Hyundai Yedek Parça - Parça Ofisi LPG KABLO

ESP Nedir, Ne İşe Yarar ?

'Teknik ve Faydalı Bilgiler' forumunda DaMdaKi_KeMaNCi tarafından 7 Kasım 2009 tarihinde açılan konu

1. DaMdaKi_KeMaNCi

DaMdaKi_KeMaNCi Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    37
    Ad Soyad:
    Suat suna
    Yaşadığınız Şehir:
    1-ADANA
    Araç Modeli:
    Getz 1.4(2003-2011)
    Laf ortaya atılmaz,direkt söylenir.

2. Misafir

Misafir Guest

Direk söylenecek laf vardır, ortaya atılacak laf vardır, ikisini karıştırmamak lazım...

3. DaMdaKi_KeMaNCi

Alınan Beğeniler:
    37
    Ad Soyad:
    Suat suna
    Yaşadığınız Şehir:
    1-ADANA
    Araç Modeli:
    Getz 1.4(2003-2011)
    Şu konuyu açtığımdan beri hyundai kötüdür diyen olmadı. Ama sen hyundai yi kötüleyeceksen binmyin diye artis artis yazılar yazıon. Tafran kime ???

4. m1kemal

m1kemal Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    bu tartısma cok uzuyacak gibime gelio ama dayanamıcam bu demir atmak ornegime bir ornek vercem
    yagmurlu bir gun ve kaygan bir asfalt2 arac balıga gitmisiz ben aracımın abs li olusundan havalı bir sekilde gaz pedaliına basıom arkadasda arkadan 92 model ford tanus ile benim eksozumdan cıkan dumanı kokluo
    derken yolun sonu gorundu 60 lı km hzım iken durim dedim sonuc felaket :)
    10-15m sonra kulakları sagır edecek bir abs sesiyle durdum :)
    bende sorun var deyip arkadasın aracı ile denim dedim denemz olaydım arac yarı mesafede zorlanmadan durdu :)
    şimdi ABS min arızalı oldugunu dusunuenler olacak hayır arkadaslar ABS zınnık kadar sorun arza yoktu
    gelde bana şimdi dustugum durumu ve de sırf ABS li olsun die 2500 tl fazladan para vermemi mi dusunursunuz yorum sizin
    buna benzer bircok olay varda bu ilki

5. m1kemal

m1kemal Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    Arkadaslar konumuzu dagıtmadan kimsenin de kalbini kırmadan
    konuyu burda kapatalum ne dersiniz
    herkes ESp hakkında bişiler desin ve kapatsın konuyu
    ben ESp yi ilk bastaki yazımda olgum gibi Hyundai nin Abs sini Esp sini begen miom
    markadan markaya farklılık gosterio
    deyip kapatıom
    vede hyuıdai de kullanıom :)

6. Misafir

Misafir Guest

Fikirlere saygımız vardır...

7. H.SAHİN

H.SAHİN Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    66
    Ad Soyad:
    Hidayet Ş.
    Yaşadığınız Şehir:
    1-ADANA
    Araç Modeli:
    Accent Blue 1.6 CRDI (2011 -201X) RB
    ABS toplumda sorunlu olarak algılansada kimsenin başına gelmesin 1 anlık durumda faydasının o dakar yüksek olduğunu anlarsınız.

8. Bor34

Bor34 Yasaklı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    ABS ile EPS arasındaki fark nedir acaba ?

2si de aynı şey gibi sanki

9. petkimli

petkimli Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    Ad Soyad:
    a
    Yaşadığınız Şehir:
    44-MALATYA
    Araç Modeli:
    Elantra 1.6 CVVT (2011-201X) MD
    Bilgi için teşekkürler.https://www.hyundaiclubtr.com/forum/https://www.hyundaiclubtr.com/smileys/smiley32.gif

10. Yusuf

Yusuf Moderatör

Alınan Beğeniler:
    9,150
    Ad Soyad:
    yusuf
    Yaşadığınız Şehir:
    41-KOCAELİ
    Araç Modeli:
    VW
    hep deriz abs kaygan zemide fren mesafesini uzatır diye..bunun üzerine lastiklerinizde iyi değilse bu mesafe dahada uzar..ama şöyle birşeyde var yol kaygan lastikler iyi değil siz basladınız kaymaya eger 4tekerde birden kayıyorsa ABS arac durdu sanıp devreden cıkar sizde ABS bozuk dersiniz..
    abs de asıl olan direksiyon hakimiyetinin kaybolmamasıdır..

gelelim ESP ye bilmiyorum ne kadar kalitelidir değildir ama ben şu ana kadar işte kaydım toparlmadı gibi bir duruma rastlamadım..aksine aracı test edenler hayran kaldı..ESP li olan aracta olan diğer bir sistem ise TCS dir.çekiş kontrol sistemi..denedim viraja gaza basarak girdiğinizde eger arac kaymaya basladıgını anladıgı anda daha dogrusu kaymadan gaz pedalı pasif durumda oluyor..yani eger daha fazla gaza basıp yoldan cıkacagınızı anladıgı anda gaz yemiyor..

TCS ile kalkışlarda istediğiniz kadar gaza basın o yine aracı bildiği gibi kaldırıyor..yani patinaj, aracın kafasının saga sola gtmesi gibi bir durum yok..

son olarak bence ESP tüm araclarda standart olmalı..

11. zinarturgut

zinarturgut Yasaklı Üye

Alınan Beğeniler:
    1
    Çekiş Kontrol Sistemi ve ABS ESP'nin içine dahildir zaten. ESP olan araçta bunlarında olması zorunludur zaten...

12. Yusuf

Yusuf Moderatör

Alınan Beğeniler:
    9,150
    Ad Soyad:
    yusuf
    Yaşadığınız Şehir:
    41-KOCAELİ
    Araç Modeli:
    VW
    biliyorum abi bahsettim zaten..

gelelim ESP ye bilmiyorum ne kadar kalitelidir değildir ama ben şu ana kadar işte kaydım toparlmadı gibi bir duruma rastlamadım..aksine aracı test edenler hayran kaldı..ESP li olan aracta olan diğer bir sistem ise TCS dir.çekiş kontrol sistemi..denedim viraja gaza basarak girdiğinizde eger arac kaymaya basladıgını anladıgı anda daha dogrusu kaymadan gaz pedalı pasif durumda oluyor..yani eger daha fazla gaza basıp yoldan cıkacagınızı anladıgı anda gaz yemiyor..

13. Umr

Umr Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    396
    Ad Soyad:
    Veccii
    Yaşadığınız Şehir:
    6-ANKARA
    Araç Modeli:
    Accent Admire 1.6 (2003-2005) LC
    esp admira 1.6 da warmı?

14. engin_er

engin_er Yasaklı Üye

Alınan Beğeniler:
    3
  15. DaMdaKi_KeMaNCi

Alınan Beğeniler:
    37
    Ad Soyad:
    Suat suna
    Yaşadığınız Şehir:
    1-ADANA
    Araç Modeli:
    Getz 1.4(2003-2011)
    ABS : Fren pedalına köklediğinizde lastiklerin kilitlenip kaynasını engeller. Dolayısıyla kilitlenen lastiklere yön veremezsiniz. Bu sistem tastikleri tutup tutup bırakarak lastiklere dolayısıyla araca yön vermek için kullanılır.
    ESP: Virajlara hangi hızda girerseniz girin, siz ister gaza ister frene basın esp sistemi kendi kafasına göre davranır ve aracın tekerleklerinin savrulmasını yoldan çıkmasını engeller.4 lastiğe de ayrı ayrı hükmeder (fren gerekiyorsa fren,gaz gerekiyorsa gaz verir)...

16. ksswat

ksswat Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    3
    Yaşadığınız Şehir:
    1-ADANA
    Araç Modeli:
    Accent Era 1.4 (2006-2012) MC
    Daha önce izlemeyenler için ESP ne işe yarar gözlerinizle görün,
    önce esp kapalı konumda manevra ,sonra esp açık, aradaki farka bakın

[VIDEO]http://www.youtube.com/watch?v=bq2Gh_LnBx0[/VIDEO]

Düzenleyen : ksswat

17. Yusuf

Yusuf Moderatör

Alınan Beğeniler:
    9,150
    Ad Soyad:
    yusuf
    Yaşadığınız Şehir:
    41-KOCAELİ
    Araç Modeli:
    VW
    gecen gun denedim yagmur yeni yagmış yolun kaygan oldugu bir zamandı biraz hızla U dönüşü yapıyım dedim aracın içinde müthiş bir titreşim ve tık,tık,tık,tık,tık....sonucsavrulmadan döndü oldugu yerde..https://www.hyundaiclubtr.com/smileys/smiley4.gif

18. arabatutkusu

arabatutkusu Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    23
    Ad Soyad:
    Baha Çelik
    Yaşadığınız Şehir:
    7-ANTALYA
    Araç Modeli:
    Diğer Modeller
    ESP, İngilizce’deki “Electronic Stability Program” ın ilk harflerinden türetilmiştir. Türkçesi; Elektronik Dengede Tutma Programı demektir. Günümüzde, sıfır araç almak isteyen bilinçli tüketicinin öncelikli aradığı özelliklerden biridir.

Çünkü ESP, arabayı savrulmaktan koruyan bir programdır. Dikkatinizi çekerim, istatistiklere göre; yaklaşık her 10 ölümcül kazadan 4’ü araba savrulmasından meydana geliyor. Ve ESP, araba savrulma kazalarını, yaklaşık %35 oranında azaltıyor. ESP hakkında her şeyi bu yazıda: http://hyundaiclubtr.com/esp-nedir-nasil-calisir/ öğrenebilirsiniz.

Ancak şunu bilmeliyiz ki ESP, tek başına çalışan bir program değildir. ABS (kilitlenmeyi önleyen fren sistemi) ve ASR (patinaj önleme sistemi) ile koordineli çalışan bir sistemdir. ABS ve ASR olmadığı takdirde, ESP’nin bir işe yaradığı söylenemez. ESP’nin esas yükünü sırtlayan 5 temel sistem vardır.

• Teker Hız Algılayıcıları: Bütün tekerlerde ayrı ayrı bulunan ve her tekerin hızını ayrı ayrı ölçen bir sistemdir.
    • Yanal Hız Algılayıcı: Araç savrulduğu anda, aracın denge durumundaki pozisyonundan ne kadar saptığını belirleyip – yana doğru ne kadar savrulduğunu belirleyen sistemdir.
    • ABS Hidroliği ile Fren Basıncı Algılayıcısı: Savrulmadan dolayı ani fren yaptığınızda, araçtaki her bir tekere uygulanan basıncı algılayan sistemdir. Aracın savrulmasını engellemek için o anda harekete geçip tekerin kitlenmesini önler. Eğer teker kitlenirse, takla atma ihtimaliniz çok yüksektir.
    • Direksiyon Açısı Algılayıcısı: Sizin direksiyonu kullanma açılarınızı belirleyerek, aslında aracı nereye sürmek istediğinizi algılayan sistemdir. Direksiyonun yöneldiği yer ile aracın gitmekte olduğu yer arasındaki farkı algılar.
    • Elektronik Kontrol Ünitesi: Olası bir savrulma durumunda, yukarıdaki tüm parçalardan gelen algıların toplandığı sistemdir. Savrulma durumlarında ESP’yi otomatikmen devreye sokar. ESP ‘nin beynidir diyebiliriz.

19. SerialKiller41

SerialKiller41 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    311
    Ad Soyad:
    Koray Yunus
    Yaşadığınız Şehir:
    41-KOCAELİ
    Araç Modeli:
    i20 GB 1.0 TGDI (2014-2020)

Vsa nin zararlari viraji almayan honda civicte el freni cekmemize ragmen vsa araci tuttu ve arkayi kaydiramadigimiz icin onden bariyere girdi arac... ve pert

20. sunbeki

sunbeki Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    1,178
    Ad Soyad:
    Adem
    Yaşadığınız Şehir:
    77-YALOVA
    Araç Modeli:
    İ20 GB 1.4 MPI (2014-2020)

Bu Sayfayı Paylaş