Hyundai Yedek Parça - Parça Ofisi LPG KABLO

Arabamızı Satarken Neden Zarar Ediyoruz

'Sohbet' forumunda esef tarafından 21 Nisan 2017 tarihinde açılan konu

1. esef

esef Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    239
    Ad Soyad:
    esef kaplan
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Accent Yumurta 1.3 (1994-2000) X3
    Müslümanız ama ülkede dürüst satıcı-alıcı çok çok az...eminim piyasada bulunan araçların %30 u ya pert yada ağır hasar kayıtlı yada taksi çıkması....bulabildiğine kaptırıyorlar.... %95 imiz arabayı satarken şurda şu sorunu var bunu yaptırman lazım demiyoruz... çünki karşımızdaki duyunca haaa o zaman 250 şunun 150 bunun için keserim diyor....kimse ufak kaporta hasarını yaptırmıyor.....çizik büzük araçlar yollarda....arabaya değil tramerine bakılıyor....
    halbuki avrupada adam geliyor arabayı bir süzüyor motoruna bakıyor şasesine bakıyor boyası güzelse alıyor....vuruk, çizik, sürtük, boyası solmuş, güneş yanığı araba onlar için bakımsız arabadır almazlar... avrupada araba boyatmak evi boyatmaya benzer nasıl evlerimizi 3-5 senede bir boyatıyoruz onlarda arabalarını öyle boyatıyorlar gerekiyorsa.....adamların genelinde hile yok onlar Müslüman değil biz Müslümanız ama

Önal, VVadam ve mt_44 bunu beğendi.
  2. birolkeser

birolkeser Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    389
    Ad Soyad:
    Birol Keser
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Accent Yumurta 1.5 (1994-2000) X3
    alış satışta acele etmek de başa bela. bende de 99 gls var. önceki araçtan dilim yanmıştı. Bunu alırken aylarca bekledik. 2015 kasım ayında 16.500 verdim. neredeyse tavan değerdi o zaman. Sonuçta aldım bindim. 6 ay tamirci yüzü görmedim. tüp taktırdım, lastikleri değiştirdim. yıl ve kilometre olarak zamanı geldiği için 1500 tl ağır bakımda ne gerekirse yaptırdım. başkada sıkıntım yok daha. 2000TL daha ucuzada araba alabilirdim ama benden gene çıkardı o para.

Şimdi durum ne, piyasası çok tuhaf 13,500 diyende var 21,000 diyende. Bana sorsan 18-19 gibi rakamlara babamın oğluna vermem, binmeye devam ederim. Neden?

Para ikinci planda, bulmuşum sıkıntısız aracı kaşınmanın alemi yok.

umutd07 ve mt_44 bunu beğendi.
  3. esef

esef Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    239
    Ad Soyad:
    esef kaplan
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    aynen öyle hocam baya bi uğraştık yaptırıp satmanın bi alemi yok....zaten satmaya hiç niyetim yok...krediyle almıştım kredi borcu 11 ay sonra bitiyor 1-2 sene daha kullanır satar 2010 ve üstü bir araç alırım yapacak bişey yok...bir ara satmayı düşündüm sonra vazgeçtim yaptırıp bineyim dedim

4. Köksal

Köksal Süper Moderatör

Alınan Beğeniler:
    4,522
    Ad Soyad:
    Köksal
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Opel
    Tam da öyle değil aslında, 2007 focusumu aldıktan sonra triger, debriyaj baskı balatasından, fren balatasına, kızdırma bujisine kadar masraf ettim 2 yıl kullandım 2500 tl harcamışım, satarken üstüne yükselen piyasa yüzünden kâr edip sattım. Gelişmiş ülkelerde bakım pahalı yenisi ucuz olduğundan sürekli yenileniyor araçlar ama dediğim gibi o gelişmiş ülkelerde, bizde yemiyor. Sıfır alırken krediye verilen faiz kat kat fazlası oluyor. Çok etken var sonucu değiştiren.

VVadam bunu beğendi.
  5. ysuatsenyurt

ysuatsenyurt Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    6,103
    Ad Soyad:
    Yusuf Suat
    Yaşadığınız Şehir:
    55-SAMSUN
    Araç Modeli:
    PSA
    Arabayı alırken kar edeyim düşüncesi varsa zaten araba alınmamalı. Araba bir yatırım aracı değil gider kalemidir. Ettiğiniz her masraf da arabanın değerinin artmasını değil, aldığınızdaki değerini korumasını sağlar. Bakımları yaptırmazsanız 10 liraya aldığınız arabayı 7-8 liraya satarsınız.

Önal ve umutd07 bunu beğendi.
  6. Uğur K

Uğur K Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    1,046
    Ad Soyad:
    Uğur Karagüzel
    Yaşadığınız Şehir:
    67-ZONGULDAK
    Araç Modeli:
    Fiat
    Ben alıp sattığım araçlarda sadece 98 yılında Şahin den kar etmiştim. :D İlk aracım Lada Samaraydı zararına sattım,Şahinden kar ettim,Yumurtayı kafa kafaya sayılır sattım,Skoda Favoritte sanayiye bıraktım Bin lira bile verseler alsınlar demiştim 4 Bine sattım. ( Bana maliyeti 5.600 tl olmuştu ) Admiyeri 2007 Yılında 16,500 e aldım 2016 Nisanında 23,750 ye verdim. Satmadan yaklaşık bir yıl kadar öncede 6 Bin liraya yakın masraf ettim.Dört lastik aldım üç gün sonra Arabayı satmıştım.
    Sözde 27 Yıldır ticaretle uğraşıyorum ama bu araba işinden bir türlü Kar etmeyi başaramadım.Ben buna biraz da Nasip işi diyorum.

Samuera bunu beğendi.
  7. esef

esef Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    239
    Ad Soyad:
    esef kaplan
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    adamlar tutulan yeni model (2010-2015) arabalara 42 verip 2 sene sonra 45e satıyor...bunu genelde vw ,fiat, opel grubunda kendi gözümle gördüm...biz yapılan masraflardan bahsetmiyoruz....zaten bakım ve yakıt masraf değil....aldığımız değerin altına veya üstüne satmaktan bahsediyoruz... anladığımız şu yeni model ve tutulan araçlar değer kaybına uğramıyor, eski model araçlara ne yaparsan yap aldığın fiyatın üzerine satamıyorsun tersine 15 e aldığını 13e satıyorsun demek istiyorum

8. Roadrunners

Roadrunners Moderatör

Alınan Beğeniler:
    17,279
    Ad Soyad:
    Hakan...
    Yaşadığınız Şehir:
    6-ANKARA
    Araç Modeli:
    Tucson (2015–20XX) TL
    Volkswagen öyle zarar yok hep kâr dsg Şanzuman cok sıkıntılı ama yinede çok ragbette

9. esef

esef Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    239
    Ad Soyad:
    esef kaplan
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    çok doğru konuştun abi hem nasip hemde uyanıklık var işin içinde adamlar tutulan arabaları alıp hiçbir masraf etmeden 1-2 sene sonra 3-5 üzerine satıyorlar...işi biliyorlar valla...herzaman satarkende alırkende benim gibi işi bilmeyen birinden araba almak veya satmak istemişimdir ama hiç öyle olmadı hep ezilen taraf bendim....keza etrafımdada öyle oldu alıcı veya satıcı işi bilmez biri kar eder...bu böyle geçip gider olanda uyanık olmayana olur....hiç şöyle temiz bi insana rastgelmedim ya

Uğur K bunu beğendi.
  10. ai_torcuk

ai_torcuk Moderatör

Alınan Beğeniler:
    10,322
    Ad Soyad:
    ali izzet torçuk
    Yaşadığınız Şehir:
    59-TEKİRDAĞ
    Araç Modeli:
    İX35 (2009-201X)
    "Eski model araç" zaten adı üzerinde. Eski olarak alıyorsun, birkaç sene kullanıyorsun daha da eskiyor, değer kaybediyor ya da piyasa yükseldiği için yerinde sayıyor.
    Son 3 yıldır 0 km araç fiyatları anormal şekilde yükseldi. 5 yaşına kadar olan araçlardaki karlı satma durumu birazda bundan kaynaklı.

esef bunu beğendi.
  11. ai_torcuk

ai_torcuk Moderatör

Alınan Beğeniler:
    10,322
    Ad Soyad:
    ali izzet torçuk
    Yaşadığınız Şehir:
    59-TEKİRDAĞ
    Araç Modeli:
    İX35 (2009-201X)
    Aracın fazla tercih edilmesi de etkili tabiki. Buna en güzel örnek honda civic. Gençler vtec açma olayını bi keşfetti 2. el civic piyasası uçtu.

esef bunu beğendi.
  12. Uğur K

Uğur K Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    1,046
    Ad Soyad:
    Uğur Karagüzel
    Yaşadığınız Şehir:
    67-ZONGULDAK
    Araç Modeli:
    Fiat

Her markanın Prim yapan araçları da var olduğu yerde sayan araçları da.
    Örnek 95 98 arası Corolla ları istediğiniz fiyata satarsınız sabit kemikleşmiş bir alıcı potansiyeli var.Ama 99 ve 02 arası Corollaların da son sahibi olursunuz satmak için bir tek promosyon yapmadığınız kalır.
    Mesela Hyundai de Bir Era da İ 30 da Getz de yada Blue da normal şartlarda ister ikinci el alın bir yıl sonra satın isterse sıfır alıp 6, 7 sene sonra satın Kar edersizniz.
    Anlık maddi sıkışıklık yaşanmadığı sürece benim düşüncem bu modellerde zarar etmezsiniz.

13. esef

esef Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    239
    Ad Soyad:
    esef kaplan
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    valla dsg sıkıntılı olsada mükemmel bir buluş...hergün işe gelip giderken vw caddy 2.0 sportline dsg ile gidiyoruz....tam bir performans aracı vites değiştirdiğini çok çok dikkat ederseniz anlarsınız çok hızlı bir şekilde değiştiriyor ivmelenmeside bi o kadar mükemmel....araç 80000km de 2012 model günlük kullanılan bir araç fakat şanzumanında hiçbir sıkıntı çıkmadı galiba şans işi....bide doğuş oto servisine gittiğinde adamlar söylüyorlarmış dsg şanzuman tam bu motora uyumlu diğer motorlarla bu kadar uyumlu çalışmıyor arabanızın değerini bilin demişler araç 140 beygir........şuan satılan sıfır caddyler 2.0 motor yalnız 105beygir ve fiyatları uçmuş durumda

14. esef

esef Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    239
    Ad Soyad:
    esef kaplan
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    evet bu Corolla işini bende çözemedim 98e kadar olanlar çok tutuluyor üstleri hiç tutulmuyor her zaman çok enteresan gelmiştir bana....ama 98 ve altı kullananlar arabalarına yatıp kalkıp dua ediyorlar arabanın neredeyse hiç hastalığı yok ve çok zor arızalanıyormuş performansı yol tutuşuda çok iyiymiş

15. Uğur K

Uğur K Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    1,046
    Ad Soyad:
    Uğur Karagüzel
    Yaşadığınız Şehir:
    67-ZONGULDAK
    Araç Modeli:
    Fiat
    Ayrıca 1.3 Olmayacak para etmiyormuş İllede 1.6 Efsane kasa olacakmış :D:D

16. umutd07

umutd07 Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    4,506
    Ad Soyad:
    Umut Dürüş
    Yaşadığınız Şehir:
    7-ANTALYA
    Araç Modeli:
    Hyundai Marka Aracım Yok
    2008 yılında sıfır km cerato 1.6 crdi alınca etraftan bu araba alınmaz, eyvah külliyen zarar, parça yok... Bir ton boş laf... 33.500₺ aldık 8 sene bindik şu an piyasası hatasız 85.000 km ilk sahibinden 40 bin ₺ ye ilan gördüm :) kesinlikle tutulma işi. Tutulan model zarar ettirmez.

17. ysuatsenyurt

ysuatsenyurt Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    6,103
    Ad Soyad:
    Yusuf Suat
    Yaşadığınız Şehir:
    55-SAMSUN
    Araç Modeli:
    PSA
    İyi de ilk mesajınızda bunu demiyor ve bu konuda yorum istemiyorsunuz ki. Ben şu şu masrafları yaptım satsam kaça satarım, zarar edersin masraf etme falan diyorlar gibi şeyler söylüyorsunuz. Ben de ilk mesajınıza göre yorum yapıyorum.
    Eğer kastettiğiniz aldığınız fiyatın altında ya da kar etmeden satmak ise eski model araçların zamanla daha da eskidiği, üretimden kalktığı, kasa değiştirdiği, kilometresinin arttığı, eskiye rağbet olmadığı, belli bir müşteri kitlesi olduğu, yetkili servisinin bile bakmak istemediği vb. gibi yüzlerce neden sayabilirim.

18. i20_Troy

i20_Troy Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    842
    Ad Soyad:
    Selim ŞAHİN
    Yaşadığınız Şehir:
    68-AKSARAY
    Araç Modeli:
    İ20 PB 1.4 MPI (2008-2014)
    Yatırım maliyeti
    İşletim maliyeti

bunları karıştırmayalım...

Piyasada bakımlı binici nin sattığı araç sayısı çok az... Binici adam zaten neden satsın...
    Millet ölmüş sorunlu bakımsız yürümeyen araba satıyor...
    Alan kişi de toplamaya uğraşıyor...
    Sonra tabi ettiği masraflar için yanına kar mı kalacak ben aldığımda böyle değildi duygusu ile daha fazla fiyat isteniyor...

Pazarlık ettiğim i20 2011 model 1.2 mode için ben 32 teklif ettim karşı taraf 32500 istiyor...
    bir türlü anlaşamıyoruz tam 1 haftadır...
    Sebep bakımlarını yaptırmış 500 lira masraf etmiş bu yüzdenmiş...
    İyi de bu beni ilgilendirmiyor ki... Yaptırmasaydı diyorum...

Bakalım napcaz...

smtsmt227 bunu beğendi.
  19. smtsmt227

smtsmt227 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    3,591
    Ad Soyad:
    Abdulsamet
    Yaşadığınız Şehir:
    16-BURSA
    Araç Modeli:
    Accent Era 1.4 (2006-2012) MC
    Arkadaşlar yapılacak bakım var bide extra vatandaşın kendi keyfi için yaptıkları var ve ben şu duruma karşıyım.Adam jant alıyor subwoofer egsoz vb extra yüklemeler yapıyor satarkende bunları vb olanları ekleyip de satmak istiyor yani bunu alıcıya yüklemek bu yanlıştır doğru olan arkadaşım ben bunları yaptım Dilersen bu şekilde bu fiyat ama yok ben bunları istemem fiyattan düşülür mantığı yok saticida allah sizi inandirsin hyundai accent era otomatik 27.100 km de araç suan 28.000 km kusurde aldım araç fiyati araştırma yaptığımda şehirlere göre fiyatları 3 asa 5 yukarı değişiyor 35.000 milyar dedi pazarlık 33.750 bitti üstüne triger ve Filtreler yağ ve balatalari yeniledim şimdi ben bunları yaptım diye karşı tarafa fatura edemem ki yani alicida satıcılarda bir garip bu aralar :) güzel bir konu başlığı Teşekkürler

GT-I9301Q cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

esef ve ysuatsenyurt bunu beğendi.
  20. ysuatsenyurt

ysuatsenyurt Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    6,103
    Ad Soyad:
    Yusuf Suat
    Yaşadığınız Şehir:
    55-SAMSUN
    Araç Modeli:
    PSA
    İmzamda yer alan araçlar kendim için aldığım, belli bir süre kullanıp sattığım araçlar. Bunların dışında eş, dost için de bir çok araç aldım. Toplamda yaklaşık 10-12 tane araç almışımdır. Şimdi bu araç alımlarım sırasında imzamda 2. sırada yer alan 1974 VW 1303S'in bana verdiği maddi zararı kısaca anlatmak istiyorum.

İlk aracım olan 1974 model 1303 LS aracı 2006 Mart ayında 5500 liraya aldım ancak o dönemki memur maaşları ve aracın yakıt tüketimine dayanamayıp ve her gün ülkenin farklı illerinden arayıp sat bana diyenler olması nedeniyle Kasım 2006'da 6000 liraya sattım. Ancak VW hevesimi alamadığımdan 2008 yılında tekrar arayışa girdim ve 1974 model 1303 S aracımı 8000 lira banka kredisi çekerek 7.500 liraya satın aldım. Bankaya toplamda 10.600 lira ödeyecektim. Yani kafadan 2600 lira girdi. Bu aracı 2 sene kullanıp 2010 Haziran ayında sattım. Bu 2 senelik süreçte yaklaşık olarak 5-6 bin lira masraf yaptım. Yaptığım masrafın yanı sıra şehir içi 12 lt/100 km, şehir dışı 10 lt/100 km yakıt tüketimi de belimi büküyordu.

Ara ara satılık ilanı veriyor ama bir türlü satamıyor vazgeçiyor ilanı geri çekiyordum. Öyle lanet bir şey ki bu VW kaplumbağa sevgisi insanın birikimlerini içten içe tüketiyor, birikimi yoksa belini her geçen gün büküyor. Ama kapısını açıp direksiyonuna oturduğunuzda suratınızda oluşan şapşal gülümseme, yolda giderken insanların parmakları ile sizi gösterip gülümsemeleri, el sallamaları, kızların laf atmaları, motoru çalıştırdığınızda içeri dolan benzin kokusu kafayı bulmanızı sağlıyor bir türlü sağlıklı düşünüp satıcam ulan seni diyemiyorsunuz. İşte tüm bu anlattıklarımı yaşarken bir gün bir telefon geldi hiç tanımadığım birinden. Aksaray'da Mercedes fabrikasında çalışan bir mühendis VW alıp restore etmek sonra da oğluna bırakmak istiyormuş. Satsam mı satmasam mı diye düşünüp en sonunda artık aracın kaportasında oluşan sorunların da büyümesi nedeniyle bundan sonra dayanamayacağım diyerek teklifini kabul edeceğimi söyledim. Bir süre yaptığımız pazarlıklar sonucunda toplamda yaklaşık 15.000 liraya mal olan aracımı 5.600 liraya sattım. Aldığım paranın bir kısmı ile çektiğim kredinin kalan kısmını ödedim, bir kısmı ile öğrenim kredi borcumun yarısını kapattım ve elimde bir şey kalmadı :)

Geride bazıları komik, bazıları eğlenceli, bazıları üzgün bir çok anı bıraktı. Hevesinı aldın mı derseniz evet aldım diyebilirim ama bu doyuma ulaşılacak bir şey değil. Ne olursa olsun tamam artık doydum diyemiyorum. Ara ara hala VW ilanlarına bakıyor, alsam mı diye düşünüyor, her şeyi göze alıyorum da o yakıt tüketimi var ya onu gözüm yemiyor.

Ha bu arada unutmadan aldığım ilk araç İstanbul'da bir belediye başkanının klasik araba koleksiyonundaymış, ikinci aracı ise alan kişi toplamış ve garajda duruyormuş. Son durumlarını merak edenler olur belki diye paylaşmak istedim.

Kısaca anlatıcam diyordum ama biraz uzun oldu kusura bakmayın. Ben bu kadar uzun yazıları genelde okumuyorum. İçinizde sonuna kadar okuyanlar olursa helal olsun diyor, Samsun'a geldiklerinde çaya bekliyorum :)

Samuera, esef ve smtsmt227 bunu beğendi.

Bu Sayfayı Paylaş