19 Mayıs Hyundai Yedek Parça - Parça Ofisi LPG KABLO

Getz abs üzdü

'Getz Forum - Club' forumunda kumanda tarafından 11 Mayıs 2009 tarihinde açılan konu

1. KaraÇocuk

KaraÇocuk Yasaklı Üye

Alınan Beğeniler:
    21
    Ad Soyad:
    İbrahim ÇOLAK(KaraÇocuk)
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Abs direksiyon hakimiyeti hariç başka hiç bir şeye yaramıyor. Aksine zararı oluyor. Benim getze erken kitliyor çok erken kuru yolda bile ön balataları değiştirdim gene aynı lastiklerim iyi Lassa atracta orjinal boyutu. Aracın yavaslamasına imkan vermeden devrede başka neden olabilir. bazı araçlar varki absyi devreye sokamıyorsun anlayın işte siz. adamı öne doğru atıyor. frenleme sistemleri

2. MSC

MSC Site Yetkilisi Yönetici

Alınan Beğeniler:
    16,979
    Ad Soyad:
    Serdar
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Mercedes-Benz
  3. Acil112

Acil112 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    10
    Ad Soyad:
    Emin Sertkaya
    Yaşadığınız Şehir:
    7-ANTALYA
    Araç Modeli:
    Getz 1.5 CRDİ (2003-2011)

En son bir moderatör tarafından düzenlenmiş: 1 Şubat 2015
  4. KaraÇocuk

KaraÇocuk Yasaklı Üye

Alınan Beğeniler:
    21
    Ad Soyad:
    İbrahim ÇOLAK(KaraÇocuk)
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Arkalar dick oldugunu bugun fark ettim.

5. Acil112

Acil112 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    10
    Ad Soyad:
    Emin Sertkaya
    Yaşadığınız Şehir:
    7-ANTALYA
    Araç Modeli:
    Arkadaşlar kendinize gelin. ABS'ye gerek yok demek cahilliktir. Biraz aratışma yapın, karlı-buzle zeminde deneyimleriniz olsun, ABS'siz araçta uzuuun bir kızaklama yaşayın, kontrol sizden gitsin, o zaman söyleyin ABS olan ve olmayan araç farkını.
    ABS fren mesafesini "anlamlı biçimde" kısaltmaz. Fren anında aracın kontrolünü kaybetmemenizi sağlar.
    Mıcırlı yolda 2,5 Tonluk Pugeot Boxer ambulansata 80km/h ile giderken bile devreye girdiğine şahit oldum.
    Arka ve ön tekerlekler arasında yeterli hız farkı oluştuğunda ABS devreye girer.
    Her ikisini de kullanmadan ön yargılı olmayalım.

6. KaraÇocuk

KaraÇocuk Yasaklı Üye

Alınan Beğeniler:
    21
    Ad Soyad:
    İbrahim ÇOLAK(KaraÇocuk)
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Güzel video.

7. MSC

Alınan Beğeniler:
    16,979
    Ad Soyad:
    Serdar
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Mercedes-Benz
    4 teker disk olan getz ile sadece önleri disk olan getz'i kullanırsanız 2 tekerde bi halta yaramadığını anlarsınız. Ayrıca arkalar kontrol dışı iken sadece önlerle teknik olarak araç stabil tutulamaz.

8. Acil112

Acil112 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    10
    Ad Soyad:
    Emin Sertkaya
    Yaşadığınız Şehir:
    7-ANTALYA
    Araç Modeli:
    Arka tekerleklerin de kontrol edildiği sistem ESP'dir. Getz'ten sonra alacağım araç kesinlikle ESP'li olacak.

9. GRAFTT

GRAFTT Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    761
    Ad Soyad:
    Erkan
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Hyundai Marka Aracım Yok
    Getz arabamın en çok sevdiğim özelliği neredeyse frenlemesi diyebilirim. Sınıfındaki rakiplerinde ( Fiesta, Corsa, Clio, ) hala arkalar disk fren değilken Getz'te bu sunulmuş. Arka frenleri diskli araçla arka frenleri kampana olan araçta frenleme çok çok farklıdır.

Konunun özüne dönecek olursak abs+ebd'li Getzlerde ön diskler daha büyüktür, arka diskleri ise birçok araçtan bile daha büyük çapta disk mevcuttur.

5 yıldır Getz sahibiyim arabamda şu ana kadar çok nadir abs devreye girmiştir. Bunun nedenlerinin en başında iyi ve miyadı dolmamış lastikler gelmekte. Diğer neden ise 165-175 tabanlı lastik yerine 195 tabanlı lastik kullanmama bağlıyorum + düzenli rot-balans yaptırmaya.

Bir defasında otoyolda trafik birden durmuş ve son anda bunun farkına varmıştım. Hızım 120 km hızın üstündeydi. Ani frenleme yaptım ve kısa andan sonra abs devreye girdi. Arkalar disk olduğu için arabanın arkası havalanmak yerine sanki yerden birşey arabayı asfalta çeker gibi yere çömdü. Baktım ki mesafe az çarpıcam kontrollü biçimde el freni ile frenaja yardımcı oldum. Çünkü arabayı kaçıracağım emniyet şeridi dahi doluydu.

İşi fren sisteminde sadece Getz ile sınırlamamak gerekir bu tüm araçlarda böyledir arkaların disk olması çok şeyi değiştirir.

10. GRAFTT

GRAFTT Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    761
    Ad Soyad:
    Erkan
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Hyundai Marka Aracım Yok
    Getz modellerinde ABS+EBD sistemi yer almaktadır. Sadece Esp sistemi arka tekerleri kontrol etmez sanırım.

Ebd nedir?

Electronic Brake Force Distribution kısa adıyla Ebd, Türkçe'de Elektronik fren kuvveti dağıtım sistemi anlamına gelmektedir. Nedir bu Elektronik fren kuvveti dağıtım sistemi? Sistemin temel amacı ön ve arka tekerlekler arasındaki frenleme kuvvetinin dengeli bir şekilde dağıtılmasını sağlamaktır. Ayrıntılı olarak açıklanması gerekirse şöyle anlatılabilir;

Arabayla hareket halindeyken fren yaptığınızda araç üzerinde ileri doğru bir kuvvet oluşmaktadır. Süspansiyon üzerinede etki eden bu kuvvet'den dolayı aracın ön kısmı yere doğru oturur arka kısımsa havaya doğru kalkmaktadır. Frenleme ne kadar sert olursa ön arka tekerlekler arasındaki bu yük farkı da o nispette artacaktır.

Fren basıncı her iki aksa aynı oranda dağıtılmasından ötürü arka tekerlekler, üzerlerindeki düşük yük sebebiyle ön frenlerden daha önce kızaklamaya başlayacaklar; ya da arka aks ABS donanımı daha erken devreye girecek demektir. İşte EBD sistemi fren basıncını, bu yük dengesizliğini giderecek şekilde ön ve arka akslara dağıtmaktadır. Yani sert frenleme durumunda ön aksa daha çok arka aksa daha az fren gücü yollamaktadır.

Bu sayede arka tekerleklerin kızaklama ihtimali azaltılmış olmaktadır. Böylece, güvenli fren yapılmasına yardımcı olur. EBD sistemi ABS ile ortak çalışır ve ABS’ye yardımcı bir sistemdir. Frenleme mesafesini çok büyük ölçüde azaltarak sert frenlerde ve viraj alma esnasında bile aracın, dengesinin korunmasını sağlamaktadır.

Kaynak: Ebd Nedir? Ebd Anlamı ve Hakkında Bilgi

11. Acil112

Acil112 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    10
    Ad Soyad:
    Emin Sertkaya
    Yaşadığınız Şehir:
    7-ANTALYA
    Araç Modeli:
    Bu hafta getz ile 2 yılımı dolduruyorum :) sınıfındaki araçlarda olmayan arka disk benim de dikkatimi çekti. Yalnız Getz'in asıl sorunu küçük diskler. Lastikler yeni olmasına rağmen 130-140km/h'den sonra fren gücü hissedilir derecede düşüyor. Fren pedalındaki (balata ve balans kaynaklı titremeden farklı)titremeden bu anlaşılıyor.

12. MSC

Alınan Beğeniler:
    16,979
    Ad Soyad:
    Serdar
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Mercedes-Benz
    Arka tekerlerin kontrol edildiği sistem ESP değil EBD'dir. ESP yoldan çıkan aracı yolda tutmaya yarar, EBD ise frenajda yoldan çıkmadan stabil bir şekilde durmaya.

13. GRAFTT

GRAFTT Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    761
    Ad Soyad:
    Erkan
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Hyundai Marka Aracım Yok
    Benimde Getzle 5 yılım dolacak, 3.5 yıl 1.4 manuel vitesliyle 1.5 yılımda 88-110'luk Getzle :)

Abs'li Getz modellerinde önlerde 256 mm, arkalarda ise 261,5 mm çapında disklere sahiptir. Abs olmayan modellerde ön diskler 246 mm'dir sadece.

Örnek olarak arka fren diski olan araçlar ; Golf 4 1.6 arka diskler 232 mm, Golf 5 1.6-2.0 TDI 255 mm, A3 1.6 255 mm, Focus II 265 mm, Civic 2009 260 mm, Megane II 240 mm, vb marka ve modelleri örnek gösterebiliriz.

Her Getz konusunda dile getirdiğim gibi Getz modellerinde asla ve asla 165-175 tabanlı lastik olmamalıydı, olmamalıdır da. 185/60/14 ebat lastikle aracın frenajından tutunda yol tutuşuna kadar herşeyde artı yönde etkisi bariz biçimde etki ediyor. Aradaki farkı ben her an iki Getzimizle yaşıyorum :)

14. Acil112

Acil112 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    10
    Ad Soyad:
    Emin Sertkaya
    Yaşadığınız Şehir:
    7-ANTALYA
    Araç Modeli:
    Demek ki 185/60 14 lastik almakla doğru olanı yapmışım. Bu arada arkadaşlar, lastik markası çok önemli çünkü ben starmax almıştım, 1 yıl oldu(20000km) ve diş derinliği çok iyi olmasına rağmen ıslak zeminde ve kirli(tozlu) asfaltta kaymaya başladı. Lastiklerin çok erken sertleştiğini söyleyebilirim.

15. GRAFTT

GRAFTT Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    761
    Ad Soyad:
    Erkan
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Hyundai Marka Aracım Yok
    Bu konuyada çok ama çok forumda ve güncel hayatta dile getiririm kimisi beni dinler kimisi dinlemez ama her halükarda iş yine seçene yansıyor.

Bu sebeple yerli üretim lastikleri tercih etmem. Lassa, Goodyear, Bridgestone, Petlas, Starmax, Pirelli, Hankook vb lastikleri ise asla düşünmem bile.

Nedenine gelirsek, Ticari taksici olsam saydığım markaları tercih ederdim. Çünkü 1-1.5 yılda bu lastikler 100 bin km yapabiliyor. Ama zaman geçtikçe hamuru sertleşiyor, işin özü hususi kullanıcılara yönelik değillerdir.

Ebat konusunda çok doğru karar vermişsiniz gerçektende tebrik ederim.

16. Acil112

Acil112 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    10
    Ad Soyad:
    Emin Sertkaya
    Yaşadığınız Şehir:
    7-ANTALYA
    Araç Modeli:
    Aracı aldığımda çelik jant ve 175/65 14 lastik vardı, ilk fırsatta 185/60 yaptım ve yol tutuş inanılmaz derecede değişti, özellikle virajlarda bu kadar fark olacağına inanmazdım.

Bu Sayfayı Paylaş