Hyundai Yedek Parça - Parça Ofisi LPG KABLO

Debriyaj Taş Gibi Oldu

'Şanzıman & Aktarma & Fren Sistemleri Sorunları Ve ' forumunda EmreFirat tarafından 2 Mart 2016 tarihinde açılan konu

1. EmreFirat

EmreFirat Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    1,085
    Ad Soyad:
    Emre Fırat BİLİCİ
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Getz 1.5 CRDİ (2003-2011)
    Arkadaşlar selam , aracımızda hoplama problemi vardı 1. 2. viteslerde . Araç 2007 dizel getz .
    Ustaya bir ara baktığımda debriyaj en dipte duruyordu yani boşa çıkartmıştı swici değiştirmek için basılmış gibi , işlemleri yaptı debriyaj müşürü değişti herşey halloldu aracın hoplama problemi kesildi . Fakat o günden sonra debriyaj taş gibi çok aşırı sert ve ayağın döşemeye değene kadar bastıktan sonra dahada kuvvet uygulayıp basmazsan vites geçmiyor . Debriyaj resmen ayırmıyor ve çok sert ayağı ağrıyor insanın . Geri vitese takınca frene basmasam araç yürüycek vuruntulu geçiyor tam ayırmadığı için . Bildiğim kadarıyla debriyaj sistemi hidrolik bizde telli değil , aynı usta getir ayarlarız diyor fakat oraya gitmem mümkün değil evime zaten ters yerdeydi tavsiye üzerine gittim 45 km yolu , şimdi evimden zaten ters istikamette 60 70 km ötedeyim . Kendimizin yapabilceği bir ayar vs varmı yoksa ustaya gitmek tekrardan şartmı oldu bize . Kendi ustamı aradım dedi getir kardeşim ayarlarız , ayarı bozulmuştur dedi eğer ondan değilse şanzıman inecek dedi ama ayardan olduğunu belirttim oda ayardandır dedi büyük ihtimal

2. EmreFirat

EmreFirat Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    1,085
    Ad Soyad:
    Emre Fırat BİLİCİ
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    güncel

3. erenuzel41

erenuzel41 Moderatör

Alınan Beğeniler:
    6,303
    Ad Soyad:
    Eren Uzel
    Yaşadığınız Şehir:
    41-KOCAELİ
    Araç Modeli:
    Honda
    hidrolik debriyajın balata ayırma mesafesi ayarı yok, sadece pedal boşluğu ayarı var o da balataya etki etmeyen birşey, hidrolik debriyajda alt merkez yani şanzımanın üzerinde olan ve çatalı iterek aşağıdaki balatayı baskıdan ayıran piston ve silindir ile pedalın arkasındaki piston ve silindir yani üst merkezde bir anormallik yoksa ve ayırma çatalında eğilme yoksa genellikle bunların debriyajları pedal üstteyken fazla basmadan ilk birkaç cm de kavrar ve ayırır, ayırma çatalı şanzımanın üzerinde toz lastiğinin içinde gözle görülüyor zaten, ayırma çatalı eğildiyse piston mesafesi yetmez ve dipte ayırmaya başlar merkezlerde kaçak varsa yine dipte kavratır. Debriyaj balatası bittikçe üstteki rezervuar dan hidrolik yağı aşağı iner piston çatalı daha fazla itmesi gerektiğinden daha fazla uzayacağı için sistemde boşluk oluşur pedalı her bıraktığınızda borulardaki bu boş kalan alan tazelenmesi için valf açık kalır bastığınızda rezervuardan gelen yağ içeriyi tamamlar doldurur frendeki gibi, rezervuar kabı getzlerde fren hidrolik kabı ile aynı kaptır yani hem fren hem debriyaj aynı yağdan beslenir dolayısıyla fren hidroliği azalırsa ve debriyajın sistemdeki yağı eksikse bu durum yaşanabilir, accentlerde ayrı bir kabı olur zaten debriyaj ne kadar incelecek ki buradan çekilecek yağ olsa olsa 2-3cc birşeydir ama borularda inceciktir. Bu sebeple hidrolik debriyaj sistemli araçlarda debriyaj balatası yıpransa bile sanki balata bitmemiş gibi hep aynı yerde pedalda hassas biçimde o noktanın hissedilerek kavraması sağlanır.

Şimdiye kadar kullandığım hidrolik debriyajlar hep üstten 2-3 cm sonra kavramaya başlardı.

EmreFirat bunu beğendi.
  4. EmreFirat

EmreFirat Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    1,085
    Ad Soyad:
    Emre Fırat BİLİCİ
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Abim zahmet edip bilgilendirdiğin için çok çok teşekkür ederim , konuyu açmadan önce araştırmalarıma göre hidrolik debriyajda ayar olmadığını öğrendim fakat gel gelelim benim debriyajdan yana sıkıntım yok yumuşak ve kavraması normaldi . Debriyaj swich'i değişmek için ustaya gittim çok uğraştı yeri bozulmuş , aracı alıp bir tornacıya götürdü 15 dk sonra geldi müşürü taktı felan herşey normal o günden sonra debriyaj çok sert ve döşemeye değene kadar basmam gerekiyor yoksa baskı balatayı ayırmıyor önceden böyle değildi yani :/

5. erenuzel41

erenuzel41 Moderatör

Alınan Beğeniler:
    6,303
    Ad Soyad:
    Eren Uzel
    Yaşadığınız Şehir:
    41-KOCAELİ
    Araç Modeli:
    Honda
    pedalda bir modifikasyon yaptıysa o sebeple olmuş olabilir, üst merkezin çubuğu kasma yapıyorsa debriyaj bu sebeple sert olabilir dahası alt merkezi de bozabilir, bu durumda direksiyonun altına kafayı sokup oralara neler yapmış bakmak lazım birde o ustaya önce güzellikle sormak lazım neler yaptığını, eğer doğruları söylerse yapılan işlemi geri alır problem düzelebilir. Yani pedal menteşesi yada pedalın arkasında müşürü oturtmak için bulunan braketleri kurcalarken pedalın eksenini falan kaydırdıysa tornacıda parça işlettirip taktıysa problem bundan kaynaklı olabilir gibime geliyor,

Sen şu direksiyonun altına girip debriyaj pedalının oralara bir bak derim ben geçen benimkine wd40 sıkmak için girdim bir sürü gres yağı görünce geri çıktım, orada bir sürü zımbırtı var ayar vidaları falan var, bir anormallik olsa göze çarpar zaten tornada işlenen yerler parçalar varsa biraz çapaklı halde kalmışsa belli eder o kısımın üzerine eğilinebilir, işlenip uyum sağlamayan sonradan ilave edilen torna işi parçalar boyasız yada çinko fosfat kaplamasızdır anlaşılır, zira bu sonradan tornada yapılan kısımlar zamanla paslanır bile. Pistonu iten menteşelerde kasma falan varsa o şekilde görülebilir.

6. EmreFirat

EmreFirat Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    1,085
    Ad Soyad:
    Emre Fırat BİLİCİ
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Abim şimdi aracı yanaşmaya çıktım debriyaj biraz yumuşamış normale dönmüş gibi geldi sanki çok farketmedim ustaya söylediğimde dedi getir hallederiz . Açıkcası ilk kez gittiğim bir usta , bir tavsiye üzerine gittim yoksa ustamız yıllardır bellidir . Kapımda ustam varken niye oralara gittim bende anlamadım yarın sabah bakayım işe giderken fotoğraflarım olmadı paylaşırım tekrar :) yardımınız içinçok çok teşekkür ederim

Bu Sayfayı Paylaş