Hyundai Yedek Parça - Parça Ofisi LPG KABLO

Era Orjinal Jantlarına Alternatif Lastik

'Accent Era Forum - Club MC' forumunda thehunturk tarafından 16 Ekim 2009 tarihinde açılan konu

1. thehunturk

thehunturk Yasaklı Üye

Alınan Beğeniler:
    1
    valla caşkun hocam yol tutuşu etkilese bile ben bu orjinal jantlara
    195/65/15 veya 185/65/15 hangisi taksam daha iyi olur. veya hangisi daha sağlıklı olur.

Konu ile alakalı değil ama kış lastiği alıcam eraya alanlar varmı? 4 tane fiyatlar ne durumda bilen varmı??

2. Yusuf

Yusuf Moderatör

Alınan Beğeniler:
    9,150
    Ad Soyad:
    yusuf
    Yaşadığınız Şehir:
    41-KOCAELİ
    Araç Modeli:
    VW
    abi agırlık aynı agırlık ama yüzey alanı artınca sürtünme azalmış olmaz mı.?

3. Misafir

Misafir Guest

Bu arada sürtünme ile ilgili bir şey söyliyeyim, sürtünmenin yol tutuşu ile bir ilgisi yok, sürtünme tamamen performans kaybıdır, ne kadar düşürürseniz o kadar tasarruf edersiniz, adamlar magnet trenleri yerden kesip hava yastıklarının üzerindegötürmeyi başardılar ve o koskoca metal yığınının hızınısatte 530km'ye kadar çıkardılar, eğer sürtünmenin yol tutuşu ile direk ilgisi olsaydı o trenler patır patır devrilirdi...https://www.hyundaiclubtr.com/forum/https://www.hyundaiclubtr.com/smileys/smiley2.gif

4. Misafir

Misafir Guest

Yusuf'um kafan karıştı....sürtünme nedir, iki yüzeyin birbirine teması,bu durumdayüzeyler artınca sürtünmede artmaz'mı...https://www.hyundaiclubtr.com/smileys/smiley4.gif

5. Misafir

Misafir Guest

Üstadım, yukardada belirttiğim gibi lastik tabanı genişledikçe yakıt tüketimin artacak aynı zamanda artan sürtünmeyi karşılamak için defransiyelin daha çok yorulacak, bu durumda fazla geniş taban'a kaçmadan 185/65 uygundur derim..., ayrıca 195/65 taktığında aracın daha çok yükselecekbuda virajlarda güvenliğin azalacak demektir...195/65 yerine 195/60 olabilir

185 x %65 = 12.0cm yanak yüksekliği
    195 x %65 = 12.5cm yanak yüksekliği
    195 x %60 = 11.7cm yanak yüksekliği

6. GRAFTT

GRAFTT Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    761
    Ad Soyad:
    Erkan
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Hyundai Marka Aracım Yok

Koyu siyah yerle önemli konuya değinmek istiyorum. Lastik ebatlarını bizler yada şahıslar olarak zevkimize göre belirleyemeyiz. Çünkü orjinal lastiklerin çapına uygun biçimde lastik ebatlarıyla oynayabiliriz.

Örneğin ; Getz 175/65/14 ebatlarındaki lastikleri 185/60/14 185/55/15 195/50/15 ebatlarıyla değiştirilmesi uygundur. Ör. 195/50/15 değilde ben 195/55/15 ebatlarında lastik takmak istiyorum, takılır problem olmaz ama problem aracın km saatinde ve hız değerinde fark doğurur. Örnek Getz modelindeki orjinal lastiklerin yerine 195/50/15 taktım gerçek km ve hızdan sadece 2 km yeni ebatlı lastiklerde düşük gösterir. Ama 195/50/15 yerine 195/55/15 taktığımda gerçek hızım 100 km ise göstergede km hem daha fazla olur hemde real hız 100 ise uygun olmayan ebatlardaki lastiklerle 108 km görünebilir.

Eranın 185/65/14 ise orjinal lastikleri 195/60/14 195/55/15 cuk diye olur.https://www.hyundaiclubtr.com/smileys/smiley2.gif

Coşkun hocamda soruyu cevaplamıoş bende eğer uygun görülmezse yorumum silinebilir...

Düzenleyen : GRAFTT

7. kentaur

kentaur Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    7
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    ben ileride aracım 205/45r/16"jant almayı düşünüyorum ama konforu çok olmusuz etkiliyor.
    keşke 3 kapı accent era da satılan hafif 16" alaşım jantlı 45 yanak lastik Türkiyedede olsa...
    eğer konfora çok önem veriyorsanız mutlaka 195/55/15" lastik ve jant kullanınız.
    fotoğraftaki orjinal 16" jant'tır.

8. Yusuf

Yusuf Moderatör

Alınan Beğeniler:
    9,150
    Ad Soyad:
    yusuf
    Yaşadığınız Şehir:
    41-KOCAELİ
    Araç Modeli:
    VW
    abi benim anlatmak istediğim hani karda ince taban lastik kullanıyoruzya basınç artsın sürtünme artsın yola tutunsun diye..geniş taban oluncada tam tersi olmuyor mu.?

9. thehunturk

thehunturk Yasaklı Üye

Alınan Beğeniler:
    1

Çok teşekkür ederim.

10. Misafir

Misafir Guest

Bende aynı şekilde düşünüyorum yav kafam karıştı. Geniş taban aracınağırlığını daha geniş alana yayar.Mesela 195 taban 185 e oranla daha iyi yol tutuşu gösterir diye düşünüyorum. 195 taban 185 e göre ağırlığı 12 kg düşürsede bunu kaybetmiyor. Daha geniş alana yayıyor. Bu konuda tecrübem yok ama hep böyle biliyordum.Islak zeminde yol tutuşu azalır çünkü sürtünme azalır. Lastik testleride hem ıslak hemde kuru zeminde yapılmıyor mu?

11. mst2000

mst2000 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    Dar tabanlı lastik kar/kış koşulları için uygundur, normal kuru asfalt yolda taban genişledikce yol tutuş artar, yol tutuştan kastım yana kaymalar devrilmeler vsyi azaltır, böylece sürüş güvenliği artar.Virajda yere basacağı alan dahafazla olacağından kayma limiti yükselecektir.Coskun abi senin dediğin gibi olsa tüm arabalara bisiklet lastiği takarlardı, üst segment araclara bak 205-225 lastik var coğuda 1200kg civarında.
    Düzenleyen : mst2000

12. Yigit-Y

Yigit-Y Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    bence o şekilde yapman hiç bir şeyi değiştirmeyecek

erada güvenli yol tutuşu ve fren mesafesi için

17 jant 205/40/17 225/40/17
    16 jant 205/45/16 225/45/16

yaparsan araç güvenliği üst düzeye çıkar...

taban genişledikçe yol tutuşun artar ;)

13. Ersin

Ersin Yönetici

Alınan Beğeniler:
    3,715
    Ad Soyad:
    Ersin C.
    Yaşadığınız Şehir:
    52-ORDU
    Araç Modeli:
    Mercedes-Benz
    Benim Bildiğim Tam Tersi Oluyorduhttps://www.hyundaiclubtr.com/smileys/smiley5.gif
    Benimde Düşündüğüm Buydu..

Düzenleyen : Ersin Cerrah

14. memlük

memlük Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    o zaman yarış arabaları da ince lastik kullansınlar yol tuttuşları artar...

15. Yigit-Y

Yigit-Y Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    280 km ile virajlara giriyorlar...

tabanı dar olan bir lastik olsa ne olur biliyormusun :):):)

16. Misafir

Misafir Guest

Bula bula bunu'mu buldun söylediğimi çürütmek için....bence daha iyi bir örnek verebilirdin neyse, geniş taban lastik daha iyi yol tutar diye savunan arkadaşlarım...hataya düştüğünüz noktayukarda belirttiğim şekilde yan kaymalarla yol tutuşunu karıştırıyor olmanız....yan kaymalar merkezkaç kuvvetiyle ilgilidir, yoltutuşu ile ilgisi yoktur, yol tutuşu demek aracın yere basma kuvveti demektir, işin içine merkezkaç kuvveti yani savrulma girdiğinde yol tutuşunun pek bi önemi kalmaz....Yol tutuşu ile savrulmayı karıştırmayın, hatayı burada yapıyorsunuz, geniş taban lastikle virajlarda savrulmazsınız ama yoldada tutunamazsınız, savrulmayı daha yavaş girerek önlersiniz ama yol tutuşu için sizin yapabileceğiniz bir şey yoktur, 100km'lik bir yolda kaç defa viraja giriyorsunuz, şimdi bir daha düşünün bakalım yol tutuşu'mu daha önemli savrulmakmı....

Bana "bisiklet lastiği" mevzusuyla gelmeyin, hata yaparsınız...https://www.hyundaiclubtr.com/forum/https://www.hyundaiclubtr.com/smileys/smiley2.gifHa bu arada verdiğin örnekdeki otomobillerin down forceleri (yere basma güçleri)çok yüksektir, standart otomobillere benzemez..
    Düzenleyen : Coşkun Uçar

17. Misafir

Misafir Guest

Tabi neden olmasın, zaten öyle yapıyorlar (kaygan zemindeki yol tutuşuna önlem)

18. Misafir

Misafir Guest

Butoprak etap ralli, dediğiniz gibi olsaydı, F1 lastiği gibi lastik takmaları gerekirdi...

Buda asfalt etap, görüldüğü gibi Ferrari lastiği yok üzerinde

19. Misafir

Misafir Guest

Yanlış........Doğrusu şu şekilde olacak "taban genişledikçe yol tutuşu azalır "virajlarda" savrulmaya karşı direnç artar"....bunu şu şekilde de anlayabilirsiniz, lastik genişledikçe direksiyon yumuşar, buda yol tutuşunun azaldığı anlamına gelir'ki özellikle elektrik destekli direksiyona sahip otomobillerde hızlandıkça direksiyon ağırlaşır, bunun sebebide yol tutuşunu kuvvetlendirmektir....tekrar ediyorum "yol tutuşu"yla "virajlarda savrulma"yı karıştırmayın"...

20. mustafac

mustafac Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    Yaşadığınız Şehir:
    1-ADANA
    yorumlara baktığımda geniş tabanlı lastikler yoltutuşu az olur deniliyor. bence tam tersi geniş tabanlı lastik yol tutuşunu artırır diye düşünüyorum (tamamen kendi yorumum) şu örneği verirsem neden böyle düşündüğümün açıklaması olur. karlı zeninde yürüyen kişiler ayağın altınayere daha geniş açılı bişeyler takıp yere olanteması yayıp zeminde daha sağlam durmayı sağlanıyor

Bu Sayfayı Paylaş