Hyundai Yedek Parça - Parça Ofisi LPG KABLO

Amortisör sorunu!

'Accent Forum - Club' forumunda KasımAliAytekin tarafından 13 Ekim 2008 tarihinde açılan konu

1. Misafir

Misafir Guest

Bu tip amortisörler hakkında aşağıdaki bilgiyi buldum.....
    Monroe'da 4 yıl çalıştım da ondan. [​IMG]
    Reflex tip dediğimiz amortisörler; KONFOR açısından aracınızın üzerindekinden farklı olmamakla beraber PERFORMANS açısından çok daha stabildirler. Çünki;
    Aracınızın üzerindeki amortisörler nitrojen gazı ve amortisör yağı aynı haznededir, monotüpte ise (REFLEX) nitrojen gazı haznesi ayrıdır, yağ haznesi ayrıdır. Amortisör çalıştıkça içindeki piston ve valf parçalarının arasından geçen yağ köpürme yapar. Klasik hava yağ karışımlı amortisörlerde uzun ve sarsıntılı yollardaki performans kaybı bu yüzdendir. Bu yüzdendir ki 15-20 sene önce taksici abilerimizden amortisör patlattım lafını çok duyardık. Monroe'nun Gas-matic ürününde ise (birçoğumuzun aracındaki amortisörler markaları farklı olsa bile üretim teknolojisi budur) gaz basıncı nedeniyle köpürme çok azdır ve konfor daha iyidir.
    Gelelim REFLEX'e. Yağ haznesi ve gaz haznesi ayrı olduğu için köpürme yok denecek kadar azdır, darbelere karşı tepki verme süresi çok kısadır, hemen sönümleme yapmaya başlar ki performansın ve konforun stabil olması bu yüzdendir. Bu tip amortisörlerde performans ve konfor kaybı sıcaklıktan dolayı içindeki yağın akışkanlığının değişmesinden kaynaklanabilir. Ama bunu hissedebilmeniz için amortisörün yaşlanmış ve çok uzun süredir kesintisiz çalışıyor olması gerekir. Bunu da ancak yaklaşık15-20.000 km yapmış olan reflex amortisörler ile çölde sıcağında uzun süredir gidiyor iseniz hissedebilirsiniz.

Sözün özü şu arkadaşlar:
    1- Reflex amortisörü eliniz aldığınız zaman sertliği sizi aldatmasın, konfor ve performans testleri aracınızın dizayn şartları ile aynı. Yani yay-amortisör kombinasyonu ile performans elde edeceğim diyorsanız hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz. Bir bayide Renault 19 arka monotüp amortisörlerini alın, elinizle test edin sertlik açısından fark göremeyeceksiniz
    2- Amortisörün çalışmasında ve ömründe en önemli faktörlerden birkaçı amortisörün araç üzerindeki açık-kapalı boyu, çalışma stroku ve performans değerleridir ki bu değerler aracınızın motor ağırlığı son hızı vs. birkaç teknik dizayn verilerine göre tasarlanmıştır, ÇOK ÖNEMLİ UYARI: EĞER BU DEĞERLERİ ARACINIZA UYGUN OLMAYAN AMORTİSÖR KULLANIRSANIZ ORTA VADEDE YÜRÜYEN AKSAM, ÖN TAKIM ROT, VS KISA VADEDE DE SES, VURUNTU, AMORTİSÖRÜN DAĞILMASI GİBİ ARIZALARLA KARŞILAŞABİLİRSİNİZ.
    3- Amortisör dünya otomotiv sistem standartları gereği EMNİYET PARÇASIDIR. Her parçası üzerinde düşünülmüş ve testler yapılmıştır. İçindeki parçaların herhangi birini değiştirmek yol tutuşu ve fren emniyeti açısında ciddi tehlikeler yaratır. 1999'daydı yanlış hatırlamıyor isem vatandaşın biri eski amortisörleri tamir ediyorum diye otoshow gibi bir dergiye çıkmıştı, fabrika da adamın ticari hayatıyla oynadı haklı olarak. Araçların emniyet parçaları ile tashih tavsiyeleri foruma ciddi zararlar verebilir arkadaşlar.
    4- Escocem'e katılmıyorum. Bilmiyorum, amortisörün güvenlik parçası olduğunu yol tutuşu ve emniyetli fren mesafesi konusunda en büyük yardımcı parça olduğunu biliyorsa bunu kesinlikle tavsiye etmemesi gerekiyor.
    Sakın ha içindeki yağı 10/40 ya da 20/50 gibi şeylerle değiştirimeye kalkmayın. O Boge'nin içindeki yağı değiştiren vatandaş amortisörü açtıktan sonra nitrojen gazını tekrar basıp nasıl kapatıyormuş amortisörü çok merak ettim. Gaz basmıyorlarsa 1-normal hava-yağ karışımlı amortisör kullanın çok daha iyi, 2- Su koyun hem daha ucuza gelir hemde patentini alın dünyada devrim yapın.
    5- Son olarak bu yazımı okuduktan sonra halen amortisör-yay kombinasyonu denemek isteyen arkadaşlar varsa lütfen açık-kapalı boy, strok gibi teknik verilere uygun olarak aracınıza uyan amortisör arayın, çok daha memnun

2. Truva

Truva Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    master amarsitörleri değiştirdinmi. Değiştirdiysen kaça mal oldu. birde coşkun abi yazıdan çıkardığımız sonuç ne olucak ben anlmadım. Bu durumda hyundainin maysan denen markasınımı takalım yoksa monreo mu. orjinal amarsitör kullanın yazıyor.Monroe reflex takarsak yayları çıkartacakmıyız.

3. miroğlu

miroğlu Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    1
    Aynı sorun benim 1.3 accent' timdede var arkasol amortisor diye biliyorum ama 2'side patlak olabilir arka tampona az bişey bastırdınmı acayip bi lokurdu değilde bi cins ses çıkıyo sanki sürtünme yapıyo bakalım değiştiricem ama nezaman :D bide virajlara girince çok etki yaratıyo çokkayıyo... Bide tampona bastığın zaman lastikle beraber titreme yapıyo onunn nedeninide amortisorun patlak olmasından kaynaklanır dediler yoksa lasiklerin hava basıncını her hafta kontrol ediyorum allah kolaylı versin kazasız belasız sürüşler...

4. admire01

admire01 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    coskun abı benım admırenın amartosorlerınden cok memnunum cok ıyı yaylanıyor ses yok ama ben aracımı 2. el aldım acaba ustundekı orjınalmı 2004 aracım bılmıyorum merak ettım sımdı

5. KasımAliAytekin

KasımAliAytekin Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    14
    Ad Soyad:
    Kasım Ali AYTEKİN
    Yaşadığınız Şehir:
    35-İZMİR
    Araç Modeli:
    İX35 (2009-201X)

Kardeşim taktırmadım henüz malum bergamanın yolları gittiği yere kadar gitsin ne kadar idare ederse o kadar ii . Ben monroe taktırmayı planlıyorum fakat bay bi fiyat farkı var biri 60 ytl diğeri 90 ytl 4 tane taktırıcam baya fark oluo. Taktırıcağım zaman karar vericem artık!

6. Misafir

Misafir Guest

Yay olmadan amortisör çalışmaz, ertesi gün patlar, burada anlatılan bu tip amortisörlerin daha sağlıklı olduğu.

Bilmeden yorum yapamam'ki....https://www.hyundaiclubtr.com/smileys/smiley6.gif
    Düzenleyen : Coşkun Uçar

7. KasımAliAytekin

Alınan Beğeniler:
    14
    Ad Soyad:
    Kasım Ali AYTEKİN
    Yaşadığınız Şehir:
    35-İZMİR
    Araç Modeli:
    İX35 (2009-201X)

Truva gördün mü yazdıklarımı?

8. KasımAliAytekin

Alınan Beğeniler:
    14
    Ad Soyad:
    Kasım Ali AYTEKİN
    Yaşadığınız Şehir:
    35-İZMİR
    Araç Modeli:
    İX35 (2009-201X)
    Arkadaşlar bugün aracımın amortisörlerini değiştirdim 2 tanesi zaten patlaktı yağ kaçırıyordu v ses yapıyordu 4 tane aldım orjinal amortisörlerinden. Aslında monroe alacaktım fakat fiyat farkı vardı biraz malum devir ekonomi devri orjinallerini 220 ytl ye aldım tanesi 65 ytl idi indirm yaptırdık biraz şuan aracım yeniden doğmuş gibi bir de ön takımdaki fişekleri falan değiştirttim çok güzel oldu.

9. muallim_55

muallim_55 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    0
    Benim de arkadan ses geliyordu. Bugün ustama gösterdim, amortisör kitlemesi dedi. Önlerde problem yok. Sadece arkaları değiştirmek istiyorum. Servise mi değiştirteyim, özele mi?

10. hyundaı_era_06

hyundaı_era_06 Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    9
    bence servise git orjinaliyle değiştirhttps://www.hyundaiclubtr.com/forum/https://www.hyundaiclubtr.com/smileys/smiley2.gif

11. Misafir

Misafir Guest

Bence serviste değiştirme hocam, monroe al dördünü birden özelde değiştir...

Bu Sayfayı Paylaş