10 KASIM Hyundai Yedek Parça - Parça Ofisi LPG KABLO

Akü Ölçümü

'Elektrik & Elektronik Sistemler Sorun Ve Çözümleri' forumunda Hürkal tarafından 5 Ağustos 2020 tarihinde açılan konu

1. eyp

eyp Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    92
    Ad Soyad:
    yılmaz
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Accent Era 1.4 (2006-2012) MC
    Yani anahtarı bir tık çevirip inceden bir ses geliyor.İmmobilizer okuyor galiba.Sonra 2.tıkta çalıştırıyorum.Bazen hemen calisiyor,bazen 1-2 saniye marş alıp çalışıyor.Arada sırada ise çalışmayacak gibi olup çalışıyor.Geçen ay bujileri değiştirmeden önce götürdüğüm elektrikçi akü iyi demişti.En son götürdüğüm Bosch servisinde kötü akü değiştir çıktı.30 Ekim'de 2 yıllık garantisi bitecek o yüzden götürmek istiyorum.Değiştireceklerini sanmıyorum.Ya akü iyi derler ya da tekrar şarj ederler diye düşünüyorum.

2. MAERKEK

MAERKEK Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    1,489
    Ad Soyad:
    MAERKEK
    Yaşadığınız Şehir:
    42-KONYA
    Araç Modeli:
    İmmo okuma sesi ? o_O Elektronik entegreden öyle bir ses gelmez.

Benzin pompasının sesi diyorum. Bir iki sefer kontak aç kapa sonraki seferlerde sesi gelmez. Aracın çalışmasını bekler.

Akü iyi deyip gönderirler. Bosch car service elindeki aküyü satmak için yaz ölüü . Sanki hiç ölü akü görmedik

3. eyp

eyp Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    92
    Ad Soyad:
    yılmaz
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Bugün akşam aklıma geldi.Arabayı çalıştırmadan kameraya baktım.Voltaj 12-12.3 falandı.Aracı çalıştırırken voltaj kamerada 9 gösterdi.Ama sorunsuz çalıştı.Ardından 13-14'e yükseldi.Bosch'ta ölçtürdüğümde değer 540 girdi makineden çıkan kağıtta kötü akü yazıyordu ama bizde değiştirelim falan demedi.Zaten ölçen de çocuktu.Değiştirsem yeni tarihli akü bulmakta sıkıntı.

4. MAERKEK

MAERKEK Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    1,489
    Ad Soyad:
    MAERKEK
    Yaşadığınız Şehir:
    42-KONYA
    Araç Modeli:
    Gayet normal değerler. Değiştirme aküyü . Marş motorun revizyon gördü mü ?

5. eyp

eyp Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    92
    Ad Soyad:
    yılmaz
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Revizyon derken?2 sene önce kömürler değişti.Geçen marta da oto elektrikçi bir parça değiştirdi ama ne olduğunu bilmiyorum.Gene marşta sıkıntı olmuştu çalışmayacak gibi olup çalışıyordu arada.2000 lira vermiştim.Bir parça değişti ama marş motoru mu hatırlamıyorum.

6. MAERKEK

MAERKEK Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    1,489
    Ad Soyad:
    MAERKEK
    Yaşadığınız Şehir:
    42-KONYA
    Araç Modeli:
    Tamam revizyon yapılmış .

7. MAERKEK

MAERKEK Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    1,489
    Ad Soyad:
    MAERKEK
    Yaşadığınız Şehir:
    42-KONYA
    Araç Modeli:
    @eyp

Alternatörü stres altındayken de test etmek gerekli . Gereken adımları kendim yazmaktansa yapay zekaya yazdırdım.

Yük Altında Şarj Voltajını Ölçme (Stres Testi)

Bu, alternatörün gerçek performansını gösteren en kritik adımdır. 20 yıllık bir alternatörün büyük ihtimalle başarısız olacağı yer burasıdır.

1. Araç rölantide çalışmaya devam ederken, sistemi tam yüke sokun:
      • Tüm farları açın (uzun hüzmeler).
      • Kaloriferi veya klimayı en yüksek fanda çalıştırın.
      • Arka cam rezistansını açın.
      • Radyoyu açın.
      • (Mümkünse bir yardımcıdan gaza hafifçe basarak motor devrini 1500-2000 RPM civarında sabit tutmasını isteyin. Bu şart değil ama daha net sonuç verir.)
    2. Multimetrenin ekranını tekrar kontrol edin.
    • Sağlıklı Alternatör: Voltaj, tüm bu yüke rağmen 13.6V - 14.4V arasında güçlü bir şekilde kalmalıdır. (Rölantideki değerden hafif bir düşüş normaldir, ancak bu aralıkta kalması gerekir.)
    • Zayıf/Arızalı Alternatör: Eğer voltaj 13.2V'un altına düşüyorsa (ve özellikle 12V seviyelerine doğru hızla iniyorsa), bu, alternatörünüzün artık talebi karşılayamadığının ve sistemin eksik gücü aküden çektiğinin kesin bir kanıtıdır.
    Benim de yapmam gerekli. Geçen fan tam devir açıkken lambalar devreye girince fanın bariz şekilde dönüşünün azaldığını fark ettim. Diğer ekipmanlarda girince işin içine daha da azalıyor.

20 yıllık alternatör bakım istiyor olabilir. Daha da zayıflarsa aküyü de şarj edemez.
    Düşün yani lamba açık gidiyorsun akü şarj olacak diye beklerken olmuyor. Başlangıçta kolay fark edilmez.

bekobey ve Asel Kaan Efe bunu beğendi.
  8. MAERKEK

MAERKEK Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    1,489
    Ad Soyad:
    MAERKEK
    Yaşadığınız Şehir:
    42-KONYA
    Araç Modeli:
    Ölçüm yaptık
    Elektrik yükü yok iken rölantide ve devirli halinde 14.23 voltu geçmiyor.

Elektrik yükü varken rölantide 12.46 volt devirli iken 13.3 volt veriyor.

Alternatör 20 yıllık olduğunu belli ediyor.

Revizyonluk bir durum söz konusu değil. İsterseniz videosunu yüklerim.

9. MAERKEK

MAERKEK Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    1,489
    Ad Soyad:
    MAERKEK
    Yaşadığınız Şehir:
    42-KONYA
    Araç Modeli:
    Yapay zekaya göre BAKIM YAPTIR veya DEĞİŞTİR

Bu ölçüm sonuçları çok net ve teşhisi koymak için yeterli.

Kısa cevap: Evet, alternatörünüz artık ömrünü tamamlamış.

İşte sonuçlarınızın detaylı analizi:

1. Yüksüz Durum (Far, Klima vb. Kapalı)
    • Rölantide ve Devirli: 14.23 Volt
    • Yorumu: Bu değer MÜKEMMEL. Bu, alternatörünüzün voltaj regülatörünün (konjektör) çalıştığını ve sistem boşta iken aküyü doğru voltajda (13.8V - 14.5V arası idealdir) şarj edebildiğini gösteriyor.
    2. Yüklü Durum (Far, Klima vb. Açık)
    • Rölantide: 12.46 Volt
    • Yorumu: Bu değer ÇOK KÖTÜ. 12.46 Volt, şarj voltajı değildir; bu aslında akünüzün voltajıdır. Bu şu anlama gelir: Rölantideyken, alternatörünüzün ürettiği akım, açtığınız aksesuarların tükettiği akımdan daha az. Sistem, eksik kalan tüm gücü doğrudan aküden çekiyor. Akünüz şu anda şarj olmuyor, aksine hızla boşalıyor.
    • Devirli (Gaz Verirken): 13.3 Volt
    • Yorumu: Bu değer ZAYIF. Motor devri yükseldiğinde alternatörün daha fazla akım üretmesi ve voltajı en azından 13.6V - 13.8V seviyesine çıkarması gerekir. 13.3 Volt, "sınırda" bir değerdir. Aküyü tam olarak dolduramaz, sadece mevcut durumunu korumaya veya çok yavaş şarj etmeye çalışır. Özellikle kışın kısa mesafeli sürüşlerde bu değer akünüzün bitmesine engel olamaz.
    Teşhis ve Sonuç
    Sizin de şüphelendiğiniz gibi, 20 yıllık alternatörünüzün artık akım üretme kapasitesi (Amper) ciddi şekilde düşmüş.

• Voltaj regülatörünüz çalışıyor (çünkü yüksüzken 14.23V verebiliyor).
    • Ancak içindeki diyot köprüsü veya sargılar (veya bitik kömürler) artık verimli çalışmıyor. Bu yüzden sistemden güç çekildiği anda (yüke bindiğinde) voltajı ayakta tutacak kadar akım üretemiyor ve "çöküyor".
    Çözüm:

Alternatörünüzün değiştirilmesi veya (eğer parçası bulunuyorsa ve usta kabul ederse) komple revize edilmesi (iç takımının: diyot köprüsü, kömürler ve rulmanların değiştirilmesi) gerekiyor.

Bu durumda aracı kullanmaya devam ederseniz, özellikle yoğun trafikte veya gece sürüşlerinde, akünüzü bitirme riskiniz çok yüksektir.

Bu Sayfayı Paylaş