Hyundai Yedek Parça - Parça Ofisi LPG KABLO

Hız & Devir ilişkisi

'Şanzıman & Aktarma & Fren Sistemleri Sorunları Ve ' forumunda kadir1983 tarafından 13 Ağustos 2014 tarihinde açılan konu

1. kadir1983

kadir1983 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    Ad Soyad:
    kadir
    Yaşadığınız Şehir:
    6-ANKARA
    Araç Modeli:
    Getz 1.4(2003-2011)
    arkadaşlar bende 2008 1.4 lpg li getz var.ben hız devir oranında bir problem olduğunu düşünüyorum 90km/h ile giderken devir 2900 rpm 100km/h ile giderken devir 3100 rpm. sizce bu normal mi bence 100km/h ile giderken devirin biraz daha düşük olması gerekir.debriyaj baskı balatadan şüphelendim bi ustaya gösterdim vitesi üçe mi beşe mi alıp kaldırmaya çalıştı sonrada iyi dedi
    acaba sizin araçlarda durum nasıl.

2. Emre

Emre Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    2,746
    Ad Soyad:
    Emre
    Yaşadığınız Şehir:
    6-ANKARA
    Araç Modeli:
    Hyundai Marka Aracım Yok
    siz ne olmasını bekliyorsunuz 100 le giderken 1000 devirde olmasınımı

3. MSC

MSC Site Yetkilisi Yönetici

Alınan Beğeniler:
    16,971
    Ad Soyad:
    Serdar
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Mercedes-Benz
    Konu ilgili bölüme taşınmıştır.

90 km / 2900 = 0.0310

0.0310 x 3100 = 96.20 km

Bir sorun yok, 3.80 km fark sizin deviri %100 doğru okuyamadığınızdan ve göstergedeki sapmadan kaynaklanıyor.

4. erenuzel41

erenuzel41 Moderatör

Alınan Beğeniler:
    6,303
    Ad Soyad:
    Eren Uzel
    Yaşadığınız Şehir:
    41-KOCAELİ
    Araç Modeli:
    Honda
    Getz in sanzimani kisa sanzimandir hizlanmaya adapte bir sanziman yani bu dogal, vites oranlari bu sekilde ve bu ozellik getz in ara hizlanmalarini iyi yapan ozelligidir ayrica benzinli ve dizelin sanziman oranlari farklidir ve getz zaten dusuk devirleri sevmez

5. Murat

Murat Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    5,911
    Ad Soyad:
    Murat
    Yaşadığınız Şehir:
    26-ESKİŞEHİR
    Araç Modeli:
    Santa Fe (2001-2012)
    Arkadasin sorusu bu yonde degil yaklasiminiz hoş olmamis.

Konu ile ilgili gerekli bilgiler verilmis. Debriyaj balatanizda saglammis gule gule kullanin.

HTC Sensation Z710e cihazımdan Tapatalk 2 ile gönderildi

6. i20 Troy

i20 Troy Yasaklı Üye

Alınan Beğeniler:
    125
    benim i20 de 3000 d.d da hız 100km/h oluyor... Sorun yoktur hocam... Aktarma organları ile ilgili... Araç 6 vitesli olsa devirler biraz daha düşük seyirli olabilirdi...

Kazasız belasız sürüşler...

7. i20 Troy

i20 Troy Yasaklı Üye

Alınan Beğeniler:
    125
    Denim i20 de 3000 d.d da hız 100km/h oluyor... Sorun yoktur hocam... Aktarma organları ile ilgili... Araç 6 vitesli olsa devirler biraz daha düşük seyirli olabilirdi...

Kazasız belasız sürüşler...

8. kadir1983

kadir1983 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    Ad Soyad:
    kadir
    Yaşadığınız Şehir:
    6-ANKARA
    Araç Modeli:
    Getz 1.4(2003-2011)
    cevap yazan arkadaşlara çok teşekkür ediyorum.yalnız benim düşüncem 100km/h ile giderken bile araç kendini çok zorluyor ve buda yakıta olumsuz etki ediyor.hani tamir ettirecek bir yer varsa baktırayım yaptırayım diyecektim.
    başka forumda bi arkadaşla konuştum onun aracı otomatik 1.4 getz onun değerleri çok düşük hız ile devir gayet iyi orantılı ve otomatikler 4 vites bu arada.bakın resimide ekliyorum birde buna göre değerlendirin.

9. kadir1983

kadir1983 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    Ad Soyad:
    kadir
    Yaşadığınız Şehir:
    6-ANKARA
    Araç Modeli:
    Getz 1.4(2003-2011)
    evet yorumlarınız ne yonde.benim demek istediğim buydu işte.[​IMG][​IMG]

10. my2007

my2007 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    16
    Ad Soyad:
    mustfa turk
    Yaşadığınız Şehir:
    6-ANKARA
    Araç Modeli:
    Accent Era 1.4 (2006-2012) MC
    hocam bence cok takılmayın bi sıkıntı olacagını sanmam ben aracı alırken full bilgisayara baglattım servis hız gostergenizde 100 de 3 lük bir sapma var sadece radarlarda dikkat edin cok sınıra yaklasmayın dedi. belki de bu ufak gosterge sapmaları sizde de vardır.

11. kadir1983

kadir1983 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    Ad Soyad:
    kadir
    Yaşadığınız Şehir:
    6-ANKARA
    Araç Modeli:
    Getz 1.4(2003-2011)
    hocam benim maksatım yakıt tasarrufu adına.yakıtı az yaksın diye yavaş gidiyorum arabayı zorlamak istemiyorum.buna bi çözüm bulmaya çalışıyorum orneğin benim araba da 100-110 il gittiğinde devir 2500 rpm olsa fıstık gibi olur.bunu çözmeye çalışıyorum.
    yoksa 2500 rpm de tasarruf yapacağız diye 80 km/h ile yol çekilmiyor.

12. erenuzel41

erenuzel41 Moderatör

Alınan Beğeniler:
    6,303
    Ad Soyad:
    Eren Uzel
    Yaşadığınız Şehir:
    41-KOCAELİ
    Araç Modeli:
    Honda
    resim görünmüyor:), getz 2500rpm den sonra bağırmaya başlar 6000rpm ye kadar bağırır doğaldır kullanılan motor yağının kalitesine göre bağırması azalır, özelliğinden ötürü çok nefesli bol hava çeken bol eksoz üfleyen bir motoru var 1400cc nin turbo olmadan ekstra bir motor teknolojisi olmadan klasik biçimde 97hp güç ürettiğini nerede kaç tane otomobilde gördük? getz teki 1.4 hyundai alpha serisi motor 1.6 ie tofaş şahin ile aynı güçtedir getzteki bu motor biraz bağırır ve şahin gibi sesli değildir, getz i kullanırken eğer hızlanmalarda fondip gaza basarsanız hızlanmaz gitmez uzun süre bir 5-10 saniye tam gaz basarsanız hızlanamıyor böğürüyor ama gaza az basarak hızlandığınızda daha yüksek süratleri daha kolay görüyor daha iyi hızlanıyor getz bir gaz pedalı uzmanlığı gerektiriyor o sebeple fazla yaktığını söyleyenler bolca mevcut çünki gaza az yada çok bastığınızda size hissettirmeden içeri aldığı yakıtı arttırıyor ama devri hemen arttıramıyor

160km hıza ulaştığınızda zaten devir göstergesi 4500-5000 leri görüyor o hızda devir göstergesine hiç bakmadığım ve çok seyrek olarak o hızlara ulaştığım için bu kadarını söyleyebileceğim ama deli gibi ses çıkarıyor ve içeri rüzgar ve lastik sesi alır getz in ön yüzü geniş tavanı yüksektir rüzgarın içinde çokta iyi bir aerodinamiğe sahipte değildir, B serisi bir araçtan zaten bundan fazla bir beklenti olmamalı getz eğer 50km hızda düz asfaltta sessiz sakin gidebiliyorsa yeterli bir otomobil olarak tarih kitaplarında uzmanlarca kaleme alınacaktır bile ama kullanıcılar varki kullanıcılar doymuyor 220km gösteren kadrandaki hızı getzte zaten göremezsiniz çünki fabrika verileri getz in benzinlisinin maksimum hızını 170km civarı birşey belirlemiştir zaten standart kullandığınız lastiklerle ve amortisörler ile 160-170km üzeri süratlere çıksanız bile getzin standart donanımı yani lastikleri şanzımanı süspansiyonu emniyetli bir şekilde yol almaya izin vermeyecektir lastikler artık sekmeye başlayacak motor son devirlerine dayanıp hararete başlayacak şanzıman dişlileri yeter artık diyecektir

daha önce dediğim gibi şanzımanı kısa oranlıdır mesela 3000rpm de 1. vites 20, 2.vites 40, 3. vitesle 60, 4 ile 80 ve 5 ile 100km gören şanzıman kısa oranlı şanzımana örnektir kısa şanzımanlı otomobiller çabuk hızlanır ama düşük yüksek sürate sahiptir motor torku düşük iken çabuk hızlanma olanağı sunar, ancak uzun bir şanzıman 3000rpm gibi bir devirde 1. vites ile 30, 2. vites ile 60, 3. vites ile 80, 4. vites ile 120 ve 5 ile 150 km hıza ulaşan bir şanzımandır ve bu tip otomobillere ağır devir otomobiller denir motor torku daha yüksek olan otomobillerde biraz uzun oranlı şanzıman kullanılır hızlanma çabukluğu zayıftır düşük devirde hızlı gidebilir ama o hıza geç ulaşır

şanzıman oranları otomobil tasarlanırken motor gücü ve kullanım yeri gibi şeyler hesaba katılarak hesaplanır dişlilerin dönen ve döndüren dişlinin diş sayıları ve çapları ile ayarlanır bir kez yapılır ve o şanzıman bütün prodüksiyon otomobillere aynı modellerine aynı şekilde takılır bunun sonradan modifiye uygulaması zor ve zahmetli maliyetli ayrıca riskli iştir.

kiario63 ve kadir1983 bunu beğendi.
  13. kadir1983

kadir1983 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    Ad Soyad:
    kadir
    Yaşadığınız Şehir:
    6-ANKARA
    Araç Modeli:
    Getz 1.4(2003-2011)
    hocam çok teşekkürler gerçekten güzel bi anlatım olmuş,
    bu arada resimler niye görünmüyor.nasıl resim yükleyecem ki.benim bilgisayarda sayfaya bakınca resimler görünüyor.

14. erenuzel41

erenuzel41 Moderatör

Alınan Beğeniler:
    6,303
    Ad Soyad:
    Eren Uzel
    Yaşadığınız Şehir:
    41-KOCAELİ
    Araç Modeli:
    Honda
    Buldum resimleri tamam:) resimdeki otomatik getz onun dişli oranlari hepten bambaşka

15. my2007

my2007 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    16
    Ad Soyad:
    mustfa turk
    Yaşadığınız Şehir:
    6-ANKARA
    Araç Modeli:
    Accent Era 1.4 (2006-2012) MC
    eyvallah anladım hocam, şayet benim bahsettiğim şeyse sıkıntı göstergedeki sapmalarsa yakıtta bi değişim olmayacaktır.
    ancak sebep motor, aktarma organları vs ise yakıttan önce o sıkıntıları düşünüp gidermek gerekebilir.

16. MSC

MSC Site Yetkilisi Yönetici

Alınan Beğeniler:
    16,971
    Ad Soyad:
    Serdar
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Mercedes-Benz
    Otomatik vites oranları farklı, paylaştığınız foto otomatiğe ait.

Yakıt tüketimi devir ile yük ile alakalı. 3000 devir çevirilirken yapılan tüketim ile ilave vites olsa 2000 devirde aynı hızda oluşacak tüketim aynıdır.

Getz ağırlığındaki bir araç, rüzgar yüküde hesaba katıldığında 100 km'de 6 litre yakıyorsa, şanzımanı daha düşük devirlere getirseniz de aynı hızda tüketim değeri aynı olur. Tüketim devirle değil motorun ürettiği güçle alakalı bir olay.

17. erenuzel41

erenuzel41 Moderatör

Alınan Beğeniler:
    6,303
    Ad Soyad:
    Eren Uzel
    Yaşadığınız Şehir:
    41-KOCAELİ
    Araç Modeli:
    Honda
    bu değerler yani yüzde 3 lük hız göstergesi sapması belkide fabrikada standart toleranslar içerisinde olduğundan dolayı O.K. etiketi yapıştırılıp otomobil sağlam diye direk banttan çıkarılıyor olabilir bile, bu durumda sorun dahi değil bence, benim km saati 70km gösterirken GPS ekranı 64km hız gösteriyor:) doğal karşılıyorum piyasadaki pekçok otomobilin fabrika çıkışı direksiyonu 1 derece yamuk düz yolda giderken:) artık kullanıcılar standartları yedi bitirdi galiba ISO 9001 dir TS16949 dur hak getire:)

kiario63 bunu beğendi.
  18. kadir1983

kadir1983 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    Ad Soyad:
    kadir
    Yaşadığınız Şehir:
    6-ANKARA
    Araç Modeli:
    Getz 1.4(2003-2011)
    hocam gps in gösterdiği hız değeri doğru mu peki.

19. zeybek_efee

zeybek_efee Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    16
    Ad Soyad:
    Mesut
    Yaşadığınız Şehir:
    48-MUĞLA
    Araç Modeli:
    Getz 1.5 CRDİ (2003-2011)
    Hocam ben diğer markanın 1,2 motor benzinli aracını kullandım. Araba 5. vites de 3000 deviri geçince 85-90'ı anca görüyor. Getz buna oranla çok çok daha iyi, aracınızın bakımını kontrollerini sağlam bir yerde zamanında yaptırın, kronik sıkıntılarını da bildikten sonra hiç bir problem olmaz, canınızı sıkmayın. Ayrıca devirle yakıtı doğru orantılı sayamayız, motor sesinden, titremesinden arabanın yakmaya başladığını anlayabilirsiniz. Yani 2000 devirle eğimli yolda giderken aracınız daha çok yakmaya başlar.

Bu Sayfayı Paylaş