan biri dizel.


    Ancak bu büyük talep motorinin fiyatının benzinden daha hızlı artmasını da beraberinde getirdi. Motorin fiyatı son beş yıldır dizel araç satışlarının artmasına paralel olarak sürekli yükseldi. Motorinin litresi son bir ayda üst üste zamlanıp 3.10 YTL'ye çıktı. Benzinin litre fiyatı ise 3.42 YTL. Yani aradaki fark yüzde 11'e kadar indi. Bu oran satışlara da hemen yansıdı. Bu yılın ilk çeyreğinde geçen yılı yüzde 53 ile kapatan dizel araç satışları 1 puan düşerek yüzde 52'ye geriledi. Uzmanlar bu durumda dizel araçların benzinliye göre çok da avantajlı olmadığını söylüyor.

    Araç da yüzde 20 pahalı



    Dizel motorlu araçların yılda 50 bin kilometre yol yapılıyorsa avantaj sağlayabileceği belirtiliyor. Uzmanlar, benzinli modellere göre fiyatı yüzde 15-20 oranında daha pahalı olan dizel otomobillerin söz konusu seviyeden az kullanımda, fiyat farkını amorti etmediğini, dolayısıyla ekonomik olmayacaklarını vurguluyor.


    Zamma rağmen hâlâ dizel araçlar benzinliye göre yüzde 30 daha az yakıt tüketiyor. Araç sahiplerini asıl zorlayan kısım pompa fiyatlarının yükselmesi. Bu durumda yapılması gereken tek şeyin tasarrufu artıracak önlemler olduğu görülüyor. Uzmanlar dünyanın en pahalı motorin ve benzinini kullananlara bazı önerilerde bulunuyor. Bu kurallara uyarak benzinli ya da dizel araçlarda yakıtın hissedilir şekilde düştüğü yapılan testlerle de gözlendi. İngiliz yakıt rekortmeni Taylor çifti ve Peugeot uzmanlarının ekonomik sürüş için önerileri şöyle:

    Agresif kullanmayın



    Agresif sürüşte, ölçülü sürüşle karşılaştırıldığında üç kata kadar daha fazla yakıt kullanılıyor. Özellikle şehir trafiğinde çok sert gaz ya da frenden sakının.

    Yüksek viteslerde kullanın

    Vites ne kadar yüksek olursa motor hızı da o kadar düşük olur. Bu, yakıt verimliliğini artırabilir. Otomatik vitesli araçlar, araba yeterli hızlanmayı gerçekleştirdiği zaman sürücü gaz pedalını hafifçe bırakırsa vitesler arasında daha çabuk geçiş yapar. Araçlarda vites değişimi 2000-2500 civarında olmalı.

    Aşırı hız yapmayın

    Araç ne kadar hızlı giderse o kadar fazla rüzgar direnciyle karşılaşır. Hız limitinden yalnızca 8 km/saat daha hızlı gitmek, yakıt tüketimini yüzde 23 artırır. Bazı araçlarda 130 km/s hızdaki yakıt tüketimi 80 km/s'ye göre neredeyse iki kat fazladır.

    Motorun bakımını yapın

    İyi ayar yapılmış bir motor yakıt tasarrufunu yüzde 4'e kadar geliştirebilir. Yağ ve bakım konusunda her zaman üreticinin tavsiyelerini uygulayın.

    Lastik basıncı önemli

    Doğru şişirilmiş tekerlekler aracın hareketini sağlamak için gereken enerji miktarını da azaltır. 69 milibar değerinin tam altında şişirilmiş bir tekerlek yakıt verimliliğini yüzde 3'e kadar düşürebilir.

    Aşırı ağırlık taşımayın

    Bir aracın içinde taşınan ekstra her 45 kilogram için yakıt verimliliği yüzde iki oranında düşebilir. Bu nedenle bagajda ve arka koltukta gereksiz eşyalar taşımayın.

    Portbagajı kaldırın

    Portb
     
  12. legion

    legion Kayıtlı Üye

    Yaş:
    34
    Katılım:
    22 Ocak 2008
    Mesaj:
    1,362
    Alınan Beğeniler:
    10
    Şehir:
    Türkiye
    Ad Soyad:
    Emre Akçay
    Abi nasılsın bende geldim :) :)
     
  13. M.Aksoy

    M.Aksoy Vip Üye

    Yaş:
    64
    Katılım:
    19 Aralık 2007
    Mesaj:
    746
    Alınan Beğeniler:
    33
    Şehir:
    ANKARA
    Ad Soyad:
    Mevlüt Aksoy
    Yaşadığınız Şehir:
    6-ANKARA
    Araç Modeli:
    Tucson (2015–20XX) TL
    otomobilinizi Nasıl Seçmelisiniz ?

    [​IMG]

    Bir araba alırken ne beklediğinize doğru karar verin. (Örneğin tercihiniz iki kişilik üstü açık bir araba ise, aslında ihtiyacınız olan şeyin 7 kişilik bir van olduğunu, iş işten geçtikten sonra fark etmeyin!)


    <UL>

    <LI>Ne kadar büyük bir kabine ihtiyacınız var; arka koltukları kullanır mısınız, yoksa beş kişilik bir araba bile size dar mı geliyor?


    <LI>Büyük bir bagaja ihtiyacınız var mı? Yoksa haftada sadece bir kere mi gerekiyor?


    <LI>Nasıl bir trafikte kullanıyorsunuz? Şehir içinde kısa mesafeler mi, yoksa otoyolda uzun seyahatler mi yapıyorsunuz? Seçeneğiniz ikinci ise, daha güçlü ve konforlu bir seçim doğru olur.


    <LI>Sizin için performans ne kadar önemli? 1.4 litre ile üç sene yaşayabilir misiniz, yoksa en az 2.0 litre mi yeterli?


    <LI>Güvenlik sizin için ne kadar önemli? Mümkün olan en çok sayıda airbag (hava yastığı) ve Euro Ncap yıldızına mı bakıyorsunuz?
    </LI>[/list]

    <HR>

    <HR>


    Otomobilinizi alırken nelere dikkat etmelisiniz ?

    1) Mutlaka test sürüşü yapın. Hafta içi, yolların daha boş olduğu saatleri tercih edin ve mümkün olduğunca farklı yollarda kullanın. Sadece galeri etrafında tur atıp gelmeyin. Birkaç alternatif varsa, araçlar arasına çok zaman koymayın, mümkünse aynı gün deneme sürüşü yapın. Sağlık sorununuz var ise; örneğin sırtınızda, koltuğa, sürüş pozisyonuna ve rahat inip binebildiğinize dikkat edin. Omuzlarınızda sorun var ise, direksiyonun sertliğine dikkat edin. Galeri vermek istemeyebilir, ama arabaya kesin karar verdiğinizde bir test sürüşü daha talep edin.

    2) Alacağınız araç amaçlarınıza uygun olsun. Örneğin, Aile arabası olarak alıyorsanız, bütün aile rahat yolculuk edebilecek misiniz?

    3) Hobileriniz var ise, araba bu konuda uyumsuzluk yaratıyor mu?

    4) Otomobili değerlendirirken dikkat etmeniz gerekenler;

    <LI>Direksiyon


    <LI>Vites geçişleri


    <LI>Hızlanma ve frenleme


    <LI>Genel büyüklüğü


    <LI>Sürüş konforu ve gürültü seviyesi


    <LI>Koltuk ayarları


    <LI>Ön arka diz ve baş mesafeleri


    <LI>Bagaj ve eşya saklama bölmeleri

    5) Görünürlük; sürücü koltuğundan çevrenizi ne kadar görebiliyorsunuz?

    6) Eğlence sistemi; Radyo, Cd, Dvd, Mp3 sistemleri

    7) Satın alma ile ilgili bilgi alırken dikkatli olun. Bazı galeriler, otomobili şahıstan satıyormuş gibi konuşabilirler. Bu yüzden telefonla aradığınızda, sözlerinize "ilan verdiğiniz araç için arıyorum" diye başlayabilirsiniz. Karşınızdaki ''Hangi araç?''derse, büyük olasılıkla galeridir.
    Şahıstan alıyorsanız, aracın sahibinin evinde buluşmak, otomobilin çalıntı olma riskini azaltır.

    8) Vergi borcu olmadığına dair kağıt isteyin.

    9)Satıcıya araba hakkında soru sorun; neden sattığını, memnun kalıp kalmadıklarını, satışa yetkileri var mı, yoksa vekaleten mi satacaklar öğrenin?
    Hangi serviste bakımı yapılmış kontrol edin, servisten araç için kesilen faturalarla ilgili bilgi almaya çalışın. (Böylece size söylenmeyen bir tamiratı öğrenebilirsiniz.)

    <HR>

    <HR>


    Otomobilinizin dilinden anlamak ?

    [​IMG]

    <F
     
  14. M.Aksoy

    M.Aksoy Vip Üye

    Yaş:
    64
    Katılım:
    19 Aralık 2007
    Mesaj:
    746
    Alınan Beğeniler:
    33
    Şehir:
    ANKARA
    Ad Soyad:
    Mevlüt Aksoy
    Yaşadığınız Şehir:
    6-ANKARA
    Araç Modeli:
    Tucson (2015–20XX) TL
    <DIV ="haber_topbg">LPG hayat bile kurtarıyor
    <DIV ="haber_top2">
    <DIV ="content790normal">
    <DIV ="content_3">


    [​IMG]Oto LPG sistemlerinin, standartlara uygun olarak montaj yapıldığında benzin kadar güvenli olduğu, hatta arkadan çarpmalarda hayat kurtarabildiği bildirildi.


    Çukurova Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Makina Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Kadir Aydın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, oto LPG sistemleri hakkında tüm literatürlerde, en az benzin kadar güvenli olduğu bilgisinin yer aldığını kaydetti.


    Ancak, bunun için LPG sisteminin montajının doğru yapılması gerektiğini söyleyen Aydın, “tabii ki montajla da bitmiyor. Belli periyotlarda kontrol edilmesi lazım. Örneğin, Karayolları Trafik Yönetmeliğine göre her yıl LPG için 'sızdırmazlık raporu' alınması gerekmekte” dedi. Montaj aşamasında sıkça gerçekleştirilen hatalar arasında, motora giden LPG borularının araç içerisinden geçirilmesinin bulunduğunu söyleyen Aydın, aracına LPG montaj ettirenlerin şunlara dikkat etmesi gerektiğini söyledi:


    "LPG boruları aracın dışından geçmelidir. Dolum ağzının araç ya da bagaj içerisinde olmaması da gerekmekte. Ayrıca, tankın bulunduğu bagaj içerisinde bir sızıntı durumunda gazın dışarı atılması için havalandırma borusu olmalı. LPG tanklarının 10 yılda bir yenilenmesi gerekiyor. Takılan LPG sisteminin, Avrupa'da geçerli ECR-64 standardına uygun olması lazım. Bu bilgi kitin üzerinde yazmalı. LPG'nin popüler olduğu ilk zamanlar bu standarda uymayan fason kitler vardı. Neyse ki şu anda bu piyasada fason kitler yok.


    Ayrıca, 'simit tank' olarak adlandırılan, stepnenin yerine konan tanklar yasak olmasına rağmen halen kullanılmakta. Stepne arabada bulunması gereken zorunlu teçhizattan birisi. LPG tankı konunca, stepne çıkarılıp araçtan kaldırılıyor. Bu nedenle yasaklandı."


    LPG'de geçmişte yaşanan bir başka sıkıntının ise birinci nesil LPG sistemlerinin enjeksiyonlu motorlara uyumsuzluğu olduğunu belirten Aydın, “şimdi enjeksiyonlu motorlara uygun, gaz püskürtmeli, yani 'sıralı sistem' olarak adlandırılan sistemler çıktı. Sıralı sistemin maliyeti biraz daha fazla ama sıkıntı çıkarmıyor. Zaten Türkiye'de, Avrupa'da da olduğu gibi LPG'nin fiyatı benzinin yarısından daha az. Aracını çok kullanan bir kişi 6 ay 1 yıl gibi bir sürede amorti edip kara geçebiliyor” dedi.

    “PATLAMA” ENDİŞESİNE GEREK YOK
    Aydın, çok sayıda trafik kazasında bilirkişilik yaptığına değinerek, şöyle devam etti:


    “LPG tankları özel bir saçtan yapılıyor ve benzin deposundan daha dayanıklı. Bazı kazalarda, çarpmanın etkisiyle tankın yerinden kopup uçtuğunu, ancak patlamadığını dahi gördüm. Hatta, Emniyet Müdürlüğü için yaptığımız bir çalışmada, LPG tankına M-16, G-3 ve Kalaşnikof gibi silahlarla, normal ve izli mermi kullanarak ateş ettik. Delindi, ancak, patlamadı. Tank delindiğinde, içerisinde sıvı halde bulunan LPG buharlaşırken, anında buz haline dönüşüp deliği tıkıyor. Çünkü buharlaşmak için ısıya ihtiyacı var ve çevresindeki ısıyı emip anında buz haline geliyor. Yani gaz çıkışı dahi olmuyor.”


    Aydın, iyi monte edilmiş bir LPG tankının, arkadan çarpma durumlarında insanların hayatını kurtarabildiğini de ifade ederek, “burada önemli olan, kurallara uygun şekilde tankın şasiye monte edilmesi. Doğru monte edilirse, çarpan araçla yolcular arasında bir bariyer görevi görebiliyor. Buna birkaç kazada rastladım” dedi.


    LPG'nin patlama değil, benzin gibi yanma özelliği olduğunu ifade eden Aydın, “LPG sıvı halde borulardan geçip motora gelene kadar sorun yok. Motora geldiğinde gaz haline getirilip, öyle püskürtülüyo
     
  15. M.Aksoy

    M.Aksoy Vip Üye

    Yaş:
    64
    Katılım:
    19 Aralık 2007
    Mesaj:
    746
    Alınan Beğeniler:
    33
    Şehir:
    ANKARA
    Ad Soyad:
    Mevlüt Aksoy
    Yaşadığınız Şehir:
    6-ANKARA
    Araç Modeli:
    Tucson (2015–20XX) TL
    <DIV =haber_topbg>Cebiniz rahat bir nefes alsın!
    <DIV =haber_top2>
    <DIV =content790normal>
    <DIV =content_3>


    [​IMG]Hyundai, global ekonomik krizin etkilerinin iyice hissedilmeye başladığı günümüzde tüketicinin cebiyle dost olan LPG (Sıvılaştırılmış Petrol Gazı) sistemli otomobillerinin satışına başladı. İlk etapta Accent Era’nın 1.4 ve 1.6 litrelik benzinli versiyonlarında uygulanmaya başlanan LPG sistemi, Hyundai güvencesiyle sektördeki en uzun süre olan 5 yıl / 100.000 km mekanik garantiyle birlikte sunuluyor.


    Güncel modelleriyle düşük yakıt tüketimi ve üstün performansı bir arada sunan Hyundai, LPG sistemiyle birlikte yakıttan sağlanacak tasarrufun artması, araçtan alınan performansın devamlılığı ve çevrenin korunmasını üst seviyeye çıkarıyor. Hyundai için BRC Türkiye distribütörü 2A tarafından özel olarak tasarlanan, en son LPG teknolojileri kullanılarak geliştirilen ve Avrupa Birliği güvenlik standartlarına (ECE R-67) uyumlu olan paket ile yüzde 35’lere varan oranlarda yakıt tasarrufu sağlanabiliyor.


    Benzinden yaklaşık yüzde 45 ve mazottan da yaklaşık yüzde 35 oranında ucuz olan LPG, benzine göre daha temiz bir yanma sağladığı için karbon ve kurumu nispeten daha az oluşturuyor ve zararlı gaz salınımını yaklaşık yüzde 13 oranında düşürüyor. Böylece konvansiyonel içten yanmalı motorlara göre daha çevre dostu özelliğiyle ön plana çıkıyor.


    LPG dönüşümü yapılmış benzinli Hyundai modelleri, tüm modellerde olduğu gibi yine Hyundai güvencesiyle 5 yıl / 100.000 km mekanik garantisini taşıyor. İstendiği taktirde tekrar benzine geçme imkanı sunan LPG’li Hyundai modeli almak için, normal araç satış fiyatının üstüne sadece 1.500 YTL ödemek yeterli oluyor. Bunun için aracınızın renk ve paketini belirledikten sonra LPG dönüşüm bedelini ödemek ve LPG montaj sözleşmesini imzalamak yeterli oluyor. Hyundai’nin sunduğu garantiden yararlanabilmek için, tüm Hyundai modellerinde olduğu gibi LPG’li araçlarla da garanti süresi boyunca tüm Türkiye’deki Hyundai Yetkili Satıcıları’nda belirtilen periyotlarda bakımları yaptırmak gerekiyor.
    İlk etapta Accent Era’da uygulanmaya başlanan LPG Dönüşüm Paketi, kısa süre içinde i10, Getz, Matrix ve i30 gibi tüm benzinli Hyundai modellerine de yerleştirilecek.

    ALINTI: Mynet Oto Bölümü
     
  16. M.Aksoy

    M.Aksoy Vip Üye

    Yaş:
    64
    Katılım:
    19 Aralık 2007
    Mesaj:
    746
    Alınan Beğeniler:
    33
    Şehir:
    ANKARA
    Ad Soyad:
    Mevlüt Aksoy
    Yaşadığınız Şehir:
    6-ANKARA
    Araç Modeli:
    Tucson (2015–20XX) TL
    <DIV =haber_topbg>Akaryakıtınızı ölçerek ve akşam alın
    <DIV =haber_top2>
    <DIV =content790normal>
    <DIV =content_3>


    [​IMG]Araç sahiplerinin akaryakıt almadan önce, istasyonda bulundurulması gereken ölçü kabı ile pompanın litre kontrolünü yapabileceği bildirildi.

    AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, EPDK’nın lisans izni verdiği petrol istasyonlarında, Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğü tarafından yapılan rutin ölçü denetimlerinin yanı sıra tüketici de denetimde bulunabiliyor.


    Çoğu araç sahibi tarafından bilinmediği belirtilen uygulama da, istasyonlarda zorunlu olarak bulundurulan ölçek, pompadaki litrenin doğruluğunu kesinleştirmek amacıyla, tüketici tarafından kullanılabiliyor.


    Genellikle 5-10 litrelik şeklinde bulundurulan ölçek kaplarına konulan akaryakıtın litresi ile pompadaki litrenin tutmaması durumunda ise pompadaki "brodi ölçeği" ayarı ile oynandığı ortaya çıkıyor.


    Günlük 15 bin litre akaryakıt satan bir istasyonun, brodi ölçeği ayarında yapılan oynama sonrası yüzde 3 kayıpla, litresi 2,5 YTL’den sattığı akaryakıttan ayda yaklaşık 30 bin YTL haksız kazanç elde ettiği belirtiliyor.


    Ölçeğe konulan akaryakıtın litresinin ölçekteki yoğunluk payı çizgisinin altında çıkması durumunda, tüketici hakkını aramak amacıyla Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüklerine başvuruda bulunabiliyor.


    Adana Sanayi ve Ticaret İl Müdürü Remzi Özdoğan, petrol istasyonlarının EPDK tarafından verilen lisans gereği, uymak zorunda oldukları çok sayıda kural olduğunu söyledi.


    Ölçü ve Ayarlar Şube Müdürlüğüne bağlı ekiplerin akaryakıt istasyonlarında sürekli olarak litre denetimleri yaptığını belirten Özdoğan, tüketicilerden ise pompa litresinden şüphelendikleri istasyonlar hakkında şikayetçi olmalarını istedi. Özdoğan, litrede oynama yapan istasyonlara çeşitli cezalar uygulandığını da bildirdi.


    -"AKARYAKITI GECE ALIN"-
    Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Otomotiv Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Kadir Aydın da, güneşe ve sıcağa maruz kalan akaryakıtın genişleyerek 100 litrede 2 litre kayıp ortaya çıkabileceğini belirtti.


    Bir araca alınan akaryakıtın yıl bazında değerlendirildiğinde litre kayıplarının daha da önem kazandığını ifade eden Aydın, "Araç sahipleri de tıpkı petrol istasyonlarının rafinerilerden yaptığı gibi akaryakıtını sıcağın olmadığı gece almalı. Soğuk havada alınan akaryakıtta kayıp yaşanmaz" dedi.
     
  17. M.Asım

    M.Asım Yeni Üye

    Yaş:
    30
    Katılım:
    25 Temmuz 2019
    Mesaj:
    2
    Alınan Beğeniler:
    0
    Cinsiyet:
    Erkek
    Ad Soyad:
    M.Asım Ceyhan
    Yaşadığınız Şehir:
    1-ADANA
    Araç Modeli:
    İX35 (2009-201X)
    Sayın M.Aksoy bey merhabalar. Aracımda titreme var. Hem lpg hemde benzinde yapıyor.Araç 2014 model ix35. Otomatik şanzıman.Geç çalışma şeklinde başladı.Pompa kontrol edildi sorun yok Bujiler değişti geç çalışma problemi tam olmasa da rahatladı.Ancak titreme,teknik tabirle alıp/verme devam ediyor. Tam anlayamadılar. Bir süre benzinde gez sonra tekrar bakalım dediler. Bir haftadır benzinde geziyorum,çok az bir fark oldu gibi. Sizce ne yapmalıyım.?
     
  18. Roadrunners

    Roadrunners Moderatör

    Katılım:
    7 Şubat 2016
    Mesaj:
    7,821
    Alınan Beğeniler:
    17,167
    Cinsiyet:
    Erkek
    Şehir:
    Ankara
    Ad Soyad:
    Hakan...
    Yaşadığınız Şehir:
    6-ANKARA
    Araç Modeli:
    Tucson (2015–20XX) TL
    2008
     
    erhancakmakk bunu beğendi.
  19. rpurcek

    rpurcek Vip Üye

    Katılım:
    12 Eylül 2013
    Mesaj:
    4,324
    Alınan Beğeniler:
    5,932
    Cinsiyet:
    Erkek
    Şehir:
    TÜRKİYE
    Ad Soyad:
    Rıza
    Yaşadığınız Şehir:
    6-ANKARA
    Araç Modeli:
    Hyundai Marka Aracım Yok
    Hort

    Samsung S5 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
     
    Roadrunners ve erhancakmakk bunu beğendi.
  20. cenker_baba

    cenker_baba Guest

    Oh yeahh

    Venus V6 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
     

Bu Sayfayı Paylaş