Arkadaşlar merhaba. Aracım ix35 style plus 2012 manuel vites olup, aracımın ön ve arka disklerini değiştireceğim. Marka olarak ne önerirsiniz? AYD marka disk önerdiler bileniniz var mı? Ayrıca ön ve arka balatalarıda değiştirme zamanı gelmişti. Balata olarak fişli balata ix35 araca uyumlu oluyor mu?
Diskte orjinal tavsiye edilmekte olup digerlerinde yamulma olma durumu olabiliyormuş. Balatada orjinal olmiyacaksa trw kullanabilirsiniz. Orjinal disk için servis yerine orjinal yedek parça satan saticilari arastirabilirsiniz. Kia logolu orjinal modellere de bakabilirsiniz. Bazi kia hyundai yedek parcalari birebir uyumlu oluyor.
İlk tercih orjinal. Ancak piyasada orjinal 4 diski 2000-2500 tl civarıdır. Alternatif olarak bosch, valeo, blueprint, ferodo, trw araştırabilirsiniz. Ayd, votto, mga vs. Gibi yerli ürünler maddi durum yetersizliği ve mecburiyet koşullarında tercih edilmelidir diye düşünüyorum.
Yan sanayi disk olarak bosch ilk tercihim. Orijinal her zaman en iyisi ama bu devirde güç yetmez. Balata kesinlikle Mando yada hi-q olur. Kendi arabamda kullanıyorum ses dahi olmaz.
Diskte ilk tercih orjinal,ikinci tercihim TRW olur.Balatada ilk tercihim TRW olurdu,yoksa Mando,Ferodo,Valeo ya da Hi-Q tercih edilebilir.
Orijinal disk ile kaliteli markalar arasındaki fiyat farkı çok uçuk maalesef. Disk ve balata olarak Ferodo , Trw , Valeo , Bosch gibi markalar tercih edilebilir. Balata olarak da yukardaki markalar + Hi-q tercih edilebilir.
Disk, ön ve arka balataları yerli malımız kazansın diye ayd marka aldım. Lakin aldığıma pişman oldum. Nisan 2022 tarihinde aldım takdırdım. Temmuz 2022 tarihinde ön balatalar bitti hatta diskide yemiş. Diskleri tornaya verip ön balataları bu sefer haita marka takdırdım. Arka balatalarda bitmek üzere. Sizin anlayacağınız paraya kıyıp en iyisini almak.
Üst mesajlara tekrar baktım da biraz bile bile lades olmuş. Maddi sebeplerle taktırmak zorunda kaldıysanız yapacak bir şey yok zaten. Tecrübe etmiş oldunuz en azından.
Selam Arkadaşlara bu konuda yardımcı olmak istediğim için üye oldum çünkü bu disk olayı ve yamularak titremesi konusunda ben de oldukça sorun para ve zaman kaybı yaşadım. O yüzden bazı tecrübelerimi aktarmak istiyorum Ben astra h 2007 model arabamda ve daha önce de başka marka ve model birkaç arabamda bu disk yamulmasından dolayı sürekli sorun yaşadım Burada önemli olan şey öncelikle piyasadaki disk markalarının onda dokuzunun sorunlu olduğunu bilmekte yatmaktadır. Mesela ben kaliteli olduğu için TRW yi tercih ettim ama kendisinden AYD den bile kötü sonuç aldim İlk taktırdığım TRW marka diskler 1 hafta içinde titreme yapınca o anda o mevcut olduğu için TRW leri söktürüp AYD ile değiştirdim bu defa 15 gün sonra yine aynı hale geldi ama aslında beklenmedik şekilde AYD den daha en azindan TRW den daha geç yamulma yapması şeklinde daha iyi bir sonuç almış oldum. 1 aydan fazla titreme ile gezdikten sonra kocaeli sanayi sitesinde bir frenciye giderek diskleri taşlama yaptırmak istedim ve üzerindeki AYD leri taşlamasını istedim. Frenci TRW leri taşlamamı önerdi ve TRW nin daha iyi dayanacağını AYD nin iyi bir ürün olmadığını söyledi Ayni zamanda TRW nin normalde yamulma yapmayacağını arabamda bir problem olabileceğini söyleyince arabada tekerlek kontrolleri yapıldı ve gerçektende söylediği gibi sol fren caliperinde paslanmadan dolayı freni tam bırakmaması nedeniyle sürtünme sorunundan dolayı diski aşırı ısıtarak yamultma sorunu çıktı. Ben de kendi kendime tabi TRW de sorun olmamaliydi zaten boşuna ürün kalitesinden suphelendim diye düşündüm Ardından sıra diskleri tornalamaya gelince yapılan ölçümlerde TRW nin sağ sol her iki disktede 0,9 - 1 milimetre yamulma yaptığını tespit ettik ve tornalayarak düzeltip arabaya monte ettik AYD nin tornalanmasina sıra geldiğinde ise ilginç bir şeyle karşılaştık AYD nin sol diskinde yaklaşık 0,9 mm yamulma varken sağ diskte en küçük yamulma yoktu Bunun üzerine frenci ustası AYD nin sol diski yamulmus ama senin arabanın da sol tekerleginde sorun var o yüzden yamulmasi normal fakat sağ disk saglam hiç yamulma yok o yüzden eğer senin arabanın sol tekerleginde sürtme olmasaydı bu disk yamulmazdi ve AYD ile sorun yasamazdin diye düşünüyorum dedi. Ben de TRW leri tornalayip takmış olduğumuz için onlarla devam ettim fakat 1 hafta sonra TRW yine yamularak aynı hale geldince Bunun üzerine AYD ye geçiş yaptım ve hadi bakalım buradan buyurun AYD bu defa iki aydır yamulmadı. Yani burada önemli olan nokta kullanacağınız marka ve konu fren diski olduğunda mevcut markaların onda dokuzunda sorun var. Bunun üzerine biraz daha araştırıp sorup sorusturdum. Sorunsuz markalar öyle TRW falan değil Sorunsuz markalar Brembo ve Feredo bu ikisi garanti markalar Bunların ardından gelen garanti markalar ise Bosch ve Valeo AYD de sanıldığı kadar dandik değil çünkü arabamın kusurunu giderdikten sonra bende AYD ile 2 aydır sorun yok ve zaten yamulacak disk en fazla 1 hafta da yamuluyor Kısacası paranız varsa Brembo bu işin piri Biraz daha az paranız varsa Feredo'dan şaşmayın Bunları Bosch ve Valeo takip ediyor param yok diyorsanız AYD yi deneyin bende sorunsuz çalışıyor
Evet TRW de aynı sorunu bende yaşadım. Ön disklerin ikisi birden ilk 5000 km içerisinde titreme yapmıştı. Her ikisi de tornalanınca düzelmişti. Şu an Bosch kullanıyorum. O da 5000 km oldu herhangi bir sorun yok şimdilik. Bu arada bosch diskler orjinal diskten 500 gr kadar ağır çıktı.