Hyundai Yedek Parça - Parça Ofisi LPG KABLO

hararet yükseliyor

'Teknik Sorunlar ve Çözümleri' forumunda zaferbirgul tarafından 25 Eylül 2010 tarihinde açılan konu

1. carenfly

carenfly Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    10
    Ad Soyad:
    Ulaş Akın
    Yaşadığınız Şehir:
    41-KOCAELİ
    Araç Modeli:
    Accent Era 1.4 (2006-2012) MC
    saolasın birader. Şu anda bu işi yapabilecek yerim yok. Sanayide bi bakalım. 15 TL işçilikte uygunmuş. Ben hep çeşme suyu koydum, belki o nedenle tıkanmış olabilir.

2. rb1406

rb1406 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    4
    Yaşadığınız Şehir:
    6-ANKARA
    Sevgili Carenfly, Bugun Conta kontrolü için işlem başladı. Usta kapağı söktü ve contayı gösterdi. Hafif çatlak var. Senin tüm sorunun buradan dedi. Kapak çok fazla yıpranmamış, pulanya ve taşlama işlemi ile birlikte çelik conta takılacakmış. Eskisinden iyi olur dedi. Buyuk ihtimal su eksiltme olayını çözmüş olabiliriz conta tamiri ile, ancak benim aracım su eksiltmenin yanında, klimayı acınca hararet yapıyordu, bununla ilintili midir diye sordum, evet o da contadandır dedi. Ben Radyatörü kontrol etmicekmisin dedim. Test edelim eğer klima acınca hararet sorunu olursa ona da bakarız dedi. Fiyat felan konuşmadık yarın parcalar alınıp toplanacak parçalar pek bişi tutmayacak ama el emeği ile 500 TL yi bulacak sanırım.
    Sonucu bildiririm.

3. Enigmatics

Enigmatics Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    9
    Ad Soyad:
    Murat
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Merhaba.. Bir aydır hararet olayı bendede var. Takip ediyorum konuyu, sanırım benimkide şaseden kaynaklanan sanal hararet. Arkadaşların bahsettiği gibi hararet yüksekken su eksiltme , kaynama olmuyor. stop edip tekrar açınca gösterge normale dönüyor.
    Şimdi sanayiye gidip şaseyi güçlendireceğim. Sonucu bir süre takip edip yazarım.. Aracım 1.5 crdi..

4. ibrahimes

ibrahimes Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    4
    Yaşadığınız Şehir:
    26-ESKİŞEHİR
    Aynı araç ve aynı sorunun bir farklı versiyonu da bende. Benimde hararet göstergesi hiç hareket etmiyor. Oto elektrikçi kablolara elleyip bir şeyler yaptığında bir kaç gün çalıştı şu an yine kıpırdamıyor... Sizin sonuçlanan işleminizi merakla bekliyorum.

5. ibrahimes

ibrahimes Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    4
    Yaşadığınız Şehir:
    26-ESKİŞEHİR
    Bahsettiğiniz yer fotoğrafta işaretlediğim yerler mi?

6. rb1406

rb1406 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    4
    Yaşadığınız Şehir:
    6-ANKARA
    Aracım su eksiltiyor, Klima açılınca 2-3 km sonra hararet yapıyordu. Hic klima acmadan yola cıktıgımda 350 km yol gidiyorum en ufak hararet sorunu olmuyordu.

Konuyla ilgili olarak sorunlarımı ve aşamalarımı bu başlıkta sık sık yazıyordum son durum şöyle;
    1. Silindir Kapak Contası değişti.
    2.Bujiler Değişti
    3.Radyatör Değişti
    4.Termostat Değişti.
    5.V Kayış ve Eksantirik Zinciri Değişti.
    6. Radyatör Antifirizi yenilendi.
    7.Fanlar Kontrol edildi, Açma kapama normal.
    8.Devir Daim Kontrol edildi normal.
    9.Klima gazı, yağı ve kaçakları makina ile test edildi, gaz eksiği tamamlandı.
    10.Akü başlığından (-) Şase Güçlendirici kablo eklendi, şase çiftlendi.

SONUÇ: Araç su eksiltme sorunu çözüldü, Araç normal seyir halinde sıkıştırılsa bile hararet yapmıyor
    ancak Klima açıldığında aracın hararet sorunu devam ediyor.

Ustalarım, Dostlarım geriye ne kaldı :) Neredeyse Tüm soğutma sistemini devir daim sistemini elden geçirdik. Artık aklıma en son Klima ile ilgili bir sorun geliyor. Zira klima açınca hararet yükseliyor. Acayip derecede arabadan soğudum. Satmak istiyorum ama bu seferde tüm yakınlarım o kadar masraf ettin alacağın 2. el daha mı temiz olacak, bulunur çaresi diyorlar. Varsa bir fikri olan, lütfen paylaşsın.
    Klima açınca hararet niye yükselir yukarda yapılan işlemler dışında ne yapmak lazım ?

7. Enigmatics

Enigmatics Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    9
    Ad Soyad:
    Murat
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Hararet sorunu devam ediyor derken su kaynatıyormu hala.. yoksa sadece göstergemi yükseliyor?

8. rb1406

rb1406 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    4
    Yaşadığınız Şehir:
    6-ANKARA
    Hararet göstergesi yükseliyor. Hararet Kırmızıya gelecek iken, sağa çekip klimayı kapatıyori rolantide aracı bekletiyorum. Yaklaşık 5-6 dk sonra ancak normal seviyeye iniyor hararet göstergesi.

9. Enigmatics

Enigmatics Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    9
    Ad Soyad:
    Murat
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    sormak istediğim hararet göstergesi yükseldi, çektiniz kenara rolantide araba, çıkıp kaputa baktınızmı su kaynattıysa mutlaka bii şekilde atacaktır diye düşünüyorum. Bunu yapıyormu ?

10. rb1406

rb1406 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    4
    Yaşadığınız Şehir:
    6-ANKARA
    Valla su kaynatma seviyesine gelmeden sağa çekiyorum, Yeni Silindir Kapak Contası değişti, Bir kez daha conta yakmasından korktugumdan harareti son haddine getirmeden aracı durduruyorum. Yarın gözlemlerim, tecrübe ederim. Buradan nereye varmak istiyorsunuz, Kaynatıyorsa, ya da kaynatmıyorsa neler olmuş olabilir, öngörünüz nedir ?

(Conta değişmeden önce su kaynatıyor, Genleşme kabından suyu atıyordu)

11. Enigmatics

Enigmatics Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    9
    Ad Soyad:
    Murat
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Merak ettim acaba göstergenizlemi alakalı diye.. Gerçekten can sıkıcı, herşeyi değiştirmişiniz. İnşallah en kısa sürede çözersiniz..

12. ibrahimes

ibrahimes Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    4
    Yaşadığınız Şehir:
    26-ESKİŞEHİR
    Murat bey siz sorununuzu çözebildiniz mi? Benim halen devam ediyor sorunum.

13. Enigmatics

Enigmatics Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    9
    Ad Soyad:
    Murat
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Açıkçası fazla yol yapıp deneme şansım olmadı ama, daha önce çok yüklenince klimayla birlikte yine yükseliyordu. Yaptırdıktan sonra zorladım şimdilik sorun çıkarmadı. ama emin olabilmek için kullanmam lazım biraz..

14. coşkunbağıran

coşkunbağıran Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    1
    Araç Modeli:
    Accent Admire 1.3 (2003-2005) LC
    ÖZÜR DİLERİM ARKADAŞLAR BENİM ARACIM HARERET YAPTIĞINDA HARARET MÜŞÜRÜNÜ SÖKTÜ USTA VE TEMASSIZLIK VAR ABİ DEDİ BİR SİVRİ TEL YARDIMI İLE DÜZELTİP TAKTI YERİNE ALLAH RAZI OLSUN İKİ SENEDİR SORUNSUZ BİNİYORUM VE SORUN ÇÖZÜLDÜ.ŞASEYİDE ÇİFTLEDİK SIKINTI YOK ŞU ANDA MÜŞÜRÜ BİR DENEYİN BENCE. SAYGILAR

15. carenfly

carenfly Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    10
    Ad Soyad:
    Ulaş Akın
    Yaşadığınız Şehir:
    41-KOCAELİ
    Araç Modeli:
    Selamlar;
    Arkadaşlar, arabamın hararet yükseltmesi üzerine sanayiye gittim. Benim usta radyatördendir dedi, 180.000 km ve 8 yaşında olduğu için faydası olur diyerek değiştirdik. Eski radyatörün içi çamur içindeydi iyi oldu diye düşündüm. Teste çıktık düzelmemiş. Geri döndüm, bu sefer termostatı değiştirelim dedi, değiştirdik. eski termostat'da conta monta kalmamış, hepsi ufalanmış, iyi oldu dedik. Teste çıktım, düzelmemiş. Devirdaim pompasına bakalım dedik, söktük baktık, çiçek gibi tertemiz.

Tüm bunlardan sonra ustanın dediğine göre tüm soğutma sistemini yeniledik. düzelmedi. Arabada bi sıkıntı yok. şimdi iş senin dediğine kaldı dedi.
    Benim söylediğim neydi. "Çıkmacıdan katalizör aldım, ondan sonra başladı ondan olurmu?"

Bunun üzerine eve dönüp daha önceden içini boşalttırmış olduğum arabanın orjinal katalizörünü aldım geldim. 15 dk. da takıldı. Teste çıktım. Araba düzeldi. Öyle böyle değil. Teste çıktığım yer, 8-10 km süren bir yokuş, çıkma katalizörle 2. viteste çıkıyordum, zaman zaman 1. vitese düştüğüm oluyordu, yokuşun yarısında hararet yükseliyordu. İçi boşaltılmış kendi katalizörümle 2. vitesi bırak zaman zaman 3. vitese geçtim. Rampayı sonuna dek çıktım, hararette milim oynama yok. İndim bir daha çıktım gene yok. Araba hem hararet yapmıyor, hem uçuyor.

Benim hararet sorunu bu şekilde çözüldü arkadaşlar, 2 ay önce muayeneden geçemediğim için çıkmacıdan katalizör almıştım, bizim yorumumuza göre bu katalizör, iyi durumda değildi, belki tıkanmıştı. Bu nedenle 4000 devir ve üzerinde tam gaza bastığımda çıkan gazı yakamıyor, aşırı ısınıyor, ve arabanın hararet müşürü, katalizöre (egzost manifoltuna) çok yakın bir yerde olduğu için göstergeyi yükseltiyor. Sen zannediyorsun motor çok ısındı, inip bakıyosun, su kaynama yok, fanlar çalışıyor herşey normal. Oysa motor ısınmıyor, katalizör ısınıyor. Hararet yükselince ayağınızı gazdan çekip yavaşlayınca hararet normalae dönüyor, çünkü katalizör tekrar soğuyor. Ne zamanki, Gaz pedalına sonuna kadar basıp 5-6 dk gidiyosun hooop tekrar hararet yükseliyor.

Tüm bu işlere 2 tam günümü harcadım, 300 TL. para harcadım. Çıkmacıdan aldığım katalizörü, tekrar çıkmacıya geri sattım.

Bu olaylardan çıkardığım dersler:
    1) Yarım doktor candan eder, Yarım usta maldan. ( Yarım usta ben oluyorum, zamanında katalizörün içini boşalttığım için)
    2) Mekanik aksamı çıkmacıdan almayacaksın.
    3) Çalışıyosa kurcalama.

Umarım sizlerede faydası olur. Tüm soğutma sistemini yenilemesek bende pek ihtimal vermeyecektim katalizöre, ama bakılmadık bir o kalmıştı, Arıza oradan çıktı. Şimdi içi boş katalizörle nerdeyse arabanın performansı %20 arttı. Yakıt tüketimi aynı. Sesi çok gıcık. ama değer diyorum, mecburiyetten.
    Selamlar , saygılar...

yabancı bunu beğendi.
  16. rb1406

rb1406 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    4
    Yaşadığınız Şehir:
    6-ANKARA
    Hadi Geçmiş olsun. Sen Kurtulmuşsun. Bizim sorunu tespit edemediler hala :)
    Usta Aracın Sogutma sistemini kontrol ettikten sonra dedi ki, Egzost a da bi bakalım eğer tıkalıysa oda hararet yaptırır felan :) eğildi baktı bi yerlerine, sorun görünmüyor dedi. Katalizor dediğin egzostun orada olmuyor mu acaba bende mi bi baktırsam katalizöre :)
    Birde Şu, Şase kablosu attıran arkadaşlar, benim ustaya anlattığımda, Akü'nün eksi başından akünün altında bir yere kablo çekti, eksi kutup başında iki kablo oldu yani. bazı arkadaşlar farklı yerleri tarif etmiş, aynı şeymi acaba. bu şase kablosu nereden nereye olacak ...

17. carenfly

carenfly Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    10
    Ad Soyad:
    Ulaş Akın
    Yaşadığınız Şehir:
    41-KOCAELİ
    Araç Modeli:
    Radyatörle motor arasında. Üstten bakınca, motordan çıkan dört kol göreceksin, o bölge egzost manifoltu, bu dört kolun altında şişkin bir parça göreceksin. İşte o parça katalizör. Bizim arabalarda egzost manifoltuyla birleşik. O nedenle katalizör tek başına değişmiyor, sökülmüyor. Egzost manifoltuyla beraber sökülüyor.
    Yalnız arkadaşların dediği gibi çabuk bozulan bir parça değil. Kirli yakıt, çok km. gibi nedenlerle tıkanıyor. Anladığım kadarıyla tıkanması durumunda, boğulma, tekleme, performans düşüklüğü yapıyor. Ben performans düşüklüğünü, LPg ye bağlıyordum. İçi boşaltılınca araba uçuyor.
    Birde hararet yaptırıyor demekki.
    İçi boşaltılırsa, yakıt tüketimi artar deniyor. Bende şöyle oldu, Benzin tüketimi arttı, LPG tüketimi düştü. ilginç.

18. carenfly

carenfly Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    10
    Ad Soyad:
    Ulaş Akın
    Yaşadığınız Şehir:
    41-KOCAELİ
    Araç Modeli:
    Arkadaşım ben , bu hararet yükselmesi olayından şöyle bir neden sonuç ilişkisi kuruyorum. eğer soğutma sisteminde ,yani radyatör, termostat,devirdaim, gibi parçalarda bir sıkıntı varsa arabanın sürekli hararet yapması lazım. özellikle istanbul trafiğinde, dur kalk tipi trafikte hararet yapmalı. Su eksiltmeli.
    Yok eğer bizdeki gibi yokuş çıkarken veya araba 140 a çıkınca yani sıkıştırınca oluyorsa o zaman başka yerlere bakmak lazım. Benimki katalizörden çıktı.

19. coşkunbağıran

coşkunbağıran Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    1
    Araç Modeli:
    Accent Admire 1.3 (2003-2005) LC
  20. rb1406

rb1406 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    4
    Yaşadığınız Şehir:
    6-ANKARA
    Mahallemizde bir meraklı arkadaş var. Durumu ve klima açınca ortaya çıkan hararet ile ilgili yaptığım işlemleri anlattım.

Yeni eklettiğim Şase kablosunu değiştirdi.
    Termostatı değiştirdi. Önceki 80 lik miş, yenisi 70 lik ve çift devirli mi neymiş pek anlamam ama :)
    Teste çıktık. 4 gündür aracımda rapma düz yol km vs. farketmiyor kilma açılınca hararetten eser kalmadı şükürler olsun :)
    Bugün yine 15 km yol yaptım püfür püfür açtım klimayı valla o kadar soğumuştum ki arabadan satmayı kafaya koymuştum.

Sonuç olarak diyebilirim ki ; benim aracımın soğutma sisteminde problem vardı. Contalar dahil komple elden geçti ve şase kablosu takıldı. Şuanda problem görünmüyor. Uzun yolda test etmek lazım. İnşallah o zaman bir sorun çıkmaz.

Not: Meraklı arkadaşın verdiği Burdaki ustaların bildiği ancak Çoğu klima arızasının nedenlerinden biri olan yanlış klima kullanımı ile ilgili bir ipucunu aktarayım. Araca gaz verip seyir halinde klima açıp kapamanın zararlı olduğu, mümkün olduğunca vites boşta iken klimanın açılıp kapatılması gerektiğini söyledi. bunun içinde '' Hızla çalışan bir pervaneye bir parmağınızı soktuğunuzda neler olabilirse,Araç viteste tam gaz giderken klimayi açmak aynı etkiyi gösterebilecektir'' örneğini verdi.

Yanlış bir bilgi ise konu ile ilgili uzman ve usta arkadaşlarım düzeltsin lütfen..
    Saygılar.

Bu Sayfayı Paylaş