Öncelikle selamlar. Konu başlığını elimden geldiğinde derli toplu yazmaya çalıştım. Geçen sene yazın bir seyahat esnasında gece araçta uyurken klima açık fan konumu 1 de uyumuştum. Araç LPG'de olmasına rağmen uyandığımda çeyrek depo benzin azaldığını farkettim. Bu durum bugün LPG bakımında aklıma geldi. Aracı bilgisayara bağlayınca rölantide regülatör sıcaklığının 65 derece yani normal olduğunu gördük. Klimayı aktif edip fan konumunu 4'e aldım. Regülatör sıcaklığı yavaş yavaş düşmeye başladı. 42 dereceye kadar düştü biraz daha beklesek 40'ın altına düşerdi. Regülatör sıcaklığı belli bir derecenin altına düşünce benzine geçmiştir denildi. Fanı kapatınca regülatör sıcaklığı rölantide hızlıca 65 dereceye çıktı tekrardan. Sonra klimayı aktif etmeden sadece fan konumunu 4'e aldım. Tekrardan regülatör sıcaklığı yine düşmeye başladı. Hortumlara baktık hortumlarda soğudu. Yani rölantideyken soğutma suyu sıcaklığı fanı açınca düşmeye başlıyor hortumlar soğuyor. Arabayı kullanırken ısıtma veya soğutma ile alakalı bir sıkıntım yok. Rölantideykende gayet iyi ısıtığ soğutuyor aracın içini. Klimada gayet iyi çalışıyor sayılır ama hep dedemin 1.2 symbolü daha güzel soğutuyormuş gibi geliyordu bana. Bugüne kadar hiç hararet problemide yaşamadım. Motor sıcaklığı hep 90 derece sınırının altındaki çizgide duruyor aldığım günden beri. Tüm bakımlarıda yetkili serviste yaptırdım ve her seferinde su veya yağ eksiltmesi olmuş mu diye sorduğumda olmadığı söylendi bana. Ama bir enteresan durum var. Bununla alakalı öncelikle neleri kontrol etmem gerekir?
Termostat bir miktar açık kalıyor olabilir. Rölantide havalar da soğuk olunca motor soğuyor olabilir. Regülatör bağlantısı kalorifer peteğinden t ile alındığı için motor içine göre daha soğuk kalıyor muhtemelen. Ana fikir, kalorifer peteği bir nebze radyatör görevi görür. Kış sartlarında Rölantide motor daha az ve yavaş ısınır. Fanı 1 e alsanız 65 den düşüş daha uzun sürede olur mesela.
Gayet normal bir durum fanlar kocaman ve alanı geniş. Fanlar sürekli açık kalırsa soğutma suyunu sıcak tutmak için rölantide üretilen ısı yetmeyecektir. Isı düşüsü yaşanacaktır. Asıl mesele termostat neden fanlara halen dolaşım sağlıyor yani açık kalıyor. Sökeceksin termostatı antifirize içinde ocak vs vasıtasıyla ısı uygulayıp durumunu sıcaklığını takip edip ölçeceksin. Baktın soğumasına rağmen açık kalıyor değiştir gitsin. Lpg regülatörüne suyu aldıkları hat tam geri dönüş hattı galiba. Soğuk yeri ilk sıcak yeri değil gibi bu durum düzeltilebilir.
yeteri kadar ısı üretemiyorsan tabii ki soğuyacak. rölantide bu havalarda yeteri kadar ısıtamazsın, hatta dizeller kalorifer açınca rölanti yükseltiyor, benzinliler yine iyi.