Hyundai Yedek Parça - Parça Ofisi LPG KABLO

Forumun Sohbet Sayfası

'Sohbet' forumunda Ersin tarafından 29 Mayıs 2019 tarihinde açılan konu

1. muhendus

muhendus Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    2,209
    Ad Soyad:
    Safak Y.
    Yaşadığınız Şehir:
    ALMANYA
    Araç Modeli:
    Mercedes-Benz
    Ahmet abi şöyle söyleyeyim hem doğru hem de yanlış. Fabrika işçisi ama ne fabrikasında, ne işçisi? Kaç yıllık işçi? Ausbildung denilen 3 yıllık mesleki eğitimi var mi yoksa düz montaj işçisi mi? Kazanacağı ücret için bu kriterler önemli.

Her işçinin böyle bir aylık gelir elde edebilme şansı yok. Bir de bulunulan şehirlere göre de kazanılan ücret değişir. Örneğin Münih’te en basit 1+1 ev (o da merkezi bir muhitte değil) kirası aylık 900 - 1000 Euro civarı, şimdi Münih’te bir fabrika çalıştıracak işçi bulabilmek için mecburen ücretlerini şehrin yaşam koşullarına göre veriyor. Ama daha kırsalda 15bin nüfuslu küçük belediyelik yerlerde de hiç akla gelmeyecek alanlarda fabrikalar var, oralarda da ücretler nispeten işçiler için bir miktar daha düşük oluyor. Bir de o fabrikada sendika güçlü mü? Sendikası güçlü olan işçilerin saat ücretlerini sendika işverenle pazarlık eder.

Bir de şu hep atlanıyor, burada insanların gelirleri hep brüt konuşulur, çünkü herkesin vergi sınıfı farklı olabilir. Bir fabrikaya aynı niteliklerde, aynı tecrübe ve eğitime sahip 2 işçi aynı gün başlasa bile birisi 4.vergi sınıfındadır, diğeri 5.dedir örneğin, birinin brüt gelirinden %40 kesilir diğerinden %47 kesilir. Oysaki baştan sona aynı işi yapmalarına rağmen ay sonunda ceplerine net giren gelir farklı olur.

Son olarak twite dönersek, yaşadığım şehirde ortalama 3+1 ev fiyatları 700.000 Euro civarı fiyatlara kadar yükseldi. Bunlar ciddi paralar, Almanya’da bu bütçelere çıkıp ev alma imkanı olmayan gurbetçilerin birikimlerini Türkiye’de değerlendirmeleri son derece doğal bence.

Aylık 2756 Euro kazanan işçi bayağı iyi durumdaki bir işçidir eğer kazancı net ele geçen olarak buysa. Ama yaşam masrafları falan düştükten sonra ayın sonunda o paradan 200 Euro bile arttırabileceğini düşünmüyorum hele ki çoluğu çocuğu falan varsa ve onların da boğazından kasmıyorsa tasarruf için.

Hakan hocam aslına bakarsan kazancını Türkiye’ye de getirse Euro bazında 4-5 yıl önce neyse yine hemen hemen benzer durumda. Çünkü döviz arttıkça Türkiye’de de her şeyin fiyatı dövize oranla artıyor. Bir kaç yıl önce 7-8 liraya satılan bir tabak çorba olmuş 25 lira. Gurbetçiye daha ucuz değil yani, tabi ucuz ama daha da ucuzlamadı, yıllardır Euro bazında fiyat ona aynı. Olan tabi ülkemizde yaşayan insanımıza oluyor malesef.

Fırat hocam aynen öyle, asgari ücret kazanan bir insanın tek maaşla ev geçindirebilmesinin ihtimali yok. Dediğim gibi kiralar şehre göre değişmekle birlikte aylık 700-800 Euro’dan daha ucuza günümüzde ev bulabilme şansı yok. E asgari ücret dediğimiz para 1300-1400 Euro nete denk gelir, bu insan 800 Euro kiraya verirse, elektrik, telefon, internet, ısınma, mutfak masrafı falan derken ayın sonunu getiremez tek maaşla. Ancak ya köy gibi bir yerde yaşayacak, ya da 20-30 yıl önce bir belediye evine falan girmiş ve o evden hiç çıkmadığı için de kirası piyasaya göre pek aratmamış olacak. Başka ihtimali yok.

Son düzenleme: 23 Eylül 2021
    sunbeki, Asel Kaan Efe ve Roadrunners bunu beğendi.
  2. Asel Kaan Efe

Asel Kaan Efe Moderatör

Alınan Beğeniler:
    23,129
    Ad Soyad:
    Ahmet DEMİR
    Yaşadığınız Şehir:
    33-MERSİN
    Araç Modeli:
    İ20 PB 1.2 MPI (2008-2014)
    Bak hocam bu olmadı , sen ahbri , @Roadrunners hocamı haklı çıkaracan , bu emekli tesbitin hoş olmamış , alındım doğrusu , ben de emekliyim , her gün havuz medyasından çıkan emekliye süper zam haberleri üzerimize yapışmış aksine kimseyi razı edemiyoruz , bu emekliler Avrupa emeklisi olmasın ?

Tapatalk kullanarak iPhoneX aracılığıyla gönderildi

muhendus, Roadrunners ve Marmaramar bunu beğendi.
  3. Marmaramar

Marmaramar Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    460
    Ad Soyad:
    Serkan budak
    Yaşadığınız Şehir:
    17-ÇANAKKALE
    Araç Modeli:
    Accent Yumurta 1.5 (1994-2000) X3
    Aynen öyle.Bizim akrabalar hep almanyada. Aynen dediğiniz gibi hep türkiyeden alıyorlar evleri, arsaları.Bizde öylemi yapsak, yoksa türkiyede çalışarak ev araba almak artık mümkün gözükmüyor.

Redmi Note 8 Pro cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

muhendus ve Asel Kaan Efe bunu beğendi.
  4. Marmaramar

Marmaramar Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    460
    Ad Soyad:
    Serkan budak
    Yaşadığınız Şehir:
    17-ÇANAKKALE
    Araç Modeli:
    Yok hocam yalnış anladın.Yani ülke o kadar kötü durumdaki, emekli derken, karı koca emekli, ve aileden zengin bu bahsettiklerim.Bunlar türkiyede bir nebze olsun rahat yaşıyorlar

Asel Kaan Efe bunu beğendi.
  5. zzaaffeerr88

zzaaffeerr88 Kayıtlı Üye Yeni Üye

Alınan Beğeniler:
    3
    Ad Soyad:
    ZAFER KÖSE
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Starex CRDI(1997-2008)
    Cevabın için teşekkür ederim. Çok haklısın. Bu nedenle bu forma üye oldum. Kullanıcılar dürüst ve yardım severler. sizler sayedinde temiz bir araç bulacağıma inanıyorum.

smtsmt227 ve Asel Kaan Efe bunu beğendi.
  6. zzaaffeerr88

zzaaffeerr88 Kayıtlı Üye Yeni Üye

Alınan Beğeniler:
    3
    Ad Soyad:
    ZAFER KÖSE
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Starex CRDI(1997-2008)
    Biraz piyango gibi ikinci el bu zaman da. İnşallah temiz bir araç denk getirebilirim.

7. Marmaramar

Marmaramar Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    460
    Ad Soyad:
    Serkan budak
    Yaşadığınız Şehir:
    17-ÇANAKKALE
    Araç Modeli:
    Ekspertizlerde sıfır araçlarda bir sürü kusur çıkıyor.İkinci elde düzgün araba bulmak imkansız gibi birşey.

smtsmt227 bunu beğendi.
  8. ai_torcuk

ai_torcuk Moderatör

Alınan Beğeniler:
    10,298
    Ad Soyad:
    ali izzet torçuk
    Yaşadığınız Şehir:
    59-TEKİRDAĞ
    Araç Modeli:
    İX35 (2009-201X)
    Kaç model?
    ,100 hp mi 140 mı?

Motor ve şanzımana iyi baktırın.
    Otomatikse bakımları yapılmış mı?

9. smtsmt227

smtsmt227 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    3,591
    Ad Soyad:
    Abdulsamet
    Yaşadığınız Şehir:
    16-BURSA
    Araç Modeli:
    Accent Era 1.4 (2006-2012) MC
  10. ysuatsenyurt

ysuatsenyurt Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    6,089
    Ad Soyad:
    Yusuf Suat
    Yaşadığınız Şehir:
    55-SAMSUN
    Araç Modeli:
    PSA
    Sadece profesör değil genel olarak akademisyenlerin maaşları iyi diyebiliriz. Ancak şunu da unutmamak lazım ne profesörü olduğu oldukça önemli. Tıp profesörü ile ziraat ya da eğitim bilimleri alanındaki profesörün kazançları aynı değil. Biri ayda 15.000₺ civarında kazanırken diğeri 150.000₺ kazanabiliyor.

smtsmt227, Asel Kaan Efe ve muhendus bunu beğendi.
  11. Halil

Halil Moderatör

Alınan Beğeniler:
    9,155
    Ad Soyad:
    Halil İbrahim K.
    Yaşadığınız Şehir:
    26-ESKİŞEHİR
    Araç Modeli:
    Hyundai Marka Aracım Yok
    profesörlerin %70i istanbul-ankara-izmirde,
    istanbulda kirada değil ama kendisine ait ucuz evde yaşayan çok bildiğim profesör var. profesör maaşları istanbul için çok düşük. üstelik büyük şehirlerde profesölerin çoğu kendisini dünya düzeyinde geliştirir. taşradaki profesörlerde durum çok daha kötüdür. bu konuda büyük adaletsizlik var. akademisyen maaşlarını üniversite kendisi vermeli.

almanya ile kıyaslamalarda hala hesap yapmaya gerek var mı? almanyadaki işçi ile buradaki profesörün kıyaslanabilir olması zaten çok saçma değil mi? biz bu seviye farkına alıştığımız için konuabiliyoruz. oradaki işçiyle buradaki işçi arasındaki yaşam seviyesi farkı uçtu gitti.

son 2 yılda almanyaya çalışmaya giden doktor sayısı 3binden fazla. hesap yapmaya gerek var mı?

12. Unicorn

Unicorn Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    2,960
    Ad Soyad:
    Alpaslan
    Yaşadığınız Şehir:
    58-SİVAS
    Araç Modeli:
    Hyundai Marka Aracım Yok
    Arkadaşım doktor 2 yerde çalışıyor maaşı 40-45 bintl net yetiyor ama arttıramıyor beni deli ediyor çıldırıyorum, evlenmeden önce bekarken iyi araba al dedim evlenince zor olur diye aldık beraber evlendi bir tık ileri gidemiyor.

2 tane kaptanla(pilot) tanıştım maaşlarıda onların 40bine yakın birinin altında 400bin kmde megan 2 var yeni motor yaptırdı bi 5 sene daha gider diyor. öbürü iş yaptım para verecek maaşda vereyim diyor hesabında 500 tl kalmış maaşa 1 hafta var ben şok. Tabi bunların işin iç yüzünü bilemiyoruz .
    bi tane kaptanla da tanışamadık altında mustang var 5bin motor.
    İnsanın tutumuna göre az alırken ona göre yaşamaya çalışıyor çok maaş olduğunda da ona göre yaşıyor (çok olanların harcadıkları bişeyi görmedim ) belirli bir seviye yok gibi gözüküyor.

13. apolatera

apolatera Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    704
    Ad Soyad:
    AHMED POLAT
    Yaşadığınız Şehir:
    44-MALATYA
    Araç Modeli:
    uzun zamandır foruma giremiyordum ancak girince ilk işim sohbet sayfasını okumak oldu. :)
    maaş konusunda şunu söyleyebilirim unicorn ve halil abilerimin dediği durumlardan şunu çıkartabiliriz...
    maaş ne olursa olsun kişiye yeten durum nedir ve nasıl yaşamak istiyor önemli olan bu.
    mesela diş hekimi arkadaşım var onun için en iyi araba toyota corolla :D sıfır aldı eşiyle beraber çalışıyor. diğer diş hekimi arkadaşım ise bmw ye biniyor eşi çalışmıyor. bmw ye binenin evide var diğer corollaya binen çiftin yok. iki ailede aynı şartlarda yaşamaya başladı aynı şartlarda maaş vs alıyorlar hatta karı koca olan nerdeyse iki kat maaş alıyor. ancak nasıl yaşamak istedikleri ve kendilerine göre yaşam standartları önemli :D

gokhan06, smtsmt227, Unicorn ve 1 kişi daha bunu beğendi.
  14. Asel Kaan Efe

Asel Kaan Efe Moderatör

Alınan Beğeniler:
    23,129
    Ad Soyad:
    Ahmet DEMİR
    Yaşadığınız Şehir:
    33-MERSİN
    Araç Modeli:
    @apolatera hocam , bu arada hoş geldiniz diyeyim. Uzun zamandır görünmüyordunuz.

Unicorn bunu beğendi.
  15. apolatera

apolatera Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    704
    Ad Soyad:
    AHMED POLAT
    Yaşadığınız Şehir:
    44-MALATYA
    Araç Modeli:
    hoş bulduk abi :) aslında ara ara giriyordum ancak çok aktif olamıyordum. ama artık düzenli cuma akşamları girerim :) yalnız köksal abi gilin araç tamiratları ve detaylı temizlik ile ilgili bölüme pek yeni paylaşımlar olmamış gibi :(

Unicorn ve Asel Kaan Efe bunu beğendi.
  16. Unicorn

Unicorn Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    2,960
    Ad Soyad:
    Alpaslan
    Yaşadığınız Şehir:
    58-SİVAS
    Araç Modeli:
    Hyundai Marka Aracım Yok
    Hoşgeldin noktayı koydun :)

apolatera bunu beğendi.
  17. Yusuf

Yusuf Moderatör

Alınan Beğeniler:
    9,150
    Ad Soyad:
    yusuf
    Yaşadığınız Şehir:
    41-KOCAELİ
    Araç Modeli:
    VW
    Gelişmiş ülkelerde insanların gelecek kaygısı olmadığı için öncelikleri ev alıp başımı sokayım olmuyor. Yazdığınız gibi fabrika işçisinin bulunduğu yerdeki yaşam standartlarına göre maaş veriyor. Yani kiramı ödeyebilir miyim gibi derdi olmuyor. Bizim gibi gelişmemiş ülkelerde, kriz olur, karışıklık çıkar en azından evim olsun diye düşünmüyor.

Gurbetçiye çorba döviz bazında hep aynı oluyor ama bizim için sürekli artıyor. Artık paradan bir sıfır atmanın veya 500’lük banknot basmanın zamanı geldi.

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

Asel Kaan Efe ve muhendus bunu beğendi.
  18. Asel Kaan Efe

Asel Kaan Efe Moderatör

Alınan Beğeniler:
    23,129
    Ad Soyad:
    Ahmet DEMİR
    Yaşadığınız Şehir:
    33-MERSİN
    Araç Modeli:
    Hocam 6 sıfır atıldığında da bir paket sigara mesela 15 milyondu ( 1, 5 ytl ve tl olduydu) şu anki durum o noktayı da geçtiğimizi gösteriyor , sanırım şu an 25 TL ye kadar satılanları var ortalama 15-18 TL diyelim , değişen bir şey olmadı. Bir wc 1,5 milyondu ! Bakın şimdi 1,5 TL oldu dedilerdi ( sanki aynı şey değilmiş gibi )şimdi de 2 TL , örnekler çok , yakında büyük küpür banknot zamanı , 5 TL de madeni olur vs vs …

muhendus ve Unicorn bunu beğendi.
  19. sunbeki

sunbeki Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    1,178
    Ad Soyad:
    Adem
    Yaşadığınız Şehir:
    77-YALOVA
    Araç Modeli:
    İ20 GB 1.4 MPI (2014-2020)
    Önceki gün Balıkesir 'den Gemlik 'e dönerken otoyoldan döneyim dedim. Otoyola Balıkesir 'den girdim Gemlik 'ten çıktım. Otoyola giriş ve çıkış gişeleri hariç aralarda 2 defa daha gişeden geçtim. Yolun tamamı 200 km falandı galiba. Hgs 'den 2 defa ücret kesilmiş. Birisi 18,5 TL, diğeri 62 TL. Toplamda 80,95 TL. 200 km yol için bu miktar çok fazla degil mi? Ayrıca Gemlik gisesinden çıkarken bariyer açılmadı. Butona basarak bariyeri ben açtım. Bir kağıt verdi, görseli ekliyorum. Ödeme yapmadan çıkış yaptınız yazıyor. 80 lira ödedik daha ne ödeyelim? Yine mi para kesecek acaba? Hgs mobil uygulamada ekran görüntüsünü de ekliyorum.

20. Unicorn

Unicorn Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    2,960
    Ad Soyad:
    Alpaslan
    Yaşadığınız Şehir:
    58-SİVAS
    Araç Modeli:
    Hyundai Marka Aracım Yok
    o ne kadar para ben mersin maraş otoyolu gidiş geliş toplam 21 tl ödedim ,aceba özel otoyol mu 3. cü köprü gibi

Bu Sayfayı Paylaş