Hyundai Yedek Parça - Parça Ofisi LPG KABLO

Bes Hakkında Düşünceleriniz

'Sohbet' forumunda ndipi tarafından 30 Ekim 2016 tarihinde açılan konu

1. ndipi

ndipi Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    1,712
    Ad Soyad:
    Nihat
    Yaşadığınız Şehir:
    6-ANKARA
    Araç Modeli:
    Yeni i20 1.4 MPI (2020-202x)
    İşte benim de aklımdan bu geçiyor. Çünkü üzerine yatma paranın pul olma sonra sistem çökmesi falan filan o yüzden kafam karışık ya değilse sağlam bir yapı olsa sonuna kadar giderim. Bakalım artık zaman ne gösterecek. Ama şu gerçek eğer sisteme girer isem benim ocak ayının zammı gelmeden gitti demektir.

2. Hakan07

Hakan07 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    660
    Ad Soyad:
    Hakan ÜN
    Yaşadığınız Şehir:
    7-ANTALYA
    Araç Modeli:
    i20 GB 1.0 TGDI (2014-2020)
    Kendiniz birikim yapamıyorsanız BES iyidir. Evet, sigorta şirketleri de paranızdan fayda sağlar, neticede kar amacı güden ticari işletmeler ama siz de para biriktirirsiniz. 4-5 senede ev peşinatı yaparsınız.

3. i20_Troy

i20_Troy Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    842
    Ad Soyad:
    Selim ŞAHİN
    Yaşadığınız Şehir:
    68-AKSARAY
    Araç Modeli:
    İ20 PB 1.4 MPI (2008-2014)
    O sistemde insanlar çok mağdur olmuşlar. Ne kadar doğru bilmem ama zaman gösterecek çünkü sistem henüz yeni yeni emeklilerini vermeye başlıyor ki eskiden olduğu gibi paralar yok olup gitmeyecek diyorlar...

Eskinin tecrübesi var deniliyor ve bu yüzden Emeklilik Gözetim Merkezi kurulmuş ayrıca paralar bu yüzden TAKASBANK güvencesinde olduğu söyleniyor...

Kimine göre iyi kimine göre kötü...

Ben çok hesaplar yaptım yazdım çizdim... Getiri götürüleri hep kıyasladım ki bir zamanlar Alman MARKI alanların 1 gecede ki zararlarına da şahit oldum...

En başta dediğim gibi,

Zorunlu tasarruf edemeyenler için bir yöntem,
    Sen her ay bankaya para koyamıyorsan yada altın alma gücün yoksa yada döviz saklayamıyorsan devlet senin adına zorunlu olarak kesiyor...
    eğer ki 25 sene kadar sistemde durursan ortalama %25 devlet katkısı dahil fonların getirileri ile birlikte toplam %9-13 bandında REEL GETİRİ sağlıyor...

Yani vadeli mevduat faizlerinin 9,50-11.00 aralığında oynadığını düşünürsek benzer getiriye sahip.

Faizlerin bu şekilde olduğu varsayıldığında

ilk 7-10 yıl bandında BES avantajlı
    10 yıl ve sonrasında kümülatif birikimden ötürü 3 aylık vadeli mevduatın REEL GETİRİSİ daha yüksek görünüyor...

Dediğim gibi bir çeşit yatırım aracı olduğu söyleniyor... Riske edebileceğiniz para varsa risk edilebilir. Bizdeki esas sorun GÜVEN...
    Sistemi dilediğiniz gibi DONDURMA yapabiliyorsunuz yada Çıkış yapabiliyorsunuz... Çıkarken sizden ertelenmiş giriş aidatını alırlar... 600-700 lira gibi bir rakam...

4. i20_Troy

i20_Troy Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    842
    Ad Soyad:
    Selim ŞAHİN
    Yaşadığınız Şehir:
    68-AKSARAY
    Araç Modeli:
    Bu arada Döviz denilmiş ama istediğiniz gibi para yatırabiliyorsunuz diye biliyorum...
    Siz TL ödeme isterseniz TL (bunu araştıracağım)

Ayrıca eğerki EUROBOND seçerseniz FON larınız döviz e göre işlem görüyor... Yani DOLAR + AVRO yükselince siz kazanıyorsunuz...
    DOLAR AVRO düşünce siz kaybediyorsunuz...

ülkemizde DÖVİZ in düştüğü de görülmediği için orta riskli bu fon tercih edilebilir... yada kesin getirisi olan LİKİT FON lar... az ama öz...
    çok kazanmak isteyenler çok riskli BORSA ya girebilir... yada orta riskli ALTIN fonu...

Tercih size ait...

5. Atilla25

Atilla25 Guest

İşte meselenin temel özü burada, TL mi DÖVİZ mi?

Hiç bir şart altında kayıtsız olarak, Döviz ile birikim var ise sistem güvenilir ve samimidir.

Amma velakin; bu durumlar söz konusu değil ise (ki öyle görünüyor) sistem güvensiz olup samimi değildir.

Bakalım, henüz bazı şeyler için çok erken. Ortadaki flu görüntünün gidip, devletin ortaya net bir metin koyması gereklidir. Ki biz de durumu net bir şekilde tahlil edebilelim.

6. ndipi

ndipi Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    1,712
    Ad Soyad:
    Nihat
    Yaşadığınız Şehir:
    6-ANKARA
    Araç Modeli:
    Bir çalışan olarak beni en çok rahatsız eden ise işte aldığım maaş zamları bu sistem sayesinde duman olur ise durmadan yerin de sayan bir maaş olacak. Çünkü özellikle prim artırımı konusunda şu kadar diye bir şeyde meydan da yok. Şimdi sisteme giriş de maaş %3 oranında deniyor. Aradan bir yıllık zaman geçince bu oran maaş %15 dense hadi buyur.

7. i20_Troy

i20_Troy Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    842
    Ad Soyad:
    Selim ŞAHİN
    Yaşadığınız Şehir:
    68-AKSARAY
    Araç Modeli:
    @Atilla25 haklısınız... Bizdeki esas sorun sisteme güvensizlik... geçmişteki yaşananlar geleceğe şüpheli bakılmasına sebep oluyor...

Döviz yatırma olayını araştıracağım. Öğrenirsem burdan paylaşırım.

ama şunu biliyorum, TL yatırıp paranızı döviz e yönlendirme durumunuz mevcut.

8. i20_Troy

i20_Troy Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    842
    Ad Soyad:
    Selim ŞAHİN
    Yaşadığınız Şehir:
    68-AKSARAY
    Araç Modeli:
    haklısınız tüm metin ortaya konulup incelenmeli...

Yaşınız itibari ile fırsat olursa güzel olur... bizlerdeki risk daha fazla...

Sistemi şu anda herkese zorunlu kılmadaki amaç
    1- Devlete para lazım ( Satacak fabrika, liman, işletme kalmadı açık çok çok büyük )
    2- Suriye meselesi, mülteciler, savaşlar vs hepsine para lazım kaynak lazım
    3- Sistem her geçen gün büyüyor fakat eskiden oluşan güvensizlikten ötürü insanlar halen temkinli bu yüzden de %25 katkı ile müşteri çekmeye çalışıyor. %25 katkı ileride kalkacak deniliyor...
    4- İleride emeklilik (bağkur,SSK,emekli sandığı) kalkacağı hakkında çalışmalar olduğunu düşünüyorum. Bu yüzden alt yapı çalışmaları yapıyorlar..

9. Yusuf

Yusuf Moderatör

Alınan Beğeniler:
    9,150
    Ad Soyad:
    yusuf
    Yaşadığınız Şehir:
    41-KOCAELİ
    Araç Modeli:
    VW
    babama sordum geçmişte Bes yatırmış, 1987-2006 yılları arasında yaklaşık 19 yıl, o zaman ödediği aylık para 54milyonmuş, başladığı zaman daha düşük, bittiği zaman biraz daha yüksekmiş, 2006 yılında 12milyar nakit alarak çıkmış. ortalama 19 yıl boyunca 54milyon ödediğini sayarsak zaten 12milyar gibi bir tutar çıkıyor.
    paranın o zamanki değerini tahmin etmeye çalışırsak bahsi gecen zamanlarda aylık 200milyon gibi bagkur pirimi ödüyormuş. bugün en düşük bağkur pirimi 550tl civarı, Bes'e ödenen para ise bugün 100tl gibi sayabiliriz.
    o zamanlar enflasyon oranlarının çok daha yüksek olduğunu, paranın çok daha hızlı değer kaybettiğini de unutmamak lazım.
    sonuç olarak yatırılan tutar bütceyi zorlamadığı sürece zarar etme olasılığı zor, kar olasılığı düşük ise de riske alınabilecek oranda. burada geçmişle karşılaşıldığında en büyük artısı %25 devlet katkısı.
    şöyle düşüneblilirsiniz, bu gün çocuğunuz oldu yatırmaya başladınız 18 yıl sonra onun üniversite masraflarına katkı sağlamış olursunuz.
    nitekim ben 2006 yılında üniversiteye giderken aylık masrafım 600tl civarı idi, yani o zaman 12.000tl beni iki buçuk yıl idare ederdi.

10. scream3057

scream3057 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    207
    Ad Soyad:
    Selim Yetim
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Accent Era 1.5 CRDI (2006-2012) MC
    2013 yılının ortasından beri işbankası bes hesabım var, para biriktirme imkanım olmadığı için böyle bir yol tercih etmiştim, iyi ki de etmiş, az da olsa birikmiş bi param oldu, ayrılmayı da düşünmüyorum, hükümetin sistemine ise mümkünse hiç girmeyeceğim ya da en kısa yoldan çıkacağım, ben be benim gibi işçi kesiminin kıdem tazminatlarına sulanan bir yönetim, söz konusu bes olunca %100 pişman edecektir kanısındayım.

Bize her sevdadan geriye kalan,

sadece GALATASARAY!!!

sonatım51 bunu beğendi.
  11. bacadir68

bacadir68 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    74
    Ad Soyad:
    Bahadır Singin
    Yaşadığınız Şehir:
    68-AKSARAY
    Araç Modeli:
    Accent Yumurta 1.5 (1994-2000) X3
    Bence geç kalınmadan gücü yeten herkesin yaptırması gereken bir yatırım.

12. ayzek11

ayzek11 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    178
    Ad Soyad:
    murat keskin
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Accent Yumurta 1.3 (1994-2000) X3
    Parası olan varsa bebesini sigorta yaptırsın...sizden geçti..hiç değilse bebeniz lise üni çağına geldiğinde siz olacak olan yükün birazını alır..
    UZ-AY'dan gönderildi

13. Atilla25

Atilla25 Guest

Parası olan arkadaşlar, gram altına (külçe) yatırım yapın. On yılda geçse 20 yıl da geçse zamanın değeri neyse o olur, üzmez, sevindirir.

TL'ye yatırım, kendi paranızla rezil olmanız demektir.

Devlet %25 verse ne olur vermese ne olur, 10 yıl sonra TL %200 değer kaybettikten sonra...

sonatım51 bunu beğendi.
  14. ndipi

ndipi Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    1,712
    Ad Soyad:
    Nihat
    Yaşadığınız Şehir:
    6-ANKARA
    Araç Modeli:
    Yorumlardan gördüğüm kadarı ile hemen hemen her arkadaşın kafası bu konu da karışık. Bakalım Ocak ayında yapacakları kesinti ne olacak?

15. i20_Troy

i20_Troy Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    842
    Ad Soyad:
    Selim ŞAHİN
    Yaşadığınız Şehir:
    68-AKSARAY
    Araç Modeli:
    Aynen abi herkes mevzuatı henüz bilmiyor... Geçenlerde AVİVASA nın big para web sitesindeki yazısını okudum. Biz hazırız ama devlet hazır değil diyordu...

Dip Not:
    BES e girebilmek için bireyin (kişinin) 18 yaşını doldurma şartı aranıyor...
    Yani bebekten gir 18 e geldiğinde çocuk o para ile okusun olayı yok...

16. ndipi

ndipi Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    1,712
    Ad Soyad:
    Nihat
    Yaşadığınız Şehir:
    6-ANKARA
    Araç Modeli:
    Aynen devletin eksiklikleri misal hangi sigorta şirketi olacak? Daha net değil. Daha bir çok bakalım sanırım Kasım yada Aralık Ayında açıklama yaparlar ise o zaman daha derinlemesine düşüneceğim şahsen.

17. Knngks

Knngks Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    607
    Ad Soyad:
    KENAN GÖKSU
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Getz 1.5 CRDİ (2003-2011)
    Ben 2 yıldır Bes ödemesi yapıyorum. Valla bence süper birşey. Bir kere hiç bir yatırım aracı yok ki en az %25 getiri sağlasın. Devlet direkt %25 veriyor. Ben unutuyorum. Maaşımdan kesiliyor. 190 TL , 126,5 TL kurum veriyor, 47,5 TL de devlet katkısı totalde aylık 364 TL yatıyor Bes hesabına. Ve unutuyorum yattığını. Dekont maili geldiğinde sanki beleş para bulmuş gibi oluyorum:) birikim yapacak biri değilim normalde. Ben kenara atarım diyorsun yapamıyorsun. Yaşımız gençken ileriye dönük yatırım yapmalıyız. Kendi adıma söylemek gerekirse kısa vadede yaptığım yatırımdan anlamlı bir gelir beklemiyorum. Bes dışında arsa aldım, araba aldım. Full borçla evlenmiştim. Şükür o borçlar bitti sadece araba kaldı. Konu dağılmadan kenara para atamayan insanlar için güzel bir yatırım aracı.

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

Hakan07 bunu beğendi.
  18. MSC

MSC Site Yetkilisi Yönetici

Alınan Beğeniler:
    16,979
    Ad Soyad:
    Serdar
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Mercedes-Benz
    O %25 i devlet nereden veriyor? Baskasinin odedigi vergiden veriyorsa vah ki ne vah...

Mobilden gonderildi.

19. sonatım51

sonatım51 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    691
    Ad Soyad:
    erkan açıkgöz
    Yaşadığınız Şehir:
    9-AYDIN
    Araç Modeli:
    Sonata (1995-1998) Y3
    Tasarruf edebilecek kadar artı param varsa bunu ne devlete nede sigortacılara bırakmam kendi parama ne yapacağıma ben karar veririm devlet yada sigortacılar değil sistemden örnek veriyorlar Amerika ve İzlanda yı anlatıyorlar benzer sistemmiş asgari ücrette benzer mi acaba

20. Knngks

Knngks Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    607
    Ad Soyad:
    KENAN GÖKSU
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Getz 1.5 CRDİ (2003-2011)
    %25 i devlet yapılan tasarruftan her türlü çıkarır diye düşünüyorum. Yapılan tasarruflar çeşitli yatırım enstrümanlarında değerlendiriliyor. Zaten sistemde kalma süresine göre devlet katkısından hak edilen tutar oransal olarak değişiyor.
    Tabi stopaj oranı da değişiyor.

Sonuç olarak herkesin parasını tasarruf etme/etmeme hakkına öZgürlüğüne sahiptir.

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

Bu Sayfayı Paylaş