Hyundai Yedek Parça - Parça Ofisi LPG KABLO

arabam az yaksın diyorsan oku

'Accent Era Forum - Club MC' forumunda mehmet şimşek tarafından 8 Şubat 2010 tarihinde açılan konu

1. filito

filito Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    Ad Soyad:
    Sedat
    Yaşadığınız Şehir:
    48-MUĞLA
    Araç Modeli:
    Accent Era 1.6 (2006-2012) MC
    Benzinli araçta 88 km hız 2500 devire denk geliyor. 100-110 km arası 3000 devir olması lazım.

2. Köksal

Köksal Süper Moderatör

Alınan Beğeniler:
    4,522
    Ad Soyad:
    Köksal
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Opel
    önceden europa vardı bizde 7000 devirdi gösterge. onda dediğim gibi 90-95 e denk geliyordu. hyundailer 8000 olduğu için değişiyor olabilir. bir de motor hacmi galiba fark ettiriyor. büyük motorlar küçüklere göre aynı devirde daha hızlı oluyor diye biliyorum.

3. MSC

MSC Site Yetkilisi Yönetici

Alınan Beğeniler:
    17,010
    Ad Soyad:
    Serdar
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Mercedes-Benz
    1.6 elantra ile 1.3 accent'in 5. vites devir hızları neredeyse aynı. Bu şanzımanla alakalı bir olay. Hyundai'nin bu konuda en güzel aracı 1.5 GLS milenyum kasa accent.

4. Halil KURT

Halil KURT Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    2,794
    Ad Soyad:
    Halil Kurt
    Yaşadığınız Şehir:
    54-SAKARYA
    Araç Modeli:
    Hyundai Marka Aracım Yok
    Bu yakıt oalayını çokta fazla takmamamk lazım ruh sağlığı açısından..
    Belli bir değer yakaladıktan sonra ne yaktığınızı bilin yeter..
    Yoksa sıkıntı yapıyor adama yola giderken bi göz yolda bi göz ibrede kalıyo sonra...https://www.hyundaiclubtr.com/smileys/smiley4.gif
    Ne yakıt yakar araçlar var (büyük motorlu , lüks, vs..)onların yanında bizimkiler devede kulak kalıyor..
    Düzenleyen : Halil KURT

5. qaan88

qaan88 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    9
    bizim aylık gelirleride onlarınkinin yanında devede pire kalır https://www.hyundaiclubtr.com/smileys/smiley2.gif En azından benim ki öyle. adam ayda 10bin tl kazanır, bin tl yakıta verir ona koymaz tabi. ama adam ayda 1000tl kazanıyor ve 200tl yakıta para veriyorsa ona cok koyar. Doğal olarakta kafaya da takar https://www.hyundaiclubtr.com/smileys/smiley17.gif

6. qaan88

qaan88 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    9
    Aracın agırlıgı, havanın sıcaklıgı, rüzgarın hızı, yolun deniz seviyesinden yuksekliği ve aracın aerodinamik yapısı( büyüklüğü, hacmi) hava direncini etkiler. Mesela 5tonluk bir kamyonun deniz seviyesinde 30 derece sıcaklıkta 80 ile gitmesi ve 100 ile gitmesi arasında %30 dan daha fazla yakıt sarfiyatına sebep olabilir. Fakat küçük araclarda bu fark daha azl. Biraz önce yaptıgım hesapta 30 derecede deniz seviyesinde, rüzgarsız bir yolda bizim getzin 80 km hızla gittiginde maruz kaldıgı direnç ile 100 km hızla gittiginde maruz kaldıgı direnç arasında %19luk bir fark war. tabi aracın her mmkaresine baskı uygulayan bu basıncın ne kadralık bir sarfiyata neden olacagını bilmiyorum.
    Ayrıca, 50 derecelik bir sıcaklıkta karsılasılan direnç ile 20derecelik bir havadaki 80km hızla karsılasılan diren asagı yukarı aynı. Yani hava sogudukca hava agırlasır ve daha fazla basınca sebep olur kapurataya.

Bunları yazarken benzin sarfiyatının aslında ne kadar cok etken tarafından etkilendigin bir kez daha görmüş oldum.
    Düşünün, iki aynı model arac bilgisayar kontrolunde ( yani sürücü etkeni de dısarıda bırakılarak,tüm vites deiştirme devirleri herseyi aynı olsun diye.) 100 km lik bir düzlükte zıt yönde yola cıktılar. RÜzgarı arkasına alan aracın yakıt tüketimi ile rüzgara karsı ilerleyen arabanının yakıt tüketimi yine aynı olmayacak. Rüzgarı arkasına alan aracın hem motoruna fazla güç binmeyecek hem rüzgardan daha az etkilenecek. Diğer arac ise, rüzgara karsı diğer araca göre 2 kat daha dirençe maruz kalcak ve aynı hız için motor daha fazla güç üretmek zorunda kalacak.

Sonuc olarak, yüzlerce etken var yakıt sarfiyatını etkileyen. O yüzden Ahmet 6 lt yakar Mehmet 8 litre yakar ama bu ahmet in arabasının ya da mehmetin söförlüğünün sucu ya da iyi olması anlamına gelmez. https://www.hyundaiclubtr.com/smileys/smiley4.gif
    3e 5e cok takılmamak lazımmıs aslında https://www.hyundaiclubtr.com/smileys/smiley3.gif

7. azizerkut

azizerkut Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    1
    400 kmlik bir yolu saatte 80 km hızla 5 saatte alırsınız 100 km hızla ise 4 saatte alırsınız. Arada aracın 1 saatçalışma farkı var peki araç bu bir saatlik artı çalışma diliminde ne kadar yakıt harcar.

Hangisi daha ekonomik

8. Ersin

Ersin Yönetici

Alınan Beğeniler:
    3,715
    Ad Soyad:
    Ersin C.
    Yaşadığınız Şehir:
    52-ORDU
    Araç Modeli:
    Mercedes-Benz
    Heh Hocam Ya Bende Buna Cevap Arıyorum....Örneğin 130 La Gittiğim Zaman 10 Dk Da Gidiyosam 70-80 Le 30 Dk Da Gideceğim Bu 20 Dk Sürede Kalan Yakıtı Çok Merak Ediyorum..https://www.hyundaiclubtr.com/smileys/smiley11.gif

9. fbacanli

fbacanli Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    4
    Ad Soyad:
    Ferruh BACANLI
    Yaşadığınız Şehir:
    20-DENİZLİ
    Araç Modeli:
    İ40 1.6 GDİ (2012-201X)
    burda aslolan zaman değil yapılan km.dir.

10. qaan88

qaan88 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    9
    Traktor ya da iş makinesi değilki saat hesabı yapalım https://www.hyundaiclubtr.com/smileys/smiley9.gif
    Arac motorun ürettigi güce göre yakıt tüketir. !00 ile gitmek için daha cok güç üretmesi lazım, 80 ile gitmesi içinde 100km/s lik hıza daha az güç üretmesi gerekiyor. Sizin 1 saatlik fazla yolda gecen zamanınız sadece fırsat yada alternatif maliyeti bakımından bir zarar olusturur eger zaman nakittir diyenlerdenseniz. https://www.hyundaiclubtr.com/smileys/smiley17.gif

11. azizerkut

azizerkut Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    1
    "burda aslolan zaman değil yapılan km.dir. "

neye göre bu karara vardınız
    Düzenleyen : azizerkut

12. cirgan

cirgan Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    bi yere yürüyerek gidersin az enerji harcarsın geç gidersin. koşarak gidersen erken gidersin ama gittigin yerde oturur kalırsın benzin biter :)

13. qaan88

qaan88 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    9
    https://www.hyundaiclubtr.com/smileys/smiley20.gif

14. Ersin

Ersin Yönetici

Alınan Beğeniler:
    3,715
    Ad Soyad:
    Ersin C.
    Yaşadığınız Şehir:
    52-ORDU
    Araç Modeli:
    Mercedes-Benz
    Güzel Bir Açıklama https://www.hyundaiclubtr.com/smileys/smiley20.gif

15. Yusuf

Yusuf Moderatör

Alınan Beğeniler:
    9,150
    Ad Soyad:
    yusuf
    Yaşadığınız Şehir:
    41-KOCAELİ
    Araç Modeli:
    VW
    söylediğiniz mantıklı ancak bu fark 35km hızın altında iken acıga cıkıyor..yani 20km hız ile giderken 40km hızla gittiğinizden daha fazla yakıt harcarsınız..

16. mdmrx

mdmrx Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    3
    ben öyle 80 ile 100 arasında %30 luk falan bir fark görmedim bugüne kadar bunlar teorik bilgiler..hava direnci eğer motorunuzun gücü düşükse yakıtı olumsuz etkiler mantıken..şöyleki..
    aerodinamik değerleri aynı iki era düşünelim(malum aynı kasa)birine eski 1.4 motor koyalım 70 bg 110 tork..brinde şimdiki motor olsun..98 bg 128 tork..ikiside 80 le giderken aynı yaksa bile 120 ile giderken aracın önünde oluşan hava direncini güçsüz motor daha zor aşacağından ikiside 120 ile gittiğinde güçsüz motor daha çok yakacaktır..

15000 i aşmadan önce durum farklı idi..ama 15 000 geçince bu yaz artık değerler şu şekilde oluştu..aratılsa detayları bulursunuz.. yazın yazdım ayrı bir başlıkta..özetle

5.vites..2000 devirde 70 km hız yapan 1.4 era...3500 devirde(yani %75 devir artışında) 122,5 km hız yapması lazım(hızında %75 artmasını beklersiniz orantılı olarak sonuçta aynı dişli)..ama aracım 120 ile gitti..kısaca kayıp sadece saatte 2.5 km..buda rüzgar direnci farkı işte zaten hızlandıkça devir artar tork artar arabanız rüzgarıda yarar çünkü motor güçlenir..

kısaca..%2.5 çok yakar hadi olmadı max %10 olsun..daha fazla değil..

o araştırmayı geçen bende dinledim tv de..sonuçta benim araç yine aşağı yukarı 6 lt yaktı..radardan korkup yavaş gittiğim zamanda 6 litre...110-120 ile gittiğim zamanda 6-6.5 litre..öyle %30..7,8 litre falan yakmıyor ve yakmazda..120 den sonra gözle görülür bir rüzgara karşı zorlanma oluşuyor benim tecrübelerime göre..rüzgar karşıdan esmedikçe çok yakıt saçma..bence araçlarınızı 110 km ye kadar rahat kullanabilirsiniz özellikle 15000 km yi geçip motorunuz yeterince açılmışsa..15 bin den önceki yaz 3500 devirde uğultu yapan motor..geçtiğimiz yaz 3500 devirde %80 azalmış uğultu ile yol aldı..

(ş.lerarası yolculuklarımda aracım hep 6 lt yakmıştır..2 yetişkin 3 çocuk tam dolu bagajla)
    Düzenleyen : mdx78

17. umt35

umt35 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    1
    bende de 2010 var 2000km yaklastı malum cok yakıyor
    kımya ve fızık dersındekı gıbı nasıl az yaktırırırız onu hesaplıyoruz canım yurdum kosullarında,
    rodaj suresı 15000km den once bıtmıyor mu?
    heryerde farklı rakamlar var da
    yada ne zaman az ya da dıgerbır degısle normal yakıcak

18. accent eracı

accent eracı Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    Ad Soyad:
    Atilla yüceer
    80 km gideceksek niye hyundai ya da yeni araç alıyoruz bu hız limitlerinde gidersek doğanda az yakar arada bir dokunmak lazım müsait yerde trafik canavarı olmamak şartıyla

19. Hafizs

Hafizs Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    bende 1.5 yıldır era da deniyorum.80 gittim 50 liraya 300 km gittim.
    90-100 arası gittim 270-290 km gittim.
    120-150 arası gidiyorum 250 km gidiyor.hemde kalkışlarda 3000-3500 deviri kadarda basıyorum.250 km.yani km de 20 krş yakıyor.
    ben bunada razıyım.hiç tasarrüf masarruf olsun diyede 8 dakklık yolu 30 dakkada gidemem.50 krş fazla yaksında araba uçsun

20. accent eracı

accent eracı Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    Ad Soyad:
    Atilla yüceer
    hafiz arkadaşıma katılıyorum ne kadar da az yaksın dersen de arada oynayacağı 20 kuruş o da deymez devletin bu politakasını değiştirmesi lazım eğer ben başa geçersem benzini 1 tl yapacam o kadar

Bu Sayfayı Paylaş