günaydın arkadaşlar, Benim daha önce çeşitli nedenlerle (kiralık veya şirket aracı) kullandığım başka dizeller ile bizim blue'yu karşılaştırdım ve biraz şaşırdım doğrusu. Şöyle ki ; opel astra 1.3 cdti 90 ps 6. viteste, 3000 devirde 160 km yapıyor, ford focus 1.6 tdci 109 ps 5. viteste, 3000 devirde 150 km yapabiliyor. bizim blue 128 ps 6. vites 3000 devirde 155 km hız yapıyor.. blue her ikisinde de güçlü, her ikisinden de hafif ama nedense yukarda anlatmaya çalıştığım konuda bana biraz geride gibi geldi ? yorumlarınızı merak ediyorum...
turbolarının farklı olmasından olabilirmi acaba _? devreye girme devirleri farklı olabilir 1.6 crdi vgt motordan bahsediyoruz 128 hp
Ben fazla sürat yapmayı sevmediğim için şunu söyleyebilirim; 6.vitesda 2000 devirde 120-130 km/h gibi hızlarda görüyorum.
bir yanlışlık olmasın, bizim araçlar 6. vites 2000 devirde 105 km yapıyor, 2500 devirde de 130 km ,3000 devirde 155 ve 3500 devirde 180 km.. (defalarca test edilmiştir :RpS_rolleyes: )
şanzıman oranları kısa ayarlanmış demek istiyorsunuz herhalde. ok de peki neden acaba ? araç güçlü ve sınıfına göre ağır değil, neden kısa şanzıman oranları tercih etmiş olabilir üretici ?
Sinifina gore agir degil derken ? B sinifi otomobiller 1.5 ton olduda haberimizmi yok HTC Wildfire S A510e cihazımdan Tapatalk 2 ile gönderildi
sizce sınıfına göre ağır mı yani ? bence değil.. aşağıdaki veriler arabam.com 'dan alınmıştır : blue crdi :1210 kg aveo sedan 1.3 LTZ :1215 kg 2010 model focus 1.6 tdci : 1260 kg 2005 model astra 1.3 cdti : 1255 kg
Attiginiz araclarda sinifinda olan sadece aveo dur.. HTC Wildfire S A510e cihazımdan Tapatalk 2 ile gönderildi
doğrudur, zaten bizim sınıfta başka hangi araç var ? linea 1.6 multijet aklıma gelen o da 1290 kg... opel ile ford'u yazmamım nedeni ise konuyu açarken onlar ile karşılaştırmış olmamdır.
o devirde o km hız yeterde artar bile. kaldıki o araçlar içinde en az yakan sanırım blue olur. ( kullanmadım tahmin ) ama hız bi işe yaramaz siz yavaş gidin.
zaten benim konuyu asıl sorgulama amacım düşük tüketim. 6. vites, dizel araçlara düşük tüketim amacıyla konulur. yani aracı 6. vitese takıp düşük devirde orta ya da yüksek süratte ekonomi sağlamak esas amaçtır. şimdi focus'a bakıyorum alet 5. viteste 3000 devirde 150 km yaparken; benim blue 6. viteste 155 km yapıyor.. o zaman niye koydun 6. vitesi aynı devirde sadece 5 km fark için mi diye sormak bana gayet olağan geliyor...
Motorlarin ayni devirde olmasi ayni yakiti yaktirmaz diye dusunuyorum. Ayrica ayni devirde ayni torku vermeyeceginden hiz farkida olusur tahi sanziman dislisi lastik ebadi vs. Vs. Eminim mantikli bir aciklamasi vardir
selam, mezuniyet tezini motorların üzerine yazmış bir makine mühendisi arkadaş ile konuyu konuştum ve sanırım sizin dediğiniz doğru. bizim araçların turbolarının diğer araçlara göre daha geç devreye girmesi ve max torkunu daha geç vermesi (1900 d/dk hyundai, ford ve opel ise 1750 d/dk) , aracın şanzıman oranlarının özellikle son dişlinin daha kısa ayarlanmasını gerektirmiş. konuyla ilgilenenlere ve yanıt verenlere teşekkürler..