Hyundai Yedek Parça - Parça Ofisi LPG KABLO

Accent Blue Cvt Sanziman Vites Geçişi Sorunu

'Şanzıman & Aktarma & Fren Sistemleri Sorunları Ve ' forumunda Dogan0606 tarafından 19 Aralık 2024 tarihinde açılan konu

1. Dogan0606

Dogan0606 Yeni Üye

Alınan Beğeniler:
    2
    Ad Soyad:
    Mücahit Doğan KAYA
    Yaşadığınız Şehir:
    37-KASTAMONU
    Araç Modeli:
    Accent Blue 1.4 (2011 -201X) RB
    Arkadaşlar merhaba 2015 1.4 d-cvvt otomatik ACCENT blue sahibiyim. Aracim 118 bin km de. Sabit gaz eco modunda sakın bi şekilde hizlanirken 4 ten 5 e geçiş sırasında 1-1.5 sn kadar devir yükselmesi yapıyor. Servis dahil birçok şanzıman ustası yağ değişiminden kacinmasina rağmen bugün Ankara'da özel bi sanzimancida sanziman yağını da değiştirdim 3.5 lt yağ konuldu. ama pek bi fark olmadı bunu neden yapar başına gelen oldu mu bir de bu sanzimanlarin pek parçası ustası bulunmuyor sanırım bunlardan iyi anlayan usta tanıdığı olan var mı şimdiden ilginiz için teşekkürler.

2. SynysterGates

SynysterGates Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    823
    Ad Soyad:
    Kaan
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Merhaba, 10 yıldır CVT şanzımanlı Accent Blue kullanıyorum. Bahsetmiş olduğunuz şanzımanda bir vites yoktur ancak Accent Blue CVT’sinde 2 kademe vardır, 2. Kademeye 40’lı hızlardan sonra geçer.

Bu esnada bir miktar devir yükselmesi normaldir çünkü varyatör kademe değiştiriyor, benim araçta da durum böyle. 1-2 saniyede oranları yükseltiyor. Ancak aşırı devir yükselmesi durumunda önlem alınması şarttır.

Şanzıman yağını değiştirmeye yanaşmayan bütün tamircilerden uzak durun, buna yetkili servislerde dahil. Hiçbirinin yeterli bilgisi olmamasından ya da menfaatini düşünmeşerinden dolayı yağ değişimi yapmayıp şanzımanın ölmesini bekliyorlar, CVT şanzımanda tamiri randımanlı olmayan bir şanzıman olduğu için şanzıman kucağınızda el mecbur şekilde servise gidip 300 bin tl karşılığında şanzıman taktırıyorsunuz, sebebi bu.

Bu şanzımanın ilk yağ değişimi 60-90 bin arası, ikinci ve sonraki tüm yağ değişimleri muhakkak en fazla 60 binde bir yapılmalı. Bununla alakalı bir video hazırlamıştım;

Bu şanzımanın filtresi vardır ve her yağ değişiminde muhakkak değiştirilmeli, karterindeki mıknatıslarda temizlenmelidir. Şanzımanın kuru yağ kapasitesi 6 litredir fakat değişimde 1-1.5 litresi şanzıman içinde kalır. Dolum yapılırken 4 litre kadar hidrolik üst tapadan doldurup daha sonrasında 5-10 dakika viteslerle oynayıp 30 dakika sürüş yapmalı, şanzıman hidroliğinin iyice devirdaim etmesini sağlamalı ve ardından seviye tapasını açıp buradan akan yağ miktarını kontrol etmelisiniz. Araç çalışır vaziyette hiç yağ akmıyorsa, yağ gelene kadar tekrar dolum yapmalısınız.

En önemlisi kesinlikle ama kesinlikle “SP-CVT1” onayını taşıyan bir CVT yağı ile değişim yapmalısınız, CVT sıvısı ATF sıvısı gibi değildir, şanzımanda sürtünmeyi azaltması değil artöasını sağlayan bir sıvıdır, CVT şanzımana ATF sıvısı koyulursa o şanzımanın ölüm fermanı imzalanmış olur ve şanzımanda vuruntular, kaçırmalar başlar.

bekobey, MAERKEK, Dogan0606 ve 2 kişi daha bunu beğendi.
  3. onurforces

onurforces Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    5,427
    Ad Soyad:
    onur forces
    Yaşadığınız Şehir:
    26-ESKİŞEHİR
    Araç Modeli:
    Hyundai Marka Aracım Yok
    Tam bir CVT şanzıman canavarısın.

bekobey, SynysterGates ve MAERKEK bunu beğendi.
  4. SynysterGates

SynysterGates Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    823
    Ad Soyad:
    Kaan
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Korku insana neler öğretiyor abi görüyor musun :)

bekobey ve MAERKEK bunu beğendi.
  5. onurforces

onurforces Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    5,427
    Ad Soyad:
    onur forces
    Yaşadığınız Şehir:
    26-ESKİŞEHİR
    Araç Modeli:
    Hyundai Marka Aracım Yok
    kafan çalışmasa bu kadar öğrenemezsin. bir de ilgim ve merakın olmasa.
    Ne demişler? İşini seviyorsan işe gitmiş sayılmazsın.

bekobey, SynysterGates ve MAERKEK bunu beğendi.
  6. Dogan0606

Dogan0606 Yeni Üye

Alınan Beğeniler:
    2
    Ad Soyad:
    Mücahit Doğan KAYA
    Yaşadığınız Şehir:
    37-KASTAMONU
    Araç Modeli:
    Peki tüm bu bilgileri bu yağ değişimi yaptırdığınız usta biliyor muydu yoksa siz mi öğrendiniz? Benim araca motul marka yağ konuldu ancak servis dahil görüştüğüm hiçbir yerde filtre olmadıgi icin degistiremedik siz filtresini nerden temin ettiniz bir de bu yağ değişimi yaptırdığınız ustanın adresi neresi cvt şanzıman dan anlayan biyer mi ona götürüp göstersek

7. Dogan0606

Dogan0606 Yeni Üye

Alınan Beğeniler:
    2
    Ad Soyad:
    Mücahit Doğan KAYA
    Yaşadığınız Şehir:
    37-KASTAMONU
    Araç Modeli:
    Yani aslında benim araçtaki durum normal ve tüm blue cvt lerinde durum aynı diyosunuz çalışma prensibi gereği doğru mu anladım.

MAERKEK bunu beğendi.
  8. ai_torcuk

ai_torcuk Moderatör

Alınan Beğeniler:
    10,290
    Ad Soyad:
    ali izzet torçuk
    Yaşadığınız Şehir:
    59-TEKİRDAĞ
    Araç Modeli:
    İX35 (2009-201X)
    Motul'un aracınıza uygun olan yağı "Motul Multi CVTF".

9. SynysterGates

SynysterGates Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    823
    Ad Soyad:
    Kaan
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Tüm bu bilgileri kendim öğrendim, yağ değişimine gittiğimde şanzımanın hangi vidasının kaç nm sıkılacağına kadar hakimdim, sadece vaktim ve imkanım yoktu. Filtreyi karteri söküp mukakkak değiştirmeniz gerekirdi, bence bu yağ değişimini tazelemeye sayıp mümkün olan en kısa zamanda değişimi prosedürlere uyarak tekrar edin derim. Filtresinin kodu 48148-02200 ya da 02230 olması lazım şasi no atarak doğrusunu alabilirsiniz, yüksek ihtimal benimkiyle aynı 02200 olandır. Yetkili servislerde bulunuyor, ek olarak parçacılarda da mevcut.

Benim aracımda bu durum 0 kmden gelmiş olduğu 145 bin kmye kadar hep vardı, çift kademeli bir CVT sistemi olduğu için böyle bir geçiş oluyor. Bu geçiş pürüzsüz, sarsıntısız ve devri yükseltmeden hızlıca gerçekleşmeli aksi halde şanzımanda problem olmasından söz edilebilir.

Teşekkür ederim abi, ne oluyorsa meraktan oluyor zaten. Fazla şey öğrenince araba kullanmak daha fazla yoruyor onu anlıyorum :D

MAERKEK bunu beğendi.

Bu Sayfayı Paylaş