Hyundai Yedek Parça - Parça Ofisi LPG KABLO

Eksoz muayene sorunu ve katalitik konvertor olayı

'Teknik Sorunlar ve Çözümleri' forumunda radayhan tarafından 25 Haziran 2012 tarihinde açılan konu

1. bykadir

bykadir Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    2,462
    Ad Soyad:
    Kadir Durak
    Yaşadığınız Şehir:
    42-KONYA
    Araç Modeli:
    Sonata (1995-1998) Y3
    Benim kafama takıldı bir türlü cevap bulamadım.:confused:Şimdi katalizörü iptal edip yerine susturucu taktırsak fenni muaneden geçer mi?yoksa kalır mı?İnternette net bir cevap bulamadım.Kimse ben geçemedim / geçtim diye hiç bir şey belitmemiş.Kimi geçer kimi kalır diyor.Net bir şey yok.Hep olasılık üzerinde konuşuyorlar.İptal ettiren çok ama geçer mi?kalır mı? kesin bilen yok.

2. radayhan

radayhan Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    Kadir cım oncekı mesajımda verdıgım lınktekı ustayı aradınmı konustunmu? bır tlf kadar yakınında ve cok acık sozlu ve samımı anlatıyor bence bır alo de :) sorularını sor cevabını alacaksın yok yıne tatmın olmazssan haberleselım :)

3. bykadir

bykadir Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    2,462
    Ad Soyad:
    Kadir Durak
    Yaşadığınız Şehir:
    42-KONYA
    Araç Modeli:
    Sonata (1995-1998) Y3
    Dostum bayağı internetten bilgi topladım.Sitesinde sorulan ve verilen cevaplar beni bayağı bilgilendirdi.Bir tek soru kaldı o da fenni muanede sorun yaratırmı?İptal ettirmeye gelince zaten dağılmış işlevini yerine getirmiyor.Yaklaşık 2 senedir bu böyle.Mecbur söktürelecek.Söktüreyim duruma göre irtibata geçeceğim.Belki temizlenip tamir olmayacak durumda o zaman Eğer fenni muaneden de geçmez ise bir şeyler düşünecem artık.Daha bir sene var

4. bykadir

bykadir Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    2,462
    Ad Soyad:
    Kadir Durak
    Yaşadığınız Şehir:
    42-KONYA
    Araç Modeli:
    Sonata (1995-1998) Y3
    Arkadaşlar;
    kat. iptal ettirdim yerine susturucu taktırdım.Yerine opel vectra 2.0 orta susturucusundan taktı birde muhafazasını takınca aynı kat. gibi duruyor.araçta ses ve çekiş konusunda bayağı farketti.Benim kat. iyice tıkanmış ve dağılmış.Parmak kadar delikten gaz çıkıyormuş.Zaten araç düşük devirlerde iyiydi gaza birden yüklendimmi fırlamıyor ve gaz yemiyordu ben şanzumandan zannediyordum.Demekki eksoz gazı çok geldimi tıkanıyor ve aracı boğuyordu çıkış az geliyordu demekki.Şimdi gaza dokunmaya gelmiyor.:RpS_rolleyes:Zaten araç lpg li doğaya zararlı gaz vermiyor.Kat. benzinli olduğundan düşünülmüş.Bence gereksizdi.Bakalım ilerleyen zamanlarda ne olacak.
    Ne olur ne olmaz diye çıkan kat.i geri aldım.Muaneye 1 sene var geçmez falan tekrar taktırırım diye kat.i ustaya vermedim.

5. Ogun

Ogun Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    1,572
    Ad Soyad:
    Ogün YILMAZ
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Elantra 1.6 CVVT (2011-201X) MD
    Geçmiş olsun.
    KAtalitik iptali aracınıza HP olark güç getirecek ancak yakıt olarak artmasını sağlayacaktır.

NEden,

Katalitik yapısı itibari ile motordan gelen gazın çiğ kalan kısmınıda yanmasının yanında belli bir basınç ile geri dönüşü sağlayarak aracın çekişini sağlar.
    Konvertör yerine susturucu takıldığında susturucu içinde seramik katman olmadığında ve susturucu konvertor gibi çiğ yakıtı yapmaz özelliği olmayacağından dışarı çiğ yakıtın çıkması artacağı gibi son susturucu daha kısa sürede dolacaktır. Bu eksi tarafı.

Yine susturucuda konvertor gibi seramik olamdığından fazla geri basıç yapmayarak motorun daha rahat çalışamsını sağlayarak motor gücünüz yükselecek ancak gerekli
    basınç ve geri dönüş oluşmadığından yakıt artacaktır. Burası hem atı hemde eksi tarafıdır.

Buna benzer farklılıklar yaşanabilir. Motora atla deve zarar veremez ancak çalışma ayarı belki bozulabilir.
    Dolayısı ile O2 sensörüde iptal edilmiş oldu. Soketi boşta. BEyin taramalarında O2 sensörü olamdığında hata verebilir.

TÜV muayenenizi ENGELLEMEZ. Onlar Gaz ölçüm değerine bakar. YEterki Sınırda olsun.

6. bykadir

bykadir Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    2,462
    Ad Soyad:
    Kadir Durak
    Yaşadığınız Şehir:
    42-KONYA
    Araç Modeli:
    Sonata (1995-1998) Y3
    Dostum verdiğin bilgiler için sağol evet bu şekilde olduğunu araştırmalarda bende okumuştum.Ama o kadar dağılmış ve de tıkanmış ki parmak kadar delik kalmış.Motora gaza yüklendikçe boğuluyordu.Buda ani fırlama gerektiren yerlerde sorun yaratıyordu.bu şekilde iyi oldu.Tabi eksileri de olacaktır.Orjinalde bu şekilde yapılmış ben bozmuş oldum.O2 sensörü hala takılı eksozda yerinde ama yinede sapıtır.dengeler bozuldu.Ama eskisi daha kötüydü.Baktım sorun çok yarattı bende yan sanayisini alırım.Orj.çok pahalı.Ama mecburdum söktürmeye.

7. carenfly

carenfly Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    10
    Ad Soyad:
    Ulaş Akın
    Yaşadığınız Şehir:
    41-KOCAELİ
    Araç Modeli:
    Accent Era 1.4 (2006-2012) MC
    Selamlar;
    Arkadaşlar, Ben bu sabah zor çalışma olayına kafayı taktığımdan, yıllardır araba üzerinde değişik şeyler deniyordum. En son kafayı bu katalizöre taktım.Sanayiye gidip katalizörü söktürmek istedim. Benim ustam ondan olmaz alakası yok dedi. Ama ben kafayı taktığım için, Gittim, Tuzla Aydınlıda bir ustaya katalizörü söktürdüm. Sonra adama demir bir çubukla vura vura içini boşalttırdım. Sonra taktık. Tabi düzelmedi. Gene sabah zor çalışma devam. ancak araba uçmaya başladı, Gaz yüklendiğim anda fırlıyor, ilk başta hoşuma gitti, Ama daha sonraları her gaz verişimde çıkan Fırt Fırt diye bir ses vardı o ses epey rahatsız etti. Özellikle marketlerin kapalı otoparkında herkes benim arabaya dönüyor arızalıymış gibi.
    Neyse bunlar o kdar önemli değil. Muayene zamanı geldi, Arabayı egzosta soktuk. Ve egzostdan geçemedim. ustaya dedim başka arabayı sok benimkini onayla falan filan. olmaz dedi, Tüvtürk şüphelenip teste sokarsa belgesi iptal oluyormuş. Velhasıl muayeneden geçemedim. Tüvtürke gittim. Ordaki elemana anlattım, İşte benim araba LPG lide, çevreye zarar vermiyorda falan filan. adam olmaz dedi. Arabanın orjinalinde Katalizör varsa illa olmak zorundaymış. Bizim arabalara susturucu denen malzeme takılamadığı için, Her gaz verişte Fırt Fıtrt ses geliyor, anlamaması imkansız.
    Kartal oto sanayisinden çıkma katalizör buldum Taktırdım. Katalizöre 250 TL verdim. Taktırmayada 50 TL. Eski katalizörüde aldım. Ne olur ne olmaz diyerek. Şu anda egzost değerlerim, normale indi.
    Özetle Katalizör olmadan Muayeneden geçemiyorsunuz.

8. oqano

oqano Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    135
    Ad Soyad:
    Okan
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Selam Ulaş benimde katalizör boşaltılmıştı fakat ben egzost emisyon pulunu çok rahat bir şekilde aldım. TÜV'de ayrıyetten bakıyor mu genel muayenede egzost'a???

9. fahrettinn

fahrettinn Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    Daha bugün tüv e muayeneye gittim.Katalizörün içi boş olduğundan egzost muayenesinden,dolayısıyla da fenni muayeneden de geçemedim.(hem lpg de,hem benzinde kontrol ettiler)
    Özellikle orijinal katalizör taktırmamı söylediler.Şu anda çıkma bir katalizör arıyorum,bulamazsam mecburen orijinaline bakacam.Ankara daki Yıldırım Hyundai servisine telefon ettim.Katalizör+işçilik=1500 tl. dediler.Son çarem bu olacak.Bu arada bildiğiniz yerde çıkma katalizör varsa bilgilendirirseniz sevinirim.Tşkler.

10. oqano

oqano Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    135
    Ad Soyad:
    Okan
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Sitemizin sağ tarafında Cıkmacı Sabit var ona tıklayıp sorun ve hangi şehirdesiniz aracınızın modeli nedir paylaşırsanız bilen arkadaşlar yardımcı olacaktır.

11. carenfly

carenfly Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    10
    Ad Soyad:
    Ulaş Akın
    Yaşadığınız Şehir:
    41-KOCAELİ
    Araç Modeli:
    Ben daha tüv'e gitmeden egzost pulunu alamadım. Benim emisyonlar iki misli çıktı. Hem benzinde hem LPG de. İki yerde denedim pul almayı alamadım. Mecbur kaldım katalizörü taktırmaya.

12. carenfly

carenfly Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    10
    Ad Soyad:
    Ulaş Akın
    Yaşadığınız Şehir:
    41-KOCAELİ
    Araç Modeli:
    Arkadaşım banada benzer şeyler söylediler, orjinali 1500 TL, Çin malı 600 TL. , Çıkması 250 TL. Ben çıkma aldım. Selamlar, saygılar.

13. oqano

oqano Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    135
    Ad Soyad:
    Okan
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Çıkmayı nerden aldınız ? şuan ki aldığınız çıkma ile arabanın çekişinde bi rahatlama vs oldu mu ? biraz açıklarmısın ?

14. carenfly

carenfly Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    10
    Ad Soyad:
    Ulaş Akın
    Yaşadığınız Şehir:
    41-KOCAELİ
    Araç Modeli:
    Kartal oto sanayinden aldım. Çekişinde rahatlama olmadı, sırf muayeneden geçebilmek için taktırdım. Birde gaza yüklenince Fırt Fırt diye bir ses geliyordu, illet oldum o sese, o yüzden taktırdım.

15. oqano

oqano Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    135
    Ad Soyad:
    Okan
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Bendende fırt fırt sesi geliyo bende alacağımda muayene için değilde o sesi kesmek için avrupa yakasındayım ben İkitelli organize sanayide dolaşıp almam lazım inş. bulabilirim Teşekkürler bilgi için

16. carenfly

carenfly Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    10
    Ad Soyad:
    Ulaş Akın
    Yaşadığınız Şehir:
    41-KOCAELİ
    Araç Modeli:
    Bilader, çok uyuz bi ses. Diğer marka araçlarda katalizörü sökünce susturucu takıyorlar, hiç ses yok. Bizim katalizör manifolta yapışık olduğundan bizimki sökülüp susturucu takılmıyor maalesef. Ben 4-5 ay o şekil kullandım, o sese alışamadım.

17. oqano

oqano Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    135
    Ad Soyad:
    Okan
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Alışılcak birşey değil ki zaten gıcık bir ses birşey sormak istiyorum yokuş yukarı çıkarken bir zırıltı yapıyormuydu katalizörün boş olduğunda yoksa bende ki bu ses başka birşey mi ?

18. carenfly

carenfly Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    10
    Ad Soyad:
    Ulaş Akın
    Yaşadığınız Şehir:
    41-KOCAELİ
    Araç Modeli:
    Yokuş yukarı gaza yüklenince yine o Fırt fırt sesi geliyor. Zırıldayan bişey olmadı.

19. Ogun

Ogun Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    1,572
    Ad Soyad:
    Ogün YILMAZ
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Elantra 1.6 CVVT (2011-201X) MD
    Yazılarınızı okudumda , burda paylaştığım bir konuyu yeniden paylaşıp, sonunda diyeceğimi diyeym.
    2009 da araç muayenesine girecem eksik yok.
    girdik, çıkışta genç bir kardeş evrağı tutuşturdu,
    "Beyfendi katalitik boşalmış" değiştirip gelin dedi.
    ensemden aşağı kaynar su döküldü .
    ne dedim ne ? KATALİTİK Mİ? sen katalitiğin ne akdar olduğunu biliyormusun ? yanlışın olmasın kardeşim.
    yok beyfendi katalitik boşalmış dedi.

Göster dedim şu katalitiği nerede , Milenyumlarda radyator ile motor arasında 1. susturucunun önündedir.kaputu açarsın kabak gibi görünür.

Arkdaş aracın altında sipiral boruyu gösterip katalitik burda abi dedi.

Buyrun cenaza namazına. Ya bu bilmiyor, ya yanlış telaffuz ediyor ya ben bi halttan anlamıyorum.
    TAMAM dedim. Kendime güvenemedim. Ustama gittim.

Bak şu katalitiğe yav boşalmış dedim.
    Sağ olsun kaldırdı baktı !!!
    Şaka mı yapıyorsun ya dedi KATALİTİK sapa sağlam kesik yok kaynak yok yama yok.

İyi dedim Eksozcuya gittim. Tanıdık. Bak abi dedim şunun KATALİTİĞİNE.
    Durumu anlattım. Güldü.....
    Sen dedi. Beni, dinle. Biz, katalitikten sonraki Esnek sipirali değişelim.
    Hatta uygun fiyat vereyim katalitik haric son susturucuya kadar gidelim.
    fiyat uygun geldi değiştik.

Çıkan sipiral demir yerlerinden klopmoş spiralin içinde de bir delik boru var. Sadece spiral değil aynbı zamanda basınçta yapıyor.

2 gün sonra muayeneye tekrar gittim. Başka bir arkadaş aldı evrağı. Doğrudan şu soruyu sordu;
    Alttaki sipirali değiştirdiniz mi :D
    Lan kağıtta Katalitik boşalmış yazıyoor... 2. kişli doğrudan Spirali değiştinizmi diye soruyor :RpS_scared:
    Gülermisin ağlarmısıın.

ÖZetle,

KATALİTİK KONVERTÖR kolayca bozulacak bir parça değildir.
    Bozulması durumunda yakıt artar, çekiş düşer araç düzensiz ve basık çalışır.

benim arka susturucu boşalmış olduğu halde şu anda çekiş ve yakıtta sorun yok. Sadece az desibel fazla.
    illaki değişmek gerekirse yerine susturucu takıp çıkanı kestirip temizletip tekrar yerine takabiliyorlar demedi demeyin.

Katalitik dediğin bizim Tüplü katalitikelrde kullanılan porselen seklinin eksoza sokulmuş şeklidir.

20. carenfly

carenfly Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    10
    Ad Soyad:
    Ulaş Akın
    Yaşadığınız Şehir:
    41-KOCAELİ
    Araç Modeli:
    Haklısın, Katalizör kolay bozulan birşey değil. Dizellerde kolay bozuluyor ama bizim arabalarda daha zor bozuluyor. Ben kendi salaklığımdan içini boşalttırdım. Başıma iş aldım.
    Saygılar , selamlar.

Bu Sayfayı Paylaş