Hyundai Yedek Parça - Parça Ofisi LPG KABLO

Accent Blue 1.4 Mpi Yağ Basınç Sorunu

'Accent Blue Forum - Club RB' forumunda SynysterGates tarafından 6 Ekim 2024 tarihinde açılan konu

1. SynysterGates

SynysterGates Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    823
    Ad Soyad:
    Kaan
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Accent Blue 1.4 (2011 -201X) RB
    Selam arkadaşlar, dün başıma ilginç ve ciddi bir hata geldi. Araçla yoğun istanbul trafiğinde seyir ettikten sonra otoparka çekip 30 dk sonra geri gelmiştim. Bu esnada motor kısmı oldukça sıcaktı, hatta öyle ki ön tekerlerden epey sıcaklık yayılıyordu garibime gitti ama çok önemsemedim.

Akabinde arabayı çalıştırıp klimayı açtım, yaklaşık 10-15 saniye gözüm göstergeye takıldı yağ lambası sönmemiş;

https://youtube.com/shorts/fhOt8NRRuFo?si=H2YP629hDqB4EiII

Hemen motoru kapattım. Daha sonra aracı tekrar çalıştırıp durumu kontrol ettim, lamba yine sönmeyince anlık yağ basıncı oluşturmak için hızlıca 2000 devre getirdim ki, beklediğim gibi sanki tıkalı bir yol açılmış gibi bir sesle motor tekrar yağlamaya başladı. Yine sönmeseydi derhal çekiciyle çektirecektim.

Müşürle alakalı bir durum değil muhtemelen çünkü ikinci çalıştırdığımda ilk 5 saniye içinde giden itici sesi motorda gaz verene kadar hala devam ediyordu, bu yüzden oldukça tedirgin oldum.

Yağ değişeli yaklaşık 7500 km oldu, yıllardır ve 100 bin kmyi aşkın Liqui Moly ve Mann filtre ile bakım yapıyorum, hepsini kendi distribütörlerinden temin ediyorum. Bu sene yağda Molygen serisi değiştirerek Special Tec AA serisine geçtim, viskozite 5W-30. Bununla birlikte araçta Liqui Moly Cera Tec seramik bazlı yağ katkısı da bulunuyor, bu da yağ konusunda beni tedirgin etti ancak daha önce bu nedenle sorun yaşayan kimseyi bulamadım.

Yağ 3,5 litre koyuldu, motor yağını düz zeminde dinlendirilmiş şekilde ölçtüm full seviyesinde, aracın altında akan eden en ufak bir yer yok.

Aklıma gelen 4 ihtimal var;

1) Yoğun trafikten sonra park halinde motor durunca devirdaimi kestiği için yağ gereğinden fazla ısındı ve inceldi, bu da basıncı anlık olarak düşürdü. Buna aynı zamanda katalizörün tıkanma ihtimali de sebep olmuş olabilir. Zaten araç LPG ile normalden daha da hararetli çalışıyor. (Bu ihtimal 40-45 derece sıcakta da sürdüğüm ve hiç böyle bir şey yaşamadığım için şimdilik uzak geliyor.)

2) Yağ filtresinin bypass valfi bozulup yağ akışını kesti, gaza basınca normale döndü.

3) Gerçekten müşür bozulmuş olabilir, ancak yağ lambası yanarken özellikle dinledim kesinlikle anormal ses vardı. Anormalden kasıt, her araçta potansiyel olarak ilk 2-3 saniye gelebilen ses bende gaza basana kadar geldi.

4) Yağ pompası adaya veda etmeye hazırlanıyor.

Şimdi en kısa zamanda yağ ve filtre değişimi yapıp duruma bakacağım, motorun sesini dinledim hep en ufak anormallik duyulmuyor. Sizce sorun neden kaynaklanmış olabilir? Daha önce aynı şekilde başkalarınında başına gelmiş olduğunu gördüm.

MAERKEK bunu beğendi.
  2. hsmsrn

hsmsrn Kayıtlı Üye

Alınan Beğeniler:
    278
    Ad Soyad:
    Hasim Sirin
    Yaşadığınız Şehir:
    59-TEKİRDAĞ
    Araç Modeli:
    Accent Admire 1.6 (2003-2005) LC
    Geçmiş olsun.Yağ filtrenizi orijinal tedarik edip bi deneyin.Olmazsa durum yüksek ihtimal yağ pompası.Bu halde sürmemeye dikkat edin.

MAERKEK bunu beğendi.
  3. SynysterGates

SynysterGates Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    823
    Ad Soyad:
    Kaan
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Dünden bu yana hiçbir sıkıntı yaşamadım, hem motor sıcakken hem de soğukken çalıştırdım, devirli sürüş yaptım ancak lamba olması gerektiği gibi, hiç motor çalışıyorken yanmadı. Yağ filtresini bu sefer orijinal takıp öyle deneyeceğim ki, daha öncesinde iki filtreyi de birebir incelemiştim ikisi birbirinin tamamen aynısı, ikisini de Mann üretiyor.

MAERKEK bunu beğendi.
  4. MSC

MSC Site Yetkilisi Yönetici

Alınan Beğeniler:
    16,941
    Ad Soyad:
    Serdar
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Mercedes-Benz
  5. SynysterGates

SynysterGates Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    823
    Ad Soyad:
    Kaan
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Bu da ilk aklıma gelen şey oldu evet, ilk müsait zamanımda yapmayı düşünüyorum. Ancak, sistemin temiz şekilde çalıştığını varsayarsak, karter süzgecini ne nasıl tıkamış olabilir? Tıkanması daha da ciddi bir problem değil midir? Üstelik her 3 bakımda bir Engine Flush ile bakım yapmama rağmen.

MAERKEK bunu beğendi.
  6. MSC

MSC Site Yetkilisi Yönetici

Alınan Beğeniler:
    16,941
    Ad Soyad:
    Serdar
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Mercedes-Benz
    burada sıkıntı ihtiyacınız olamayan ürünleri kullanmanız. periyodik bakımı zamanında yapıyorsanız ne engine flush ne de ceratec ihtiyacınız olur.

"Oil pressure lamp after Ceratec" bunu ve türevlerini bir aratın.

senelerdir 1.3 - 1.4 - 1.6 hyundai motorlarını taksiciler katkısız vs full şehiriçi milyon km kullanıyor.

özetle sağlıklı bir motorun uygun yağ harici hiç bir katkıya yada temizlik maddesine ihtiyacı yoktur, tamamen gereksiz şeyler bunlar.

MAERKEK bunu beğendi.
  7. MAERKEK

MAERKEK Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    1,297
    Ad Soyad:
    MAERKEK
    Yaşadığınız Şehir:
    42-KONYA
    Araç Modeli:
    Accent Era 1.4 (2006-2012) MC
    @Synes
    Geçmiş olsun öncelikle, tıkanmasını tespit etmek tamamen bakımda ortaya çıkacak diyorum bariz bir tıkanma sonucu yağ çekememe durumu olmuş. İhtimaller çok saydığınız gibi umarım aşırı maliyetli bir rablo çıkmaz

8. SynysterGates

SynysterGates Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    823
    Ad Soyad:
    Kaan
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Merhaba arkadaşlar, en son bu sorun olduktan sonra yağ ve filtre değişimi yapmıştım. Değişen yağ ile yaklaşık 3 bin km yol yaptıktan sonra dün aynı sorunu yine aynı senaryoda yaşadım.

Yoldan geldim, tamamen sakin ve devirsiz kullandım yani yağı ısındıracak bir hareket yapmadım. 30 dakika aracı park ettim, geri geldim marşa bastım hararet 90 derece gösteriyordu. Marşa bastım ve ışık sönmedi, hemen gaz verdim bıraktım lamba söndü. İşin garibi 650 devir rölantisi var fakat söndükten sonra bir daha yanmıyor lamba.

Motor soğukken, sabah ilk çalıştırmalarda lamba anında sönüyor hiçbir sorun yok. Ancak optimum sıcaklığa geldiğinde lamba daha geç sönüyor, dün çektiğim videodaki gibi;

https://youtube.com/shorts/W3EyRkbSegs?si=WcJn80icyh0fR7DI

Bu şartlarda %90 sönüyor lamba 2-3 saniye içinde ancak sıkıntı, 10 da 1 bile sönmese bunun ciddi bir sorun oluşturacağı, çünkü o esnada basıncın 0 olduğuna eminim. O şekilde çalışmaya devam etse yatak bile sarar motor.

Genellikle soğukken daima, sıcakken de arada bu şekilde anında lamba sönüyor;

https://youtube.com/shorts/N019aZisfIQ?si=FYjQY7tMXxRQHmJY

Bu durum sanırım kullandığım yağdan kaynaklanıyor, eski kullandığım yağa göre 100 derecedeki viskozitesi 0.8 daha akışkan, bu da bu motor için fazla akışkan geliyor diye düşünüyorum. Sizce sorun neden kaynaklanıyor, yağ pompası mı, filtre mi, yağ mı? Eski yağımda 5W-30 du ve yıllardır Mann W7023 filtreyi kullanırım hiç böyle bir sorun yaşamamıştım.

9. Lions_in_A_Cage

Lions_in_A_Cage Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    2,253
    Ad Soyad:
    Yusuf Türkarslan
    Yaşadığınız Şehir:
    15-BURDUR
    Araç Modeli:
    Elantra 1.6 CVVT (2011-201X) MD
    Servisten Mobis filtre alıp deneseniz

10. SynysterGates

SynysterGates Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    823
    Ad Soyad:
    Kaan
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Aynen öyle yapacağım ama daha önce de söylediğim gibi, servisin verdiği Mobis filtre de zaten Mann W7023 ‘ün ta kendisi birebir aynı, arada onu da kullanıyorum. Ancak aklımızda kalmasın diye bir sonraki siparişte onu kullanacağım yine. Bu sorunun yağın sıcakta iyice ince gelmesinden kaynaklı valfin başlangıç basıncıyla açılmamasından olduğunu düşünüyorum, aklıma gelmeyen bir başka ihtimal var mı acaba?

Yağın ince gelme ihtimaline de bir yandan şaşırıyorum çünkü 5W-30 standartlarında bir yağ kullandım, tutup 0W-20 koymadım. Yağ sıcaklığı da 100-110 derece arası obd’den kontrol ediyorum.

Son düzenleme: 16 Aralık 2024
  11. Lions_in_A_Cage

Lions_in_A_Cage Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    2,253
    Ad Soyad:
    Yusuf Türkarslan
    Yaşadığınız Şehir:
    15-BURDUR
    Araç Modeli:
    Ne marka yağ kullandiniz, ilk etapta sensoru sokup balata spreyiyle temizleyin bence

Son düzenleme: 16 Aralık 2024
  12. SynysterGates

SynysterGates Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    823
    Ad Soyad:
    Kaan
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Liqui Moly Special Tec AA 5W-30, önceden Molygen 5W-30 kullanıyordum hiç sorun yaşamamıştım.

13. Lions_in_A_Cage

Lions_in_A_Cage Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    2,253
    Ad Soyad:
    Yusuf Türkarslan
    Yaşadığınız Şehir:
    15-BURDUR
    Araç Modeli:
    Yağdan değildir sanmıyorum kaliteli bir yağ bende son bakımda kullandım çok geç karardı oncekilere göre

14. SynysterGates

SynysterGates Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    823
    Ad Soyad:
    Kaan
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:
    Yağın kalitesiyle alakalı bir durum bence de söz konusu değildir fakat incelmesi, ısıya dirayeti bakımından bir öncekine göre daha dirayetsiz gibime geldi. Ya da Cera Tec katkısı iyice dirayetini düşürüyor, veya hepsinden bağımsız yağ pompası bozuldu ama tamamen mekanik olan bir şeyin bozulacağını sanmıyorum.

Yağ modelini değiştirdikten sonra tekrar sorun devam ederse karteri söküp süzgecin durumuna bir bakacağım, kirlendiğini sanmıyorum ama olur mu olur…

15. Lions_in_A_Cage

Lions_in_A_Cage Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    2,253
    Ad Soyad:
    Yusuf Türkarslan
    Yaşadığınız Şehir:
    15-BURDUR
    Araç Modeli:
    Katkı kullanmayın dediğim gibi sensörü sokup bir temizleyin

16. SynysterGates

SynysterGates Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    823
    Ad Soyad:
    Kaan
    Yaşadığınız Şehir:
    34-İSTANBUL
    Araç Modeli:

Cera Teci bu zamana kadar bir çok araçta kullandım ancak kendi aracımda sorunsuz bir kullanım yapamadım :) Eski yağımdan devam edeceğim. Sadece merakımdan soruyorum akıl akıldan üstündür sonuçta.

17. MAERKEK

MAERKEK Vip Üye

Alınan Beğeniler:
    1,297
    Ad Soyad:
    MAERKEK
    Yaşadığınız Şehir:
    42-KONYA
    Araç Modeli:
    Accent Era 1.4 (2006-2012) MC
    İlk önce yağ müşürü nasıl veri üretiyor ?
    Yağ basıncını nasıl ölçüyor bunun cevabını bilmek gerekli diyorum.

Bu Sayfayı Paylaş