Hyundai Yedek Parça - Parça Ofisi LPG KABLO

Getz Amortisör ve Fren Aksaklığı

'Getz Forum - Club' forumunda GRAFTT tarafından 13 Ekim 2012 tarihinde açılan konu

1. GRAFTT

GRAFTT Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    761
    Ad Soyad:
    Erkan
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Hyundai Marka Aracım Yok
    Bugün Sanko sanayi sitesine gittim, amortisörleri aldım arkadaşlar. 2-3 yere sordum farklı farklı markalar vardı. Monreo ile Mando amortisörlere genelde yöneldim ve satanlara bilgi almak için sordum. Mando amortisörleri kimse önermedi arkadaşlar, orjinal amortisörlerde arka kısmı zıplatma yaptığından şikayet geliyormuş Getz modellerindede. Monreo ile Mando aynı paraydı ve 3 yerde Monreo önerdi. Sonuçta bir önceki arabamda Mando amortisörleri denemiş biri olarak bu seferde önerileride baz alarak Monreo amortisörleri aldım, taktırmak için ustama gittim ama çok yoğun olduğu için başka güne kaldı. Fotolar aşağıda.

Diskleri söyledim, arabanın üzerinde 50 liraya taşlanıyormuş, daha önce serviste benden önceki sahibi tornalattığını söyleyince o zaman hiç uğraşma değiştir abi dedi. Diskler için araştırma yapacağım bakalım, Valeo yada Bosch marka disk alırım, çünkü orjinali akparçada bile 220 lira + ön balatalar 30 lira orjinal 250 lira tutar.

2. Dimitri

Dimitri Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    190
    Ad Soyad:
    Özhan Tok
    Erhan Hocam Hayırlısı Olsun Çok Doğru Bir Karar Olmuş Umarım Sorunlarında Biter

Amortisörleri Kaça Aldın ...

3. GRAFTT

GRAFTT Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    761
    Ad Soyad:
    Erkan
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Hyundai Marka Aracım Yok
    Teşekkürler Özhan, çiftini 135 liraya aldım. Sonuçta Monreo tüm marka ve modellere amortisör üreten bir marka, deneyip tecrübe edeceğim artık. Mando Kore amortisörlerin çiftide 130 liraydı.

4. GRAFTT

GRAFTT Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    761
    Ad Soyad:
    Erkan
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Hyundai Marka Aracım Yok
    Arkadaşlar amortisör işini halletik ama şimdi ön Fren disklerinde ; ABS'li Getzlerin hava kanallı 1 çift Fren diski orjinali 220 lira + balatlarda akparçada 30 lira orjinali.

Piyasada araştırma yaptım türlü türlü markalar var ama bu tür şeyler bir defa alanacağı için iyisini alayım istiyorum orjinalina 220 lira parada veremem. Valeo yada Bosch marka disklerle birlikte orjinal balata alıp taktırmayı düşünüyorum bu konuda bilgisi tecrübe olan paylaşırsa sevinirim.

Orjinal Ön Fren Balatası
    http://www.akparca.com/Getz-Dizel-On-Fren-Balata-Takimi-02-10,PR-1760.html

5. GRAFTT

GRAFTT Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    761
    Ad Soyad:
    Erkan
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Hyundai Marka Aracım Yok
    Yetkili serviste kampanya dahilinde 1 çift ön disk + 1 çift ön balata + işçilik için 430 lira fiyat alınca yaptırmadım dışarıda TRW, Bosch, Valeo marka alıp taktırıcam.

6. Torkır17

Torkır17 Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    257
    Ad Soyad:
    Ömer TÜRKER
    Yaşadığınız Şehir:
    17-ÇANAKKALE
    Araç Modeli:
    Accent Era 1.4 (2006-2012) MC
    Erkan abi hayirli olsun. Monroenin kutularını görünce icim kıpraştı. Bizde era icin bulsaydik iyi olacakti ama neyse artik....

LG-E730 cihazımdan Tapatalk 2 ile gönderildi

7. GRAFTT

GRAFTT Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    761
    Ad Soyad:
    Erkan
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Hyundai Marka Aracım Yok
    Yetkili satıcısından ne haber geldi, yokmu ellerinde Ömer kardeşim. Parçacıların elinde vardır muhakkak, gidip bakmak lazım. Aksaray oto parçacılarında muhakkak vardır. Fren diski ve balata için Aksaray oto parçacılarına gidicem ama ne zaman giderim zaman olarak belli olmadığı için ben bakayım diyemiyecem.

8. Torkır17

Torkır17 Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    257
    Ad Soyad:
    Ömer TÜRKER
    Yaşadığınız Şehir:
    17-ÇANAKKALE
    Araç Modeli:
    Valla abi iste dun aradim sitedeki telefonu 1 aya anca gelir dedi:eek:
    Gecen hafta cumartesi zaten full sanayi de dolastim nerde monroe amblemini görsem girdim hatta girdiğim bi yer matbaa cikti:D

9. GRAFTT

GRAFTT Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    761
    Ad Soyad:
    Erkan
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Hyundai Marka Aracım Yok
  10. Torkır17

Torkır17 Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    257
    Ad Soyad:
    Ömer TÜRKER
    Yaşadığınız Şehir:
    17-ÇANAKKALE
    Araç Modeli:
    Bos ver artik abi maysanlar kaldi bizde mecbur onlari taktiracagiz. En azindan ayni amortisörü 120 liraya servisten almadigimiza şükrediyoruz

11. GRAFTT

GRAFTT Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    761
    Ad Soyad:
    Erkan
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Hyundai Marka Aracım Yok
    Sonuda ön frenlerdeki aklaklık için gerekli olan parçaları aldım.

TRW ( Orjinal ) ABS'li fren diski ve Valeo marka ön fren balatalarını bugün Aksaray oto parçacılarına gidip daha öncede alışveriş yaptığım Burağan otomativden 190 liraya almış oldum.

Valeo marka ön fren diskleri eski kasaya göre yada çapı ufak olan var. Arka diskler ise Valeo marka mevcut. Bosch marka piyasada hiç biryerde bulamadım. TRW markasının takliti piyasada baya fazlaymış arkadaşlar + eğer aldığım disklerin abs'siz modeli olsaydı 40 lira daha ucuzdu.

Müsait zamanda gidip değiştiricem, işçilik ücretinide burada paylaşırım.

Önemli uyarı :
    Eğer disk alacaksanız Getzin eski ve yeni, ABS'li ve ABS'siz modellerin disklerinin çapları farklı. Haliyle balatada farklı oluyor sanırım. Makyajlı ve ABS'li Getzlerin ön diskleri büyük çaplı.

12. GRAFTT

GRAFTT Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    761
    Ad Soyad:
    Erkan
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Hyundai Marka Aracım Yok
    Bugün arabamı muayeneye götürdüm sorunsuz geçtikten sonrada, akrabama gidip ön fren disk ve balatalarını değiştittirdim. Benim anlamadığım olay ön balatalar Mando marka çıktı, servis Mando takıyormu ki ? Zaten disklerin bozulmasına sebep olanda büyük ihtimalle balatalarmış.

Siz siz olun aman ha kalitesiz balata arabanıza taktırmayın sonra telafisi yüksek oluyor. Disk ve ön yayları değiştirilme ücreti olarak toplam 80 lira verdim.

13. Dimitri

Dimitri Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    190
    Ad Soyad:
    Özhan Tok
    Geçmiş Olsun Erkan 2 Sene Muayene Sorunun Yok :)
    Orjinal Parça Aslında Hep Kullanmamız Lazım

14. GRAFTT

GRAFTT Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    761
    Ad Soyad:
    Erkan
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Hyundai Marka Aracım Yok
    Teşekkürler Özhan. Bu arabam için dediğin gibi 2 sene derdim yok, ama yazın ortalarında diğer kardeşimin Getzinin muayenesi var onuda ben götürürüm büyük ihtimalle.

Bu benim 4. arabam daha önce babamdada araba (lar) vardı, bu güne kadar hiç fren diski değiştirmedik bu ilk oldu. Balataları alırken Mando, vb markalar vardı 25 lira, ben 45 lira verdim Valeo aldım. 20 lira bana 300 liraya maal olmuş oldu. Ki ben olsaydım o balataları asla taktırmazdım oda ayrı bir durum işte.

Arabayı aldığım kişi ön arka tüm balataları değiştirdiğini söylemişti eğerki arkalarda Mando marka balata ise hemen onlarıda değiştiricem. Mandomu Allah korusun asla arabama yanaştırmam.

15. GRAFTT

GRAFTT Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    761
    Ad Soyad:
    Erkan
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Hyundai Marka Aracım Yok
    Bugün Aksaray oto parçacılarına gidip arka disk balataları Mando olduğu için onların değiştirmek için Valeo marka balata aldım. Malesef arka disk balataları ön balatalardan daha pahalı 55 liraya aldım + 20 lira takma ücreti verdim. Arka balatalarda değiştirdikten sonra rot-balansa sokucam arabamı.

16. pecer2001tr

pecer2001tr Yasaklı Üye

Alınan Beğeniler:
    4
    Ad Soyad:
    Salih Ç.
    Yaşadığınız Şehir:
    6-ANKARA
    Araç Modeli:
    Accent Era 1.5 CRDI (2006-2012) MC
    2006 model Hyundai Accent Era 1,5 CRDİ sahibiyim.Zıplatma sorununu ben de çok ciddi şekilde yaşıyordum uzun zamandır.Derken bir ara taşlı yollardan gitmiştim.Aracı lifte alınca arka sağ amortisörün patladığını farkettik ve başladım amortisör araştırmasına.Bu arada uyum sağlaması açısından tek amortisör patlasa bile karşısındaki amortisörün de değişmesi gerektiğini belirtmeliyim.
    Uzun süredir zaten zıplatma sorununu yaşadığımdan forumları araştırarak bu sorunumu da kesin bir şekilde çözmek için detaylı araştırma yaptım.Sonuç olarak ortak görüş Monroe Gazlı Amortisör ve Spor Helezon Yayları ile sorunun düzeldiğini yazanlar olmuştu.Ben de daha çok masraf olmasın diye öncelikle Hyundai Accent Era Amortisör Gazlı Arka [Sağ/Sol Aynı] (MONROE) | MONROE Amortisör | OtoSuperMarket.com 'den iki adet gazlı amortisör sipariş verdim.(Maalesef Ankara'da bu amortisörü satan yer bulamadım) Bir gün sonra ürün kargo ile elime ulaştı ve zaman kaybetmeden sanayide montajını yaptırdım.Şaşırtıcı bir şekilde aracın yol tutuşu arttı ve arka zıplatma sorunu tamamen çözüldü.Bu sorunu yaşayan arkadaşlara kesinlikle tavsiyemdir.Sadece arka lastiklere Gazlı Monroe amortisör taktırarak zıplatma sorununu temelli şekilde çözebilirsiniz.

17. mt_44

mt_44 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    237
    Ad Soyad:
    mehmet
    Yaşadığınız Şehir:
    44-MALATYA
    Araç Modeli:
    Getz 1.3(2003-2011)
    kesin çözüm bu değil era ve getz lerin arka helezon yayları çok yumşaktır bu yüzden bütün yük amortisörlere biniyor ve en küçük çukurlarda setlerde den geçerken amortisör küt küt vurmaya başlıyor bir süre sonra en sağlam amortisör bile patlıyor... kesin çözüm arka helezon yaylarını era ve getz lere tam uyumlu olan tempra yayları ile değiştirmek bundan sonra ne zıplama ne kütleme nede patlama araç öyle oturaklı oluyorki konfor bile artıyor herkese tavsiye ederim....

18. brky.getz

brky.getz Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    508
    Ad Soyad:
    B.AKKAYA
    Yaşadığınız Şehir:
    35-İZMİR
    Araç Modeli:
    Hyundai Marka Aracım Yok
    Hocam siz değiştirdiniz mi. Bende duymuştum bu tempra yay olayını ama olmaz diye düşünüyorum.
    Yanı düzgün bir verim alınamaz gibi .

19. mt_44

mt_44 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    237
    Ad Soyad:
    mehmet
    Yaşadığınız Şehir:
    44-MALATYA
    Araç Modeli:
    Getz 1.3(2003-2011)
    ben aldım ustaya getirdim direk taktı ve hiçbir sorun çıkarmadı dört dörtlük oldu hatta arabanın arkası biraz yükseldi ve konfor arttı diyebilirim eskiden tümseklerden geçerken küt diye amortisör vururdu sanki hiç yay yokmuş gibi şimdi harika oldu ve virajlara daha rahat girebiliyorum... aldığım yaylar günsan tempra yayı çifti 50 tl 20 tl de ustaya verdim tamam...

20. GRAFTT

GRAFTT Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    761
    Ad Soyad:
    Erkan
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Hyundai Marka Aracım Yok
    Arkadaşlar, ön fren balatalarım yarı ömrünü tamamladığı için Bosch marka balata almıştım. Bugün ustama gittim ve yanımda torna edilmiş disklerimide götürdüm.

Malesef ön kaliperde burc içinde çalışan burc daha önce arabam 20 ve 30 bin km bakımında serviste garantiden işlem görmüş. Burcu genişletip polyemid mazlemesinden burc yapılmış. Zamanla sıkışma yapıp kaliper görevini yerine getiremez hale geldiği için kaliperleri söküp dükkanıma götürdüm.

Arabada lifte olduğu için acil işi halletmem gerekiyordu. Topçulara gidip malzeme alıp aynı yerdeki amcamın torna atolyesine gidip burcları yaptırdım. Malzeme olarak yataklık kızıl kullandık. Burcun iç kısmınada 2 adet yağ kanalı açtık gress orada muhafaza olması için.

Sistemi bağlayıp kaliper mekanızmasının çalışmasına baktım ve gerekli yataklık boşluk olana kadar uğraştım. Kaliperi güzel yağlayıp son kez kontrollerimi yaptım ve ne bir kasma nede boşluk yoktu. Polyemid den yapılan burc takriben 70 bin km gitti ise yeni yaptığımız burc eskimez kanaatimce.

Resimler bana ait değil fakat bilgilendirme için aktarıyorum.

Bahsettiğim burc alttakidir. Bu burcun çalıştığı burc zamanla aşınıyor, sıkışıyor farklı sebeplerle zamanla kaliper görevini yapamaz hale gelip sorun çıkarıyor.

İşaretli kısımdaki burcu yenilendiğinde sorun ortadan kalkmış olacaktır. Malzeme olarak yataklık kızıl olarak adı geçen malzeme kullanılabilir. Yada metal olarak sert ama sarma yapmayacak ve paslanmayacak malzemelerde olabilir. Burc yapıldıktan sonra gerekli olan yataklık edecek boşluk olması gerekiyor.

Dip Not :
    Tekrar vurgulamak istiyorum, kullanlacak malzeme paslanmaya karşı olmalı. Bilhassa yataklık edecek nitelikte olmasına özen gösterin. Burcu taktıktan sonra kaliperi masada toplayıp rahat ama zorladığınızda boşluk olmaması gerekli. Tıpkı sustalı gibi çalışmalı. Yatağın içine yağ kanalı açılması uzun süre yağsız kalmamasına engel olacaktır.

En son bir moderatör tarafından düzenlenmiş: 17 Ekim 2014

Bu Sayfayı Paylaş