Başlıkta da sözel olarak da bunu nasıl anlatırım nasıl izah ederim bilemiyorum. Videoya da çektim ancak hala izah edemiyorum. Aracımda gaza basıp motor yüke bindiğinde gelen videoda da duyulan çıt çıt çıt olan çıtırtı sesi var. Bunun bir çeşit parazit ya da elektrik atlaması olduğunu nereden anladığımı sorarsanız şöyle açıklayayım. Bunu sadece aux ve usb bağlıyken ve onlardan ses çalmak isterken hoparlörlerden gelen ses olarak duyuyorum. USB bağlıyorum gazladığımda usb okuyor deyip tam okuyunca tekrar usb okuyor şeklinde elektrik kesip açıyor usb girişi. Aux bağladığımda seste bu paraziti alıyorum. Multimedia sesini açınca ses yükseliyor. Multimedyayı mute tuşu ile sessize alınca ses kesiliyor. Radyo açıkken olmuyor sadece usb ve aux üzerinden alıyorum sesi. Far ve klima açıkken daha az gaza dokunduğumda da ve uzun süreli oluyor. Sadece motor yükteyken elektrik yetmiyor gibi oluyor boşta park halinde neredeyse bir kere çıt ediyor başka sesi Seda yok mesela. Sorun hakkında en ufak fikri olan yardımcı olsun ne olur. Ek olarak araçta bu ses öncesinde kelebek boğazı temizlendi, bobinler ve bujiler değişti, gaz enjektörleri değişti.
Bujilere bobin kablosu gidiyor sadece, MSC hocam 12 volt geçiyor sadece ondan değildir muhtemelen demişti, bunun o kablodan olabileceğini nasıl kontrol edebilirim?
Ben amatörce gece araci çalıştırıp çakıp cakmadigini gozle izliyorum başıma gelen bir olay buziye geçen başlıklar kaucuk ve çok ince söküp takarken yirtikabiliyor buda buji yuvasında atlama yapıyordu değiştim sorun cozulmustu buji kablo ömrü 30000km veya 3 sene dir hangisi önce dolarsa degismelidir.
elektrik tesisatının bir yerinde veya ses sisteminde bir yerlerde kısa devre yapıyor, Allah korusun bu sıcak günlerde aracı yakarsın, işinin ehli bir oto elektrikçiye yada iyi bir tuning ciye götürüp kablolarını tek tek kontrol ettir derim.
En büyük korkum o hocam, durduk yere başlaması şaşırttı beni sadece usb ve aux olunca da çoğu ihtimal uzak geliyor yaşadığım yerde iyi diyebileceğim bir usta da olmadığı için foruma sorup olası birkaç seçenekle ustaya gitmek istedim açıkçası.
hocam aracın teybi orjinalse yukarıdaki arkadaşların fikirlerine katılıyorum, ancak sonradan takılma multimedya varsa ateşleme sesini teyip çekiyor olabilir onun için ayrı bir şase yada direnç takıyorlardı öyle hatırlıyorum
Bana da buji kablosu gibi geldi. Zira gaza yüklenince motorun yüke binip burkulma hareketi yapmasıyla başlıyor ve devirle beraber yükseliyor gibi gördüm videoda.
Bu arada genelde Radyo, USB ve AUX bağlantıları farklı katmanlarda ses sistemine dahil olurlar ve özellikle AUX kablo/jack ile bağlantı yaptığından bu tarz sesleri almaya daha meyillidir.
Hocam sorunu çözmek adına kaputu açıp sağı solu inceledim daha sonra sökmeye başladım bobinlere giden elektrik tesisatını bayağı bir gözden geçirdim sonuç yoktu. En son bobinlerin yerlerini değiştirdiğimde fark ettim ki ses azalmıştı büyük oranda, ya bobinlerden birinde sorun var ya da bobin kablolarına elektrik düzensiz geliyor şeklinde bir sonuca ulaştım kendi kafamda. İlk fırsatta ustaya uğrayacağım.
bobin kablolarına elektrik düzensiz gelse aracınız arıza lambası yakar. daha önce de belirttim, bobin girişine kadar gelen akım ciddiye alınacak bir akım değil, bobinin amacı zaten bunu v/a değiştirerek yükseltmek. yani bobin çıkışını kontrol etmeniz gerekiyor. bujiye direkt oturan bobin olduğu için kablo çıkışı yok, üst izolasyonunda çatlak var mı bunu gözlemleyebilirsiniz. bir ihtimal bujinizde seramik için problem varsa yine buji kafasından bloğa atlama yapabilir. bunda da arıza lambası yakması gerekir, en kötü çiğ kokusu alırsınız.
Gözle kontrolle anlaşılmaz malesef . Kablonun bobinin her yerine tornavida falan gezdirmeniz gerekiyor . En ufak açıklıktan elektrik arkı olışır
Aracın teybini orijinal bir teyple değiştirdim ve aux, usb girişlerini kullanmamaya karar verdim. Şu an için sorun yok. Hazır teybi sökmüşken aux kablolarını kontrol ettim bir sorun görmedim muhtemelen dediğiniz gibi buji ya da bobinlerden kaynaklı. Servise götürünce kontrol ettireceğim hepsini. Şu an için yeni teyp bluetoothlu olduğu için sorun yaşamıyorum.