Hyundai Yedek Parça - Parça Ofisi LPG KABLO

hararet yükseliyor

'Teknik Sorunlar ve Çözümleri' forumunda zaferbirgul tarafından 25 Eylül 2010 tarihinde açılan konu

1. etezcan

etezcan Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    2
    Ad Soyad:
    Erdoğan Tezcan
    Yaşadığınız Şehir:
    35-İZMİR
    Araç Modeli:
    Sonata (1999-2005) EF
    Merakla takip ediyorum. Aynı sorunu yaşıyorum. Ben de şasi kablosunu (Gerçi maşalı akü kablosuyla geçici bir bağlantı yaptılar, ne kadar sağlıklı tartışılır.) bağladılar ama çözüm olmadı. Göstergelerin ayrı bir şase kablosu olması ve onun güçlendirilmesi olayını bilmiyorum tecrübe etmedim. Ancak şöyle bir durum var ki sana l hararet olayını destekliyor. Hararet yükselmeye başlayınca kontağı kapatıyorum, 1-2 dk. sonra tekrar açıyorum hop.. hararet yok olmuş. Ayrıca motorda da o yönde bir belirti olmuyor. YAni hararet yapan araç radyatör kapağından fazla basıncı ve dolayısıyla buharı dışarı atar. BÖyle bir durumu hiç yaşamadım.:RpS_sad:

2. yükseldeniz

yükseldeniz Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    14
    Ad Soyad:
    Yüksel DENİZ
    Yaşadığınız Şehir:
    59-TEKİRDAĞ
    Araç Modeli:
    Elantra (2001-2006 ) XD-XD2
    merhaba, ben bu hararet problemiyle çok gezdim sorunun şase kablosundan olmasaydı şuana kadar
    motorun contasını çoktan yakmıştım bile :) benim aracın hararet göstergesi milim oynamıyo artık
    ben bu işlemi yaptıralı neredeyse 2 ay oldu inan bana hararetle alakalı hiçbir sıkıntım yok. ustam hyundaılerın
    tipik sorunu dedi git elektrikciye bu kabloyu çiftle dedi gitiim elektirkciye adam bunla bi alakası olmıcanı gereksiz bi işlem
    dedi ama ben yaptırdım hararetle ılgılı bı sorun kalmadı.biz bu işlemi yapmadan önce yani şaseyi çiftlemeden önce fanların geç açıldığını gördük yani motor hararete kalktıkdan sonra fan açıyo arkadaşım şaseyi çiftleyince fan daha erken açmaya başladı.

Enigmatics ve -OmeR- bunu beğendi.
  3. rb1406

rb1406 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    4
    Yaşadığınız Şehir:
    6-ANKARA
    Arkadaşlar, bu sorunu genelde dizel hyundai sahipleri yaşamış. Acaba Lpg li hyundai accent sahibi arkadaşlarda da klima açıldığında hararet yükseliyor mu ?
    Aracım 2000 1.5 GLS 1.6 V, Sıralı Sistem LPG Kullanıyorum. Bugün Elektrikçiye gittim. Sorunumu anlattım ve buradaki bilgiler ışıgında şase kablosu vs. takıldıgında sorunun cozuldugunu soyledim.Elektrikci 1 ay once dizel araca uyguladığını ve sorunun çözüldüğünü ancak LPG li araçta ilk defa karşılaştığını soyledi. Bende emin olamadım şase kablosu yaptırtmadım.
    1. Benim gibi aracı Lpg li olup klima açıldığında özellikle sıcak havalarda hararet yükselen aracı olan var mıdır ?
    2. Var ise bu şase kablosu benim sorunumu çözer mi ?

Saygılar.

4. MSC

MSC Site Yetkilisi Yönetici

Alınan Beğeniler:
    16,942
    Ad Soyad:
    Serdar
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Mercedes-Benz
  5. carenfly

carenfly Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    10
    Ad Soyad:
    Ulaş Akın
    Yaşadığınız Şehir:
    41-KOCAELİ
    Araç Modeli:
    Accent Era 1.4 (2006-2012) MC
    Benim LPG li arkadaşım. Şase kablosunu çiftledim. düzelmedi. Klima açık vaziyette 3500,4000 devirlere çıkınca hararet yükseliyor.

6. carenfly

carenfly Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    10
    Ad Soyad:
    Ulaş Akın
    Yaşadığınız Şehir:
    41-KOCAELİ
    Araç Modeli:
    Selamlar, Bugün yeni birşey düşünmeye başladım. Benim arabamın Triger seti değişme zamanı geldi. Bu devirdaim pompasının kayışı gevşemiş olabilirmi acaba., belkide o nedenle yüksek devirde hararet yapıyordur? Triger değişince düzelmesi gerekir. Kışında birkaç defa kaçırma sesi gelmişti (ciyak ciyak bir ses).

7. rb1406

rb1406 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    4
    Yaşadığınız Şehir:
    6-ANKARA
    Klima Açıkken Hararet sorunuyla ilgili olarak ;
    Diğer olası ihtimaller (Hararet müşürü, Termostat, Devir Daim, Radyatör ve kapağı, kaçaklar) Test edildi bir sorun görülmedi. Eğer bu şase kablosu da çözüm değilse, ustaların deyimiyle silindir kapağına el attıracağız mecburen...

Aracı Lpg li olupta Şase Kablosunu çiftleyen ve olumlu sonuç alan var mıdır ? 20-30 TL Kabloyu Deneyelim masarafı mühim değil diyorum ancak başka bir zarar vermekten çekindiğim için sizlere danışıyorum. Olumlu sonuç alan varsa lütfen yazsın.(LPGLİ ARAÇ)

8. carenfly

carenfly Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    10
    Ad Soyad:
    Ulaş Akın
    Yaşadığınız Şehir:
    41-KOCAELİ
    Araç Modeli:
    Arkadaşım , kabloyu kendin dene. Yukarda arkadaş fotoğrafı koymuş. 11 nolu yıldız anahtarla açabilirsin, üzerine bir parça kabloyu dola, sonra kablonun diğer ucu motor üzerindeki vidaya da dola.
    Ama ben ihtimal vermiyorum bu şekilde düzeleceğine.

9. rb1406

rb1406 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    4
    Yaşadığınız Şehir:
    6-ANKARA
    Carenfly, siz elektrikten anlıyorsunuz sanırım, benim Vakıf olmadığım bir konu, ben elektrikçiye götüreyim yine :))
    Düzelme konusunda neden ihtimal vermiyorsunuz, Bu konuda hayli yorum yazan arkadaş var, % 90' I Bu şekilde çözüldüğünü iddia ediyor. Yarın götüreceğim elektrikçiye kablo çiftleme dahil diğer kontrolleri de yaptıracağım tekrar. Sonucu size bildiririm.
    Saygılar...

10. yükseldeniz

yükseldeniz Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    14
    Ad Soyad:
    Yüksel DENİZ
    Yaşadığınız Şehir:
    59-TEKİRDAĞ
    Araç Modeli:
    merhaba, arakadaşlar benım araç LPG taktıralı 23.000 km oldu (vogas plus ) marka aracınızın sogutma sıstemınde
    mekanık bi problem yoksa sorun ELEKTRIK sistemınde zayıf şaselemede, zayıf şaseleme olduğu için fanı geç
    açıyor arkadaşlar araç hararete kalkınca fan açıyor şaseleme zayıf olduğu için,ben bunu bizzat gözlerımle gördüm
    bu kabloyu takan elektrikçi arkadaş bile şaşırdı.kabloyu çiftleyınce fan erken açmaya başladı benım araçda hararet
    die bişi kalmadı birde akünün kutup bası (-) saglam baglımı dıede bır bakın elınızle oynayınca sallanmasın.

Enigmatics bunu beğendi.
  11. rb1406

rb1406 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    4
    Yaşadığınız Şehir:
    6-ANKARA
    Serdar Beyin dedigi gibi Demekki Lpg li araçta da olumlu sonuç alınıyor muş :) Teşekkürler yükseldeniz yarın ilk işim bu şase kablosunu attırmak olacak test ettikten sonra Sonucu buradan yazarım.

12. yükseldeniz

yükseldeniz Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    14
    Ad Soyad:
    Yüksel DENİZ
    Yaşadığınız Şehir:
    59-TEKİRDAĞ
    Araç Modeli:
    geçmiş olsun :) arkadaşım inşallah hararet sorunu şaseden dir malıyeti 5 tl :)

13. rb1406

rb1406 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    4
    Yaşadığınız Şehir:
    6-ANKARA
    yüksel bey,onceki sayfalara resimde koymuşsunuz ancak pek anlamam bu nedenle soruyorum yarın elektrikçiye gittiğimde usta şurdan şşuraya şase kablosu at gibi ne diyeceğim ? iki farklı soylem var birisi amortisor başlarından motor bloğuna kablo cekme, digeride şase kablosunu çiftleme... ben elektrik ustasına ne yapmasını söyleyeceğim :)

Saygılar..

14. mursel_balci

mursel_balci Süper Moderatör

Alınan Beğeniler:
    6,786
    Ad Soyad:
    Mürsel
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Sonata 2.4 (2006-2010) NF
    ikisi arasında bir fark yok. sonuçta motor bloğundan ana gövdeye bir hat çekilecek. yani ikiside olur.

Enigmatics bunu beğendi.
  15. yükseldeniz

yükseldeniz Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    14
    Ad Soyad:
    Yüksel DENİZ
    Yaşadığınız Şehir:
    59-TEKİRDAĞ
    Araç Modeli:
    mürsel abiye katılıyorum. benim aracın sağ amortisör kulesının somunundan silindir kapağının arkasına giden bir şase kablosu vardı
    onun üstüne bi şase kablosu daha çektik hepsi bu.

16. rb1406

rb1406 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    4
    Yaşadığınız Şehir:
    6-ANKARA
    Sabah elektrikçiye gittim. Ramazan ayında 40 Derece sıcakta sanayiide iş yapmak ve yaptırmak gerçekten zor.
    Elektrikçiye durumu anlattım, elektrikçi once radyatörün önünün tıkanmış olabileceğini söyledi ve vakumla yıkattık. Ardından şase kablosunu çiftledik. test için yaklaşık 30 km yol yaptık herhangi bir sorun olmadı. tekrar sanayiye geldik. Aracı teslim aldım yaklasık 15-20 km sonra klimayı sürekli açınca tekrar hararet yükselmeye başladı. Geri sanayiye gittim ustaya gösterdim, tekrar teste çıktık ve usta da gördü durumu hatta aracı biraz sıkıştırdı dükkanın önüne geldiğimizde kaputu açıp baktık su kaynatıyor.

Usta araçın suyunu kontrol edip etmediğimi sordu ki 1 haftadır bakmıyordum zira aracım 1-2 haftada yaklaşık 0.5 L su eksiltiyor ki çok baktırdım kaçak bulamadılar. Bazı ustalar normal dediler ( eksik suyu radyatörden kontrol ediyorum) Radyator suyunu takviye bidonuna atıyor ama geri çekemiyor kısacası, radyatör suyu eksiliyor ancak takviye bidonunde eksilme yok.
    Velhasılı usta diğerlerini tekrar kontrol etti, fanlar açıyor, termostat çalışıyor, müşürde de sorun yok. 1 yıldır korktuğum durum, Yani Silindir Kapağı, contası teşhisi konuldu.
    Araca su ekledim , klima vs. çalıştıgında da simdilik hararet yükselmedi ancak su eksilince yine olacak. P.tesi salı artık bu işlemlere başlayacağız. Usta Radyatöründe görevini iyi görmediği için, takviye bidonundan suyu çekemiyor olabileceğini söyledi.

Ustanın verdiği bilgilerin hepsi mantıklı geldi ve p.tesi salı karar verip silindir kapağını açtıracağız, kararsızım :)

Eğer su eksiltme sorunu olmasa idi, şase kablosu için tam bir sonuç verebilirdim ancak olumlu sonucu ancak diğer mekanik arızlar çözüldükten sonra söyleyebilirim.
    1000 TL yi gözden çıkardım artık yeterki şu hararet, klima vs. sorunundan kurtulayım. Uzun yola cıkmaya korkar oldum.

Sonucu tekrar yazarım. Saygılar.

17. carenfly

carenfly Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    10
    Ad Soyad:
    Ulaş Akın
    Yaşadığınız Şehir:
    41-KOCAELİ
    Araç Modeli:

Selamlar arkadaşım. Ben daha önceki mesajlarımda bahsi geçen kabloyu komple söküp arabaya bindiğimi, hiçbir değişim olmadığını anlatmıştım. O nedenle bence o kablonun bir fonksiyonu yok. Senin arabanın aksine benimkinde su eksiltme yok. O nedenle ben devir daim kayışının gevşek olmasına yoğunlaştım şu an. Önümüzdeki hafta sanayiye gideceğim, sonucu yazarım.
    Sizin duruma gelince, silindir kapak contasından su eksiltiyorsa eğer, o zaman egzosttan beyaz duman atması lazım. Yani motorun içine su girecek ve o su buhara dönüşüp egzosttan çıkacak. Egzost dumanına bir bakın derim. Böyle bir durum varmı.
    Birde genleşme kabının kapağına takılı olan hortum , bazen yerinden çıkıp kabın içine düşüyor, o durumda radyatör suyu geri çekemiyor.
    Gözlemlediğim bir başka durumda şu; genleşme kabının kapağının hortumu normal , ama kapağın altındaki conta benzeri lastikli yapı, yamuk yumuk olmuş, kapandığında düzgün bir yalıtım sağlamıyor. Etrafından hava alıyor. Bu durumda radyatörün su almasını engelliyor olabilir.
    Ayrıca silindir kapak contasının 1000 TL olmasına çok şaşırdım. Bundan önce Skoda vardı bende iki defa conta değiştirmiştim, 70-80 TL gibi fiyatı vardı.
    Size kolay gelsin.

rb1406 bunu beğendi.
  18. rb1406

rb1406 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    4
    Yaşadığınız Şehir:
    6-ANKARA
    Bilgilendirme için teşekkür ederim. 3-4 ay önce uzun yolda aracım hararet noktasına geldi ve istop etti. İnip baktıgımda devir daim pompasından su damlıyor ve radyatörde su kalmamıs, takviye bidonuda su kaynatmış vaziyette idi. O günden sonra başladı benim hararet ve fan sorunum.
    Daha sonra klima ve radyatör fanı ikisi bir arada devreye giriyordu. Hyundai yetkili serviste '' Termostat, Hararet müşiri ve bir malzeme daha değişti ismini hatırlamıyorum bu şekilde 1-2 ay bindim. Dönemsel olarak su eksilttiğini fark ettim. Kaçak varmı diye ustaya gösterdik. Hava bastılar, radyatör kapağından hava kacırıyor, basıncı tutmuyor dendi, orjinal radyatör kapagı alıp taktırdım, yine su eksiltme bitmedi. Su eksiltme dediğim radyatörden su eksiltiyor takviye bidonunda bi değişiklik yok. Dönemsel olarak su ekleyerek bindim, hararet felan görülmedi, havalar ısınıpta klimayı acmaya baslayınca, ne zaman klimayı acsam hararet tavan yaptı. Son olarak bugun bahsettiğim durumlar.
    Usta, termostatta sorun yoksa, müşirde sorun yoksa, radyatörde tıkanıklık olabilir, ancak su eksilttiği için büyük ihtimal conta yakmıs olabilir dedi. Sizin belirttiğiniz gibi içeride bulunan 3 adet devir daimin ordakilerde dahil olmak üzere kayışlar gevşek mi diye kontrol edildi onlarda da sorun görülmedi.
    Genleşme kabı dediginiz, benim takviye bidonu olarak adlandırdığım malzeme olsa gerek. Evet Hortumu Lastikli yapıda, kapağıda plastik gibi. Kaynama yaptıgında fazla suyu atıyor ancak, oradan geri suyu radyatöre vermiyor. Yada biz öyle düşünüyoruz cunku radyatörden su eksiliyor ancak bu bidondan hic eksilmiyor, bu eksilen su hortumlardan kacak yoksa başka bir fikir gelmiyor. Ayrıca egzosttan beyaz duman atmıyor buna eminim.
    Silindir Kapak contasının fiyatını bilmiyorum, pek anlamadığım icin ''Araba conta yakmış '' dendi mi eyvah derler, aklımda öyle kalmış, bugun ustaya sordum, kapalı kutu belki sadece kapaktan kacırıyor, kapağı sıkar kurtarırız acınca göreceğiz dedi. Birde pulanya yapılmazsa randımanlı olmuyormuş :) işcilik dahil 700 ü felan bulur dediler. radyatör de bakıma alınacakmış.
    ---
    Arabanın conta yakma belirtileri nelerdir ? Yukarıda yazdıklarım ışığında ilk adımım ne olmalı, yoksa contaya mudahale ettireyim mi ?

19. Ogun

Ogun Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    1,572
    Ad Soyad:
    Ogün YILMAZ
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Elantra 1.6 CVVT (2011-201X) MD
    KArdeş, Ustana söyle Conta yakma ihtimalini söylüyrosa!
    Aracın yağ çubuğuna bakıp seviyeve yağ kalitesini kontrol etsin.

Ne günlere kaldık ya..

Kapakcontası yakması ancak susuz kalan araç aşırı sıcaktan alt blok ile ateşleme kısmı arasınındaki metali ve contayı eriterek yakar.
    Sonuçda odacıkarı arasında dolaşan su yağa karışmaya başlar yada tam tersi olur.

Çözüm
    Açılan motorun genelde piston takımlarında pek sorun olmaz. Eskiden kalan bir durum var ise o düzeltilir.

Ana düzeltme şekli çıkarılan blok taki eriyen odalar tekrar özel kaynak ile kaynatılır.
    contanın konduğu yer eğer terazide değilse torna ile tesfiyeye verilir.
    Kaliteli bir işçilik ile eskisinden daha iyi olur.

Baştan savma bir işte başın dertten kurtulmaz.

rb1406 bunu beğendi.
  20. rb1406

rb1406 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    4
    Yaşadığınız Şehir:
    6-ANKARA
    Bilgilendirme için teşekkürler.
    Dün usta yağ çubuğundan iki parmağı arasına sürerek baktı, pek anormal bir durum görünmüyordu. Yorumda yapmadı. Ustanın teşhisi koyarken şöyle dedi ''su eksiltiyor,termostat sağlam, müşir sağlam ise ve kaçak yoksa'' büyük ihtmail conta yanmıştır. Bizim usta kara düzen mi gidiyor acaba :) Basitten zora tekrar mı ilerlesek diye düşünmeye başladım.

1- Araç Haftada 0.5 L radyatörden Su eksiltiyor,genleşme kabında değişiklik yok. su eksiltme miktarı kullanıma göre değişiyor.
    2-Klima hiç açık değilken ve araçta yeterli miktarda su varsa asla hararet sorunu olmuyor. (350 km yol yapıldı)
    3-Klima açıkken bir süre sonra hararet yükseliyor, su kaynatıyor, araç çekişten düşüyor.

Radyatör tıkalı ise genleşme kabından su çekemeyebilir dolayısıyla attığı suyu geri alamadığı için su eksiltir diyorlar.Önce radyatöre baktırıp, termostatı vs. yeniden kontrol ettirip olmazsa contayı açtırsam mı diye düşünmeye başladım.

Saygılar.

Bu Sayfayı Paylaş