Hyundai Yedek Parça - Parça Ofisi LPG KABLO

BENZİN SEÇİMİ

'Excel Forum - Club' forumunda CANKAN22 tarafından 12 Nisan 2010 tarihinde açılan konu

1. VgT91

VgT91 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    14
    Ad Soyad:
    Özgün Can OKUR
    Yaşadığınız Şehir:
    10-BALIKESİR
    Araç Modeli:
    Accent Era 1.5 CRDI (2006-2012) MC
    ++

2. Misafir

Misafir Guest

Forumda konuyla ilgili bilgiler mevcuttur, arama butonunun kullanarak bu bilgilere ulaşabilirsiniz...

https://www.hyundaiclubtr.com/forum/forum_posts.asp?TID=7168

3. Misafir

Misafir Guest

İntercooler "turbo beslemeli" otomobillerde kullanılıyor, turbo havayı sıkıştırdığında hava ısınıyor ve genleşiyor dolayısıylasilindirlere girenoksijenmiktarı düşüyor, bunu engellemek için turbo çıkışına intercooler ilave edilip silindirlere giden hava soğutuluyor..

4. escetins

escetins Yasaklı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    Coşkun bey:
    yazdıklarınızda haklısınız, ancak benimle kimse kafa bulmadı yani ben keklenmedim. sizin yaşınız benden büyük gerilere doğru giderseniz yani eski modelli (90 modelden aşağılara) üretilen araçlar normal benzine göre üretiliyordu ve normal, süper diye iki çeşit benzin satılıyordu. ve 90 model aşağısı araçlarda da genelde normal benzin kullanılıyordu.
    çünkü motorların yatak, segman, piston,silindir gibi parçaları o günki teknoloji ile üretildiğinde dolayıda o tür benzin kullanılıyordu.

"kurşun oktan sayısını ayarlamak ve vuruntuyu engellemek için kullanılır." sözünüz doğru olmakla birlikte biraz araştırma yaparsanız kurşunun kolay eriyen (397c.de)bir metal olduğunu ve kaydırıcılık özelliği bulunduğunuda görürsünüz. işte bu sebebledirki vuruntuyu azaltır. zaten kurşun petrolün içerisinde vardır ama şimdiki teknoloji ile bu oranlar aşağı çekilmektedir.

buyrun size bir kaç kaynak: bütün forum yararlansın okusun bilgi dağarcığı genişlesin.

http://tr.wikipedia.org/wiki/Kurşun_tetra-etil

NOT: forumda bir hata var sanırım yukarıdaki alıntıda bazı karekterler bozulmuş..
    Düzenleyen : escetins

5. escetins

escetins Yasaklı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    bu mantığınızı sevdim,
    bizlerde yıllardır P.O.dan alırız yada Opetten alırız çünkü en ucuz benzin P.O da sonrada opette satılıyor shell fiyatları pahalı, neden gidipte zengini bir kat daha zengin edelim P.O. en azından kendi malımız sayılır.
    Hatta şunu söyleyebilirimki P.O.dan aldığımız dizel yakıt diğer yakıtlardan daha fazla km. yaptırıyor.(starex ve mersedes için)

6. escetins

escetins Yasaklı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    işte böyle hesap yapanı severim, demekki neymiş okumanın yararları varmış,,, sevdim seni:

ancak bazıları varki adı okumuş, ama sadece okumak için okumuş öğrenmek için değil.

7. Misafir

Misafir Guest

bahsettiğiniz sayfada "kurşunun yağlama özelliği vardır" diye bir şey yazıyor'mu...sanırım siz vuruntunun ne olduğunu karıştırıyorsunuz...vuruntu yakıtın çok hızlı ve darbeli yanmasıdır, kurşun oktan sayısını düşürerek koruma altına alır, yağlama yapmaz, yağ benzinin özelliğinden kaynaklanır, motorinde ise bu oran daha yüksektir...

8. escetins

escetins Yasaklı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    arkadaşım bizde de vardı eski modelli araçlar. hatta babamda 72 model anadol vardı. 79 model 131 vardı.

burada şap ile şekeri birbirinden ayrılması gerekir.

coşkun bey bir şeyler söylemek istesede anlatmak istedikeleri ile yazdıkları arasında anlaşılmayan farklar var.

normal benzin ile süper benzini ve kurşunsuz benzini aynı kefeye koymayalım lütfen.

burada bir çok genç arkadaş var bir çoğu normal benzin yada süper benzin olayını bilmezler, şimdi ne satılıyorsa onu bilirler,

yukarda bir link verdim orada bakabilirsiniz googlede araştırabilirsiniz.

9. escetins

escetins Yasaklı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    Coşkun bey;
    size o konuyuda bulacağım linkleri ile birlikte buraya yazacağım şu an onu araştırıyorum.

10. Misafir

Misafir Guest

Neymiş o farklar...söyleyinde insanların kafası karışmasın
    <div style="-: initial; -attachment: initial; -origin: initial; -clip: initial; : rgb(255, 255, 255); margin-left: 0px; margin-top: 0px; margin-right: 0px; margin-bottom: 0px; border-top-width: 0px; border-right-width: 0px; border-bottom-width: 0px; border-left-width: 0px; border-style: initial; border-color: initial; font-family: Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif; color: rgb(0, 0, 0); font-weight: normal; font-size: 12px; -: initial initial; -repeat: initial initial; ">
    <div style="-: initial; -attachment: initial; -origin: initial; -clip: initial; : rgb(255, 255, 255); margin-left: 0px; margin-top: 0px; margin-right: 0px; margin-bottom: 0px; border-top-width: 0px; border-right-width: 0px; border-bottom-width: 0px; border-left-width: 0px; border-style: initial; border-color: initial; font-family: Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif; color: rgb(0, 0, 0); font-weight: normal; font-size: 12px; -: initial initial; -repeat: initial initial; ">
    <div style="-: initial; -attachment: initial; -origin: initial; -clip: initial; : rgb(255, 255, 255); margin-left: 0px; margin-top: 0px; margin-right: 0px; margin-bottom: 0px; border-top-width: 0px; border-right-width: 0px; border-bottom-width: 0px; border-left-width: 0px; border-style: initial; border-color: initial; font-family: Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif; color: rgb(0, 0, 0); font-weight: normal; font-size: 12px; -: initial initial; -repeat: initial initial; ">Tolga kardeşimiz motor meslek lisesinde motor bölümünde öğretmendir

Düzenleyen : Coşkun Uçar

11. tolgakmg

tolgakmg Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    93
    Ad Soyad:
    Tolga
    Yaşadığınız Şehir:
    6-ANKARA
    Araç Modeli:
    Accent Blue 1.6 CRDI (2011 -201X) RB
    Coşkun beyin söylediklerineaynen yeniden katılmakla beraber.....
    Kurşun, yanma sonunda kurşun oksit açığa çıkmasına neden olur....Bu basit anlamdabir tortudur ve metaller üzerine aynen kül misali kaplama meydana getirir. Bu kaplama bir nevi krom kaplama gibi etki görür ve metalin ısıya bağlı olarak daha fazla aşınmasını önler...Zira eski nesil üretimlerde ekonomik nedenlerden dolayı daha yumuşak mazlemeli parça üretimi gerçekleştirilmiştir....

Küçük bir farkla....

Ben Makine Teknolojileri Öğretmeniyimhttps://www.hyundaiclubtr.com/forum/https://www.hyundaiclubtr.com/smileys/smiley9.gif....Çok iyi motor bilgisine sahip değilim belki...ama uzunca süre alternatif üretim teknikleri ile uğraşma imkanı buldum...

12. Misafir

Misafir Guest

Benim aklımda motor meslek lise kalmış hocam...https://www.hyundaiclubtr.com/smileys/smiley4.gif

13. Misafir

Misafir Guest

Avni bey'in bahsettiği konuya da açıklık getirelim...normal benzinle süper benzin arasında oktan farkı vardır, yanlış hatırlamıyorsan normal benzin 88 oktan olması lazım, süper benzin ise şu anda kullanılan kursunsuz benzinle aynı oktandadır, ancak normal benzin yakan bir aracın süper benzin yakması için yakıt sisteminin süper benzine ayarlanması lazımdır, aksi taktirde normal benzin yakan bir araç süper benzin yakamaz bunu daha önce'ki mesajımda da belirtmiştim..

14. escetins

escetins Yasaklı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    memnun oldum;

şimdilik bulduğum bir konu var ve bu konu diğer bir forumda 2005 yılında açılmış ve tartışılmış bizim şu anda tartıştığımız konunun aynısıdır diyebilirim.
    tamamını buraya aktarmam doğru olaz ben linkini vereyim merak eden arkadaşlar oradan baksınlar.

MERAK EDENLER AŞAĞIDAKİ YAZIYA TIKLAYARAK KONUYU İNCELEYEBİLİLER
    KURŞUNSUZ BENZİNLE ÇALIŞAN ARABAYA KURŞUNLU BENZİN KONURMU?

15. Misafir

Misafir Guest

Konu bu diil ama Avni bey, böyle bir iddiamız olmadi'ki...https://www.hyundaiclubtr.com/smileys/smiley1.gif

16. escetins

escetins Yasaklı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    bozmaz güzel kardeşim, yeterki aracınızın motor yapısı kurşunsuz benzine uygun olsun

bakın nette sizin bu sorunuza cevap olabilecek bir yazı buldum..

aşağıda hemen copy/paste yapayım..

http://www.hurriyetoto.com/oto/otoyasam/haberdetay.php?cid=1193

98 oktanlı benzin kullanımı
    Onno Usta

16.04.2007, Pazartesi

1998 model Toyota Corolla XE kullanıcısıyım. 87 bin km'deki aracımda daha önceleri normal benzin kullanıyordum şimdi de süper benzine geçtim. İleride süper de piyasadan kalkacağından kurşunsuz 98 oktanlık benzine geçmeyi düşünüyorum. Bu yeni yakıtın farkı ne? 1300 cc'lik karbüratörlü aracımda veya yeni çağdaş enjeksiyonlu araçlarda bu geçiş öncesi bir ayar yapılması gerekiyor mu?

1998 model olan Toyota Corolla 1.3 XE karbüratörlüaracınızda asıl kullanılması gereken kurşunsuz normal veya süper benzindir. Kurşunlu benzinin kullanım alanı tüm dünya otomobil motorlarının kurşunsuz olarak imal edilme mecburiyeti nedeni ile üretiminin kısıtlanıp kaldırılması sonucunda doğal olarak kurşunsuz kullanımı mecbur olmuştur. Ancak aracınızın motorunun iç yapısının zaten kurşunsuz benzine uygun üretilmiş olması iç yapı elemanları olarak herhangi bir olumsuzluk yaratmayacağı gibi kurşunsuz benzinin atomik yapısı nedeniyle de çekiş daha da artacak ve CO% değerlerinde oluşan farklılık da yeniden ayarlama ile düzenlendiğinde tüketim de daha ekonomik olacaktır. Çağdaş enjeksiyonlu araçlar ise zaten kurşunsuz benzin ile çalıştığından zaten herhangi bir düzenlemeye ihtiyaç olmadığı gibi zaten sistemde var olan lambda sensör aracılığı ile yapılan gaz analizin sonucunu bu sensör değerlendirerek gerekli düzenlemeleri yapmaktadır. Kurşunlu benzin ile kurşunsuz benzin arasındaki en belirgin fark isminden de anlaşıldığı gibi kurşun kimyasalının varlığı veya var olmamasıdır. Kurşun çok zehirli bir kimyasal olması sebebiyle çevre sağlığı açısından yasaklanmış ve kurşunsuz olan yakıt üretimi ve buna uygun motor iç aksam ve işletim sistemleri ile alternatif yaratılmıştır. Motorların iç dizayn yapısı gereği sıkıştırma oranları paralelinde yanma sıcak yanma odası içinde pistonun emdiği taze hava ile karışık yakıtın hızla sıkıştırılması sonucunda bujinin ateşlemesi ile yakıt yanar ve genişleyerek oluşturduğu genleşme gücü ile pistonu tekrar aşağıya iterek klasik bir içten yanmalı motorun ısı enerjisini iş enerjisine çevirme işlemi oluşur. Bu işlemde yukarıda da bahsettiğim gibi hızla yanma hücresinin içine sıkıştırılan hava yakıt karışımının motorun sıkıştırma oranı ile de bağlantılı olarak buji öncesi kendiliğinden ateşlenme riski vardır. Kendiliğinden ve bujinin ateşleme işlevinden önce oluşan bu kendiliğinden ateşlenme vuruntu, avans tabir ettiğimiz olumsuzluğa neden olarak yanma olayının patlamaya dönüşmesine yol açarak hem motorun iç aksamlarına ağır hasarlar verir hem de aracın performansında ciddi kayıplara da yol açar. Yakıtın iç yapısında var olan kurşunun da belirli bir oranda varlığı ile bu vuruntu oluşmayarak sadece buji ateşlemesi ile yanma sağlanır. İşte yakıtın bu iç kimyasal ve kurşun ağırlıklı kimyasallarının oranının artışı ile de belirlenmiş oktan sayıları budur. Yüksek oktanlı yakıtın iç kimyasal yapısı ile yakıtın basınç ve ısı nedeni ile kendiliğinden ateşlenmesi mümkün olmadığından sıkıştırma oranı yüksek motorlarda da gerek görülen ve önerilen oktanlarda yakıt kullanılması gerekiyor. Kurşunun yakıtlarda kullanılmasının yasaklanması sürecinde ise farklı kimyasal karışımlar ile çevre sağlığına çok zararlı olan kurşuna alternatif yaratılarak kurşunsuz yüksek oktanlı benzin üretilmiştir. Aracınızın motor iç yapısı ve sıkıştırma oranı gereği kullanması gerekli yakıt oktanı 90 dolaylarındadır. Normal ve süper kurşunlu benzinin olmaması durumunda ise iç yapısı zaten kurşunsuz benzine uyumlu olarak

17. escetins

escetins Yasaklı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    Coşkun hocam elbette konu bu değil ancak konuyu bizler saptırdık, ve konuyu kurşunun benzindeki kullanım amacına taşıdık

18. MSC

MSC Site Yetkilisi Yönetici

Alınan Beğeniler:
    16,969
    Ad Soyad:
    Serdar
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Mercedes-Benz
  19. Ersin

Ersin Yönetici

Alınan Beğeniler:
    3,715
    Ad Soyad:
    Ersin C.
    Yaşadığınız Şehir:
    52-ORDU
    Araç Modeli:
    Mercedes-Benz
  20. escetins

escetins Yasaklı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    açılmama sebebi:
    alıntı yapıldığında yada yeni link eklendiğinde forumda bulunan kodlama hatası yüzünden
    linklerin başına aşağıdaki gibi bir kod hatası üretiliyor.
    site yöneticisinede forum hakkında görüşlerimi ilettim kendisi ilgilenecek bu konu ilel ilgili olarak
    HATAYI BURADA KOYU HARFLERLE BELİRTTİM: URL=%20http://forum.donanimhaber.com/m_3154382/

ayrıca yine forumdaki kodlama hatası yüzünden alıntılarad bazı kodlar yanlış olarak görünüyor mesela smile yada diğer kodlar.

yukarıdaki linkleri düzelttim ancak bahsettiğim kodlama hatasını göz önünde bulundurmakta yarar var

Bu Sayfayı Paylaş