Hyundai Yedek Parça - Parça Ofisi LPG KABLO

debriyaj hidroliği yerine su koymak

'Arıza Tespit Bölümü' forumunda serkan39 tarafından 15 Mart 2015 tarihinde açılan konu

1. Köksal

Köksal Süper Moderatör

Alınan Beğeniler:
    4,522
    Ad Soyad:
    Köksal
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Opel
    Retarder değil de kendi bildiğinden şaşmamak lazım bazen ;)

Accentin kapaklar yamulunca gidip alaşım jant almıştım çıkma. Her işte bir hayır varmış ;)

Cilo bunu beğendi.
  2. Cilo

Cilo Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    2,171
    Ad Soyad:
    Yılmaz ÖZKAN
    Yaşadığınız Şehir:
    41-KOCAELİ
    Araç Modeli:
    Kia
    Kesin çözüm olmuş. :)

Köksal bunu beğendi.
  3. Yusuf

Yusuf Moderatör

Alınan Beğeniler:
    9,150
    Ad Soyad:
    yusuf
    Yaşadığınız Şehir:
    41-KOCAELİ
    Araç Modeli:
    VW
    en iyi yol, bildiğin yoldur abi. :D

Köksal ve Cilo bunu beğendi.
  4. erenuzel41

erenuzel41 Moderatör

Alınan Beğeniler:
    6,303
    Ad Soyad:
    Eren Uzel
    Yaşadığınız Şehir:
    41-KOCAELİ
    Araç Modeli:
    Honda
    Klimayı aç abi:) rampa aşağı klimayı aç, zaten kış bile olsa ara sıra çalıştırın diyorlar:)
    rölanti devirine düşene kadar içeri yakıt üflenmiyorki zaten abi:) viteste yokuş inmek sıfır tüketim boşta inmek rölanti tüketimi kadar. Bozuk rampa aşağı yolu öncesinde çıkmak için kullanılan vitesle inmek şartlara uymasa bile şartnameye uyabiliyor böyle hallerde:) birinci viteste 6-7 dakika boyunca yokuş indim ne hararet yaptı ne birşey 20yi geçmeden.
    Klima var bende olmadı farları da açarım klima kompresörü retarder gibi çalışıyor zaten nasıl bir klima kompresörü varsa bu getz te:), kışın cama yazın içeriye verdikmi yokuşu çok rahat indiriyor:) çok acayip yavaşlatıyor, 1. vites + klima demek dimdik yokuşta 2500 devri geçememek demek benim araba için, eski milenyum kasa daha fena yavaşlatırdı:) onda da kullanırdım bu yöntemi, ama kompresör sürekli çalışamıyor işte belli bir timer ı yada termostatı var galiba arada bir kompresör kavraması bırakıyor 10-15 saniye arayla tık bırakıp tık diye tekrar kavrıyor, bıraktığı zaman ipi kopmuş beygir gibi hızlanıyor, burada A/C düğmesine basılma zamanlaması çok önemli, farları yakmanın mantığı alternatöre de yük binerse hepten yavaşlatıyor uzunları açmak lazım. Yolun hepsini kayış ve kasnaklara yük bindirerek inmeyeceğiz elbette onlarla bir süre inip birazda azcık fren:) Hız yüksek değilse 20-30km ile rampa inerken direksiyonu bir sağ bir sol yapmakta ciddi yavaşlama ve kinetik enerji kaybı sağlıyor yol birazcık geniş ve boş olsun sağ sol yapmak için yeterli polis olmasında sarhoş zanneder:)

Son düzenleme: 16 Mart 2015
    Cilo bunu beğendi.
  5. Yusuf

Yusuf Moderatör

Alınan Beğeniler:
    9,150
    Ad Soyad:
    yusuf
    Yaşadığınız Şehir:
    41-KOCAELİ
    Araç Modeli:
    VW
    bizim arabada klimayı geçtim, koltuk ısıtmaları, ön-arka cam rezistansı(aynalarda çalışıyor aynı anda) çalıştırınca birde far+sis açıksa rolanti bariz düşüyor, klimayıda açsam araba durur herhalde :D

6. erenuzel41

erenuzel41 Moderatör

Alınan Beğeniler:
    6,303
    Ad Soyad:
    Eren Uzel
    Yaşadığınız Şehir:
    41-KOCAELİ
    Araç Modeli:
    Honda
    heh işte al sana retarder, ben günlük kullanıyorum nerdeyse zaten klimayı ara sıra kışın da açın diyorlar gaz devirdaimi kompresör yağlaması için, o sebeple rampa aşağı açılan klima yakıt sarfiyatını etkileyemiyor şu sebepten etkilemiyor; enjeksiyon beyni rölanti devrine düşülene kadar gaz verilmezse motorda yokuş aşağı inmekten dolayı rölantiye inemiyorsa enjektör rayına gelen yakıt depoya aynen geri döner enjektör nüveleri açılmaz manifolta yada silindire benzin basılmaz motor kuru yağ ile çalışır, pistonlar silindirler yanmış yakıtla buluşmadığı için aşınma durumu da olmaz aslında silindir vakumunun kapalı enjektörden yakıt emmesi şehir efsanesidir karbüratörmü bu yauw:), bence rölantide yokuş inmek 2000-2500 devirde yakıt üflenmeyen motor ile inmekle benzer segman ve silindir aşınmasına sebep olur, benim fikrimce viteste yokuş inmek motoru daha fazla aşındırmaz yani, belkide rölantide daha fazla aşınma bile olabilir yakıt yakılıyor çünki, motor iki zamanlı olsa başka türlü olurdu.

Yazın klima açıkken benim araba düz yolda ve rampa yukarı çıkarken epey zorlanıyor kompresörün çektiği güç haricinde ekstra başka bir çekiş kaybı var kışın öyle olmuyor çünki, muhtemelen motor soğutma suyu radyatörü ile klima radyatörü arka arkaya konumlandırılmış olduğu için ve hava girişine sıcak hava denk geldiği için böyle, klima radyatörü klimanın çalışma prensibine göre içerideki klima peteğine soğuma dışarıdaki radyatöre de ısınma şekilde ısı eşanjörü işlemi yapar, bu esnada motora önden esen rüzgar motorun hava filtresi soğuk hava girişine gelene kadar çok fazla ısınıyor ısınan havanın kütlesel yapısı hafifliyor motor emiş yaptığı yerden serin ve güzel hava çekemiyor klimanın sıcağını çekiyor ve rahat nefes alamıyor soğuk yerine sıcak hava çeken motorun yakıt tüketimi fırlıyor motor bayılıyor yani klima açıkken benim motor yazın hiç çekmiyor kışın ise karda motoru daha çabuk ısıtmak için klima açmak birebir çözüm ama camlar falan kaskatı buz kesiyor içeriden gerçi saf su türevi karların iç mekana yaptığı buğuyu çözmek için iyi de olabiliyor.

Cilo bunu beğendi.
  7. joy_ride

joy_ride Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    2,470
    Ad Soyad:
    Murat GÜRBÜZ
    Yaşadığınız Şehir:
    16-BURSA
    Araç Modeli:
    Hyundai Marka Aracım Yok
    Bende admiremi ilk aldığım zamanlarda babamla birlikte hidrolik direksiyon haznesine su hortumunu tutmuştuk 2-3 saniye sonra aklım başıma geldi ama su girmişti.allaha şükür bişi olmamıştı öylece binmiştim

Sony Xperia cihazindan gönderildi

serkan39 bunu beğendi.
  8. Yusuf

Yusuf Moderatör

Alınan Beğeniler:
    9,150
    Ad Soyad:
    yusuf
    Yaşadığınız Şehir:
    41-KOCAELİ
    Araç Modeli:
    VW
    zaten yol bilgisayarını viteste yokuş inerken sıfırlandığında "0" gösteriyor.
    bende cam buğu yaptığında çalıştırıyorum klimayı o süre yeter herhalde. bizim karakaçanda yazın kendinden geçiyor sıcakta, hiç tat vermiyor, aynı şekilde kışında motor ısınana kadar çok beter oluyor, sesi çok çıkıyor, gitmiyor, nazlanıyor. en iyi performansı motor sıcakken kışın buz gibi havayı içine çektiğinde veriyor.

9. D@rk34

D@rk34 Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    4,260
    Ad Soyad:
    Tansu Tansu
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Accent Admire 1.5 CRDI (2003-2005) LC
    O hatayı bende Uludağ'dan inerken yapmıştım. İndiğimde pedal yoktu :) sonuna kadar tepkisiz inip çıkıyordu el freniyle durup beklemiştim bir süre Allah kimseye göstermesin çok kötü birşey.

Sent from my iPad using Tapatalk

10. Erhan D.

Erhan D. Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    243
    Ad Soyad:
    Erhan D.
    Yaşadığınız Şehir:
    46-KAHRAMANMARAŞ
    Araç Modeli:
    İ20 GB 1.2 MPI (2014-2020)
    Bende yokuş inerken cam düğmelerini kullanıyorum.Camlar açıksa açma yönünde, kapalıysa kapatma yönünde basıyorum.Yakında cam motorlarını elime alırım sanırım :)
    Ama klimada iyi fikirmiş.Denemek lazım

11. atioz79

atioz79 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    12
    Ad Soyad:
    Atilla Şenyurt
    yapılcak şeyler:
    1-) debriyaj yağını boşalttır yeni yağ koydur.
    2-) sonra debriyajın havasını alsınlar.
    3-) en son debriyaj pedalının arkasında somunlu vida olur. O vidadan pedalın boşluğunu alıp, ayarını yapsınlar.

Arabadaki yürür haldeki sallanma titreme vites geçişleri v.s hep düzelecektir.
    hem maliyetide ucuz.
    denemekten zarar gelmez... boşuna yüklü para verme sağa sola.
    Her usta usta değil.... Kimse bişeyi bilmiyor. Ezbere şurası bozuk burası bozuk diyorlar.

12. A.L.P.E.R

A.L.P.E.R Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    374
    Ad Soyad:
    Alper ERDOĞAN
    Yaşadığınız Şehir:
    25-ERZURUM
    Araç Modeli:
    Accent Era 1.5 CRDI (2006-2012) MC
    debriyuaj hidroliğini siz nasıl koyuyorsunuz o fren hidroliğidir

13. erenuzel41

erenuzel41 Moderatör

Alınan Beğeniler:
    6,303
    Ad Soyad:
    Eren Uzel
    Yaşadığınız Şehir:
    41-KOCAELİ
    Araç Modeli:
    Honda
    En son 16 Mart ta yazı yazılmış abi:) bu zaman kadar düzelmiştir o
    Bazılarında debriyaj için ayrı hidrolik kabı var bazılarında fren hidroliği ile aynı kaba konuyor aynı kaptan çekiyor iki tane boru oluyor altında.

14. A.L.P.E.R

A.L.P.E.R Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    374
    Ad Soyad:
    Alper ERDOĞAN
    Yaşadığınız Şehir:
    25-ERZURUM
    Araç Modeli:
    Accent Era 1.5 CRDI (2006-2012) MC
    O zaman oda sürekli devirdaim yapıyor demek ve neye göre çekiyor debriyaj dediğimiz şanzuman hidroliği yani atf değilmi bu nassıl azalıyor azaldıkça fren hidrolik deposundan ne şekil alıyor bilemedim

15. erenuzel41

erenuzel41 Moderatör

Alınan Beğeniler:
    6,303
    Ad Soyad:
    Eren Uzel
    Yaşadığınız Şehir:
    41-KOCAELİ
    Araç Modeli:
    Honda
    Fren hidroliği yedek kabından alttaki hidrolik hattına sürekli devirdaim yapmaz :) altta fren merkez silindiri ve beraberindeki fren borularında frenleri kullandıkça zamanla balatalar incelir bu incelen balatalar yüzünden kaliperlerdeki veya kampanadaki pistonlar bir miktar dışarı çıkarlar bu pistonlar dışarı çıktıkça içerideki hidrolik yağı silindirin ucuna yürür işte pistonların silindirindeki oluşan bu boşluklara da fren pedalına basıp çektikçe üstteki yedek kabından hidrolik yağı ilave olur eğer hidrolik sistemin içi boş kalsaydı balata inceldikçe hava yapar ve pedala bastığımızda frenler işe yaramazdı o sebeple hidrolik hattında sürekli tam seviye yağ olmak zorunda ancak balatalar incelmezse yada altta kaliper pistonlarında bir kaçak söz konusu olmazsa anca o zaman fren hidroliği yağı aynen kalır, ısı genleşmesine bağlı olarak kaptaki seviye değişmesi görülmesi çok azdır çünki fren hidroliği sıcakta çok fazla genleşmeyen hatta hiç genleşmeyen ve sıcak soğuk etkilerini karşılayan özel bir sıvıdır. Sonuçta fren balatalarınız azalsa da yani fren balatanız 10mm de olsa 6mm de olsa siz hep aynı şekilde fren pedalına basarsınız ve pedala basarken hep aynı noktada fren yapmaya başlama tepkisi görülür, bunu sağlayan şey hidrolik kabından aşağı ilave olan yağdır.

Hidrolik debriyajda da mantık aynıdır debriyaj balatası inceldikçe hidrolik hattındaki alt merkezin pistonu uzayıp ayırma çatalı ile aradaki boşluğu doldurur burada hidrolik sisteminde hacim olarak yani volümetrik bir genişleme oluşur bu boşluğu da kaptan kendiliğinden çekilen hidrolik yağı ilavesi doldurur neticede hidrolik debriyajlı otomobillerin debriyaj pedalları debriyaj balatası azaldıkça hep aynı yerde kavrama yapar, kavrama noktası çok fazla değişmez

Ancak spiral tel kablolu debriyaj sistemlerinde debriyaj balatası bittikçe debriyaj pedalı yukarı doğru uzardı.

Hidrolik kabındaki yağ fren yada debriyaj pedalına basmayı bıraktığınız zaman geriye doğru yukarı çıkıp kaba akmaz.

Fren ana merkez silindiri resimdeki gibidir fren pedalına basıldığı zaman kaptaki yağ akış deliği kapanır piston hidrolik yağını sadece fren borularına doğru aşağı iter pedal bırakıldığında kaptaki yağ akış deliği açık kalır hidrolik hattında yağ azalmışsa bir sonraki fren pedalına basışta buradaki delikten hattın içine hidrolik akar hattın yağını tamamlar.

Debriyajda ise durum aşağıdaki gibidir, resimdeki Slave Cylinder yazan debriyaj alt merkezi, bu parça debriyaj çatalını itiyor, From Brake Fluid Reservoir dediği parça fren hidroliği yedek kabı manasında yani bu resimdeki şemaya ait otomobilde debriyaj hidroliği fren yedek kabındaki yağı kullanıyor kendine ait farklı bir kabı da olabilirdi. Alt merkezin ittiği debriyaj ayırma çatalı debriyaj balatası azalıp bittikçe daha geri pozisyonda kalır, hidrolik sistemde yay gibi bir eleman olmadığı için geri pozisyonda kalan çatalın alt merkez pistonu ile aradaki boşluğunu doldurmak için alt merkez pistonu birkaç mm daha ileride kalır, burada o zaman silindirin içinde daha fazla yağa ihtiyaç duyulur bu durumda hat boşluğu iç kısımda hidrolik yağı ile üstteki kaptan tamamlanır.

16. atioz79

atioz79 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    12
    Ad Soyad:
    Atilla Şenyurt
    olsun cevabını almayan aynı sorun yaşayan insanlar olabilir
    vatandaş faydalansın... birisi girer okur yine...

erenuzel41 bunu beğendi.

Bu Sayfayı Paylaş